icon

Dieťa v škole nechtiac poškodilo učiteľke notebook

blondyblond
10. apr 2019

Bezkonfliktné, skôr tiché dieťa sa potke v škole o kábel a stiahne učiteľke notebook, nechtiac.Ako postupovať? Poistku nemáme a ona ho chce opraviť.

michelle567
11. apr 2019

Takze to bol ucitelkin sukromny pocitac? Myslim ze si ho mala poriadne zabezpecit. V pripade keby dieta zakoplo ale miesto toho pocitaca by zhodilo tu krabicku s mobilmi - ucitelka by si tiez priznala spoluvinu kedze islo o jej kábel a jej zle umiestnenie tej krabice a zaplatila by polovicu opravy každého mobilu? Nemyslím si......

kristina2412
11. apr 2019

@dskjhfdlkdjhl prípadne nevybil zuby...som zvedavá či by sa potom učiteľka hrnula do úhrady škody,a zaplateniu účtu u zubara

erika12345
11. apr 2019

@michelle567 ak by to bol jej Pc, tak by jej ani neprešlo, že ho používala na hodine. Predsa len neprešiel revíziou, môže spôsobiť úraz elektrickým prúdom, požiar. ...

erika12345
11. apr 2019

@kristina2412 podľa mňa hej drzosť školy pýtať si peniažky v tomto prípade....

zuanach
11. apr 2019

@blondyblond hlavne, ze to riesi cely modry konik, co tak ist do skoly, komunikovat s ucitelkou, vyriesit si to trebars aj cez vedenie skoly........vsetci mozu mat nejaky nazor, to este neznamena, ze sa to poriesi cez diskutujuce mamicky, hlavne tie vyslovene zaujate voci vsetkym ucitelkam sveta.....skola ma svoje smernice, ucitel nesie hmotnu zodpovednost, ziaci maju tiez skolsky poriadok.......je sa cim riadit

erika12345
11. apr 2019

@zuanach mamička to rieši zo školou, ale zároveň je zvedavá na názor iných mamičiek.😣

timilv
11. apr 2019

Nezaplila by som- a to my máme poistku ktorá takéto zahŕňa.Chápem, že sa v súčasnosti už využívajú notebooky pri vyučovaní- učila som na výške a tiež som si sem tam doniesla vlastný notebook, ALE vždy som ho mala zabezpečený. Hlavne ma zaujalo, že tam je stále od rána do konca vyučovania- z akého dôvodu? Neexistuje, že ho potrebuje na výučbu po celý deň. A spýtala by som sa, či je normálne nechať tam ten kábel visieť a deti ho musia prekračovať.

sovica
11. apr 2019

Myslím, že v tomto prípade je v práve dieťa. Chlapček to neurobil naschvál. Bol koniec vyučovania, učiteľka teda mohla vypnúť notebook, kábel odstrániť. Ešte rozumnejšie by sa mi zdalo, aby si deti išli pre mobil z druhej strany stola, kde nevisí kábel, prípade učiteľka môže krabicu s mobilmi doniesť k prvej lavici a odtiaľ by si deti svoj mobil vzali. V tom prípade by sa úplne vyhli kontaktu s notebookom a káblom. Deti nie sú ešte také ostražité (hlavne tie menšie), často nevedia predvídať riziko, ale dospelý človek, hlavne, keď sa jedná o učiteľku by to predvídať mal.
Zádavateľka otázky by sa mala obrátiť na právnu poradňu - JUDr. Ján Kasenčák, ktorú tu Modrý koník má. My tu môžeme prezentovať len svoje názory. Právnik jej však poradí erudovanejšie, ako my. Prajem veľa šťastia🍀

erika12345
11. apr 2019

@timilv tak pokial ho tam má celé vyučovanie, tak ešte horšie, však počas prestávky deti pijú, zotieraju tabuľu, ľahko sa jej tam môže dostať voda a úraz elektrickým prúdom...však tie deti ohrozuje, to je nedbanlivosť alebo ľahostajnosť, nepoznám p.uc.ale však hádam jej musí ísť o bezpečnosť žiakov.sa čudujem, že jej nepovedali nič iní učitelia, keď tam mali počas prestávky dozor, však kvôli takejto nezodpovednej kolegyni môžu sedieť, ak sa niečo stane. Lebo keď sa vyšetruje úraz nikoho nezaujíma, že to tam dal niekto iný, mám dozor, vidím, že niečo hrozí detom, mám to odstrániť, prípadne nahlásiť, ak to odstrániť nejde a deti presunúť tam, kde im nič nehrozí.

