Drzosť, lajdáctvo a ľahostajnosť u školáčky
Ahojte, urcite nie som jedina s podobnymi detskymi problemami, ale u nas sa to za posledne 2 roky veeeeelmi nakopilo a tusim to rastie do obludnych rozmerov.
Mame doma uz skoro druhacku na ZS. Ja osobne to vnimam ako velky problem, denno denne je drza, papulnata a celkovo vo vsetkom je lahostajna, nezodpovedna.
Lahostajna a nezodpovedna, naozaj myslim len v ramci pristupu k jej osobnym veciam alebo skole.
Prikladov je trilion, no najcastejsie...je vsetko zabudat. Ale naozaj nemysliet na denno denne veci, rutiny. Vie, ze rano MUSI vstat aby bola na cas v skole. Ale vstava pomaly, niekedy uz s buchnatom po zadku. Celkovo sa suchce von z postele, potom zase dlho ranajkuje, potom oblieka...umyva zuby. No celkovo tieto 3-4 ukony kazdodenne ukony ledva zvlada za hodinu. Potom plus samozrejme cesta do skoly autom.
Ono da sa zovseobecnit..ze teda je taka. Ale ked sa jedna o kazdodenne jednoduche ritualy a cela rodina sa chystame aj do prace..nie je nam vsetko jedno v tom rannom cirkuse s nou. Vstava o 6:15, cesta autom trva 10 min. Myslim, si ze to je dostatok casu pre dieta aby bolo v skole na 8:40.
Ale to by este nebolo teda to najhosie. Trapi ma jej pristup. Jej to je v podstate jedno...ved nieco strati, tak niekto kupi nove.
Niekto ju vzdy zaveze niekam (ma "stastie" zatial..ze ju musim vozit autom do skoly..).
Ked aj nieco si naozaj po dlhej dobre vyprosi..drahsie oblecenie, alebo daku hracku..tak jej je jedno ze to strati. Ze jej to nevadi.
Chapete..jej to nevadi 🙂 Neriesi smutok a hnev a vysvetlovanie, ze nas to stalo nemale peniaze. Jej to je sice teda v momente hadky veeelmi luto, ale nic to nezmeni. Za chvilu vyfuci z hlavy a zabuda, neriesi dalej.
A o veciach denno dennej spotreby ani nehovorim ako si nevazi...to tu dako vzdy pre nu bolo a aj bude zaobstarane (od pier do skoly, obalov, capic..atd atd ved zabudnem, necham nevadi).
No a do tretice, este jej papulovanie. Na vsetko ma odpoved mudrejsiu. Ona vsetko musi robit (rozumejte iba jej skolske veci a jej osobne oblecenie alebo hracky). Minule este na mna splechla, ze ja si sedim na gauci...a ona musi vsetko robit.
Na taku sprostu drzost sa mi zastavil rozum...ani som nevedela co mam povedat.
Nieco jej rozkazeme, co naozaj treba spravit ..tak na vsetko je "ale" "preco" alebo x krat dokola odpoved "ale". K cinu sa dopracujeme az po unavnej hadke a castokrat aj bitke.
Hlavne to explicitne hadanie sa, ze ma nieco spravit, cloveka naozaj unavuje a je podrazdeny este viac. Robime to naozaj skoro pri vsetkom 10x denne. Den za dnom. Rok za rokom.
Musim podotknut, ze sme ju nerozmaznavali. K povinnostiam sme ju viedli uz od utleho skolkarskeho veku..zial ocividne neuspesne.
Trapime sa tymto stylom v podstate od skolky. Ale vtedy nam kazdy hovoril, ze sak je malinka. Ok.
No zlepsenie ziadne, skor naopak zhorsenie.
Nezaberaju tresty. Zakazy. Na vsetko rezignuje..ze ok tak nebudem mat tablet, ani sladke, ani TV..atd atd. Cloveku uz castokrat neostane nic ine len jej zakazat dychat.
Este aj ked ma trest..ten najvacsi..co jej fakt vadi, ze nepojde k babke. Tak sa spamata na chvilu.
Po chvile sa opat nevie ovladat s papulovanim a nepocuva nas 🙂 Jej treba trest pripominat, ze ho vobec ma...kazdu hodinu.
