Druháčik a výtvarná výchova
Ahojte mamičky, viem, že to, čo tu budem riešiť nie je žiadny veľký problém, no trápi ma to a chcem sa vás opýtať na názor. Môj syn má tento polrok dve známky z výtvarnej výchovy a sú to dvojky. V prvom prípade išlo o to že postavy ktoré nakreslil, neboli, podľa názoru pani učiteľky dostatočne veľké, tváre im vymaľoval hnedou farbou, nie telovou, ako si to p.uč.predstavovala, a nakreslil tam aj slnko, ktoré tam p.uč.nechcela, no povedala to,až keď tam to slnko už bolo.Keď prišiel domov tak povedal, že sa pozrel ako to deti kreslili a nabudúce nakresli tie postavy väčšie a telovou farbou. Ja som mu len povedala, že ak to nabudúce bude cítiť, že tie postavy chce zelené, tak nech to tak nakreslí ako si to predstavuje, pokiaľ p.uč. nepovie že postavy chce inou farbou. Dnes kreslili prírodu a ľudí, syn tam opäť namaľoval slnko, čo mu p.uč.vytkla, a jednej postave nakreslil z úst bublinu a dal tam nejaký text niečo ako uf, to je teplo. Pýtala som sa syna, či si naozaj dal záležať na obrázku a urobil to čo najlepšie vedel. Viem, že to nie je žiadna tragédia, no bolo by mi ľúto, keby mal na konci roka jednu dvojku a to práve z výtvarnej. Inak kreslí veľmi rád , chodí na výtvarnú aj na ZUŠ, sám si ten krúžok vybral. Rozmýšľala som že pôjdem za p.uč. a opýtam sa jej, ako hodnotí práce detí, či im dá na hodine presné zadanie, ktoré musia dodržať, ale neviem čo by som vyriešila, či by ju to nenahnevalo, čo sa ja starám do toho ako známkuje. Ďakujem za vaše názory.
Necitala som vsetko a ale ucim VV a nehnevajte sa mamicky ale ste take premudrele ze az......Pokial neucite , kde beriete pravo moralizovat???? ked je vytvarna taka bezvyznamna preco niektore umelecke diela stoja tolko , co by ste nezarobili ani za 10 zivotov? Pochopte ze deti su doma ine ako v skole a vsetko inak vnimaju . Preco by ste mali ist vynadat ucitelke za to ze dala dvojku???? sak tomu dietatu nespravila nic len ho oznamkovala. ja davam aj 3 ale znamka je samozrejme aj o snahe , cize ak dieta talent nema ale snazi sa dostane lepsiu znamku . To fakt je ucitel taka socka ze mu budete aj do znamkovania rypat??? Sak ak mali zadanie a dieta zadanie nesplnilo preco by malo dostat 1? Mne sa rozum zastavuje ake su tu odbornicky na vsetko. V prvom rade sa opytat ucitelky a potom sa pohorsovat.
@denisekkk prepac, ale znamkovat vytvarnu vychovu? ci telesnu alebo hudobnu?
kaktusik007 no predstav si ze ano!!!!! Dieta je hodnotene za snahu, kreativny pristup, trpezlivost a s ohladom na jeho schopnosti...co mas s tym za problem??? to ako potom tieto predmety ani nemusia byt, nech su decka tucne, nesikovne a nemaju prehlad o kulture....chyba je v rodicoch v dnesnej dobe veru :( kazdy ma nazor a nevidi do hlbky ..
@denisekkk som proti tomu. Uplne sa vsak stotoznujem s tym co napisala
@katrinka8 - ak znamkovat, tak vedomosti teoreticke! znalost not, znalost obdobia, znalost znamych obrazov! na telesnej znamkovat aktivitu - nie splh na lane ci skok do vysky.
cize mi tu nepis o chybajucom prehlade v kulture, o tucnych detoch a uz vobec o detoch nesikovnych - lebo s tym uz vychovy fakt nic nemaju (vychovy ako telesna, hudobna, vytvarna).
