icon

Diktát pre tretiakov a vybrané slová

martija
28. sep 2013

Chcem sa opytat zainteresovanych (teda aj ucitelov)alebo mamickiek deti 3-tiakov. Moj syn dostat z diktatu 5-tku. Nechcem teraz hanit ucitela a zastavat dieta. Moj syn je lajdak a ma problemy so sustredenim (ma papier). Pisali diktat, kde boli slova ako mlyn, lyzica, plytky....to su vybrane slova,ktore sa este neucili. Chcem teda vediet, ci je to normalne, ze maju diktat s takymi slovami. To,ze napise po k, h, g - makke i, to je vyslovene jeho chyba - ucili sa to,ale l - je tazke, neda sa podla sluchu urcit ci makke ci tvrde, preto vyznikli aj vybrane slova (co my sme sa neucili este). Tak je to v poriadku,alebo nie? Trosku ma ta ucitelka hneva aj preto,ze neberie ohlad na synov "hadikep". Dakujem za kazdu radu.

realfantasy
28. sep 2013

@martija ahoj, neskusala si ist za riaditelom/riaditelkou? V skole zvyknu mavat specialneho pedagoga, ktory sa venuje detom s poruchami ucenia - napr. diktuje diktat iba s nim jeho tempom v nerusenom prostredi, po vyucovani napr. cez druzinu ide dieta za spec. pedagogom, ktory sa mu venuje a precvicuje oblast, ktora mu robi problem...

zuzkat1
28. sep 2013

@horana absolutny suhlas...velmi dobre vysvetlene

darkabarka23
28. sep 2013

@martija a podala si žiadosť do školy o integráciu syna?Lebo nestačí,že špec.pedagog má papiere od psychologičky,ty musíš podať žiadosť o integráciu škole,ak ju psychológ odporučil,a až potom vypracuje špeciálny psychológ individuálny plán pre tvojho syna.Ja tiež teraz presne toto riešim v škole.

mymimi
28. sep 2013

Mamičky, trošku odveci sa vám sem votriem, keď už o tretiakoch píšeme..aj ja mám doma tretiačku a chcela by som vedieť, či je v norme, aby deti mali denne aj 4-5 písomných úloh z matematiky a nejaké 2-3 zo slovenského jazyka...mne sa to zdá byť neprimerane veľa, stále sa len učíme, to nerátam, že musíme aj čítať, učiť sa učivo slovne a do toho vypracovávať projekty z anglického jazyka...skrátka sa mi to zdá byť veľmi veľa na také malé deti...dcéra je už vynervovaná, začína sa báť do školy,
lebo písomky a skúšanie sú na dennom poriadu....doteraz sme mali samé jednotky a teraz no neviem, neviem..koľkokrát sa do ôsmej len učíme..a to nie je pomalá...zmenila sa im učiteľka..myslíte, že mám za ňou zájsť? či je to norma?

evabb35
28. sep 2013

@martija v druhom ročníku mali tieto slová pri preberaní tvrdých a mäkkých slabík. V druhom ročníku s tým problém nemal? Žeby cez prázdniny zabudol druhácke učivo? Lebo teraz sa ešte len opakuje druhácke učivo...

evabb35
28. sep 2013

@martija V mojom fotoblogu mám uvedený zošit Zvládnime hravo Tvrdé a mäkké slabiky - ten nám dosť pomohol pri precvičovaní a utvrdzovaní druháckeho učiva - doporučujem. Rátam s tým, že sa budeme ešte ku nemu vracať a stále si opakovať aj druhácke učivo aj v treťom ročníku, hoci postupne budú preberať vybrané slová.

janka256
28. sep 2013

@martija ahoj aj my mame tento problem slovencinu aj matematiku z matiky z pisomky dostal 5 a mali 10-minutovku pritom ma papier od psychologicky ze mu ma dat viac casu na vyriesenie ulohy ale vraj oni ako skola akceptuju len papier od skolskej psychologicky a tiez ma to hneva pretoze syn preto 2 dni plakal ze preco mu hned dala 5-ku... 😒

evabb35
28. sep 2013

@mymimi Neviem, my máme málo domácich úloh a mne sa to nepáči, pretože potom deti málo píšu a aj matematiku si málo precvičujú. Matematika sa učí počítaním príkladov. My máme málo domácich úloh z matiky a je to problém, lebo deti si poriadne neprecvičia a neutvrdia nové učivo, zabúdajú ho v priebehu školského roku...Podľa mňa máte dobrú učiteľku. Aj tie previerky sú lepšie písať častejšie. Aspoň učiteľka vie, aké učivo deťom robí problém. Navyše deti takto získajú viac známok a potom pri zaokrúhľovaní známok vyjde známka, ktorá lepšie hodnotí prácu žiaka počas školského roku ako keď sa robí známka napr. len z dvoch previerok a vtedy môže vyjsť nerozhodná známka, prípadne horšia známka a dieťa si ju vlastne ani nemá kedy opraviť. V triede môjho dieťaťa koncom minulého školského roku veľa detí dostalo zo záverečných testov zlé známky, to akoby sa za celý školský rok skoro nič nenaučili.