Hlavne nas trapi to odvravanie, hadanie sa s nami za vsetko co ma spravit. Je to neskutocne unavne, psychicky sme K.O. ked banality riesime tymto stylom denne.
Chystam sa nou k psychologovi, ale zaujima ako sa pasujete s podobnymi problemami skolakov 🙂
Dakujem.
Ja mam male dieta ale ako to bolo u nas pri mladsom bratovi? Ked znicil al zabudol tak bud si kupul z nasetreneho al na narodeniny meniny a sviatky dostal potrebne veci co stratil....napr sadu pier tych uplne obycajnych co bolo neviem kolko v baleni mozno krute ale po 2-3sviatkoch a nejakej tej veljej noci pochopil ked vsetky korunky sli na potrebne veci...co sa papulovania tykalo tak sme mali plan co ma kto spravit neviem si ani predstavit kolko sil a nervov stalo mamu vsetko to ignorovat to znamena ze ked mal napr vyniest smeti kym nevyniedol nebol pocitac ani telka ani iat von na ihrisko nic a ked boli truci okolo toho tak sa proste robila ze nepocuje...takisto aj s rannym suchtanim nestihnes ranajky no smola citove vylevy ako bude hladny atd ustala dlhsie ako on...po case si zvykol pohnut aj veci do skoly a na rano sachystalu vecer....sice to ejaku dobu trvalo ale ked lochopil ze sa s nim nikto nevadi, nikto nevedie suboje kto z koho a ze znicene a stratene veci nie su zadarmo ale u nas platilo trpezlivost ruze prinasa
Baby v skolke mame vystavene ako maju rodicia reagovat ked napr.sa nechce rano obliect ze normalne ho maju rodicia zobrat v pyzame do skolky alebo ked sa zacne hadzat o zem nevsimat si len zabezpecit aby si neurobil uraz.no zaujimave len to s tym pyzamom si to neviem predstavit.
Zaved vreckove, ak slecna nieco strati, bude si to hradit z vreckoveho a to mi ver, to riadne zaboli.
Rano nechce vstat? Otvor okno, zober perinu, nezaberie? Kybel so studenou vodou raz a bude pokoj na cely rok.
Papuluje? a ako? Pokial len hovori svoj nazor, ok beriem, pokial ty nieco od nej chces, a ona to nechce urobit, co ja viem, supat zemiaky? Tak osup, ale slecna ich nebude jest.
Rano sa suchce? Vypnut telku, nerozptylovat, nestihne ranajky? Tak bude hladna.
Nestiha ist s vami do auta? V pyzame hodit do vytahu, kym zleziete na prizemie, slecna bude oblecena.
Ze zuby nebude mat umyte? Neucesana? Jej hanba.
Ked ziape na cely barak, nechat ju ziapat.
Ja budem mama sekera, ale ja som bola velmi narocne dieta, velmi lutujem, ze ma mama viac necepovala, aj ked ona bola velmi dorazna osoba a vzdy si stala za svojim. Tieto veci, co som ti tu napisala, mi urobila mama a ver, zabrali ;)
@pribinak Budim ju 6:15. 🙂 Cesta do skoly trva autom 10 min max. Takze si myslim ze ma hoodne casu. Snazim sa jej to vysvetlovat...aj hodiny (diginalne aj analog) ma na ociach v celom byte, vie kolko ma byt aby hento tamto..ale nastupuje lajdactvo 🙂 takze v konecnom dosledku 'daaako bude'. Ale to s tym pyzamom...super. Palec hore. :D
@oslo1 No to verim 🙂 Ja zatial chcem od nej len naozaj primarne veci..jej osobne, co sa tyka skoly, jej izby, poriadku atd.
Supat zemiaky v 7r nemusi - ale vsetko bude. Nemienim jej nic odpustit z domacich prac vekom.
Vreckove idem zaviest, striktne. Hadam to vyriesi to stracanie a nicenie veci. 🙂
@kllamarka aj môj syn zničil v škole obrus na lavici, ktorý platili hromadne všetkým deťom samozrejme rodičia. Pekne si musel ísť sám do obchodu kúpiť sám a za svoje. Deti fakt netreba šetriť ani ľutovať, tie následky si musia vyžrať. Darmo sa im vysvetľuje, oni sú už obrnení voči tým rodičovským rečiam. Treba rázne konať.
