Domáca úloha - vysvetlenie viet z úryvku
V pracovnom zošite z literatúry majú dve cvičenia ktorým nechápeme.
1. Vysvetli vetu z úvodu úryvku : ,,za Púchovom sa začínajú skaly a končí sa chlieb..."
2. Čo znamená táto veta : ,,malé dzeci jedzá chljéb, veliké - srdcco " ?
nestačí spoliehať na školu, treba deťom kupovať knihy a sami byť príkladom a čítať, veľa rôznych žánrov, kto dnes číta poéziu? len čudáci... a to je škoda, je v nej strašne veľa krásy, ale na pochopenie nestačí vedieť poučku čo je to metafora, ale čítať, rozmýšľať, pýtrať, aj v piesňach je veľa krásnych myšlienok, deti treba viesť k rozmýšľaniu aj mimo školy
@hederamonstera Ano, aj takych ludo co popisuje jaskolka je mensina. Pretoze sa tieto veci v skole ucia. Keby sa neucili, tak by ich bolo vela.
Mimochodom - nepochopi metafory, nerozumie metaforam, neda sa to kombinovat, uz som vysvetlila v prvom komentari k tejto teme ktore sloveso sa spaja s ktorym padom.
Chces mi povedat, ze keby sa teoria literatury neucila v skole, tak by sa ju ludia naucili len tak, doma? Sami od seba?
@nafka0483 jejda neries 🙂 ty si tu len honis ego 🙂 kazda mame ine priority, pre niekoho ta tvoja literatura proste nie je podstatna. Tak TO pochop ;) myslim, ze si mi rozumela aj s tou strasnou chybou.
@hederamonstera ani nie menšina. V škole nás bolo asi 35 v triede. Tak 25 nás plne chápalo metaforam, prenesenému významu, a zvyšok bol ",mimo". Len neviem, ako sa bude tváriť trebárs otec, ak za ním príde syn a spýta sa, oci, čo znamená, že "oči mu hrajú nezbedou" alebo "zaspieval mu ohnivý kohút na streche". Čiže keď tak v každej triede to bolo približne také rovnaké, tak nebude tých ľudí malo. Mam kamošky učiteľky, ktoré nerozumejú, že dospelý človek nevie taky jednoduchy význam podobných spojení. Nedá sa v živote vyjadrovať len presne a jasne, metafory to ozvlastnuju, spríjemňujú. Každý jazyk má také svoje osobitosti, a skutočne by to základne mal ovládať bezne inteligentny jedinec.
@hederamonstera Ale ved ja sa pytam, kedze mas opacny nazor ako ja, tak ma zaujima co je podla teba dolezite v ramci literatury - co by sa malo vyucovat. Ved mozno mas skvely napad, alebo pohlad, nazor a malo by zmysel tieto veci presadit, to sa nemozem inspirovat? Ja ti tvoj nazor neberiem, vysvetlujem preco sa to teraz uci, tak ma velmi zaujima ako to robit lepsie.
Myslis, ze literatura nie je podstatna vobec, teda ako predmet v skole nie je dolezita? ze by sa mozno nemala ucit vobec?
@nafka0483 moj nazor som napisala, asi bude chyba s citanim s porozumenim.
@hederamonstera literatúra je podstatná práve pre slovnú zásobu a rozvoj myslenia, aby človek dokázal pochopiť aj skrytý význam toho čo počuje, aby rozumel prečítanému, alebo keď niekto niečo len naznačí a nepovie priamo, proste aby nebol neznalý
a čítať pekný text je dobré aj pre dušu, televízia je fajn, ale pri čítaní človek zapája aj predstavivosť a mozog má možnosť vytvárať nové synapsie a teda chápať a vnímať viac, čiže čítanie pomáha aj tomu, že potom človek ľahšie chápe, ľahšie sa učí
To je ako s matematikou. Nasobilku, a sčítanie, odčítanie, aspoň základ, by mal ovládať každý, vysokú matematiku nech už rieši ten, kto ju študuje. Taktiež gramatika, nemusím ovládať neviem aké, teórie, ale tak pisat bez hrubiek hádam áno. Aj v literatúre netreba možno vedieť, kto kedy písal ake knihy, alebo neviem aké presne literárne druhy existujú, ale vždy bude iste "gro" aké by mal ovládať každý dospelý a priemerne inteligentny človek,taky všeobecný prehľad.A myslím, že "usmiate slnko" k tomu patrí. A nik nebude pozerať, kde má slnko nejaký úsmev 😆😆
@jaskolka povie, ze nevie. Predstav si, rodicia nevedia na vsetko odpovedat. Skor bude zalezat na tom, ci otec sa posnazi to s nim rozlustit(spytaju sa niekoho ineho, vygooglia a pod). Ano, ozivuje to zivot ale to aj kopec inych veci ;) netreba to tak prezivat
@hederamonstera hanbila by som sa povedať synovi, neviem, čo značí ohnivý kohút. Preboha, veď sa nepýta na teóriu relativity, alebo názvy všetkých kosti po latinsky..