evabb35
28. sep 2013

@mymimi Neviem prečo je dcérka taká vynervovaná. Možno rozvrhnite si písanie úloh tak a v takom čase, aby ju to nezaťažovalo. Chce to disciplínu, ale dá sa to. Potom na druhom stupni sa takéto návyky zúročia.

martija
autor
28. sep 2013

@tahivka super dakujem moc 🙂. Papiere som podpisovala zatial dva, ze suhlasim s integraciou a este jeden, co obnasa integracia, take vseobecne pravidla,ze to bude uvedene v hodnoteni a pod....ale plan zatial nie, snad na nom pracuju

martija
autor
28. sep 2013

@horana http://lackovaj.unas.cz/sloven/2roc/sloval.htm
tak nechcem sa hadat, ale co je potom toto???

martija
autor
28. sep 2013

@horana a neviem,ci to ostatne deti zvladli, ked dve odisli na inu skolu a zo dve prepadli. Moj syn jednoznacne potrebuje pomoc, ja sa s nim ucievam tiez vkuse, vela, kreslim pamatove mapy, obrazky,lepime na stenu aj tak je proste viac ako nepozorny neni to v tom,ze sme to neprecvicovali dost.....

martija
autor
28. sep 2013

@horana on ma papier,ze je integrovany, proste potrebuje individualny pristup, nech je to sprava,alebo zlava, proste ma to ADH..

martija
autor
28. sep 2013

@realfantasy ano este pockam,kedze az teraz sa to rozhybalo a ked sa nic nezmeni, poslem za riaditelkou mamu, nakolko su zname, tak snad mozno potom a ked ani tak nic (teraz hlavne myslim na pristup ucitelky) tak takisto preradime na inu skolu, nechcem,aby moj syn ziskal celozivotnu traumu, nechut, odpor.... ku skole, lebo prave tam smerujeme

mahu74
28. sep 2013

@martija Moja dcéra mala presne tieto slová (tiež je moment. tretiačka) v učebn. 2. ročníka- nie sú to vybrané slová, ale tvrdé a mäkké spoluhlásky -teda "h, ch, k, g, d, t, n, l" - sú tvrdé spoluhlásky a je to naozaj učivo 2. roč. Tieto, čo píšete, sú konkrétne po tvrdej spoluhláske "L". Ale rozhodne učiteľ musí brať do úvahu "diagnózu" - viem, že keď sú napr. dyslektici, dysgrafici, majú nárok úľavu, to viem určite.

martija
autor
28. sep 2013

@evabb35 praveze ma on stale problem so slovencinou, slova opakujeme, ale v jednom diktate ich naraz bolo niekolko a teraz neviem,ci to je nahoda,alebo co,tak mu tie slova asi jednoduchov vypisem extra na papier a budeme sprtat naspamat,lebo zatial v kope takto neboli

martija
autor
28. sep 2013

@evabb35 tak to je super typ, skusim zohnat, kde sa da taky zosit kupit?

hameeda
28. sep 2013

veľa záleží na učiteľoch, dcera je teraz piatačka, zatiaľ s čistými jednotkami, ale každý deň s ňou preberám celé učivo, tak ako by sa v škole vôbec neučila, v podstate ju všetko učivo učím ja, a nie učiteľky,ak by sa učila len to čo berú v škole tak nevie nič, a to nemá žiadnu poruchu, keď niekedy si nie som niečim istá a pýtam sa jej spolužiakov tak oni tiež nevedia, pripadá mi to také akoby im učiteľky vôbec nič nevysvetľovali, píšu do zošitov strašne málo, za celý rok pár viet, takže niekedy to nie je len o dieťati ale aj o učiteľoch, len sa modlím aby neskôr na fyziku a chémiu dostali niejakých starých učiteľov, pretože tieto predmety nemusím, ale všimla som si že predmety na ktorých majú starých učiteľov tie sú v pohode, ale kde majú mladých tak je to hroznéééééé

evabb35
28. sep 2013

@martija Kúpila som v kníhkupectve, ktoré predáva okrem beletrie aj odbornú, náučnú literatúru a učebnice. Objednať si môžeš aj priamo z vydavateľstva:
http://www.orbispictus.sk/index.php?page=e-shop...

