icon

Deti na ihrisku bez dozoru

kiki19191919
23. máj 2021

Ahojte. Boli sme vcera na ihrisku. Bolo tam asi 15 deti bez dozoru 8 rocnych z vedlajsej skoly statnej. Moje dievcata su v cirkevnej. Poznam tie deti aj ich rodicov no to ako sa spravali ked boli bez dozoru ma zaskocilo. Prisla som tam s mojimi dievcatami lebo bolo pekne. Tie deti sa tam mlatili hadzali po sebe a nadavali hrozna divocina sikana v priamom prenose. Moje dievcata take spravanie nepoznaju ani taky druh jazyka. Nechcela som od tial odist len preto ze sa bili a nadavali tak som za nimi isla nech sa nebiju a davaju si pozor na usta maju respektovat aj ostatnych ludi co su okolo. Chvilu bolo ticho rozdelili sa po skupinkach a za desat minut zase v sebe tak som zobrala moje dievcata a isli sme prec. Uz sa vam to niekedy stalo? Ma s tym niekto skusenosti?

pribinak
23. máj 2021

@luccija nikto na ňu neútočí, ale ja napr často rovinnosti do večera, muž denne, nočné či 24rky, neviem prečo by mal
Syn sedieť zavretý doma. Nech ide na ihrisko.
Nechápem predo by školák nemohol byt sám na ihrisku? A ak sa správa nevhodne, nech ho ľudia pokarhaju a upozornia, že takto sa správať nemá?
V každej diskusii sa tu plače že deti sedia za PC či na mobiloch a teraz keď deti - školáci chodia von tak je polovica matiek náramne pohoršená

danusskaaa
23. máj 2021

Moja dcéra berie syna a idu vonku sami. Hodia tak keď mala dcera 8 a syn 3. Dcéra chodí od 6tich sama do/zo skoly a aj vonku. Po roku som k nej pridala aj syna. Sú len v okolí bytovky na ihrisku. Treba nechat aj trosku zodpovednosti na tych deťoch...

renab
23. máj 2021

@syslik81 do puberty je extrem. Synovho spoluziaka tiez rodicia nepustili nikam sameho, este aj do a zo skoly ho vozili az do 14tich rokov. Na kruzky, na vsetky aktivity chodil len s nimi. Dokonca ho nepustili ani s nami na turistiku, ked som ho nie raz bola vypytat. Ma 17 a nechci vediet, ako sa odtrhol a co vsetko teraz dohana.... aj take veci, ktore nase deti nikdy neskusali a same su z toho zhrozene....

panelacikova
23. máj 2021

@kiki19191919 ja som sa len zamýšľala, odkiaľ sa vezme 15 kusov 8-ročných detí na ihrisku? veď to je 2.-3. ročník a tam väčšina detí chodieva ešte do družiny a vyberajú si ich odtiaľ rodičia. nejde náhodou o staršie deti? povedzme cca 10-11 ročné? to by už vysvetľovalo to ich neslušné správanie, deti sa vyťahujú jeden pred druhým.... my to máme pred domom takisto. hneď vedľa je škola, kde chodí aj dcéra. vždy zo školy idú decká (väčšinou od 5.ročníka vyššie) rovno cez to naše malé ihrisko. a každý deň je to šnúra cca 2-hodinového vreskotu a nadávok, bohužiaľ. nie všetky deti, samozrejme. ako tu už ktosi napísal, deti nadávky dôverne poznajú, ale nie každé dieťa ich proste používa. ale nájde sa vždy nejaký ten chlapčisko (zatiaľ som dievča nepočula zanadávať z ihriska nášho), ktorý to teda rozbehne na plné pecky 😀 no a teraz čo? dcéra ešte sama povie: mami, zatvor okno, lebo je tam Dušan (krycie meno) a ten hrozne nadáva... no a ja jej poviem, že nech si nadáva, keď je hlúpy, ale že je horúco, že kašlem naňho, okno nezatvorím. a vybavené... takže dieťa ak chce - použije, ak nechce - nenadáva...
a to, že ich odtiaľ odšikuješ, vôbec nezabráni tomu, že sa s nadávkami stretnú. bude to už len na tvojej výchove a ich povahách, či ich aj budú používať alebo nie.