@kaktusik007 preco by som nemala hodnotit ako dieta pracuje? sak by sa nam na hodine pozabijali keby nemali znamky. ja pracujem ZUS to je ine ale moje hodnotenie ak by to bolo na ZS by sa tiez zakladalo na rovnakych principoch. Sak dieta ktore pracuje , kreativne pristupuje k praci a SNAZI sa dostane vzdy 1. ale take, ktore na to kasle 1 nedostane. VV je o trpezlivosti a rozvijani motoriky, citu k farbam a estetickom citeni. A u nas maju aj teoriu uz male deti ....takze mame co hodnotit.
@denisekkk nemozes porovnavat VV na zuske a VV na zakladke -- na zusku chodia deti, co primarne CHCU a TVORIA ----- na zakladke su vsetky deti, aj take, co maju ku kresleniu odpor... Take, co ti nakreslia palicku a povedia, ze je to dazdovka. a su spokojne. Takemu by si za kreativitu dala tiez jednicku? za jednu hnedu palicku na vykrese? ze dazdovka?
@kaktusik007 to je len tvoja predstava ze tam chodia take co chcu, chodia aj take co nechcu ale chcu rodicia.....dlha debata by to bola :D no a k tej palicke :D hm pisala som aj o snahe a tu by som tam asi nepostrehla takze jednotka isto nie :D
@denisekkk vidis... a pritom je to kreativita jak hov.do, nakreslit jednu rovnu hnedu ciaru a ze dazdovka.
a ucitelka kreativitu stopi hned jej hodnotenim a jednotku neda....
uvedomujes si tu nespravodlivost, ako sa asi to dieta citi??? Ono sa snazilo to ponat co najviac originalne, a ostalo odmietnute.... Ako van gogh, ci beethoven.... a ani curie to nemala v zivote lahke... a pritom aki velikani to v kontexte doby su!!!
a vsetko len preto, ze ucitelka nepostrehla snahu... smutne.
@kaktusik007 Ja by som dala kludne jednotku za dazdovku palicku, keby som videla ze sa boji a lepsie to nevie.
Alebo mu pomohla par tahmi ako lepsie na to,a aby to potom aj sam skusil.
Ma to byt o motivacii k progresu.
Nemusi to vediet, to by tam nemusel chodit na tie hodiny, ma sa TO AZ TAM NAUCIT, preto skola, ucitelka ho to ma naucit. Inak by mohol byt doma, naco platit ucku co len hodoti, to je nanic pridana hodnota.
Namiesto toho ucitelky hodnotia len talent. Vacsinou.
Aby ziskal odvahu,lebo inak v nom zadznime opozdene uz naveky. Ale ja by som hlavne vychovy znamkami nikdy nehodnotila, nie je to objektivne.
To je rozdiel medzi typickym slovenskym zadupavanim a zahranicnym, nasa slovenska skolka susedila s medzinarodnou, mali spolocnu chodbu, presklenu predelenu v polke videli jedni k druhym. Mojmu synovi nedali obrazok na nastenku, lebo raz nakreslil zelene slnko, vedla som videla cez chodbu hrdo vyvsene vytvory zahr. deticiek, slnka vsetkych farieb, fialove bodkovane, potom ryby, hociakych par ciar, hranate, hrdo to tam viselo. Napriek nedokonalostiam v tom bolo citit tvorivost. V slovenskje naoko lepsie, ale uz predpisane, jeden ako druhy, kopie, ziadne originaly, uz v tom veku len napodobovanie. Smutne.