evabb35
28. sep 2013

@hameeda Tiež začínam nadobúdať dojem, že čo rodičia nenaučia, to dieťa vedieť nebude.

evabb35
28. sep 2013

@martija Keď má problém so slovenčinou, tak odporúčam aj Pravopisné cvičenia od Evy Dienerovej - sú ku každému ročníku. Sú tam pravopisné cvičenia ku preberanému učivu na precvičenie a utvrdenie. Tiež ich mám vo fotoblogu - pre 2. ročník. Sú aj pre 3. ročník. Kúpila som v kníhkupectve. Aj z vydavateľstva sa dajú objednať:
http://www.mladeleta.sk/exec/search.aspx?exps=P...
Dostať aj rôzne príručky s diktátmi ku preberanému učivu:

http://www.preskoly.sk/p/233821-diktaty-pre-3-t...
http://www.preskoly.sk/p/233820-diktaty-pre-2-t...

martija
autor
28. sep 2013

@evabb35 no super, tak urcite nieco objednam,musime pracovat vela a navyse, aj ked neviem,ako to zvladneme,kedze mu doma okolo hlavy hucia dvaja mladsi bratia a neustale tu jeho roztrusenu pozornost este viac narusaju... ☹ . Ucit sa nechce ani to co musi, nieto este toto,takze bez kriku to u nas mnoho-krat nejde. Snad tieto knizky aspon trosku pomozu budem stastna

alami
28. sep 2013

@mymimi podľa mňa je to rozhodne veľa 😝 ja mám piataka, tiež mám pocit, že nerobíme nič iné, len sa učíme 😒

martija
autor
28. sep 2013

@evabb35 objednane 🙂

evabb35
28. sep 2013

@martija Mladší bratia už poobede nespávajú? Asi by som to učenie načasovala, keď bratia budú spať alebo budú vonku...Precvičovanie určite pomôže...teda aspoň my musíme stále precvičovať nové učivo, čo sa aktuálne preberá a ešte aj opakovať už prebraté...je to náročné na organizáciu dňa, lebo to treba načasovať, keď dieťa nie je hladné, unavené, ospalé, choré, vyrušované vonkajšími podnetmi...

martija
autor
28. sep 2013

@evabb35 stredny chodi do skolky, a starsi do druziny,domov sa dostaneme okolo 3-4 tej...nemam kde decka "pichnut", niekedy je doma manzel,tak to je super, mame klud,ale ked neni, byvavalo to teda desne, najmladsi je placko, neraz reval pri no nohach a tak sme sa ucili, do toho prostredny mami toto chcem ,hento mi daj...juj zle casy to boli na ucenie. Teraz su zase o kus starsi, ale aj tak dost rusia, nemozem ich zatvorit v izbe samych a nemozem nechat ani najstarsieho sa sameho pripravovat, takze dost blazninec...

horana
29. sep 2013

@martija ad tvoj prispevok z Včera o 21:53 : to co uvadzas ten link nie je kompletny zoznam tych slov, prave preto ze to nie su vybrane slova (tie su z principu len po obojakych spoluhlaskach), chyba tam na tej stranke z tych frekventovanejsich napr. plyš, co mali v druhackej ucebnici vela omielane, potom z takych menej frekvetovanych napr. lýra, lyrika,splývať, blyšťať sa...nespomeniem si takto z hlavy viac, prave preto ze to nie je nejaky uceleny zoznam, skor pravidlo kedy ako...skratka su to tie tvrde spoluhlasky a po nich sa na zaklade oficialnej poucky "...TEMER 😀 vzdy pise tvrde y"