panelacikova
23. máj 2021

@kiki19191919 a ešte k tomu odchodu z ihriska sa ti vyjadrím... neskúsila si tie deti požiadať, aby prestali? ale slušne, s kamarátskym prístupom? moja dcéra, keď bola menšia, povedzme menej ako 6 rokov, a stalo sa mi takéto niečo, že tam boli väčšie deti a spustili nadávky, slušne som im povedala: decká, prosím vás, trošku menej nadávok, je tu malé dievča, nech sa mi to nenaučí.... a bol kľud. deti že: dobre teta, prepáčte.... a bol fakt kľud. samozrejme, ako sme vytiahli päty z ihriska, potom som už opäť z domu počula všeličo 😀 tak ale priamo na mieste to pekne zabralo a deti poslúchli bez problémov...

panelacikova
23. máj 2021

@renab len nevieme, čo @syslik81 tou pubertou myslí 🙂 pretože moja má cez 11 a už je prakticky puberta začatá.... a tiež teraz mi začala chodievať vonku s kamoškou. má mobil a zdržiava sa v blízkosti - na sídlisku. je naučená, že ak chce niečo iné, než sme dohodnuté, príde sa opýtať. vždy jej dovolím, nechcem, aby mala pocit, že ju mama drží na povrázku. samozrejme, vždy ide o slušné a normálne požiadavky, preto nemám problém. čiže ak syslik myslela pubertou vek okolo 11, je to OK, ak tým myslela vek 15-16 vyššie, tak si myslím, že nerobí dobre...

martinkatinka
23. máj 2021

@kiki19191919 mozno ti niektora, co zije v Skotsku napise ako je to tam. Tu su deti uz od prveho rocnika na ihrisku same..... A matky na ne vacsinou z okna vidia.... Ale staci jeden taky "voscovsky" jedinec a uz to ide, bohuzial.

kiki19191919
autor
23. máj 2021

@renab ja som chcela hned odist ked som videla ze sa biju no moje baby zrovna toto ihrisko maju radi a chceli ostat no bali sa k nim priblizit a ked boli na smiklavke a videla som ako mojim babam lietaju kamienky okolo hlavy musela som zakrocit. Je nepodstatne ktora skola je ktora.

dskjhfdlkdjhl
23. máj 2021

@kiki19191919 ak je nepodstatne, ktora skola je ktora, tak potom nerozumiem, naco si to v uvodnom prispevku spominala. Ten uvodny prispevok posobi dojmom, ze deti zo st. skoly su nevychovane, zato z cirkevnej vychadzaju anjelikovia. Lenze takto to nie je.

elizabet173
23. máj 2021

@renab ja som mala takú spolužiačku, všade s rodičmi, až kým nešla na strednú školu. Hádaj, ktorá z triedy prvá otehotnela? No samozrejme že ona, v 17. Tiež sa potom správala ako odtrhnutá z reťaze.

pribinak
23. máj 2021

@elizabet173 presne toto aj u nás v triede. Mala som spolužiačku na strednej. Rodičia ju strážili ako keby ju aj pohľad chlapca pošpinil a nebola by neviem aká svätá.
Nikam sama nesmela. Do parku? Nemysliteľné!
Na malinovku po škole? Ani nápad.
Tá v 18tich odišla z domu, ani nezmaturovala, lebo už bola tehotná. Presne! Urvala sa z reťaze a začala doháňať všetko čo jej bolo zakazovane
Raz samo, zakázané ovocie najviac chuti !!!

jarmila2010
23. máj 2021

@panelacikova :D ano,aj sa snazim s detmi komunikovat kamaratsky...napr.na tom ihrisku,ked sa nieoc deje a skor to zoberu na vedomie,ako po nich,len zhucat...a vo stvrtok bol syn 1x v meste so spoluziakmi/ckami na zmrzku a ked som mu volala,tak syn ma rovno dal na mikrofon a vsetci so smiechom dobry teta...a kopec info z kazdej strany...tak im,len vravim,ze pocujem ze su zivi viac nez dost😅 a nech ,uz idu domov..tak,ze ok...a do hodiny boli doma...inak,syn prisiel s bolavou bradou,ze ho kopla spoluziacka...tak,urcite trochu aj vystrajali...ale to patri k ich veku,myslim...

