icon

Deti na 8 ročnom gymnáziu

bodka70
10. máj 2012

Moja staršia dcérka-piatačka sa o pár dní chystá na prijímačky na 8-ročné gymnázium, je zamerané na jazyky . Nie je však pevne rozhodnutá, že tam pôjde, aj keby ju prijali, nevie sa rozhodnúť. Na pôvodnej ZŠ sa jej páči, má tam dobrého triedneho, kamarátky. Gymnázium ju však láka väčšími študijnými možnosťami, na základnej škole má jednotky ako sa hovorí "s prstom v nose" . Rodiačia detí, ktoré máte deti na 8-ročných gymnáziách, aké máte skúsenosti? Ste spokojní, sú spokojné vaše deti? Alebo ste rozhodnutie, ísť tam, oľutovali?

bodka70
autor
11. máj 2012

@andrejka10 , ďakujem 😉

ginger_fox
11. máj 2012

@bodka70 necitala som celu diskusiu, tak je mozne, ze moj prispevok sa bude v niecom opakovat po predchadzajucich. Moj nazor je, ze aby slo dieta na 8 rocne gymnazium, musi byt za tym aj nieco viac ako znamky, musi tam byt nieco v dietati, musi byt proste na narocnost tejto skoly aj mentalne pripravene. Napisem to na priklade mojich dvoch mladsich bratov, obaja sa nemali v prvych 4rocnikoch na zakladke ziadny problem, proste jednotkari ako hrom, obaja sa hlasili na 8rocne gymnazium a oboch zobrali. Starsi tam nakoniec nenastupil a pokracoval v zakladke a neskor siel na klasicke gymnazium. Vedel totiz a vedeli to aj moji rodicia, ze je introvert(taky poctivec), tazko znasa pripadny neuspech a bolo nam jasne, ze by tam trpel napriek tomu, ze s ucenim neboli problemy. Oproti nemu mladsi brat je typom pre ktoreho je svet gombicka, ked nieco nevyjde, tak to proste zahodi za hlavu a ide dalej... Teraz je situacia taka, ze ten starsi, co nakoniec na 8rocne gymnazium nenastupil studuje medicinu v CR a ten mladsi, co maturoval, ked este ani 18 nemal vdaka 8rocnemu gymnaziu a studoval na ČVUT, sa na školu vykaslal, teraz pracuje a kuvika, ze koli 8ročnemu gymnáziu mal málo času na užitie si stredoškolského života. Asi som ti nepomohla, chcela som len povedat, ze je nutne si naozaj zo vsetkych stran zvazit, ci je dieta na takyto typ skoly pripravene.

lubicakovac
11. máj 2012

@renab 😀 no som vedela že niekto ma skritizuje za môj názor, áno viem o tom, ostatné nekomentujem, napísala som svoju skúsenosť

bodka70
autor
11. máj 2012

@ginger_fox , no ja si myslím, že moja dcérka je niečo medzi tým - t.j. na jednej strane pre ňu svet nie je gombička, berie seba i svoje povinnosti dosť zodpovedne, na druhej strane, dobre znáša aj prípadný dielčí neúspech. Vie si povedať, toto a toto mi nevyšlo, lebo.... Síce ju to mrzí, ale nezrúti sa z toho a ide ďalej. My sme sa o tom rozprávali, vie, že sa môže na gymnáziu stať, že bude mať horšie známky ako na ZŠ, vraví, že toto jej nevadí, ani viac učenia. Jediná vec, pre ktorú váha, je strata dobrého kolektívu,ktorý má na ZŠ a pochopiteľné drobné obavy z neznámeho, z nového kolektívu, učiteľov....
a to čo s ňou bude v ďalekej budúcnosti, dospelosti.... to mne ani jej nikto nezaručí ani nedokáže predpovedať, nemáme krištáľovú guľu, môžeme určité veci čiastočne predpokladať - podľa povahových vlastností dieťaťa, realita sa však vždy aspoň v niečom odlišuje od očakávaní. A to bez ohľadu na výber školy 😉

Skrátka žijeme teraz, môžeme sa zamýšľať nad blízkou budúcnosťou, tá vzdialená v sebe zahŕňa ešte príliš veľké množstvo neznámych veličín. Momentálne riešim kvalitu jej budúceho vzdelavánia, nie až tak dosah na celkový jej budúci život.

hajanka
11. máj 2012

ahojte, sorry ze vam skocim do diskusie, ja by som privitala nejake nazory mamin (ak tu take su) na mimoriadne intelektovo nadaneho ziada a 8r. gymnazia
ake mate nazory? ano alebo radsej nie?

