icon

Domáce práce 10-ročnej

9. máj 2023

Ahojte. Mám desaťročnú dcéru. Chcela som sa spýtať, ako to máte s domácimi prácami. Dcéra je šikovná, keď má chuť, pomôže mi navariť, urobí už palacinky, sem-tam ide so psom. No kameňom úrazu býva jej izba. Tam nie je bežný prevádzkový bordel, ale humus 🙂 nohavičky, ponožky, čistá bielizeň zmiešaná so špinavou, popchaté kade tade veci, hračky, smeti... na zemi kopec vecí. Mám s ňou dohodu, že nech má v skriniach čokoľvek, na zemi nechcem nič mať, aby sa tam dalo chodiť (mám tam skriňu, pretože inde sa mi nevopchajú veci), a a by som mohla pustiť vysávač. Snaha vydrží deň a už sa tam nedá pohnúť. Ako to máte vy? Je to prirodzený proces, ktorý sa bude zhoršovať? 🙂

Nechcem zas za ňou chodiť ako generál, pretože v detstve som neustále musela upratovať, no ako nastaviť zdravé hranice. Vďaka 🙂

Strana
z2
veronicka88
11. máj 2023

Nič nepomáha ale ja mám chalan🤣takisto sa v izbe neje,oblečenie keď idem prať zakricim že triedime stoličku🙈izzbu má spoločnú s 3rocnym takže mu pomáhame večer popratat čo sa za deň nanosilo akože za brata(ale aj ten už kmita vramci svojich možností)čo sa hygieny týka je strašný lajdak🙈až mi niekedy príde divné že čo som to. Uchovala🤣mamka mi na to vždy len povei:počkaj ako si nájde frajerku. Urobili sa mi tri jebaky na nose ktoré sme riešili a odvtedy si už kúsok dáva zalezat

lenqua_12325
11. máj 2023

V jej veku by snáď mala vedieť, že špinavé prádlo patrí do koša na špinavé prádlo, smeti do smetného koša.
Ak má veci veľa a nemajú miesto, tak ich asi toľko nepotrebuje. Máme doma kamoša - vrece na smeti - zvykne rýchlo vyriešiť problém.
Naši to robia úplne automaticky a to majú 4 a 8.
Čím menej vecí, tým menej bordelu.
Základné veci si má robiť sama.
Povysávať a prach tiež.
Podlahu a periny by som jej pomohla.

lujza123
11. máj 2023

To je vekom, začínajúcou pubertou.
Moja je extrémne poriadne dieťa, proste taka povaha, v skrini komínky oblečenia, postel ustlana jak v hoteli, na oko nádhera, čisto.... A potom pozrieš do postele pod ustlanu deku a tam zhuzvane 2 pyžamá (asi nemohla nájsť staré tak vytiahla čisté, obal z chipsov, omrvinky, vreckovky, nabíjačka z mobilu)
Pod posteľov hnus, prach, bordel, milión veci - ona miluje vytriedovanie a upratovanie (malý Monk) akurát s vytriedenym nevie co tak šup do tašky pod posteľ

Myslím ze poriadku sa treba naučiť, len málo ľudí je poriadnych sami od seba, väčšina začína takýmto pubertalnym chaosom. A najlepšie sa učí na vlastných chybách

Neodnasa veci do koša na prádlo? Tak si ich vyskúša oprat sama, vrátane povesania a uloženia do skrine. Prísnejšia forma trestu - operie pre celú rodinu, ideálne nejaké ponožky nech si ponervaci pri ich triedení (moja mala opica mi zas hádzala do koša čisté prádlo lebo sa jej nechcelo skladať a ona miluje poriadok v detskej takže takto rýchlo upratala) Pochopila až keď musela sama prat

Nemozes pustiť vysávač pre jej bordel? Tak bude vysavat celý byt, lebo však stal koli nej

Moja mama nám s obľubou vyhadzovala celé skrine, toto je taky rodičovsky evergreen ktorý platí na všetky generácie deti... Nechce sa ti pekne skladať zopár veci budeš skladať celú skriňu - u nás k tomuto neprišlo lebo mladá ma krajšie uložené oblečenie než ja 😂😂

Pomôž jej usporiadať trochu detskú - hračky už isto nepoužíva všetky, nech to vytriedi, oblečenie tak isto. Čím menej veci tým menej bordelu. Daj jej tam jej vlastný smetny kos, kos na prádlo...
Vesiak na roznosene oblečenie.
Boxy, organizery sú super.
Namiesto otvorených policiek skrinky s dvierkami - co oko nevidí srdce nebolí 😂

