icon

Dress code na školách - váš názor

mesiacikluna
29. jún 2023

Myslíte si, že by mal byť na škole určitý dress code?
Isté nedovolené typy oblečenia?

Strana
z4
dskjhfdlkdjhl
29. jún 2023

@aurelia2000 ja som s nou radsej prerusila debatu-co uz, aj to je tvor bozi😉 Este by to mohla zaklincovat tym, ze deti budu urcovat ako ma vyzerat pisomka a podobne pikosky😉

blackcat8885
29. jún 2023

Ja neuznávam tepláky do školy my sme ich tiež nenosili ale zase zákaz by som nedávala. Kto chce nech si dá aj vrece.
Podľa mňa decko je schopné vydržať v škole v rifliach alebo športových nohaviciach čo nie su tepláky (moj syn má take 3ks) +rifle všetky má iba na gumu v páse aj rifle takže pohodlné to je. Ja tiež nenosím v robote tepláky.
A uniformy by boli fajn lebo dnes sa deti posudzujú medzi sebou podľa značky oblečenia 😐

blackcat8885
29. jún 2023

Na škole kde chodí syn vraj uz povedal riaditeľ nech nenosia tepláky. Neviem či to je pravda ale ked stojím pred školou nevidim deti v teplákoch

marca12
29. jún 2023

@mesiacikluna Teplaky neberiem ako domace oblecenie. Ale skola a praca je mieto,kam by sme mali prist trosku inak obleceni ako trebars na prechadzku do mesta.

marca12
29. jún 2023

@blackcat8885 na mnohych skolach ucitelia prizvukuju aj na rodicovskom,aby detom neobliekali teplaky. No aj tak rodicia uz aj prvacikom daju teplaky. Ked si ich pubertak oblecie,tomu uz rodic nezabrani. Ale detom na prvom stupni sa da vysvetlit,co je vhodnejsie oblecenie.

yanni
29. jún 2023

@mesiacikluna zalezi ako si to skola zariadioa. Moje dcery chodili od roka do sk. zariadeni patriacich pod UK sk.system (mimo Europy). Starsia dcera neskor aj do British schoo. Mali uniformu od uplneho zaciatku. V skole sa dalo kombinovat aj pre dievcata sukna, bluzka, nohavice (aj kratke), poloshirt, kosela, saty, svetre, bulovre, mikiny, extra bolo na sport. Vsetko v letnej a zimnej verzii. Uplna pohoda a pre nas vsetkych pianko. Ziadne vymyslanie, co si oblecie, ake saticky, ale ponozticky atd. Mna teraz ako sme spät v Europe a bez uniformy ide porazit. S chalanmi taky problem nie je ale baby furt vymyslaju.

belllinka
29. jún 2023

@nevenka otrasne to je, v zivote by som nechodila v nejakej skladanej suknicke. bielych ponoztickach, sandalkach a svetriku na gombiky a saku. A moja dcera tiez iste nie 😂

j93375
30. jún 2023

.

lavender273
30. jún 2023

@mesiacikluna u nas v skole su uniformy. Za mna je to dobre. Kazdy si je rovny, nemusim riesit co si kedy oblecie, nevymysla ze toto si chce obliect tamto si chce obliect. Mne to vyhovuje, dcere tiez lebo ine ani nepozna ☺️

mesiacikluna
autor
30. jún 2023

@lavender273 Uniformy nemajú určite zlú myšlienku, ale nemyslím si, že majú dokonalý efekt, deti si nájdu hocičo, ja si to neviem predstaviť, nosiť vkuse to isté, nemusí sa mi to páčiť, sedieť, hodiť sa mi , preto som proti, alebo ked už nech dajú viac variant

belllinka
30. jún 2023

@lavender273 Akože nič iné nepozná? Nechodí na ihrisko, do mesta, hocikam... to všade nosí uniformu?
ako sa rieši to, keď každému sadne iný strih, materiál, to by som dávala každú uniformu prešívať?

