Domáca úloha - vysvetlenie viet z úryvku
V pracovnom zošite z literatúry majú dve cvičenia ktorým nechápeme.
1. Vysvetli vetu z úvodu úryvku : ,,za Púchovom sa začínajú skaly a končí sa chlieb..."
2. Čo znamená táto veta : ,,malé dzeci jedzá chljéb, veliké - srdcco " ?
@sapetka Netvrdim ze kvalita stoji na tomto priklade 🙂 len ma zaujima co konkretne by si ty menila na literature, kedze si tuto ulohu oznacila za hlupost. Pritom presne tato uloha je o tom - aby kazde dieta povedalo co v tom vidi, n ahodine by diskutovali, preco si niekto mysli ze to znamena toto, preco niekto ze to znamena nieco ine, toto je velmi interaktivna uloha.
Inak suhlasim aj co sa tyka modernizacie vybavenia atd. Len prvotne si napisala, ze toto su "dobre kraviny", preto ma zaujimalo aka tema, alebo obsah by boli podla teba vhodnejsie na literaturu.
@raddkka Ja sa neustale stretavam s tym, ze das jasnu ulohu ako sa ucilo kedysi, reakcie: to su hluposti, preco ma mat dieta nalinajkovane ako presne ma postupovat, co ma robit, aky vysledok sa ocakava, same biflenie, zastarale metody. Das ulohu, kde ma dieta porozmyslat, ma vyjadrit svoj nazor, ma ho vediet odovodnit, vysvetlit preco sa takto rozhodlo, preco toto povauje za dobru odpoved a reakcia? - to su hluposti, ako ma dieta vediet ako to vypracovat ked nema presne dane zadanie a jednotlive kroky, ako ma vediet aka odpoved sa ocakava, to co ma znamenat, preco musi vymyslat, to co za inovativne metody sa vymyslaju, za nasich cias take projekty a blbosti neboli, teraz uz ucitelia nevedia co vymysliet a tie ulohy su skor pre rodica ako pre dieta.
No proste nevyhovies, vsetky klasicke metody su zle a vsetky inovativne a interaktivne su tiez zle, lebo deti a ocividne ani rodicia nie su schopni samostatne, kriticky mysliet, nevedia obhajit nazory, argumentovat opacny postoj. To vidno aj tu takmer v kazdej diskusii. Netusia co je to diskusia, vzdy sa to zvrtne na hadky, alebo na urazenie. Ale malokto je schopny jasne vyjadrit svoj nazor a podlozit ho argumentmi.
@sapetka no,, napr ja som mala spoluziaka,, taky trojkar,,, 🙂 isiel do Ameriky,, na rok studovat,,, ked sa vratil spat,,, prisiel s diplomom z matiky, z nejakej mat. sutaze,, a ked matikarke povedal, ze si cely rok privyrabal doucovanim matiky,,, tak absolutne nechapala,,, takze aj takto moze vyzerat vzajomne porovnavanie vedomosti
Zacinaju skaly a konci chlieb - koniec urodnej pody, tazky zivot, chudoba, hlad
Tak sa mi zda, ze v dnesnej dobe, ked niekto niecomu nerozumie, jednoducho prehlasi, ze je to zbytocne a zivot na tom nestoji ani nepada... jednoducho hodnotu toho, co nepozna, comu nerozumie zhodi, len aby nevyzeral, ako hlupak. Je lepsie vyzerat ako nadneseny ignorant. Alebo este lepsie, vyzerat ako clovek, ktoreho zivot je dost bohaty na to, aby riesil nejake metafory, matematiku, doplnte si podla uvazenia... a pritom je to take jednoduche! Da sa uplne v klude priznat 'toto netusim, v mojom zivote sa s tym nestretavam, ale ok, znie to zaujimavo'
Alebo 'hm, ja som teda fakt mimo, ze taketo nieco neovladam, ups, asi by som na to mohla mrknut, nech nezomriem sprosta'
V kazdom pripade, nezhadzovat tu hodnotu kvoli vlastnej nevedomosti. A je uplne jedno, ci je to nevedomosť z lenivosti alebo uplne konstruktivnych dovodov.
Howg
Pna prvú otázku si už mala odpovede - konci úroda zem a na skalách sa nič nedopestuje .
Na druhú ootázku mám názor- deti sa kŕmia keď sú hladné ale dospelý už viac ide srdcom - keď by nebol dostatok jedla tak radšej dám deťom ako sebe.
😂😂😂 ja proste ziiraaam mile mamicky, ako je vsetko v skole uplne zbytocne, vsetko su nepodstatne hluposti, nic detom netreba. Ja by som sa han-bi-la, ak by moje dieta nedokazalo samo rozmyslat nad textom.
Chcela by som vas vidiet postavit sa pred triedu a robit s nimi nieco sialene interaktivne a sialene zapajat ich nazory a byt strasne europsky ucitel. Poviem vam - budu na vas pozerat, ze co od nich chcete. Pod lavicou si budu tukat do mobilu a ticho sediet, resp.sa budu hrat, ze “nechapu” co maju robit. Vlastna skusenost —>Detom som dala rozdelit sa do troch skupin - rozdelila som im jednu poviedku (kazdej skupine vychadzali 2 A5ky). Kazdej skupine som zadala presne nad cim maju uvazovat. Povedala som im, aby vytvorili plagaty, priniesli si rekvizity, diskutovali, taka role play aktivita, aby sa zahrali na odbornikov- spolu dokopy mali urobit jednu velku prezentaciu na 45 minut. Podotykam, gymnazium, druhy rocnik. Jedna skupina nepriniesla nic, druha citala vytlaceny clanok z referaty.sk - ani tolko namahy si nedali, aby to prepisali, tretia skupinka sa trochu posnazila, ale v konecom dosledku neodpovedali ani na jednu z mojich otazok. To nebolo vsetko... narubala som im 5ky, pretoze som im pisala siahodlhy mail s tym, co od nich chcem, 2 tyzdne som sa na kazdej hodine pytala, ci rozumeju a ci pracuju, ano, ano. Do skoly prileteli mamicky jak strigy na metlach a bum za riaditelom, co to ja ucim, lebo ja mam robit vyklad a nie chciet od nich, aby to robili za mna. Mile damy, bola som leniva ucitelka... len pre ilustraciu 🙂 “interaktivneho ucenia”.