@pribinak Noo keby ju teda budim o 6:00 (namiesto povodnych 6:15)...s tym ze teda ranajky do 7dmej. Tak to ma na ne hodinu. Mam dojem, ze by som ju este podporovala v tom suchtani a natahovani?
🙂 Podla mna sa treba najest do 10-15 min a odchod od stola. Preto si myslim ze tych 6:15...uz je aj tak dost skoro ma kopec casu este sa potom poobliekat atd.
Ma sa najest do 6:45, a do 7:15 ma byt oblecena a umyta...najneskor 7:30 odchod z domu.
@kllamarka toto by som mala aj ja zaviest hlavne najstarsiemu.lebo je taky vyscany ze az tak ked mu slubime nejaku hracku blbost tak z odpisu diktatu mi normalne aj 1 dostane co je ucitelka sama prekvapena no mimo toho same cervene more.tak to buduci rok zavediem.inak nas maly ide busom 5krat za mesiac inak ho vozime no uz by chcel stale na tu preukazku.
Ako by si pisala o mojom bratovi, toto zacal robit ked bol 6tak. Trvalo to skoro az doteraz, je deviatak. Prihlasili sme ho na kungfu a zistil ze ked chce tam chodit musi nieco aj dodrzat dokazat a ked nieco pokazi nejde nikam. Vybudovalo to v nom taku zidpovednost a hlavne potom ked vyhral majstrovatva SR. Na poslednom rodicovskom ucitelka vravela ze problemy prestali s malym. Dovtedy stale poznamky, vsetko stratil zabudol. Darmo si bila zakazovala malo to nulovy efekt.
@kllamarka to akokeby to bolo o mojej.. je stvrtacka ale.. a tiez to jej mudrovanie mi sposobuje vysoky tlak.. 😀 ..akoze vecer sa potom smejem s muzom, ze ona sa urcite nestrati vo svete a hlavne ze sa nenecha, ze to je dobre len pre nu.. ale pre mna momentalne nevyhodne.. 😝
u nas lajdackost az taka nie je, ale bordel v izbe, odvravanie typu "ja som mudrejsia.. ale ale ale ale...", .. tiez nahulakam, a narobim sarapatu - ze vyhadzem veci zo skrine, zo stole zmetiem ten bordel, plati si sama veci, darcveky ze na party spoluziakom - kup si, ja odmietam - velmi nepedagogicke, i ked som pedagogicka 😅 ...
aku druhacku by som na bus nedala :(, ta BA je hrozna v tomto (zila som 12r tam), neverim jej, a my sme z NR a dala som ju ako stvtacku az.. a to tak, ze tiez musi cez 2x prechod, ktory nie je signalizovany semaforom - chlpy sa mi jezia, ale tak verim jej.. ale ako druhacku by som ju nedala.. skor by som ju vylozila trocha dalej od skoly, nech ten kusok prejde (ja som to tak robila - cca 150-200m sama musela prejst - po tej strane, kde je skola a cakat poobede presne tak, kde som ju rano vylozila v presny cas - to nam zabralo).. aspon ten pocit zodpovednosti..