syn chodi konci este len 2.triedu takze este mame cast na rozmyslenie, navstevuje program, v ktorom maju vypracovane specialne ucebne materialy pre cely I. aj II. stupen, ale ta moznost 8r. gymnazia tam stale je...
vedel by mi niekto povedat svoj nazor na plusy a minusy gymnazia v takomto pripade?
na ZS ma k dispozicii specialne vyskolenych pedagogov pre tieto deti a ucebne materialy az do konca zakladky, je pod dohladom psychologa.
Zahliadla som, ze ste tu pisali aj o narocnosti na gymply, no neviem to v tomto nasom pripade akosi porovnat, tu narocnost, preto by mi pomohli nejake rady, kedze oni su samozrejme popredu s ucivom na rozdiel od beznych ziakov, nemaju problem s ucivom vyssich rocnikov, niektore veci dokonca preskakuju, inym sa venuju viac a do hlbky, pracuju s roznymi projektami a rocnikovymi pracami (ktore aj sami prednasaju), metody vyucovania su ine...
neviem si preto porovnat ani vedomosti a spominanu seberovnost....

kaja73
11. máj 2012

@hajanka moc ti neporadim,len napisem skusenost moho syna so spoluziakmi z triedy pre nadane deti-maju ich v triede cca 4-5 a prave oni maju dost problemov 😕 -su zvyknuty na uplne iny system vyucby,niektori maju problem aj s obsedenim na mieste,slabsie ovladali pisane pismo,nestihali diktaty,museli si doplnat mnoho vedomosti,aj ked zas v inych oblastiach boli dost popredu-napr informatika ci matika-ale inak si museli zvykat viac ako ti z beznych skol a tried.
toto je vsak len skusenost zo synovej triedy,vobec sa nemusi tykat vas .
Len je to ozaj o inom pristupe na gymply,ale aj v ZS v beznej triede je iny pristup ako vo vasej triede-takze ak ho sem das asi to bude pre neho velka zmena,mozno vacsia ako pre deti z beznej triedy.
Aspon v synovej triede to tak vyzera.
Je to ozaj tazko odhadnut ci sa mu tu bude pacit a ci mu to tu da viac ako v terajsej skole.

nelle
11. máj 2012

@bodka70 sice nemam dieta z 8r. gymnazia, ale ja som ho navstevovala a musim povedat, ze tiez som sa neucila najhorsie, ale myslim, ze tvoja dcerka (ked to tak s prehladom zvlada) by to mohla na tom gymnaziu skusit..ja svoje rozhodnutie nelutujem a dodnes som vdacna rodicom, ze ma nasmerovali tym spravnym smerom a hlavne ma podporili. na gympli sme boli skvely kolektiv a ja som si tam nasla svoje najlepsie priatelky..wau, uz je to cca. 16 rokov 😀

bodka70
autor
11. máj 2012

@hajanka , osobne si myslím, aj keď nemám priamu skúsenosť, že mu bude lepšie na ZŠ pre nadané deti, jedine žeby ste tam mali nejaké problémy, tak by stálo za to skúsiť inú školu, inak nie. Gymnázium podľa mňa kladie nároky aj na sociálnu zrelosť detí, vyžadujú od nich samostatnosť a vystupovanie pomaly ako u stredoškolákov. A tieto nadané detí sú intelektovo dopredu ale sociálne naopak často pozadu oproti vrstovníkom, sú často perfekcionisti, zle znášajú neúspech... nie to aby zvládali ešte vyššie nároky v tomto smere.
Predsa len, keď ukončí ZŠ, je väčší predpoklad, že tá sociálna stránka sa aspoň trochu vyrovná tej intelektovej. Týka sa to hlavne nadaných chlapcov, dievčatá s tým taký problém zväčša nemajú.

hajanka
11. máj 2012

@bodka70 on nema ziadny problem po socialne stranke, vyzrely je dost (uz teraz) aj intelektovo aj socialne, samostatnost detto uz odmalicka, vystupovanie na urovni dospelaka.

hajanka
11. máj 2012

@kaja73 dakujem, no prave ze zatial som pocula len nazory beznych ziakov ktori prelsli na 8r gymnazium, mne chybaju aj info priamo od rodicov MIN ziakov, pretoze ja osobne mam pocit (stale to je iba pocit) uplne opacny a to ze tieto deti su schopne sa rychlejsie naucit, rychlejsie pochopit..., pismo palickove zacal pisat od 3r., pisane ma vycibrene uz od 4 rokov, do 1.r. siel s najkrajsim pismom, s diktatmi problem nema co sa tyka chyb, ako stiha to neviem. A som aj zvedava na pristup ucitelov na gymnaziu k takymto ziakom.

Inak, dakujem vam za reakcie.
@bodka70
@kaja73

bodka70
autor
11. máj 2012

@hajanka , ako vravím, nemám osobnú skúsenosť, a naozaj, ak je sociálne zrelý, tak určite by nebol problém. O intelektovej stránke ani nehovorím. 😉 . Je diskusia o nadaných deťoch, môžeš sa poprípade spýtať tam. Závisí asi od konkrétneho dieťaťa a konkrétneho gymnázia.

