Dilema, či zvoliť cirkevnú školu pre deti iného vierovyznania?
Dali by ste dieťa na cirkevnú školu ak nechodíte do kostola a ešte je aj iného vierovyznania? (Greko/Rímo)
Ide o to že zo štátnej ZŠ urobili cirkevnú, ale je rovno oproti našej bytovke. Tzn. Žiadne prechádzanie cez cestu, 20sekúnd cesta do školy.
Najbližšiu štátnu ZŠ máme cez 2 veľké križovatky a 3 prechody.
Čo sa deje na cirkevných školách, aký je rozdiel? Sú tie deti tým náboženstvom veľmi obťažované, alebo sa to dá vydržať?
Zaujíma ma hlavne názor tých, čo dali deti do takej školy tiež len z praktického hľadiska.
@nelca84 tiež som skôr za štátnu, ale to budem robiť šoféra deťom minimálne do 5 triedy. Tie križovatky sú naozaj veľmi nebezpečné. Krátka zelená, mini ostrovčeky. Každý týždeň tam niekoho zrazí
Presne z tohto dôvodu sme dali syna do takej školy.len čisto praktická stránka.priznavam
Majú kaplnku,modlenie je cez veľké sviatky,tak isto chodia do kostola zo školy,aspoň sa uleju 😁
Ale žeby ráno začínali modlenim a poobede končili modlenim a pozerali neviem aké náboženské tematiky to nie.klasicka škola,ale je tam cítiť ,že je cirkevná.
Ak nemas k tomu vztah,alebo ine vyznanie tak kvoli tomu ze je cez cestu by som isto nedavala
….obtazovane náboženstvom ….s takýmto postojom fakt radšej robiť šoféra ako dať na cirkevnú zs
No áno, sú obtazovane náboženstvom
Vsak urob ako myslis, aj tak si uz rozhodnuta 😁 syn sa napr. rozhodol ist radsej na intrak, nez by si mal vybrat medzi cirkevnymi bilingv. gymnaziami ktore su u nas...
@nelca84 vôbec nie som rozhodnutá
@lonely66 tých zlých chýr o cirkevných školách je toľko že som sa asi len utvrdili v tom že to nebudem riskovať
Radšej budem voziť ako po roku prekladať
Aj keď si myslím ze deti to ešte prvý stupeň zvládnu. Horšie bude keď si už budú uvedomovať čo sa vlastne deje.
Pardon za výraz ale seru ma že si privlastnia budovy v najlukrativnejšich častiach mesta a komplikujú život bežným ľuďom.
Nedám na cirkevnú. Čakala som tu pravý opak, že mi napíšete aké je to v pohode ale vidím že nie je. Aši sa to nezmenilo ani rokmi
@e1i vôbec to nie je cez cestu. Rovno pod bytovkou po chodníku par krokov.
Tak vyskúšaj na 1 rok a budeš vedieť. Ako nič strašné sa tam nedeje. Snažia sa vychovať aj naučiť. O čo ide tebe? Snáď chceš mať tiež dobre vychované dieťa.
Vždy je to o ľuďoch. A greko/rimo je v pohode. Vždy je to len katolícke náboženstvo, ktoré však teba obťažuje. Poznám pomery na niekoľkých cirkevných skolach. Niekde plne super, niekde horšue. Ako píšem, záleží od vedenia a ďalších ľudí.
rodicia davaju deti na cirkevne skoly z predsvedcenia, nie preto, ze to maju cez cestu.
naopak - poznam rodicov, ktori deti vozili do mesta do skoly - cirkevnej, hoci statnu mali cez cestu 2min od bytu.
ak ti je viera ukradnuta a deti su podla teba “obtazovane” nabozenstvom, tak tam svoje nedaj.
za mna cirkevna skola v pohode je. ale ocividne nie pre teba.
z praktického hľadiska, podobnému tomu tvojmu sme tiež dali dcéru na cirkevnú školu (teraz je druháčka). Každý deň ráno na začiatku prvej hodiny si len povedia každý za čo ďakujú a za čo prosia, pred obedom sa pohodlia jednou vetou a prvý piatok v mesiaci idú do kostola (+ keď sú nejaké sviatky). Žiadne denno-denne modlitby, či počúvanie o Bohu. Za mňa škola ako každá iná. Dcéra sa pri nástupe do danej školy nevedela nič pomodliť, nikto neriešil. A neriešia áno to či dieťa nedele a sviatky chodí do kostola.