@denisekkk
Ja sa napríklad hlboko skláňam pred umením ako takým, milujem galérie a rada by som mala doma umelecké dielo, ver mi, že je to môj sen. Ale vyjadrím sa k úvodnému príspevku. Syn pani autorky zjavne rád kreslí maľuje tvorí, ešte aj navštevuje ZUŠ, tak ja moje konštatovanie o tom,že kresliť ako tak obstojne vie, pokladám za správne. Dvojku nedostal za to, že sa nesnažil, že načarbal dve poondiate čiary a celú hodinu sedel s vyloženými nohami atď. Ak nedodržal zadanie, mohla pani učiteľka zvoliť iný prístup, možno by som sa s ním porozprávala, že až prílišná snaha, alebo pomenujte to ako chcete, nie je v poriadku, a že teraz mu dá jednotku a nech nabudúce na obrázok nedáva slniečko, keď má pršať......alebo neviem čo jej vadilo. Ale že by toto bolo na dvojku, pani učiteľky uznajte..... Staviate sa na zadné, prepáčte za výraz, ale nikto Vás neosočuje, že tieto predmety sú zbytočné, nikto, nikto, nikto. Vážime si Vašu prácu, a vieme aká je potrebná, ja sama som dala moju malú na výtvarnú do ZUŠ, skláňam sa nad prácou pani učiteľky, a ďakujem jej. Neviem či má moja dcéra talent, skôr si myslím, že nie, ale viem, čo všetko jej hodiny výtvarnej výchovy môžu dať. Preto si idem nohy dolámať každý týždeň, aby tam bola, a mnohé matky tiež, a zjavne aj mamička chlapčeka v úvodnom článku. Neviem ako hodnotiť snahu respektíve nesnahu niektorých žiakov, naozaj neviem, radiť nechcem, ale hodniť snahu talentovaných a menej talentovaných detí je podľa mňa nesprávne. Dve deti, ktoré maľujú o život, naozaj sa snažia, ale jeden bude mať abrázok ako "Leonardo", druhý ako osemročné decko, poprípade menej, podľa schpností. Ako hodnotiť? Asi by som dala obom jednotky, a pochválila by som ich. Možno by som mamičke malého "Leonarda" odporučila ďalej rozvíjať (neviem aké i je tu, sakra) jeho talent, nie odporučila, ale tlačila by som na ňu. Ale druhého chlapca by som nehanila. Ale pani učiteľka nehodnotila snahu a nesnahu, ale samotný obrázok. A to správne nie je. A o tomto sa tu bavíme. Nie o snahe a nesnahe. Neviem ako hodnotiť ju, neviem, radiť nechcem, možno by som na Vašom mieste hodnotila rovnako, ak to už hodnotené má byť. Ale ako sa bude chcieť tomu malému chlapcovi pracovať, keď za svoju námahu bude hodnotený takto? Keby mal toľko čo vy, šmarí jej obrázok o hlavu, že márna snaha. Nie vynadať učiteľke, ale porozprávať sa s nou určite, nech vie aj mamička, či je to o snahe alebo o slniečku. A keď je to o slniečku? Dáte ruku do ohňa za pani učiteľku?
@kaktusik007
@perdiem ucitelia su len ludia, mozu robit chyby ale bez vypocutia oboch stran je blbost sa priklanat na jednu alebo na druhu. Ja som zastancom slobody v tvorbe ale vyzadujem aby deti dokoncovali . nemam rada pristup so sablonkami a dokreslovanim do prác ...moje deticky podporujem aby sa prejavovali ale niekedy treba zasiahnut hlavne pri farebnosti( nie aby sa obmedzovala tvorivost ale ukazalli moznosti farieb). Mam deticky ktore nevedia nakreslit ani snehuliaka poriadne ale ked vidim ze sa chcu ucit tak ich pochvalim a povzbudzujem. U nas na vytvarke su zakazane slovicka neviem, neda sa , nechce sa mi a podobne lebo deti dokazu vsetko. Poukazujem len na to ze hodnotenie vyznam ma, my sa snazime aj diskutovat preco je to ktore dielo najzaujimavejsie. ked dostavaju len jednotky tak si to nevazia akonahle mozu dostat 2 ci 3 zacnu sa snazit. 3 dostavaju len ziaci kt sa nevenuju praci, vyrusuju a nesnazia sa. Nejde o talent, lebo umenie je o praci nie o talente, to vam povie kazdy umelec. Jedine tym ze budes malovat sa malovat naucis a ak aj talent mas casto si to uvedomis a prestanes na sebe makat lebo sak co mas talent makat netreba :D . . Ak sa ucitelka o dieta nezaujima potom je to uz na nu vela a mala by si vziat volno .