lavender273
30. jún 2023

@belllinka co sa tyka skoly nepozna inu moznost oblecenia len uniformu.
Uniformu som akurat skracovala. Inak ju neupravujem vobec. Samozrejme ze nie vsetkym detom sedi ten jeden styl, ale nemam pocit ze si to uvedomuju alebo riesia komu sa co ako hodi. Zatial chodi na zakladnu, je v 1r, im to je uplne jedno. Mozno to budu riesit ked budu starsie.

belllinka
30. jún 2023

@lavender273 nejde predsa o to, či sa hodí, nehodí, ale ako to, ako oblečenie sedí, aby sa v tom dieťa cítilo aj pohodlne. Mám dosť chudé dieťa, jej aj bežné leginy padajú, tak si neviem predstaviť nejaké univerzálne gate, ako by z nej padli. A topánky majú ako poriešené? Tiež musím jeden typ sadnúť každému?

kristiii
30. jún 2023

@mesiacikluna mne samej sa ešte snáď ani jedna uniforma, čo som videla, nepáčila. Sama nemám rada škrobený štýl, tak by som do toho určite nechcela obliekať ani syna. Okrem toho jeden strih nikdy nemôže sedieť každému a na porovnávanie slúžia v dnešnej dobe úplne iné veci než oblečenie.
Inak syn nosí aj tepláky, sú športová škola, tak je to tam tak nejak prirodzené. Zas v dnešnej dobe sú niektoré tepláky fakt krajšie než nohavice. A hlavne pre chalanov určite aj pohodlnejšie, predsa v tom sedia aj 6-7 hodín.

mesiacikluna
autor
30. jún 2023

@kristiii Toto aj ja hovorím, že nie každému sedí, hodí, a ano malokedy sa mi páčia a tiež každý je tam rovnaký? Neviem nemám rada homogénnosť

andrea3537
17. júl 2023

Na väčšine slovenských škôl "dress code" znamená chodiť do školy čisto a slušne oblečený. Problém je však v tom, že na to čo je slušné sa inak dívajú deti a inak učitelia. Najnovšia móda v podobe krátkych kraťasov, crop topov a tielok určite nie je vhodná do školy a mala by byť regulovaná. My sme nejakú dobu žili v zahraničí a dcéra tak má skúsenosť so školami aj v zahraničí, ktoré uplatňujú dress code. Najviac ma vždy pobavila reakcia sestriných dcér, ktoré mali pocit, že slovenské učiteľky sú "staré konzervy", ktoré ich len obmedzujú. Faktom však je, že na školách v zahraničí platia prísne pravidlá nielen ohľadom oblečenie, ale aj vzhľadu - ako uniformu nosiť. Napr. v Anglicku je pomerne bežné, že dievčatá sa do školy nesmú maľovať, lakovať si nechty, farbiť vlasy a pod. Uniforma má byť nosená riadne tj. košeľa zastrčená, kravata utiahnutá a pod. Učitelia na to dosť dbajú, kto pravidlá poruší ostatne po škole...
O niečo kompromisnejší je systém v niektorých školách v USA, ktoré zavádzajú dress code, ten je však menej uniformní a deti tak majú (aj keď limitovaný) výber. Škola len stanoví pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať. Napr. môžu sa nosiť čierne/khaki nohavice, sukne, kraťasy (nie kratšie ako 1 USD nad kolená). Nohavice nemôžu byť roztrhané a nie rifle. Na vrch potom nosia jednofarebné polokošele bez nápisov (ľubovoľná farba/škola určí niekoľko farieb). Polokošeľa musí byť nosená zastrčená s opaskom, ktorý je viditeľný. Mikiny/svetre väčšinou tiež bez nápisov. Cieľom je jednak to aby deti chodili do školy slušne oblečené bez nevhodných nápisov. Odstraňuje sa tým tiež diskusia o tom, čo je a čo nie je vhodné do školy.

lauricka
15. aug 2024

@mesiacikluna máme to v školskom poriadku a tak aj iné školy. Napr. nesmú mať crop topy a holé brucho, príliš krátke sukne alebo kraťasy, priesvitné, príliš odhaľujúce, tielka len ....

Strana
z4