@hailey1 🤣 mega, uplne ai to viem predstavit.
Ja napr som take ulohy vzdy neznasala, ale podla mna je to o povahe, type ziaka... ja som milovala logicke veci, ale nevadilo mi ani naucit sa naspamat polovicu Mariny. Len nie kreativne referaty prosim! Doteraz ma pot oblieva, ked mam so synom nieco 'tvorit' z papiera 🤣 (ale samozrejme, ze by som tu tvoju ulohu spravila, lebo akasi studenstka hrdost nepusti)
@hailey1 a inak, myslim, ze toto spravanie, ake popisujes aj ty, je vo velkej miere sposobene aj vychovou, ktora sa casto predvadza aj tu na mk. Same prikazy, zakazy, hranice a neviem co.. ano, hranice, ok, ale odtial potial. Lebo postupne sa v tych detoch zabija uvazovanie, vlastne hodnotenie situacie, spravanie; spravia len to, co sa im prikaze a ked sa im zakaze, rebeluju, len aby rebelovali. Ziadna sebareflexia, ziadne hodnotenie situacie, ziadne zamyslenie sa nad tym, ako by to malo byt spravne a ako nie. Ale to je len taka moja uvaha...
@hailey1 presne toto som sa snažila povedať. Môžete sa na hlavu postaviť, vymyslieť im úžasnú aktivitu hodnú zápisu do metodiky a oni sa vám na to s prepáčením vyprdnú a ešte vám prídu rodičia vynadať. Hlavne, že rodičia sa oháňajú zastaralím školstvom a lenivými učiteľmi. Svoje dieťa, ktoré si nesplní úlohu nevidia
@hailey1 úplný súhlas. Ani z voza, ani na voz. Obdivujem učiteľov, lebo teraz skutočne s deťmi je problém vôbec nejako niečo urobiť. Učenie podľa osnovy? Hlúposť, blbosť, predsa treba kreativitu, rozvijať v deťoch tvorivosť. Dostanú úlohu, kde majú niečo vytvoriť sami? Chudatka úbohé, veď sa predsa nemôžu trápiť, veď všetko treba im písať presne a jasne, nech sa nenamahaju. Ja som v skole trebárs dostala päťku, lebo som dačo neurobila, ale nie z neporozumenia, ale vlastnej lenivosti, lebo sa mi nechcelo, doma otec si len overil, či tomu chápem, teda vedel, že som proste "len lenivá" to urobiť a dostala som trest. Nie aby šiel sa hádať s učiteľom. Teraz skutočne neviem, čo akože by sa deti mali učiť, aby boli všetci spokojní. Najlepšie asi nič, len aby tam sedeli, behali, bavili s mobilmi... Akože toto ma byt ten úžasný super unschooling? Aby deti boli docista blbé?a robili len to, čo chcú? Lebo raz prídu do situácie, kde jednoducho "budú musieť" niečo urobiť čo nebude ich baviť, alebo nebudú chcieť. A čo potom? Keď nebudú vôbec zvyknuté, že aj o tom je život? Hodia sa o zem?Skocia pod vlak? Začnú strieľať na okolie? Nie je škola aj o tom, naučiť sa správať v situácii, že nie všetko a všetci ide podla mňa?
@jaskolka len toto bohuzial polla ludi absolutne nechape..lebo aj to "biflovanie" je dobre, cvici mozog, uci ho uchovavat poznatky, lebo ked mozog nedriluje, zostane "lenivy"..to je holt fakt...ja sa desim co vyrastie z tejto google generacie...joj,netreba sa ucit,naco ,vsetko vygooglite ked bude potreba...a potom stretnes 15rocme decko co ti bude svatosvete tvrdit ze holokaust neexistoval, lebo to pisu na nete, alebo ze pocas splnu nie je mozne otehotniet...a potom to sedi v parlamente a rozhoduje o zakonoch...no po nas potopa
Ahojte najde sa nejaká mamick na pomoc s úlohou zo slovenčiny urcovanie vzorov???
@trpasliiiik napíšte,ak budeme vedieť, poradíme
@elizabeth22 dakujem vam
Mne je strasne smutno z toho, ze jedna dospela zena si s tymto nevie poradit bez opytania sa na konovi 🙈.
@elizabeth22 poslala som to na plochu
@elizabeth22 mate tie obrázky

@raddkka súhlasím a napr. takú matiku si treba "odsedieť" a poctivo sa nabifliť, až potom sa na tých základoch dá stavať, nestačí si nájsť na internete vzorec, keď človek nepochopí podstatu
rovnako učenie sa väčšieho množstvo textu napomáha tomu, aby si žiak dokázal vybrať to podstatné, aby čítal s porozumením, lebo myslím, že toto je najpotrebnejšia znalosť do života aj mimo školu