a vcera goool, to ste este nepoculi: kazala som jej upratat halu - je tam sedacka, konferencny stolik- a par veci na nich, ktore nemaju tam co robit.. pridem, skontrolujem-nic neni upratane a pytam sa jej, toto je akoze upratane?, ze ano.. aaaach, tlak 300.. hulakacky, zacala som to sa pomoci hukotu robit sama, ta sa s prepacenim "dosrala", pomahala mi, vedela kolka bije.. a potom bol klud.. a vravim jej, "Emka, ako ti to inak mam povedat, ze uprac tie veci..ved si neurobila nic, neposluchla si ma na prvy raz, tak neda sa mi kludne povedat, tak to musim takto riesit".. a ta mi na to, ze "Prava deti nam citala pani policajstka, a povedala, ze rodicia nesmu kritizovat deti.. atd atd".. ja otvorenu hubu, ze ake Prava deti.. co uz ona o nich moze vediet 😀 😀 😀 .. mozno bude pravnicka raz.. tie argumenty co na nas vytahuje, speju k tomu.. 😅
ale zas na druhej strane, je mimoriadne inteligentna.. asi musi byt nejaka rovnovaha 😀 😀 😀 .. nemoze byt TOP dokonala vo vsetkych smeroch... 😎 .. milujem ju.. je uzasna, ale niekedy mam pocit, ze ma chce prerast a chce byt rovnocenna ako ja.. a to mi matersky pud nedovoli . je to dieta, musi si uvedomiet, ze dieta podlieha rodicovi, a nie naopak.. 😀
Dufam, ze to bude apson rovnake, a nie horsie.. 😵
@wladka Uff presne...ako u nas. A tiez vytiahla uz par mudrosti zo skoly..ze na co maju oni deti ako pravo, alebo co by rodicia nemali 🙂 No zlate..
Ja sa aj snazim nehlukat...zato to aj tolko vzdy trva 🙂 Pripominam kludne a razne aj 2-3x, ona vzdy nieco odpovie este, ze pockaj toto este dokoncim (reku som trpezliva pockam kym dokonci)...a 10 min dalsich ticho. Potom uz zakricim, ze kedy to ako mieni spravit, ja som povedala, ze hned. Ale ze uz ide predsaaaa 🙂 - dalsich 5 min. :D Ako to cele vyzera, myslim, netreba opisovat, kym sa dopracujeme k vysledku.
A potom idem na to inak...ved si hovorim sama pre seba...ved som povedala hned nie?! Tak reku, to musi byt dosledne. Aj je. Okamzite nech necha to co ma 'rozrobene' a nech ide to spravit. Ale predtym 10x protesty, argumenty (z jej strany) ..no a celkovo o nic lepsie pre moje nervy 🙂
@wladka áno, rodičia vedia sami seba presvedčiť, že dieťa nie je neposlušné, ale "samostatné". že neodvráva, ale "argumentuje". atď, atď. A najlepšie, to, že ho nevychovávajú, nazývajú vedením k samostatnosti a zodpovednosti (za čo?).
A samozrejme, je priveľmi inteligentné na svoj vek a to sa musí prejaviť... Argumenty jak sviňa.
že bude právnička? lebo pozná práva? ona pozná iba SVOJE práva a práva nikoho iného ju nezaujímajú. a čo povinnosti? tie tiež pozná? Svoje povinnosti, nie povinnosti ostatných.
milovať svoje dieťa neznamená "zbožňovať ho", ale vychovávať ho.
@sense
@worker_falcon ale sak jasne.. nebojte sa, tiez som vyrukovala s tymi povinnostami, hned bola ticho.. 😀
otazne je vnimanie neposlusnosti a samostatnosti.. odvravanie a argumentovanie su tiez dve odlisne veci.. pre mna vsak vyjadruju akysi odpor k autorite, a to sa mi nepaci.. uz mi bolo vytknute, ze som najprisnejsi rodic z celej skoly, ze nikto nema taku mamu a otca ako ona.. my sme s muzom veeelmi zasadovi, a samozrejme ze jej to vieme vynahradit, len na to musi byt priestor ( a urcite jej nebozkavame ruky, ked papuluje).. a urcite nie som "makka" ked dievca neposlucha.. vtedy nastupuje "spartansky" duch a riesim to..