zuzi0911
11. apr 2019

Neviem si to dosť dobre predstastavit. Aj u nás sa používa notebook a teda kábel nemá kde vytrvať. Jedine žeby dieťa behalo za "stolom" kade ísť nemá. Na to ma priestor medzi lavicami. Takže toto je veľmi ťažko. A bohužiaľ ten notebook tam treba. Veľa sa na na hodinách, vytláča a podobne.
Naša triedna ho tam ma 4 roky a teda nestalo sa, že jej ho niekto poškodil. A to som tam bola aj počas vyučovania kedy ho nabíja la. No proste ta šnúra na plochu pre deti sa nemá ako dostať.

mm2008
11. apr 2019

porušenie BOZP zo strany učiteľa podľa mňa. ako sorry, deti sa poučujú, že nebehať po preistoroch školy, v triedach a pod, lebo úraz a pod.. ale učiteľ si nedá na takéto veci pozor? kábel vo výške 20-30 cm? pre 9 ročné dieťa dosť vysoko, aby ho muselo prekračovať.. podľa mňa išlo porušenie BOZP zo strany učiteľa. A nech si píše kto chcel čo chce. dovtedy sa chodí s krčahom po vodu kým.... no záver už poznáme všetci.
Keby chlapec nebodaj spadol, ublíži si, bude učiteľ /škola prispievať na "bolestné" ?

kenzom
11. apr 2019

Ah...hrôza táto diskusia....čokoľvek dieťa poškodí aj keď neumyselne ....prispejem....aspoň časť...je jedno či spolužiakove nohavice,alebo učiteľkin notebook...bol upozornený, stalo sa....
Väčšina učiteľov má vlastné notbooky, aké poistenie? To aj to si má platiť z vlastného? aby mohla učiť vaše deti moderne? škola jej to nezaplatí lebo to nie je jej majetok , a inšpekciu nezaujíma, že škola jej ho neposkytne...

dai
11. apr 2019

@kenzom ona písala ze notebook je školský... Keby aj bol vlastný ty nemáš poistenú domácnosť? A na spolužiakove nohavice by si prispela aj keby mu ten spolužiak podložil nohu, tvoj syn sa potkne a padne do kaluze a pritom mu ich tak zaspíni že sa nedajú zachrániť?
Tu predsa neide o to ze dieťa niečo aj keď neúmyselne poškodilo, ale o to ze to poškodilo keďže učiteľka nezabezpecila priestor - chápeme sa?

lintu
11. apr 2019

U nas v obchode dospelak prerazil sklenene dvere. Nechtiac. Nevsimol si ich. Sklo zaryncalo dole, chlap sa samozrejme poranil, v soku slubil uhradu. O den na to prisiel telefonat, ze nic platit nebude, lebo dvere neboli oznacene. Ani neplatil. Pohundralo sa, ale nik to nijak neriesil. Kupilo sa nove sklo a bolo.
Nechavat niekde hompalat sa kabel od techniky je hlupost koledujuca si o problem. Pri detoch? Zazrak ze ten notebook tam cely doteraz vydrzal :D

terezka1947
11. apr 2019

Mna by zaujimala taka situacia....dieta sa hrabe v ucitelovej taske cez malu prestavku a vypadne mu z nej jeho telefon,rozbije sa kryt......kto je na vine?tiez ucitel?ze si nedaval pozor?ci dieta,kt.je vychovane hrabat v cudzich veciach?realna situacia,stala sa nedavno u kamosky,v triede.