number19
23. máj 2021

Pokial ide o vek dietata, tak viem, ze existuju krajiny kde musi byt dieta dozorovane do min 11 rokov. Tzn. nesmie byt ponechane same ani v ramci domacnosti, nesmie ist bez dozoru same autobusom... inac mate ako zodpovedne osoby (ak sa nieco stane, alebo ak si to niekto vsimne) socialku na krku a mozte stratit dieta. Osobne to povazujem za spravne.
Moja dcera ma 8 rokov. Zatial s nou vsade chodime (skola, kruzky, ihrisko, lyze, bike, korcule...) a maju to tak vsetci znami (okrem jedneho pripadu) a aj rodiacia v nasej skole. Dokonca ked si aj berieme decka domov (kamosky..) nikdy by som ich nevykopla same na ihrisko, mam predsa zodpovednost za tie deti...Pride mi to absolutne prirodene. Od cca 12 rokov by som uz asi tiez pozvolnila...

Incidenty na ihrisku som mala, a vydebatovala som si to priamo s detmi, alebo rodicmi (ak tam boli)...nebol problem v pochopeni...

kiki19191919
autor
23. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl keby tam moje mali svojich spoluziakov mozno by sa hrali s nimi a inych si nevsimali

rebekamarcusko
23. máj 2021

Keby len od dospelych maju nadavky. Moj syn kazdy tyzden dojde domov zo skoly s tym,ze na zachodoch su nove nadavky napisane,take ktore som ani v zivote nepocula 😳 som kukala jak puk.

tncka
23. máj 2021

@kiki19191919 moja mala cerstvo 8 a tiez chodi sama von. Nerada ju nechavam,ale uz nieje taka mala,musi sa naucit ze nebude jej mama chodit za zadkom vkuse. Ma hodinky,vzdy viem kde je a s kym je

zara0201
23. máj 2021

@jarmila2010 keby o sikane. U nas v meste na cirkevnej ZS a na cirkevnom gymku su "odlozene" najvacsie vykvety. Nie je tajomstvom ze tam frcia drogy a sikana. To len na margo porovnania cirkevnej a "statnej" skoly.

dskjhfdlkdjhl
23. máj 2021

@kiki19191919 Tak sa treba dohodnut so spoluziakmi a ist spolu na ihrisko. Ked mne raz niekto nevyhovuje, tak si ho nevsimam a jeho spolocnost nevyhladavam.

canany
23. máj 2021

Necitala som to cele, ale uprimne zijem v Bratislave a moje deti maju 5 a 7 a min do 10tich rokov na ihrisko same chodit nebudu. Poznam zopar rodicov zavislakov na dogach v okoli, vo vchode mame dilera, ktoreho sa neviem zbavit, hoci je v podnajme, hocikedy idu starsi ludia okolo a nukaju cukriky. Mozem vypravat dokola to nesmies hento nesmies a vysvetlovat, ale ako pisete, rodic sa strati z dohladu a uz si myslia, ze vsetko mozu. Kolkokrat mi srdce poskoci, ked sa stratia z dohladu zanejaky strom ci krik a ja ich 5 minut neviem najst.
Bola som s deckami vonku v piatok poobede, na ihrisku mozno 10 rocne decka zo skoly zgrupene, tie ich reci, slovnik, este isli chalani oplut smyklavku a nafotili sa ako najvasci geroji. Byt pri tom zblizka riadne jm vycistim zaludky a dala by som im to rukami vycistit.
Ja som vzdy zo skoly tahala domov, najest sa, ulohy a ucit sa, nejake posedavanie vonku s kamoskami a tliachanie som nepoznala, sme sa vykecali dost v skole a cez vikendy. Rodicia radsej budu v praci mysliac si, ze materialno im soasi deti.