Daj jej presne inštrukcie a čas, napríklad maj si v izbe co chceš ako chceš ale večer o 20.00 tam bude vizuálny poriadok.

jasminna
11. máj 2023

@simca06022011 moja takmer 12 rocna dcera vedela ze idem prat, napriek tomu veci nedoniesla, tak nech sa paci, musela si rifle prat rucne 🙂 ked chces nosit porad si

20erika07
11. máj 2023

Mam 15r syna 9r dceru, maju spolocnu izbu. Kedze mame malo miesta tak nemame ani veci vela, co je uplne super . Do skrine ich niekedy nepúšťam, resp.ak si chcu nieco vytiahnuť tak ostatok vratia naspäť tak ako to bolo, inak im budem chystat oblečenie ja a to predsa v tomto veku nechcu. Ja mam rada poriadok v skriniach, takze netolerujem dokrcene rozhadzane veci , a navyse to nie je fyzicky narocna práca, ze by pri tom trpeli, takze v tomto som nekompromisna. Nie som otrok. Syn neurobi uz takmer ziadny neporiadok, odmala je nauceny veci vyzliekat a dat do koša v kupelni pred sprchou, teraz akurat nohavice a mikinu moze mat aj 2dni ked ma čisté, z toho ale bordel v izbe nie je. Dcerka kazdy den ciste oblecenie ,cize tiez vsetko pred sprchou do koša. Inak by ma to teda ani nenapadlo riešiť, takto sme fungovali aj my ako deti. Veci nemaju obrovske mnozstva ,periem denne alebo obdeň takze z tohto naozaj nemame bordel našťastie. Uvidime ked dcéra podrastie a bude to asi inak s oblečením. V ich izbe prevazuje vacsinou dcerkin bordel, teda hracky upratane sice ale halabala, ona vela kresli ,tvori,lepí, strihá a toto je asi najväčší bordel, jeden cas sa roztahovala s tym aj po obývačke, ale vydrzala som, lebo som nechcela aby ju to prestalo bavit. S pomocou nie je problém, nikdy nemali pevne stanovené pravidla co ma kto urobiť, u nas funguje super to ,ked ich poprosim o pomoc, vtedy sa citia dôležitejší, ze pomahaju a nerobia to pretoze musia. Ja som ale typ, že ked tu velakrat bol aj vybuch, pindala som ale vzdy som si povedala, nic netrva večne, oni raz odidu a ja budem smutne hľadieť na dokonale upratany byt ale prázdny 😐 co je horsie...

sense
11. máj 2023

Mam 10r a nie je to síce taky extrém ako píšeš ty ale podobne. Víkend na na to aby upratala ak nie pondelok nabieham ja z odpadkovým vreckom. Plus ďalší týždeň žiaden mobil, tablet ani nič podobné okrem školy a krúžkov kým to nespraví. Plus za odmenu aj vy hádzaná skriňa ak v nej nemá poriadok. Zatiaľ som to urobila 2x v plnom programe odvtedy to funguje aj za cenu ze už v nedeľu prišla o 2 činnosti ktoré chcela robiť, raz kino a raz minigolf keďže som ne ustúpila a na to ze je štvrtok tak izba vyzerá v celkom sokidnom stave proti tomu ako to bývalo prv
A čo sa týka prádla co nie je v koši na pranie roztriedene tak neperiem, ale toto pochopila veľmi rýchlo, občas vidím ponožky kade tade a minule šla do školy s každou inou keďže nemala a jedna bola dokonca deravá keďže ju nechodila do koša a poobede bolo asi 10ks ponoziek v koši na prádlo

sroubek78
11. máj 2023

@mamatroch To je super nápad s tými bodmi, dnes to navrhnem aj ja. Vďaka za tip 🙂

edulkobaby
11. máj 2023

U nas je system: v kuchyni na nastenke maju spisane pravidla, co maju dodrzovat (vykladat umyvacku, zavesit si vetrovky, nenechavat aktovku v chodbe, zem v detskej tak, aby mohol ist roboticky vysavac...) Ak za tyzden neporusia ziadne pravidlo, dostanu 1 euro. Ak porusia, daju 1 euro ony mne.

simca06022011
11. máj 2023

@jasminna no moja by si zapla pracku 🙂 bordel by som ju nenechala praním v rukach robiť🙂 stačí keď sinide niečo umyvat to potom upratovanie na pol hodinu

stvura
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2