0silvia0
11. apr 2019

@terezka1947 ja si myslím, že v prípade, ktorý si uviedla je vinné jednoznačne dieťa. Dieťa si nemôže dovoliť hrabať sa v cudzích veciach a tak má byť aj vychovávané.

terezka1947
11. apr 2019

@0silvia0 tiez si myslim.....leeenze mamicka nic nechcela zaplatit...dokonca,vraj jej dieta to neurobilo,ucitel nem co mat mobil na hodine,atd,atd. Darmo aj ostatni ziaci videli,co sa stalo...skratka,ucitel si to musel vyriesit sam.

dai
11. apr 2019

@terezka1947 ak to videli iní žiaci tak to môže učiteľ definovať aj ako pokus o krádež... Rada by s som videla tu matku ako argumentuje následne...
Vieš, presne o tomto celý čas píšem - každý má svoje práva a povinnosti, nie ze nevychovane žiaci a chudata učitelia ci naopak- tak ako v prvom prípade je v práve matka a žiak, v tomto druhom učiteľ. A každý by mal vedieť svoje práva slušne odkomunikovať a obhájiť.

0martina0
11. apr 2019

@terezka1947 no takmoje dieťa si tiež zvyklo že mu pani učiteľka davala cukriky a ked povedala že nema tak jej vošla do kabelky a cukrik si hľadala sama,skoro ma porazilo ale učiteľka to zobrala s humorom aka je zlata,a zakazala jej to a viac si to nedovolila,zaleži všetko od učiteľky,myslim že s tym musia u takych malych deti počitať,niektore deti su aj drze aj im rodičia podržia stranu aj ked nemaju pravdu,ale vždy je to o kompromise

vamajka
11. apr 2019

@mogaa Len taky dotaz ako moze viest zodpovednost za dieta v skole rodic? Nema zodpovednost za dieta v skole ucitel? V nasej triede sa riesilo nieco podobne poskodil sa kabel na interaktivnej tabuli a vinnik sa nenasiel. Tak triedna chcela, aby sa na kabel poskladali rodicia. Ti s tym samozrejme nesuhlasili. No a deti sa ohradili, ze to mohla poskodit hociktora ucitelka s podpatkom na topanke a aj to tak vyzeralo. A zrazu sa peniaze na kabel nasli aj bez prispievania rodicov

miriam11
Odpoveď bola odstránená
katarinamarkova
11. apr 2019

@blondyblond ak je to tak tak povedz učiteľke že budes riešiť porusenie bozp z jej strany a nech je vďačná že sa vášmu synovi mi nestalo. Ak je to reálne takto tak nech skody hradí ona.

sorciera24
11. apr 2019

@miriam11 mna udivuje, ze ako vsetci tu vedia, ze kable boli roztahane a este aj presne kolko cm nad zemou....
mna zas zaujima, ze keby dieta slo normalne po triede a neslo by tu o ten kabel,a le omylom by zhodilo ten notebook, ze co potom? potom by ho ti rodicia zapaltili?
(a teraz mi nejde o zapaltenie, k tomu som sa vyjadrila, i k bezpecnosti......popravde, sa mi ani verit nechce, ze ma niekto kabel tak ako to bolo popisane autorkou, co vraj videli deti ..... ( u nas som roztahane kable v zaidnej tride nevidela tak ako sa tu popisuje...a. to ako som pisala, vsetci mame notebooky, dataprojektory a repraky...).....ja by som zistovala skutocny stav veci, pred tym nez poslem niekoho do teplych krajin;)
(ak sa zsiti, ze to ozaj tak bolo, potom je tu vsetkym jasne aka mala byt bezpecnost zabezpecena)

katarinamarkova
11. apr 2019

@blondyblond škole sa vyjadri že neslo o nahodu ale o porušenie bozp zo strany učiteľky nie vášho syna že vinnikom je učiteľka a preto ma škola žiadať nahradu od nej.