Ľudia dávajú deti na cirkevne školy z rôznych dôvodov. Niektorí z presvedčenia, iní preto, lebo to majú blízko a iní preto, lebo si myslia, že tam ich deti prevychovajú… Preto mali v minulosti niektoré cirkevné školy naštrbenú povesť, lebo rodičia tam dávali deti, ktoré sa na iných školách správali problémovo a tak ich preložili na miesto, kde si mysleli, že im pomôžu… Ak sa však cítiš prejavmi viery a náboženstva obťažovaná a prenášáš tento negativizmus aj na deti, budú sa tam cítiť nábožensky obťažované tiež…
A co zle sa teda deje na cirkevnych skolach? 😀 Zase reci ludi, ktori maju predsudky. My mame cirkevnu v mestskej casti a je to dobra skola.
Chodila som na cirkevnu ZS. Rano pred prvou hodinou a po vyucovani sme sa modlili. V skole bola kaplnka a 1 den v tyzdni tam rano bola omsa, cez sviatky sa chodilo do kostola. Na skole bola sikana a ucitelky to ignorovali, nikto z vedenia to neriesil. Maximalne ucitelka dala zapis do triednej knihy a aj ked mal niekto plnu stranu zapisov, nic sa nestalo. Sikanator z velmi poboznej mnohodetnej rodiny, jeho vážení rodicia v skolskej rade.
Som prekvapená názormi. Sama som chodila na cirkevnú SŠ. Obťažovanie náboženstvom? Fakt? Tak musíš rátať s tým že to náboženstvo tam je. Ale tiež to neni nič strašné. Modlenie na prvej hodine? Čo si pamätám tak to praktizoval len náš matikár😃. Jedine čo bolo také ...že sme aj z nábožka písali testy no🙄 ale inak nič také hrozné...omše počas vyučovania - buď cez prvú alebo poslednú hodinu- za mňa toto bolo super, aspoň sme sa uliali😃
Chodila som na na cirkevnú. Vôbec to nebolo také zlé, ako niektorí tvrdia (hlavne čo nemajú osobnú skúsenosť!!!, ale len jedna baba povedala, tak budem opakovať a ani neviem, či je to pravda).
Tá škola mi dala veľa, nie, neobťažovalo ma náboženstvo, aj keď nie vždy sa mi chcelo zúčastňovať sa, ale určite to nebola nejaká buzerácia a týranie. Ale jednoducho tam je, s tým musí dieťa rátať a akceptovať.
Avšak s tvojim postojom tam dieťa nedávaj. Budeš nadávať vždy, keď budú riešiť hocičo cirkevné a dieťa to bude opakovať, vytvárať si rovnaký postoj a názor. Nebude vedieť zapadnúť k väčšine, lebo bude mať inú výchovu, iné hodnoty. Bude opovrhovať celou myšlienkou školy, lebo to má doma a kopíruje to.
3 krížovatky druhá škola? Kopec detí chodí na iné sídliska, do iných dedín, miest, sorry, ale nebuď lenivá. Aspoň to časom naučí aj detí samostatnosti a zodpovednosti.
A ešte k tej poznámke, že "seru ma že si privlastnia budovy v najlukrativnejšich častiach mesta a komplikujú život bežným ľuďom", wtf ?!?!?! Srší z teba nenávisť voči cirkvi. Keby mali cirkevnú školu o tie 3 krížovatky ďalej a nie pod tvojim lukratívnym oknom, už by to bolo v pohode ?
Nemám problém a ateistami, chápem ich v mnohom a nech si každý verí a žije ako chce, kým neubližuje inym. Ale je rozdiel akceptovať a rozdiel dehonestovať, obviňovať, podkopávať, ponižovať a vyjadrovať sa len negatívne (najmä o niekom/niečom, o čom nič neviem).
@lonely66 ako keby na štátnych bolo všetko v poriadku.
@vkatush nie nesrší zo mňa nenávisť k samotnému náboženstvu, mám len strach a nedôveru z tých falošných ľudí. Vôbec nejde o to, aby sme my niečo dehonestovali práve naopak a ty si to 100% vystihla a vytiahla si celú podstatu tejto témy:
,,Nebude vedieť zapadnúť k väčšine, lebo bude mať inú výchovu, iné hodnoty."
A to je to prečo som sa v tejto chvíli rozhodla cirkevnú školu obísť na kilometre. Pre farizejov.
Vidím, že sa toto asi nikdy nezmeni.