K tej integracii ked ti mozem poradit, akoze nevyznam sa v tom osobne, ale co som pochytila, tak nepomoze diagnoza ADH a ze potrebuje individualny pristup, je to prilis nekonkretne. Hlavne ked ucitelka ktora ich ma na vsetky predmety vidi ze v niecom inom stiha obdobne ako ini, napr. v matike? tak jej zacne byt proti srsti robit mu ulavy len niekde (kde?)...Ked vies, zacinas vidiet ze mu nejaka oblast ide menej, napr. ta slovencina a teraz nemyslim len tento jeden "problem", ale celkovo vidis ze napr. s pravopisom (? neviem pises len o tejto jednej patke, boli tam nejake problemy uz predtym vacsieho rozsahu?) ma celkovo problem, sa na tuto oblast s psychologickou zamerat a dat do posudku konkretne navrhy, napr. bud uplne ulavy od diktatov, alebo skratka nieco, u syna v triede bol chalan ktory dostal ulavu ze moze pisat tlacenym pismom, skratka zistili s psychologickou ze ked tak pise robi menej chyb, ze jeho spomalovalo napajanie pismen ako takych ked sa toto zrusilo, bol zrazu uplne OK.
Alebo potom celkovo zhorsena pozornost ono su skoly kde sa ide podla normalneho rozvrhu ale je ich menej v triede, tusim do 10 a tam prave chodia deti s tymito diagnostikovanymi problemamy, napr. tusim v BA je jedna taka na Jelenej ul. atd..
Akoze ja chapem ze je to tazke, v tomto skolskom systeme sa zial rodic so znevyhodnenym dietatom musi pretlkat ako vie, uplne suhlasim s prispevkom @evabb35 ze: "Tiež začínam nadobúdať dojem, že čo rodičia nenaučia, to dieťa vedieť nebude." Ano, je to tak, a dokonca uz od nasich cias! a cim dalej tym viac to plati.
Nechem oponovat, len zo samotnej lutosti ci sucitu s touto situaciou do ktorej sa viem vzit, to samotne vam nepomoze, potrebujete nejake konkretne rady ako postupovat...teraz ked citam ze ho pri uceni rusia este 2 mladsi, to je pre neho chudacika asi fakt na palicu. Sama mam popri synovi este jednu mladsiu, tiez mi ho rusi ked sa uci a neviem ich casto odtrhnut od seba, mat 2 "rusicov" si ani neviem predsatvit ako by to zvladal...

zuzkat1
29. sep 2013

@mymimi podla mna to nie je vela...matika aj slovencina su aj o precvicovani tych pravidiel...na hodinach sa vsetko nestiha...treba vysvetlit ucivo+plus uviest priklady,zistit ci kazdy pochopil aj urobit dake cvicenie...na to je 45minut a deti vyse 20. Takze je jasne ze dostanu domacu ulohu... A ta je dobra aj na to aby rodicia vedeli co ich dieta prebera a co mu robi alebo nerobi problemy... Tie pisomky su fajn lebo ucitelka ma prehlad co treba dobrat a aspon to nuti deti ucit sa🙂

martija
autor
29. sep 2013

@horana ano je to pravda,ze s tymi slovami sa stretaval v druhej triede,ale nemali sme ich spolocne ako celok....myslela som,ze su to vybrane, takze ja urobim to,ze ich jednoducho budem musiet vypisat a budeme si ich stale pripominat....
no a k tej integracii, ja som navstivila psychlogicku, ona mu urobila rozsiahly test aby zmapovala v com ma nedostatky, zistilo sa aj v com je napriklad dobry....no a kedze sme mali konkretny priklad toho,ze ma vyraznu poruchu pozornosti, potom uz je tam ta diagnostika pri takychto detoch viac-menej presna . Su odporucania co taketo dieta zvlada a co nie, co moze a co nie. Teraz ma tuto diagnozu skolsky specialny pedagog a ja netusim, co bude dalej. Mamicky tu pisali, ze sa vypracuje individualny plan, takze neviem,co nas caka, ale bude mat ucitela na jednu-dve hodiny tyzdenne iba pre seba, nemal by pisavat nic na cas,ale to zalezi od ucitelky a prave o to mi ide, ci bude brat na to ohlad,lebo by mala....
On v podstate neni nejak extra problemovy, on napriklad matiku zvlada,ale je velice nepozorny a jemu by stacilo iba prstom klepnut na celo,ze aha pozor, napriklad aj pri pisomke, on rozumie ucivu napr. z vlastivedy, prirodovedy uplne perfektne, bez namahy ovlada dovolim si napisat vsetko,aj detaily o vcelach, a pod....ale pride test a decko mi dostane dvojku (a nejde mi o dvojku,ale frustracia ktora pride a on sa mi odmieta ucit,ze naco, aj tak bude zle ohodnoteny), preto,lebo si neprecita otazku spravne,alebo ju nepochopi, je extremne nepozorny, a ja som ucitelku ziadala (ma 18 deti) ze nechcem,aby nad nim stala, to samozrejme nie,len aby sem-tam kukla ked decka pisu, ci nieco nepletie, len kuk...nic viac, stuchnut prstom,ze aha, precitaj si to este raz...no a potom by mozno spozornel na podnet,ale ona to jednoducho neurobi....

mymimi
29. sep 2013

@zuzkat1 ich je v triede osem kusov...takže sú pod drobnohľadom..aj teraz píšeme úlohy už tri hodiny..zo SJ dve strany a z M tri...plus vymyslieť básničku a čítanie..uff. Ja nehovorím, že raz začas im naváľať úloh, to nie je na škodu..ale denne..? Veď deti majú aj rôzne krúžky a záujmové činnosti ale pri takomto tempe neviem, či si to môže dieťa vôbec dovoliť, lebo jednoducho nestíha 🙄 ..podľa mňa je to veľa dievčence.. 😠