@denisekkk - ale je veľký rozdiel ohodnotiť a oznámkovať 😉 Aj tomu, komu sa niečo nepodailo, môžeš povedať, čo by mohol zlepšiť prípadne, alebo ho aspoň pochváliť za snahu (keďže nie každý sa dokáže naučiť či už pekne kresliť alebo spievať alebo napr. skočiť tabuľkovo potrebný počet cm). Kdežto keď hodíš známku, tak to dieťa absolútne netuší, prečo ono má napr. 2 za niečo, čo sa snažilo urobiť možno najlepšie ako vedelo, ale napriek tomu to nebolo pre teba ako učiteľku (teraz myslím všeobecne) dosť dobré ako to Jankove, pričom "Jankove slniečko sa mne vôbec nepáči, a on dostal 1". Na jednej strane sa tvárime, že známky nám hovoria niečo o tom, ako je dieťa hodnotené , a na druhej strane sa potom divíme, prečo im to dieťa pripisuje "taký význam". Tak buď tie známky význam majú (aj tie jednotky) a záleží na nich, alebo sú absolútne bezvýznamné a nič nehovoriace, čiže zbytočné... To na margo diskusie o tom, že na Slovensku sa zbierajú známky a ľudia im pripisujú veľký význam. No ale to bude tým, že takmer celý školský systém, všetko hodnotenie, je postavené na známkach.
Inak, ja mám konkrétny príklad práve na výtvarnú výchovu. Moja stará mama mi ho rozprávala aspoň 100x. Ona bola vyše 30 rokov učiteľka na prvom stupni, z toho absolútnu väčšinu času učila prváčikov a druháčikov. Raz sa jej stalo, že mali deti na výtvarnej výchove kresliť zátišie s jablkom. Jeden jediný chlapček z celej triedy to jablko nakreslil modré. A moja stará mama ako učiteľka to nejak nevedela pochopiť, že prečo, a nevedela, akú mu má dať známku, aby ho proste nejak necitlivo neohodnotila alebo nebola k nemu nespravodlivá. Ona si to vlastne neskôr nevedela vysvetliť, prečo sa toho chlapčeka neopýtala, prečo ho nakreslil modré. Tak zobrala obrázok k jednému známemu maliarovi, a opýtala sa ho, čo si o tom myslí. Možno zvláštny prístup, ale v podstate jej veľmi pomohol. Pán jej povedal, že je to v poriadku, že ten chlapček to jablko proste vidí modré, tak ho také nakreslil. Stará mama si vtedy vlastne uvedomila, že každý vidíme svet inak (nejak jej to v tomto smere ohľadne umenia asi týmto zážitkom docvaklo) a chlapček dostal 1 ako ostatné deti, všetci boli spokojní a stará mama o skúsenosť bohatšia 🙂 Vlastne ju to naučilo vidieť umenie inými očami ako dovtedy.
@denisekkk Umenie nie je len o práci, je to aj o talente. Ak máš talent, ten správny feeling, a venuješ tomu kopec času a úsilia, makáš na sebe, vieš dosiahnuť veľké veci. Ale keď makáš ako taký idiot, a nemáš to v sebe, môžeš sa aj pototo. Mala som spolužiačku, ona si o sebe dodnes myslí, že je priemerná, a preto sa maľovaniu veľmi nevenovala. Ale my ostatní sme sa mohli snažiť, ako sme len vládali, na konci školy s našimi schopnosťami sme neboli tam, kde ona na začiatku. BTW Zuzka V.-K., stále čakám na obraz.