hipuska
23. máj 2021

Akože, k tým deťom. Je predsa rozdiel či v meste, či na dedine. My sme malá dedina, tu už deti z MŠ chodia samé domov (5 rokov) a aj na bike a ihrisku lietajú už od 5 rokov samé. Ale teda, tuná ti každá "tetka" povie, čo tvoje dieťa vyviedlo. A slovník detí, býva fakt hrozný.

lucia147852
23. máj 2021

@maciatkolulu presne tak, raz som videla ako 9 ročný chlapec padol z veľkej smykaly na žihadielku. Asi z 2,5m. Riešiť to museli cudzie mamičky.

pribinak
23. máj 2021

@number19 a čo rodičia ktorí pracujú napr do 18.00c alebo robia poobede služby. Ti čo? Prestanú chodiť do prace? Len aby 12 ročne decko zobrali za ruku a zobrali ho na ihrisko? Alebo vyprevadili na krúžok?
Čo osameli rodičia? Pokrajaju sa? ak majú napr 3 deti, aby každé jedno vyzdvihli zo školy a vyprevadili a vyzdvihli z krúžku?
Čo take deti? Budú sedieť zatvorené doma? Nie v každom meste je školská družina do 17.00 hod

Ja som žila v zahraničí a ani tam to rodičia nie sú schopní so to tak zariadiť a presne z uvedených dôvodov.

Nechápem prečo by 10 ročný nemohol ísť dám na ihrisko. Veď treba deti podporovať v ich sociálnych a komunikačných zručnostiach a aj ich viest k tímu, že ak vyrobia pruswr, budú niesť dôsledky

rebekamarcusko
23. máj 2021

@canany ja tiez nepustam chalanov samych nq ihrisko... samozrejme,ked biekde sme nejsom im za chrbtom ale samych urcite nie v ba. Uz to beni ako kedysi,ked som si isla na pieskovisko pod dom v 5 rokoch a mama ma sem tam kukla z okna ci som ok. Presne sami dileri,na ihriskach su striekacky. Budu chodit dost sami von,ked budu starsi

kkovacovak
23. máj 2021

@lucia147852
@maciatkolulu
Spadnúť môže aj 40 ročný chlap na chodníku. To ale neznamená že s ním teraz bude chodiť všade mama. Nešťastie sa stane aj za prítomnosti rodičov. 9 ročné dieťa už musí poznať riziká a rodič je tu na to aby mu ich vysvetlil. Má vedieť že keď lezie na strom tak môže spadnúť. Tiež som chodila sa ihrisko od základnej školy a som tu. Áno padla som a aj som si rozťala koleno ale som tu. Dnešné deti nemajú žiadnu voľnosť, zodpovednosť. Rodičia sú im nonstop na zadkom a potom má decko 15 a nevie si v reštaurácii ani obed objednať alebo odkomunikovať niečo na úrade. Ako píšu niektoré baby vyššie. Čím viac decko rodičia kontrolovali tým bolo neskôr viac utrhnuté z raťaze. Tiež poznám také prípady. Zlatá stredná cesta. Ak je ihrisko v blízkosti domova nevidím dôvod aby tam matka robila sbs. Je ale prirodzene že sa chcú deti v tomto veku socializovať s rovesníkmi a chcú sa vzďaľovať od domu. Prečo im brániť v zdravom vývine

basska_b
23. máj 2021

My sme chodili na ihrisko a učiteľky zo základnej neviem prečo, keď bol covid, mali potrebu asi v rámci telesnej výchovy zobrať deti zo školy na ihrisko. Nerobili zle, ale samozrejme deti vo veku 1-3 roky, ktoré tam doobeda chodia, úplne prevalcovali. Museli sme odísť. Samozrejme, majú právo tam ísť, je to verejne ihrisko. Ale na tvojom mieste by som odišla s deťmi a vysvetlila im situáciu, že prišli agresívne deti a že prídete inokedy. A vôbec sa nehanbi, že dávas do cirkevnej deti. Ja nie som veriaca a tu na slovensku v tých cirkevných je tiež dosť nezvládnutelných deti, ale proste tiež nechcem, aby moje deti chodili do školy s grazlami... zaujíma ma povesť školy a aká kultúra tam prevláda.