Ja tiež riešim v podstate podobnú dilemu - ostať na ZŠ alebo nie. Jedno som si uvedomila, napriek všetkým názorom, skutočne budem(e) s dcérou vedieť, až keď si to konkrétne vyskúšame, všetko ostatné sú len dohady.

hajanka
11. máj 2012

@bodka70 noooo... len ako to zistit 😅 nepoznam u nas nikoho z MIN kto chodi na 8rG

monyccka
11. máj 2012

@hajanka podla mna, ked ma na seba sity studijny plan, je zbytocne ho presuvat inam. Takto dostava to, co potrebuje, v rozsahu ako mu vyhovuje.. Podla mna super. Pokial je spokojny, ja by som istotne nepresuvala (ani ako rodic ani ako psycholog).

bodka70
autor
11. máj 2012

@hajanka , ešte máte čas, keď je len druhák. 😉 . Keď bude dcérka náhodou chodiť na 8-gymnázium a bude mať aj MIN spolužiaka, poviem ti. 😉 😎

hajanka
11. máj 2012

@monyccka no toho nazoru som aj ja, no viem ze zopar rodicov v triede su za 8rG, tak neviem ci to moze mat nejake vyhody.. som uplne na vazkach v tomto, aj ked pocitovo som asi viac naklonena ku pokracovaniu v programe... no nechcela by som nieco zanedbat..
viem, ze niektore starsie rocniky takto cele prestupili na gympel, v inych triedach len nejaka cast ziakov...

hajanka
11. máj 2012

@bodka70 ja viem, ale boze, ked ten cas tak rychlo leti 😅 😅 😅 ved uz je koniec roka a ja mam pocit, akoby pred mesiacom nastupil do 2. rocnika 🙂

jajuska1411
11. máj 2012

ahoj ja som chodila 8 rokov na gympel na zakladke som mala jednotky bez ucenia preto ma tam mamina dala a ten prechod bol pre mna sok 😠 som z dediny chodila som do mesta kopu cudzich ludi nove tvare a tak tak ucenie sa zhorsilo potom zase prisla puberta tak som nakoniec skoncial z 2 na maturite 🙂 ale ja by som svoje dieta pokial tam on sa nebude chciet ist nedala ani by som druhy krat nesla je pravda ze kolektiv posledny rok dva super ked nas presla puberta ale ja som chodila na cirkevne a nesla by som tam druhy krat.mozno je to aj tym ze cirkevne.

monyccka
11. máj 2012

@ywana
Ak si presvedcena, ze si pre dieta urobila to najlepsie, je to super, o to predsa ide. V tejto teme sa nezhodneme, mam na to svoje dovody, rovnako ako ty. Napisala som svoj nazor, nikde nevravim, ze je jediny spravny. Je moj a urobila som si ho na zaklade svojich skusenosti, vedomosti a vzdelania. Ak mas na mna nejake otazky, rada odpoviem, ale tieto slovickarske prekaracky s citaciami a bodkami...to nie. 🙂

monyccka
11. máj 2012

@hajanka no ak by prestupil cely rocnik s tym, ze by mali zase nejakym sposobom nastaveny studijny plan na celych 8 rokov, to ano, to by som videla ako peknu alternativu - odpada potreba riesit indivindy program na normalnom gymku. Ale nastupit na obycajne 8 rocne a zanechat "nadanu" triedu.. To by som ja nerobila. Moj nazor 🙂 Drzim prsty pri rozhodovani, nech je to to prave orechove pre syna 🙂

ivka144
11. máj 2012

Samozrejme, ze najviac zalezi od konkretnej skoly.
Ja som ale v principe ZA 8rocky. Chodila som na jedno (Alejova KE), bolo to vidiet uz len na tej urovni...ako by som to povedala... nemali sme tam takych vyvrhelov a takych tych problemovych ludi ako sa vzdy najde v triede. V oblasti pozitkov (vztahy, sex, drogy) sme boli pozadu oproti "beznym" ziakom na ZS a potom na SS. A ja som rada e to tak bolo. Je pravda, ze deti prijdu o "prvu vaznu skusku" v zivote, to, ze automaticky pokracuju na gympli, takze nemusia akokeby tak makat v 8. resp. 9 rocniku, ale zas to poskytuje taku formu istoty prave v takom problemovom veku. Trebiska - nemam nejake velke referencie, ale ja by som do toho sla. A najma, podal Tvojho opisu mas take uvedomele dieta, na svoj vek, mne pripada, ze sa presne hodi na 8rocne🙂