Dať dvojky aj prváčikom? Nepoviem deviatakovi, čo si robí z VyV voľnú hodinu, tomu tú trojku pokojne, nech mu pokojne pokazí priemer, ale malé deti? Ako som povedala už v prvom príspevku ešte asi na prvej strane, naša pani učiteľka triedna 1-4, nás hodnotila jedničkami, a všetci sme sa snažili ako blázni. Dodnes si pamätám, ako sme si robili na výtvarke divadlo aj so všetkými figúrkami, a potom sme podľa čítanky na slovenčine hrali divadlo. A snažili sa aj tí, ktorým to nikdy v ničom nešlo a boli lajdáci, lebo ja som mala robiť jednu postavu s istým chlapcom, nebol cigán, ale vždy strašne smrdel, bála som sa že to nebudeme mať pekné, dokonca som doma preto revala, ale on sa snažil ako vedel, síce veľmi nevedel , ale dopadlo to dobre. Chudák maľoval o dušu, a dostali sme jednotky. Jeho časť bola celá docapkaná uchytaná od prstov povychádzané kade tade, čo sa netrafil, ale snažil sa.
@katrinka8
@perdiem baby ja mam pocit ze sme sa nejak nepochopili alebo co :D ja by som za modre jablko dietatu neznizila znamku prave by som ho pochvalila za originalitu. Ja dietatu nedam znamku bez vysvetlenia preco, najma 2 a 3 . Neviete ako to funguje kym neucite. Naozaj sa deti nesnazia , chcu vyhravat na sutaziach ale su lenive dokoncovat. Nevravim ze vsetky ale je ich vela . A absolutne ste nepochopili(alebo sa neviem vyjadrovat) ze hodnoti sa celkova praca, cely postup, snaha a vysledok je len ceresnicka na torte. Sak neslahnem dietatu 3 bez vysvetlenia ..Ale uznajte ked mu vysvetlim co ma robit, milionkrat mu poviem ako to ma urobit, tisickrat sa ma na to znovu opyta aj napriek tomu ze predtym sa tvari ze tomu rozumie. Dalej pobehuje , zasiva sa neposucha, nereaguje na upozornenie.....Na konci hodiny mi odovzda poloprazdny vykres a to mu mam dat 1??? ako k tomu pride dieta co celu hodinu makalo , samo si domyslelo dotvorilo a pod. ???A znamkovat vyznam ma, sak aku paku uz budeme mat na deti???? ved by nam cez hlavu prerastli, co sa obcas uz deje mam pocit...ale to je jedno ved uz sa vsetci do vsetkeho rozumeju lepsie nez ti co to robia :D ...ja viem ved ja si s detmi len malujem co chcem :D ....a k tomu talentu..talent je 1 percento a 99 je drina, . Malovat sa moze naucit kazdy, je to o vytrvalosti a praci, viem o som pisem. Talent je super vec ale malokedy sa aj potencial vyuzije...Presadia sa ti co toho talentu tolko nemaju lebo si to uvedomuju a musia sa viac obracat.. Tak je to nakoniec vo vsetkom
@denisekkk - no, neviem, nemám pocit, že by známkovanie bola tá jediná cesta, ako nenechať deti, aby nám prerástli cez hlavu 😉 Na to, sú, predpokladám, iné páky. Myslím, že drvivej väčšine 9-kov je známka z výchovy tak vieš asi kde... Sú deti, ktoré to, koniec koncov, ani nebaví, kresliť alebo spievať. Proste v tom nevidia zmysel do budúcna, vedieť kresliť či spievať. A pokiaľ ich nezaujmeš niečím, myslím, že známka to nezachráni. Ako vravím, deti v škôlke aj kreslia, aj spievajú (ale nik ich nenúti, pokiaľ viem, keď nechcú), a nik necíti potrebu im to hodnotiť, každý t robí atak, ako vie. Väščina to robí, lebo ich to v tom veku baví. Mnohí z toho, napr. vekom aj vyrastú, proste ich to prestane baviť. Možno by práve tieto 2 predmety ako praktické mali byť ako nepovinné, a vo vyšších ročníkoch zaradené ako povinné nie výchovy, ale proste nejaká náuka o umení, kde by sa proste pre ten všeobecný prehľad naučili o autoroch, maliaroch, skaldateľoch, a tam by sa tie vedomosti dali aj hodnotiť pomerne spravodlivo známkou.