len mam pocit, ze uz nevladzem.. lebo kazdy den sa nieco udeje.. uz je pravda, ze to nie je len o neposluchnuti, ale je tam aj mnoho inych faktorov.. a clovek, aby bol stale v pozore.. :D
a ze pozna svoje prava a prava nikoho ineho ju nezaujimaju, je dobry postreh.. v tom afekte ma to nenapadlo.. ale je to vyborna myslienka.. pouzijem ju.. tento tyzden oddychujem " je v skole v prirode".. 😀
@kllamarka na jedny hodiny by som normálne nalepila nejaké papieriky, obrázky, skrátka nejako vyznačila, koľko času má na jedenie, umytie, oblečenie, atď.... napr. červená zóna je čas na jedlo - ak ručička prejde za červenú, beriem zo stola a ide sa umyť... opäť ak ručička prejde zónu, vypínam vodu zhasínam v kúpeľni, tak ako je pokračuje do ďalšieho levelu.... ak chce strácať čas revom a plieskaním sa o zem, v poriadku, ale do auta ju naložím trebárs aj polonahú s jednou papučou... a podstatné je, aby si sa pri tom ovládala aj ty, všetko to spraviť bez kriku a s kamennou tvárou... a dodržovala by som to aj cez víkendy (akurát teda by som posunula hodinu zo 6.15 na nejakú kedy naozaj vstávate)...proste spraviť z toho úplný stereotyp
stratila desiate pero tento týždeň? tak nech píše pre mňa za mňa aj čiernou kriedou do komína... zničila / stratila oblečenie? ak má ešte jednu mikinu, tak druhú nekúpim, bude nosiť tú jednu, kým z nej nevyrastie...
má problém urobiť nejakú vec bez reptania? v poriadku, spravím si to sama a pripomeniem sa, keď bude ona niečo chcieť (obľúbený koláč, sladkosť v obchode, pozerať rozprávku...) a opäť všetko s milým úsmevom a bez kriku...
ale zvážila by som aj psychologičku, možno vás privedie na cestu, ako s ňou pracovať...
@sissy27 Ano vsetko viem..tieto zasady. Ale hlavne mozem sa snazit byt striktna...ale som uz castokrat unaveny clovek. Psychologicku riesit budem, lebo sme castokrat naozaj vycerpani na dake sledovacky, doslovnosti atd. Ti co zazivaju nieco podobne..vedia o akej unave hovorim 🙂
@wladka pekná reakcia. čakal som niečo iné 🙂 Málokto sa k tomu postaví takto.
vo veci odvrávania a argumentovania. mnohí rodičia sú namäko z toho, že ich dieťa má vlastný rozum a dokáže povedať svoj názor. rodičia typu "jeej, aké pekné hovienko si spravila", "ako si krásne popísala tú stenu". A takých dieťa nie je neposlušné, ale samostatné. veď dieťa sa nemá do ničoho nútiť, treba ho viesť k samostatnosti. Len akosi zabúdajú, že v normálnom svete má všetko svoj následok, a to už pri deťoch neuplatňujú.
@sissy27 ja by som povedala, ze netreba nic tvorit (netreba to prehanat s iniciativou - cely zivot to nebude mat ako na tacke..ani sef mu to neurobi tak, ani ucitelka ani nikto).. dolezita zasada je, co poviem to plati.. ak ma ma dieta "ignoruje", zakrocim.. vsade plati pravidlo "co poviem".. takze sa musi slecna naucit "pocuvat".. az potom bude uspesna, dosledna a zodpovedna.. netreba vynakladat vela energie na nejake alternativy.. ja som za to, aby sa co povie to sa splni.. ak poviem, ze uprac, a neurobi to, vyhresim ju za to, pripadne jej taku dam po chrbte.. 😀 ..odchadzam, ci si hotova alebo nie, nezaujem.. ideme!.. ostatne ma nezaujima..
@worker_falcon to uz je iny level 😀 .. s tym sa ja nestotoznujem.. ja som este stara skola, a pacia sa mi metody vychovy starej skoly.. 😅
ked je taká múdra a vie aké majú deti práva, tak si vytlač zákon o rodine a neónovým zvýrazňovačom označ texty o povinnostiach detí a patrične jej ich aj prečítaj, prípadne aj pár slov ako náhradná starostlivosť a sociálny úrad, výchovné opatrenia a pod., ved ked je taká "vysokointeligentná že sa ťahá nad matku ", tak to pochopí raz-dva 😀 😝
trošku iný ťah na bránku, ale za pokus stojí....

@kllamarka co ti napisem, bolo asi vo februári, synovho spolužiaka mamka doniesla v papučiach a v pyžame do MS, vsetci sme tam klipkali ocami, ale odvtedy sa to uz nestalo, zato to funguje ako velky ! pre vsetky ostatne deti. Ked to urobila S. mamka, urobím zo aj ja.
O koľkej ju budis rano? Muz ju nemoze brat do skoly?