icon

Deti na ihrisku bez dozoru

kiki19191919
23. máj 2021

Ahojte. Boli sme vcera na ihrisku. Bolo tam asi 15 deti bez dozoru 8 rocnych z vedlajsej skoly statnej. Moje dievcata su v cirkevnej. Poznam tie deti aj ich rodicov no to ako sa spravali ked boli bez dozoru ma zaskocilo. Prisla som tam s mojimi dievcatami lebo bolo pekne. Tie deti sa tam mlatili hadzali po sebe a nadavali hrozna divocina sikana v priamom prenose. Moje dievcata take spravanie nepoznaju ani taky druh jazyka. Nechcela som od tial odist len preto ze sa bili a nadavali tak som za nimi isla nech sa nebiju a davaju si pozor na usta maju respektovat aj ostatnych ludi co su okolo. Chvilu bolo ticho rozdelili sa po skupinkach a za desat minut zase v sebe tak som zobrala moje dievcata a isli sme prec. Uz sa vam to niekedy stalo? Ma s tym niekto skusenosti?

Strana
z3
pribinak
23. máj 2021

@jarmila2010 žijem v BA. Zas to nie je Bronx. Aj v malom mestečku sa nájdu riadni grázly. Aj v malom meste sú štvrte či ulice, ktoré sú nebezpečne a každý sa im oblúkom vyhne
Tu v BA zas nemáme na každom kroku masového vraha či dílera. Sú tu slušne ulice či časti mesta

jarmila2010
23. máj 2021

@pribinak tak,baby tu popisuju striekacky na ihriskach a pod...tam by som urcite bola v strehu...a teda,aj u nas je jedno sidlisko,kde je to podobne...takze,v tom mas pravdu,ze aj v malom meste to nemusi byt vsade uplne bezpecne..

jana_eyre_2
23. máj 2021

@jarmila2010 presne sú vseliake okolnosti čo človeka príjmu k tomu aby deti pustil same.. ja som uz aj chcela aby zo školy chodili samé aspoň v deň keď obaja končia rovnako (školu majú vedľa toho ihriska čo píšem) ale nejako sa stále neodhodlali, aj im sa to zdá ďaleko aby šli sami (pešo/bikom chodievame často ale spolu).. cestou ide cyklo, ale časť musia prejsť aj po ceste a to sa dosť bojím ich pustiť samých.. najmä keď viem ako tu ľudia jazdia a koľko krát synovi ani nezapne to, čo som mu už 50x opakovala.. stačí ak s nimi pôjde nejaký kamoš a hneď sa zabudne na všetko poučenie.. keby sme mali školu vedľa domu, nemám problém.. ale opäť, byť v inej situácii aj deti by sa prispôsobili..

Čo sa týka BA, sú časti kde by som sa bála a sú také bez problému, presne ako píše pribinak, tak ako to býva úplne všade.. ja som vyrastala pri pentagone, v 90 rokoch tam to bolo hrôza, ale sama som chodievala od prvej triedy.. (zase k tomu aj primerane zážitky máme s mužom, boli sme susedia a nie raz nás zbili neprispôsobiví) dnes je viac menej tiež trocha šokujúco keď vidím pár divnych ľudí (býva tam ešte svokra) , ale ak by sme tam bývali, tak tiež už na ihrisko chodia samé, lebo tam mi ten prístup v sidlisku príde viac v pohode ako ten u nás kde sú síce rodinné domy, ale chodníček ledva pre jedného a často prerušovaný cestou s nervóznymi susedmi..

renab
23. máj 2021

@pribinak aj moje deti boli odkazane same na seba, ak chceli chodit na kruzky. Kedze im zacinali medzi 14tou a 15tou hodinou, ja som to nestihala. Takze boli od prveho rocnika naucene sa domov ci na kruzky dopravit autobusmi alebo peso. Peso to bolo cez 40 minut a ak nesiel autobus priamo, prestupovali. V tomto veku vedeli prist same za mnou do prace na druhy koniec mesta. Ked musis, tak musis...
My ako deti sme to nemali inak. Mama to nestihala, takze sme boli odkazani sami na seba. A ja som bola riadny tulak...

pribinak
23. máj 2021

@number19 hej, to sa ľahko píše. V živote sú situacie na ktoré sa nevieme pripraviť a áno ľahko meniť podmienky existencie

pribinak
23. máj 2021

@renab ale veď jasne, nemá každý možnosť byt doma do 18tky decka a vodiť ho za ruku.

sslobodnamama777
23. máj 2021

áno stalo a deje sa to vzdy,je to hrozné, úplne hrozné čo pocujem a agresivne su tie deti, aj dievcata a tie reci primitivne a to aj na sportovych ihriskach zakladnej skoly same nadavky, co by v sporte podla mna nemalo byt. Ja som pripravena po viacerych zlych skusenostiach si dotycne dieta ak sa este raz zopakuje co sa nam stalo podat a vynadať mu, rodic nerodic, po dobrotky to zial so sidliskovymi detmi nejde, nedovolim, aby sa vacsie deti ublizovali mensim, za to, ze maju zlych rodicov. Ale u nas je to asi specificke, tu ziju taki ludia celkovo. Co chodime inde, tam to je lepsie podla mna.

renab
23. máj 2021

@pribinak mozno to je aj tym, ze deti od mala sportuju. A tam sa ucia samostatnosti asi najviac.
Teraz sme prisli z pretekov. Moj synator uz je velky, ale ked vidim tie male 7, 8 rocne deti pribiehat do ciela z lesa, premocene z dazda a burky, som na ne hrda.
A pri nocnych behoch ani nevravim...