@katrinka8 už som sa nechcela zapájať do tejto debaty kde je každý odborník ,ale nedá mi. .vv je o rozvoji fantázie, motoriky, trpezlivosti. ..to je v súčasnosti viac než potrebné....niekedy aj deti ktoré to nebaví dokážu v škole divy~ ale keby nemuselo nerobilo by nič, alebo vyrusovalo ostatných. . ..známky sú dôležité~ hlavne pre deti ktoré inde neviniknu,/ áno aj na to aby si ceruzami nevypichli oči~ jednotky všetkým sa mi vypomstilo~ ale tomu žiadny rodič neuverí. ...žiadny neverí ako inak sa ich milé dieťa chová doma a ako v škole~ skôr by malo byť povinné pre každého rodiča oducit týždeň v škole (najlepšie takej kde nie je jeho dieťa))) zistili by ste aké páky fungujú....
to je tak, ked žijeme v dobe, kde na ZUš chodí hocikto, na Vš chodí hocikto, v dobe, kde najlepšie by bolo, keby sa učiteľkám už od 1. ročníka diktovali známky pre dieťa podľa uváženia rodiča, nie???? fuj, je mi na grc z tejto hnusnej doby a ľudí celkovo!
Ale toto by uz bolo treba riesit, lebo ked uz sem p cha logo MK, to uz je trestny cin, som zvedava ako team MK toto bude riesit!
@kenzom - niečo odučené mám, tak viem asi 😉 Ale mám pocitovo za to, že tie výchovy sú o inom ako ostatné predmety. Nepodceňujem ich, ani učiteľov, len mám pocit, že proste deti, ktoré to baví, sú potom zbytočne "brzdené" tými, ktoré to nebaví, preto si myslím, že cesta nepovinnosti (čo sa praktickej časti predmetov týka) by mohla byť dobrou cestou. A asi je rozdiel medzi prváčikmi, druháčikmi, ktorí prišli zo škôlky v podstate, a staršími deťmi.
Ale v pohode inak, chápem učiteľov, nemajú to ľahké 😒
Inak už je to tu ozaj otras, čo sa tých trollov týka, pripadá mi to riadne čudné, zrazu naraz toľko extrémne veľa... 😠
@katrinka8 lenze to je vychova...deti ktore to bavi maju moznost rozvijat svoje schopnosti na zus a na kruzkoch.....a motorika, trpelivost, kreativita...to sa naozaj tyka vsetkych....ver casto deti ktore doslova dotlacis k nejakemu vykonu su nakoniec nekonecne hrde- lebo prekvapia nielen seba ale aj ostatnych....keby bolo vsetko len o dobrovolnosti nik by nerobil nic....kolegyna matikarka musela rodicom vysvetlovat naco je dobre ucit sa nasobilku ...vsak mame kalkulacky....a takto je to so vsetkym....
@perdiem citala si prvu stranu diskusie? Jedna mamicka sa tu chvalila ako ona posiela muza kricat na ucitelky, vies kolko lajkov mala? a to je len ta ktora to prizna...realita je omnoho krutejsia....Len tazko sa pracuje s detmi, ktorym rodic doma vysvetli...to je jedno to ti v zivote netreba...ale to,ze prave tam sa nauci vec dokoncit, vypracovat jemnu motoriku, rozvijat kreativitu-ktora sa prejavi v celom zivote....nevravim o kresleni, vravim o kreativnom pristupe....taketo poucene deti je potom tazko nieco naucit nieto vychovat....