Ale toto aby nevedel niekto? Ako vážne potom neviem, čo berieš ako základný všeobecný rozhľad?
@hederamonstera Napisala si "nech ukazu detom na slovencine co to aj o literature" tak ma zaujima co presne "co to" obsahuje. Ale nevadi, komunikacia s tebou je presne ako s niektorymi ludmi v inych diskusiach
- toto a toto je zle!
- Ok - a co navrhujes, akoby sa to dalo urobit inak a lepsie?
- ...
Cize kritozovat ze nieco je hlupost, nieco je zle, to ano, ale ked uz treba svoje vyjadrenie niecim podlozit, tak zrazu argumenty ziadne, riesenie ziadne.
@jaskolka to uz je tvoj problem, ze by si sa hanbila 🙂
@hederamonstera nuž tak pred dieťaťom by som sa rada hanbila z nejakého vážneho dôvodu, nie ze neviem mu povedať, že ohnivý kohút je oheň a potrebujem k tomu Google. Keby ze neviem vymenovať všetky chemické prvky, ok, za to sa nehanbím. Ale tiež by som mala vedieť, že trebárs také H2O je voda... Aj to je všeobecný rozhľad.. Napríklad.
@nafka0483 ja som zastancom unschoolingu a o tom sa mi nechce diskutovat s clovekom, ktory opravuje kazdeho gramatiku 🙂
@jaskolka no ja zasa sa nebudem teda pri nicom hanbit pred dietatom ohladom mojich vedomosti/nevedomosti. Som clovek a nikto nevie vsetko ;) ale ty sa kludne hraj na vseveda pred nim 🙂
@hederamonstera ide o rozvoj kreatívneho myslenia. Toto je podľa mňa pre šiestakov vhodné. Na to tam má celý úryvok, aby čítal s porozumením a vlastným rozumom usúdil, čo tým boli myslené. Nemusí trafiť do čierneho, ale zamyslieť sa. Dnešné deti nevedia čítať s porozumením. Čítajú mechanicky a nevedia o čom, preto to žiaľ s nimi treba takto trénovať
@raddkka to nevedia ani dospeli
@hederamonstera to je vidiet ze ani dospeli...
@hederamonstera očividne ani ty nechápeš čo sa ti snažíme napísať, samozrejme, že nikto nevie všetko, ale pre rozvoj myslenia slovnej zásoby je literatúra vhodná
@lucka_ke ja nevravim, ze nie. Ale to aj ine veci, nie je vsetko cierno-biele. Ide o tu povinnost a cas, kedy sa to musia deti ucit. Tot vse.
@hederamonstera preto sa to zaradilo do učiva a trénuje sa to na slovenčine a literatúre v každom ročníku s náročnejšími textami. Ak chce učiteľ, aby vysvetlili, čo veta znamená alebo vystihli pointu, majú k tomu decká úryvok textu. K tejto úlohe bol tiež daný. Treba si to prečítať a snažiť sa porozumieť. Tu nešlo o to určiť, či je to metafora alebo synekdocha. Ale čo to znamená. Jednoducho rozvoj kreatívneho myslenia a inteligencie. Doma k tomu vedené nie sú, tak buďme radi, že aspoň v škole ich do toho tlačia, aj keď nie vždy spôsobom, ktorý sa laikom páči
@hederamonstera Aha, ved si mohla hned povedat ze si zastancom unschoolingu, to potom nema zmysel viest dalej debatu.
@sapetka Suhlasim, ze skolstvo treba inovovat, preto ma velmi zaujima, ze konkretne z literatury su toto "dobre kraviny", tak ze podla teba co je vhodnejsie, co by sa ucit mali.
Od biflenia sa uz vyrazne ustupuje a ked od deti praveze chcu aby rozmyslali, aby vedeli vyjadrit svoj nazor, podlozit ho argumentmi a podobne, tak tiez je zle. Toto je typicka uloha, ktora nie je biflovacia - chce od deti aby sa zamysleli, aby z textu dedukovali vyznamy, aby povedali ako to chapu oni, co v tom vidia. Kriticke, analyticke myslenie je velmi dolezite.