dai
11. apr 2019

@sorciera24 môžem len za seba - stále si myslím ze hodnotné školské pomôcky majú byť riadne poistené, čiže ak by sa to stalo ako ty píšeš tak sa nič nedeje... Ak by to bol notebook učiteľa uvažovala by som nad spoluúčasťou - tam je otázka jej výšky, lebo nehnevaj sa na mňa ak ma učiteľ počítač za 3000 euro tak pád na zem môže znamenať totálnu skodu - pokladám nás za dobré situovanu rodinu ale 3000 by som učiteľovi urcite nedala (inak každý počítač sa môže kúpiť s poistkou od zaciatku práve pre takéto mimoriadne udalosti) ak na druhej strane používa učiteľ šrot o hodnote 50 euro 10rocny tak oprava by vyšla násobne vyššie ako jeho hodnota - čiže opat to hovorí v prospech poistenia...
Úzavriem teda všetky tieto situácie - ako dieťaťu dávam drahé veci do školy a stále myslím nato ze sa nemusia vrátiť v poriadku, tak by mal učiteľ uvazovat tiež podľa mňa. Môjmu synovi napr. Zmizli v škôlke rifle za 100 euro - teraz som mala zazalovať škôlku? Alebo to bola moja chyba ze som mu také drahé dala do škôlky? Pritom učiteľka nechala tie rifle hodené mimo triedy lebo sa oblial pri maľovaní...

baskustek
11. apr 2019

@mrkvicka060 Tak to ti prajem veľa šťastia pri hľadaní takej školy. Doba sa mení, škola tiež.

sorciera24
11. apr 2019

@dai a tvrdim ja nieco ine?....ano, skola to am mat poistene....skor sa vyjadrujem k veci,z e vsetci tu vedia, ako to v danej triede v tej chcili vyzeralo..... ale myslim, ze toto nech riesi halvne so skolou, ked to bol sk. notebook, ucitelka sama o sebe pozadovat peniaze nemoze....
(ano a za seba, som v tejto blbej dobe, stale trosku niekde moralana a asi by som prispela, ekby ho zhodilo moje dieta....to len za mna ako matku....ale vidim,z e sa to uz nenosi....takze aj tak najprv zistujem....
a ak napr. by tvoje dieta rozbilo napr. stenu v skole, proste by do nej nejako vrazilo a sadrokarton bac....ako by si riesila toto? (to je mimo danu temu, len ma zaujima nazor)

terezka1947
11. apr 2019

@dai
@0martina0 ja myslim,ze 8r.dieta v skole uz vie,resp.by malo vediet,ze do cudzich veci sa nejde...ani ucitelovych,ani do tasiek deti.
samozrejme,ak je to otazka nejakeho jedneho pokusu...sme ludia,aj deti su iba deti. ak vsak je dieta opakovane napominane a drze,nerespektuje nic a nikoho.....tak potom uz chudak ucitel.
a presne toto mohlo byt aj u autorky prveho prispevku.....ako my vieme,ci to dieta malo len smolu alebo nevystrajalo...neboli sme tam. neveme podrzat stranu ani matke,ani ucitelke. ja osobne by som za ucitelkou zasla,opytala sa ako to bolo,opytala sa dietata,opytala inych deti-cez rodicov. a pokial som si vedoma,co mam za dieta doma-teda,ci je akcne,kludne,drze,ci akriknute......uz aj sama tusim,kde je chyba a ci mam mat nejaku ucast na poskodeni niecoho.

katarinamarkova
11. apr 2019

@sorciera24 😊 stena do triedy patrí 😊 kabel vo vzduchu a nariadenie učiteľky chodte cez kabel ku skatulke to veru do školy nepatri.

sorciera24
11. apr 2019

@katarinamarkova nepytala som sa teba, ale dai na nazor niecoho odveci....
a ty si tam bola, ze vies, ze kabel tam bol a bol dokonca vo vzduchu a este si aj pocula prikaz ucitelky?.......(ak to bolo rpesne takto, beriem a suhlasim.....ale zatial tu mozeme len polemizovat...)...nikto z nas tam nebol, ani autorka temy....