@kenzom A ty si čítala môj príspevok? Zhodou okolností som písala, že si prácu učiteľov VÁŽIM. Viem o tom, akí su rodičia, predstav si, sú precitlivelí na svoje deti, a nedaj bože, aby sa na ich dieťa učiteľ zle pozrel, a už hrozia inšpekciou a kade čím. Do riti, ale nie všetci sme takí. Ja som jej lajk nedala. A napísala som ti aj to, že som sa vyjadrovala k úvodnej téme zakladateľky, chlapec mal nakreslené slniečko, asi navyše, nie nedokončenú prácu. Viem čo učiteľstvo obnáša, sama mám v rodine učiteľku, dokonca keď som skončila vysokú školu, som praxovala na škole. A poviem ti, je to tak 50 na 50. Polovica super, a druhá si nevidela na koniec nosa. Vieš čo riešili tieto pani učiteľky na porade? Ako ma majú deti volať. Pretože nie som učiteľka, a mala som na starosti počítačovú učebňu. Prepáč, ale pri
@perdiem aby som dokoncila...citala som tvoj prispevok pozorne...nehovorim ze vsetky ucitelky su ok....ale to by som sa musela opakovať,,VVale aj ine predmety casto ucia ludia bez adekvatneho vzdelana, alebo vztahu ...ale ved to predsa k zivotu netreba...a tak to aj vypada...ako s celym skolstvom...
opravovala som príspevok, a vypršal mi čas, tak ostal nedokončený
@kenzom Ja selektujem, blbé názory nech majú akokoľvek veľa lajkov prehliadam. Možno som selektovala aj teraz. Ale snažím sa na vec pozerať objektívne, z oboch pohľadov, hoci je to subjektívne. Mnohé mamičky tak reagujú preto, že sa učitelia vyjadrujú o deťoch veľmi negatívne, všetky sú zlé a pod. Zle sa to počúva. Tak idú do protiútoku. Výchovy sú dôležité predmety, ale každý hodnotí inak, niekto prácu niekto výsledok. A v ostatných predmetoch je jasne dané, čo máš vedieť, vieš jednotka, nevieš päťka. Pokiaľ toto nie jednotné.....tak ja neviem.

Baby, ale tu je reč o druháčikoch na ZŠ - tam sa vari ešte neučí teória (na VV, HV, TV). Či? 😨 Mne sa tiež nepozdáva známkovanie výchov. Ja to ponímam skôr tak, že tieto predmety by mali viesť deti láske k umeniu či športu. Aby deti mali radosť z kreslenia, tvorenia, spevu, z hudby, z pohybu. Proste ako v tej škôlke, tam to tiež robí každý tak, ako vie - deti sa snažia, majú z toho obvykle aj radosť. Iste, nie všetci, ale myslím, že väčšina.
Ak známkovať, tak potom vedomosti z oblasti umenia (výtvarné či hudobné - učivo o notách, skladateľoch, maliaroch, a pod.) - a nie známkovať vlastnú tvorbu detí či ich spev. Tam je to ozaj neobjektívne hodnotenie. Veď tam ten učiteľ hodnotí podľa toho, či sa mu výtvor páči alebo nie? Či podľa čoho? Deti (a vlastne aj každý človek) vidí svet a umenie svojimi vlastnými očami, ja môžem na obraze vidieť niečo úplne iné ako moje dieťa, ako moja kamarátka, môžem v hudbe počuť niečo iné ako sused. Hodnotiť videnie sveta známkami sa mi nezdá byť dobrý nápad.
A telesná je osobitný prípad. Stále sa sťažujeme, že deti málo športujú, tak ich ešte poďme demotivovať tým, že ich budeme za ich výkony v športe hodnotiť. Tak to vnímam ja. Nie každý má rovnakú silu, rovnakú energiu, výšku atď., tie výkony nedosiahne každý tabuľkovo rovnaké. Deti by mali mať z pohybu radosť, uvedomiť si, že je pre nich prospešný, mali by možno aj v škole byť vedené k tomu, aby pravidelne športovali (bolo by to veľké plus najmä pre deti, ktoré v rodine k tomu vedené nie sú). Ale to mám asi príliš idealistické predstavy, sa mi zdá ☹