@hederamonstera unschooling je geniálna vec pre nadané deti so zameraním na konkrétny odbor, ako spomínaný Scheldon. Ale drvivá väčšina detí ešte pred nástupom na vysokú školu nevie, čo ho zaujíma. Preto je vhodné, aby sa stretli s čo najväčším rozsahom odborov a možností. Inak by možno nezistili, že ich tá slovenčina, literatúra, dejepis, či chémia zaujíma. Doma sa s tým určite nestretnú medzi rečou s rodičmi. Druhá vec je, ako je učivo podané. Dnes už sa expresne ustupuje od biflivania a prednášania látky. Všade kde je to len trochu možné sa ide formou výskumu a hrou. Dá sa to aj v literatúre. Treba vybrať školu s mladým pedagogickým zborom. V školách je trend hľadať mladých učiteľov koľko sa len dá a inovovať
@hederamonstera preboha, vedieť, že "slnko sa, smeje" značí, že jasne svieti, a nie ze ozaj sa usmieva ústami, nie je hranie sa na vseveda. Keby neviem vypočítať kvadraticku rovnicu, poviem mu to a idem za niekym, kto mi pomôže.. Ale toto..
Myslím, že trochu to preháňas a aj samu seba podcenujes, lebo neverím, že také veci by si nevedela.
O unschollingu som počula len nedávno. V praxi neviem si predstaviť, ako by to bolo realizované. Akože úplne dieťa nechodí do školy a robí čo? Sadi doma kvety alebo okopava záhradu? Učia ho rodičia? A co ho učia? Veď teraz vidno, ako vyzerá vyučovanie doma.Ved škola nie je len o ucive ale aj o sociálnej interakcii, fungovaní v kolektíve, o tom, že "nie som pupok sveta" ale sú aj iní a musím na to brat ohlad. Ako sa toto bude učiť doma? Alebo vôbec? Príde potom do prace a odrazu bude v šoku, že už nesmie robiť len, čo ho baví? Alebo bude robiť len to, čo chce? A ak to jednoducho nebude možné? Co potom? To ma byt sloboda učenia? Alebo to zle chápem?Alebo robí len to, čo chce? Ako ma 8 ročne vedieť, čo chce? Ja som chcela byť raz letuska, potom herečka, a potom zase kominarka... Čize keby ma rodičia nechajú tak, robím co z toho? To je ten unscholling?
@nafka0483 keby kvalita celeho skolstva stala len na tomto priklade... deti by sa mali menej biflovat,ako pises, alebo vobec by sa nemali... na co komu bude v zivote ze dakedy vedel mor ho odrecitova?!?samozrejme nejde len o basnicky, treba to komolexnejsie ponat. deti by mali viac diskutovat, ucenie by malo prebiehat interaktivne.. a je toho vela. Ale to je len sen o ktorom sa moze len snivat. Pokial do skolstva nepojde viac penazi, nezmodernizuju sa triedy, a hlavne ucebne osnovy.... slovensko je uz dlho zaradene na chvoste co sa vzdelavania tyka tak nieco na tom bude... no slovensko nema zaujem podporovat skolstvo a potom to tak aj vyzera v tom state..
@sapetka odveci toho, čo ste tým chceli povedať, ale v budúcnosti sa určite neupustí od učenia básní naspamäť. Považuje sa to za najlepší spôsob na rozvoj pamäte a artikulácie.
Treba tieto postupy, ktoré vidia rodičia len z povrchu a tie podľa nich zbytočné učebné osnovy vidieť do hĺbky a rozumieť tomu, prečo sú používané v praxi. Napriek tomu, že laikovi prídu zbytočné.
Mimito diskusie a interaktívne učenie je už dnes bežnou praxou, v tom problém nie je. Problém je s deťmi, ktoré neakceptujú tento spôsob učenia. Odmietajú sa zapojiť, vyrušujú, zosmiešňujú učiteľa a spolužiakov, ktorí sa zapájajú a nastáva chaos, ktorý musí učiteľ riešiť väčšinu vyučovacej hodiny. A keď máte takýchto detí v skupine 10, nepohnete sa. Netreba meniť len osnovy a spôsob vyučovania. Aj mentálna úroveň spoločnosti musí dospieť k tomu, aby sa mohli nové postupy zaviesť.

Dobre kraviny aa deti ucia v tych skolach