sense
23. máj 2021

Nezijem na Svk a moja byvala pred domom na ihrisku od 5r ....sama aj so susedovie detmi. Videls som ich z okna a pocut ich bolo az az...Teraz ma 8 a moze ist na ihrisko ak o 2 ulice inde, ma hodinky a vzdy mi musi zavolat ak ide mimo masho ihrisla al k susedom...kricia teda statocne ale nadavat som ich teda este nepocula...

number19
23. máj 2021

@pribinak Tak taketo zivotne situacie ja nikomu nevyriesim.
Ja osobne som mala dieta, ked som mala podmienky na to sa mu plne a zodpovedne venovat, aj s mojim manzelom.
Myslim si ze je spravne, ze dieta by malo mat dozor dospeleho min do 10-11. roku zivota.

jana_eyre_2
23. máj 2021

Ja keď vidím deti na ihrisku čo sa nevedia chovať a nezačnú sa ani keď ich slušne požiadam tak potom aspoň diskutujem s mojimi deťmi, kde rozoberáme kde je chyba a čo robia tie druhé deti zle.. zažila som viac krát a nezaviselo to od toho či tam mali dozor, ani z akej boli školy..

keď som ešte mala mladšie deti raz sa mi stalo, že boli tiez traja súrodenci na ihrisku, síce s mamou ale tá bola ďalej od nich a neriešila.. začali hádzať do mojich detí kamene, na moje prekvapenie mladších navadzala najstaršia sestra (odhadom asi 8r).. deťom som dohovorila, ale aj tak pokračovali, neviem v čom tkvel problem, matke som nepovedala nič, nemám tendenciu poúčať rodicov..

tak sme s deťmi sa len vzdialili na inú preliezku a rozprávali sme sa o tom čo bolo na tom zle a ako sa správne chovať.. všetko sa dá využiť..

Inak čo sa týka chodenia samých, mám 9r, 7r a 4r deti - syn a dcéra sami chodia vyvenčiť psov, do obchodu ak potrebujem.. ale na ihrisko chodím s nimi.. jedno čo máme vedľa domu je pre bábätká, také kde sa zabavia aj oni máme 2km od domu a neviem či som taká vynimka, ale proste im robím ešte dozor, kým môžem.. určite ak by som chodila do práce tak to beriem inak, ale zatiaľ si myslím že ešte stále je vhodné aby som im bola nablízku, najmä ak máme ihrisko tak ďaleko.. (pre niekoho možno blízko, ale zase pol hodinu pešo cez 5 prechodov cez cestu mi to príde riadne ďaleko) je to proste individuálne..

wieruska1
23. máj 2021

Ja ked obcas cez otvorene okno pocujem aky slovnik ma moj 5 rocny ked je na ulici s decka.i az ma.mrakoty chytaju a to ver never vsetky zie deti su drze a nadavaju a klbcia sa. Vsetko deti z dobrych rodin, len ked su same su ako gangstri ulice
A vies co? Presne tak to ma byt. Vedia ze si neamu ublizovat, ze sa maju starat jeden o druheho. Ze predomnou by ani do ritu nepovedali, len proste jeden pred druhym machruju. Dnesna doba vychovava z detip orcelanove babiky......

jarmila2010
23. máj 2021

@jana_eyre_2 my tu mame v podstate bezpecne miesto podla mna a preto ich pustam,uz nejaky cas bez dozoru...sidlisko na konci mesta pod lesom...cesta ide ,len okolo a z nej,len zbiehaju zjazdy na parkoviska...a stredom sidliska tecie rieka(ku nej dolu maju nasi zakaz sa priblizovat) a popri nej cesta/chodnik pre pesich a cyklistov...a vedie,az do centra mesta,co trva cca 20min...takze,nejake auta priamo nehrozia...jeden priechod cez cestu je k nakupnemu centru...plus funguje tu aj skupina deti,s kt sme sa tu stretavali od malicka..este,ked sme boli na MD a su nauceni sa spolu haravat tu pri dome na ihrisku...ked tu spominaju BA,tam by som,asi,ani ja nebola uplne v klude...