filipal
12. máj 2012

na tuto otazku neexistuje jednoznacna odpoved, ale v jednom som si ista, ze sebavedomie dietata je dôlezitejsie ako jeho gymnazialne vzdelavanie od 11 rokov. v obdobi puberty su deti velmi citlive a porovnavaju sa s rovesnikmi. akykolvek neuspech, zaostavanie môzu chapat ako svoj nedostatok a falosne si vytvarat o sebe obraz menejcennosti.
viac krat tu zaznelo, ze vynikajuci ziaci tahaju tych slabsich. ja si naopak myslim, ze tych slabsich casto demotivuju. ak dieta nezaziva uspechy, prestane sa snazit. a myslim si aj to, ze radsej byt v slabsej triede tym jednym z najlepsich, ako vo vyberovej triede patrit medzi najslabsich.
ja som proti osemrocnym gymnaziam, pretoze znizuju uroven zakladnym skolam a kastuju deti.
zaroven som za vzdelavaci program usity specialne pre potreby dietata.
aby aj ten najslabsi ziak mohol dostat jednotku, lebo vo svojom osobnom rozvoji urobil strasne vela.
nase skolstvo je postavene na porovnavani deti. to nie je vôbec spravne. my, ludia, sme odlisni, a preto potrebujeme odlisne hodnotenie. jednotky maju v nasich skolach deti s vybornou pamätou, ktora nie je az taka dôlezita. dôlezitejsia je napriklad tvorivost, vlastny nazor, vlastny prinos pre danu problematiku. myslite si, ze sa toto znamkuje? staci dobre vyplneny test.
jednotka z neho znamena, ze dane dieta ma vybornu pamät a ze sa s urcitou namahou (alebo aj nie) informacie naucilo.

kilian
12. máj 2012

Necitala som celu diskusiu,ale u nas v rakusku trva zakladna skola 4 roky a potom ide dieta na gymnazium alebo na strednu skolu.povazujem to za hrozu!!

stardust
12. máj 2012

hrozne je, ked pocuvate dvanastrocne decko, ktore vie, ze v zivote uz nic nedosiahne, lebo sa nedostalo na gymnazium...V Nemecku trva ZS tiez len 4 roky, potom sa ide na gympel alebo inu strednu skolu.

kilian
12. máj 2012

@stardust v nemecku trva zakladna skola 8 rokov,to v rakusku je stvorrocna zakladna skola.

stardust
12. máj 2012

@kilian zlatko, zijem tu, tak viem 😉

kilian
12. máj 2012

@stardust no nevadi,mne tam zije rodina,tak viem aj ja,ale hadat sa nebudem.a Zlatko nie som pre teba urcite.

ywana
12. máj 2012

@zuzana76
...máš pravdu, toto som napísala zle...
...zastávam názor, že je ťažšie dostať sa na gympel z 5.ročníka ako z 9-teho...
...a myslím, že tomu potom zodpovedá aj úroveň týchto škôl...

filipal
12. máj 2012

@bodka70 Bodi, na tvojom mieste by som si nechala na zakladnej skole, dvere otvorene. Sonicke by som povedala, ze môze skusit gymnazium na skusku, ale ak by sa jej tam nepacilo, môze sa kedykolvek vratit. dobre by bolo, keby vravela detom, ze to ide iba vyskusat, aby z pripadneho navratu nemala nejake vysmievacky.
je mozne, ze bude nadsena, ze sa jej bude na gymnaziu velmi pacit. kazda situacia je ina, treba poznat vsetky okolnosti. tie ty teraz ani nemas moznost posudit, lebo este nevies, ake deti sa v prime pozbieraju, aky bude kolektiv, aki budu ucitelia....kvalita je velmi rozdielna. tym, aky bude kolektiv, myslim to, ake budu mat deti povahove vlastnosti, ego, charakter a pod. nemyslim tym intelekt.

inkinka
12. máj 2012

@bodka70 to je myslím logický záver, to poznanie, že skutočne budete vedieť, až keď si to vyskúšate. Ako to celé nakoniec dopadne, závisí od mnohých okolností, ktoré nemôžeš teraz ani všetky poznať. Dobré je, že sa tvoja dcéra dobre vyrovnáva s čiastkovými neúspechmi, to je veľké plus do života, je dosť sebavedomá na to, aby sa s tým vyrovnala. Pripustiť sám sebe právo na omyl je dôležité. Zaznelo tu veľa podnetného a zaujímavého aj pre matky detí, ktoré toto rozhodovanie len čaká, ja by som veľmi uvítala možnosť takto si pokecať, keď sme sa rozhodovali my, vtedy ešte taká nebola.
@hajanka zháňaj čo najviac konkrétnych informácií, poznám viac takých detí, niektorým zmena školy sadla, iným nie, niektoré prešli po štvrtej triede, niektoré prestúpili neskôr, ale to bolo v prípade gymnázia pre nadaných, tam bol prestup možný.