rebekamarcusko
23. máj 2021

@pribinak no jeden cas som bola zufala. Byvali sme v starom ruzinove doteraz. Na prizemi a rovno pod mojimi oknami striekacky vedla v garazi bol diler. Nastastie ho uz zavreli ,ale cca pol roka som pod oknom mala striekacky.

jana_eyre_2
23. máj 2021

@pribinak nejak dosť zvysujes ten vek 😅

pribinak
23. máj 2021

@jana_eyre_2 ale však niektoré mamky sú u úplne že hyperprotektivne a fakt keby mohli tak by zakázali do 18stky bez mamky aj smeti vyniesť

pribinak
23. máj 2021

@renab och áno, šport dá deťom strašne veľa, nielen oo fyzickej stránke, ale aj po mentálnej

number19
23. máj 2021

@pribinak Ja tu nikoho neodcudzujem za nic. Kto ma ake podmienky. Ja robim na polovicny uvazok, tvrdo som na tom pracovala cely zivot, aby som si nieco take za slusne peniaze mohla teraz pri dietati dovolit.
Ja zijem v niekolko mio meste. Nie je to take lahke, nechat tu male deti len tak sa potulovat.
Ale zila som aj v BA pred zopar rokmi, a ani v tej dobe by som dieta do 10 rokov nenechala same ist na ihrisko a to som zila v celkom dobrej stvrti.
Ale len moj nazor.

maciatkolulu
23. máj 2021

@pribinak moje dcéry boli tiež na sk so mnou na ihrisku, dovtedy kým chodili na ihrisko, vozidla som ich na krúžky, až keď mala mladšia 10 a staršia 13 začali chodiť samé. A čuduj sa svete sú úplne normálne a samostatné na tom ihrisku som aj okrem iného, keby sa niečo stalo, áno, aj pád zo stromu, aj hocičo, som za dieťa zodpovedná. Nevidím nijaký extrém v tom, že tam sedím so svojím, alebo sedela s dietatom /detmi. Pre mňa je extrém, keď čítam, že 6 ročne dieťa samé, alebo 8 ročne s trojročným...

number19
23. máj 2021

@maciatkolulu Absolutny suhlas.

pribinak
23. máj 2021

@maciatkolulu ja píšem o tom že nie každý má tuto možnosť. Píšem o rodičoch ktorí napr robia 12stky a nemajú šancu voziť dieťa do 13 rokov na krúžok

maciatkolulu
23. máj 2021

@pribinak bola som osamelý rodič a nemala som problém, družina je a aj bola, dieťa tam je pod dozorom. Potom sme išli podľa počasia von, čo je na tom zvláštne? Nezvládajúce? Úplne v pohode a v kľude aj krúžky a to mala bola aktívna športovkyňa, tréningy viac x do týždňa. A dalo sa. Mňa ani nenapadlo ich pustiť samé. A opakujem sú samostatné a normálne. Staršia býva sama s priateľom a pekne zarába a mladšia začína teraz. A vieš čo, doteraz mam pri sebe taštičku s 1 pomocou, normálne tam mam základ všetkého potrebného. A doteraz som pomáhala najmä druhým, úplne cudzym.... Normálne je dostať aj takú taštičku už s výbavou, takže normálne to je👍😉 a nevidím na tom nič zvláštne. Od tých 10 rokov, ôk nech sa páči, ale pardon 6 ročne alebo 8 ročne? Ja keď vidím, čo je tu na ihrisku a to sú tam rodičia...

pribinak
23. máj 2021

@maciatkolulu čo? Debata je o taštičke s prvou pomocou? Či čo?

maciatkolulu
23. máj 2021

@pribinak nie, iba som napísala, že aj to dokonca mam, nemohla som to napísať, či čo? 😉Som na tom ihrisko aj preto, kebyže sa niečo stane, viem hneď reagovať, kebyže sú tam 8brocne deti samé, tak neviem, neviem aká by bola reakcia. A vid príklad s 10 ročným dievčaťom na školskom dvore, nešťastie nechodí po lese.... Môj syn nemá tlf, ani mat tak skoro nebude. A dokonca sa s ním aj hrávam na ihrisku. Nooo😉

number19
23. máj 2021

Ja som s malou bola minuly tyzden v parku na korculiach a muz sedel na lavicke pri veciach. Tiez nemam pocit, ze som nesamostatna (lebo tam muz bola) a moja dcera tak isto (lebo tam muz bol a ja tiez)...
@ pribinak Ako riesite vikendy? Dieta tiez same na sidlisku?

pribinak
23. máj 2021

@number19 nie. Ja mam vikendy komplet voľne, snažíme sa, aby ich mal aj muž.
Ale napr sestra a aj švagor cely víkend robia, neter je u nás už od piatku. Aby nemusela byt sama doma

number19
23. máj 2021

@pribinak OK. Chapem, nic v zlom. Su ludia ktori sedia pred telkou a deti po sidliskach. Nie tvoj pripad. Ale aj tu tvrdim, ich vec. My tu mame celu nedelu kamosku, a teraz (prestalo prsat) tak muz ide s nimi vonku- vybehat, ale nie same.
S tou neterou sa mi to velmi paci, urobila by som to iste, aj keby mala 15.

sidicek
2. jún 2021

@kiki19191919 no dievčatá sa síce nebiju a nenadavaju, zato vedia byť pekne zákerné a často práve tieto tiché vody sikanuju a manipulujú. A k tým neviniatkam z cirkevných škôl sa ani nevyjadrujem.

kaki3
2. jún 2021

@sidicek nooo veru. V niektorych pripadoch by som povedala, ze dievcata vedia byt horsie ako chlapci. A aj o tych detoch z cirkevnej skoly by som vedela rozpravat, no ako hej, nie kazde je tam take ale najdu sa tam aj poriadne kvietky

Strana
z3