Mimochodom nikde som nepísala že sme ateisti. My len nechodíme do kostola.
Chcela som vedieť či sa niečo za tie roky zmenilo a hlavne ako to vnímajú deti ktoré do kostola nechodia a v skole je to povinne.
Ako ,,ZAPADLI" či ich neodsudzujú za to že nedele nesedia v prvej lavici?
Ja som tiež chodila na cirevnú ZŠ. Čo si pamätám, tak modlili sme sa na začiatku prvej hodiny a na konci vyučovania (po poslednej hodine). Okrem toho, počas nejakých vybratých cirkevných sviatkov sme chodili do kostola (takých, čo nie sú v kalendári ako "voľno" pre všetkých) a to je všetko. Žiadne vymývanie, žiadny prísny režim.
Veľa spolužiakov, teda ich rodičia alebo rodina nebolo pobožných, žeby kolenovali stále v kostole, resp pravidelne chodili do kostola. V tomto by som problém nevidela. A dieťa to úplne inak vníma, ako my dospelí. Na Tvojom mieste by som sa viac popýtala niekoho, koho deti tam chodia, aké sú tam pomery, ako to tam funguje. Ale ako vravím, ja by som dala dieťa aj do cirkevnej, hlavne keď to máte takto pod nosom. Nevidím na tom nič zlé.
Chodila som na cirkevnu strednu skolu. Boli sme tam deti z greko aj rimo-katolickym vyznanim, z poboznejsich rodin aj menej poboznych. Ucitelky boli aj reholne sestry aj ateistky. Nabozenstvo bolo povinne, ale inak na omsu sa chodilo na zaciatku a na konci roka. Do ostatnych predmetov sa viera a nabozenstvo nijka netahala.
Btv. sikanu, nekompetenciu a problemy moze dieta zazit rovnako na cirkevnej ako statnej skole. Vzdy je to len o tych konkretnych ludoch, ci su katolici alebo nie.
Tak sa ospravedlňujem, ak som ťa zle odhadla.
Len z tvojich viet sa mi zdalo, že k viere a náboženstvu máš len negatívne zmýšľanie. A to keď prenesieš na dieťa, ktoré bude v prostredí, kde je väčšina veriacich, tak jasné, že nezapadne (a nie, nemusia chodiť každú nedeľu do kostola, tu ide o vieru, presvedčenie a nie to, či plnia "predpisy").
Pre mňa je toto tak isté, ako keby si chcela dať na športovú školu dieťa, čo šport neznáša, nijaký nehrá, ale ide tak len kvôli nejakej jednej výhode. Tiež tam nezapadne, lebo bude vedieť, že má iné hodnoty ako spolužiaci, ktorých rodičia k športu vedú.
Ja som voľakedy tiež dala dieťa do cirkevnej školy lebo ju postavili presne oproti nášmu domu. Vychodila ju a dnes je z nej úspešná žena matka detí a neubudlo z nej. Do kostola nechodí.
Kamarátky teda absolútne nie su nejaké extra veriace, ale deti im chodia na cirkevnú a sú veľmi spokojné. Ráno sa pomodlia spolu s ucitelkou, keď prídu do školy, sem tam zájdu na omšu. A učia sa ako v bežnej škole.
Ale poznám aj jeden extrém, kde bol riaditeľ proste totálny pako, vyžadoval neustále modlitby učiteliek, aj spolocne v kabinete 🤣 sikanoval ich, museli sa mu hlásiť, kedy boli na omši, atď. Odišlo z tej školy cca 7 učiteliek kvôli nemu. Zbytok sa proti nemu postavil a zosadili ho, už viac nie je riaditeľ.
Ja by som na tvojom mieste dala, aj kvôli blízkosti. Ak bude nejaký vážny problém, vieš vybaviť inú školu neskôr.
Moje dcéry chodia na cirkevnú školu ono je to normálna škola len majú navyše hodinu náboženstva a v stredu cez prvú hodinu chodia na omšu,ale na tú omšu chodiť nemusia deti ktorym rodičia nedali súhlas......vždy na začiatku roka podpisujeme papier či sa naše dieťa bude/nebude zúčastňovať sv.omší v stredu ráno a tí čo nechodia tak prídu do školy na druhú hodinu....ja som so školou spokojná je tam menej detí ako má štátnej škole a je tam taká rodina atmosféra. A ešte jedna vec je ,že aj finančne je to lacnejsie ako na štátnej škole

Ja nie, na ziadnu cirkevnu...