icon

Drzosť, lajdáctvo a ľahostajnosť u školáčky

kllamarka
6. jún 2016

Ahojte, urcite nie som jedina s podobnymi detskymi problemami, ale u nas sa to za posledne 2 roky veeeeelmi nakopilo a tusim to rastie do obludnych rozmerov.
Mame doma uz skoro druhacku na ZS. Ja osobne to vnimam ako velky problem, denno denne je drza, papulnata a celkovo vo vsetkom je lahostajna, nezodpovedna.
Lahostajna a nezodpovedna, naozaj myslim len v ramci pristupu k jej osobnym veciam alebo skole.
Prikladov je trilion, no najcastejsie...je vsetko zabudat. Ale naozaj nemysliet na denno denne veci, rutiny. Vie, ze rano MUSI vstat aby bola na cas v skole. Ale vstava pomaly, niekedy uz s buchnatom po zadku. Celkovo sa suchce von z postele, potom zase dlho ranajkuje, potom oblieka...umyva zuby. No celkovo tieto 3-4 ukony kazdodenne ukony ledva zvlada za hodinu. Potom plus samozrejme cesta do skoly autom.
Ono da sa zovseobecnit..ze teda je taka. Ale ked sa jedna o kazdodenne jednoduche ritualy a cela rodina sa chystame aj do prace..nie je nam vsetko jedno v tom rannom cirkuse s nou. Vstava o 6:15, cesta autom trva 10 min. Myslim, si ze to je dostatok casu pre dieta aby bolo v skole na 8:40.
Ale to by este nebolo teda to najhosie. Trapi ma jej pristup. Jej to je v podstate jedno...ved nieco strati, tak niekto kupi nove.
Niekto ju vzdy zaveze niekam (ma "stastie" zatial..ze ju musim vozit autom do skoly..).
Ked aj nieco si naozaj po dlhej dobre vyprosi..drahsie oblecenie, alebo daku hracku..tak jej je jedno ze to strati. Ze jej to nevadi.
Chapete..jej to nevadi 🙂 Neriesi smutok a hnev a vysvetlovanie, ze nas to stalo nemale peniaze. Jej to je sice teda v momente hadky veeelmi luto, ale nic to nezmeni. Za chvilu vyfuci z hlavy a zabuda, neriesi dalej.
A o veciach denno dennej spotreby ani nehovorim ako si nevazi...to tu dako vzdy pre nu bolo a aj bude zaobstarane (od pier do skoly, obalov, capic..atd atd ved zabudnem, necham nevadi).
No a do tretice, este jej papulovanie. Na vsetko ma odpoved mudrejsiu. Ona vsetko musi robit (rozumejte iba jej skolske veci a jej osobne oblecenie alebo hracky). Minule este na mna splechla, ze ja si sedim na gauci...a ona musi vsetko robit.
Na taku sprostu drzost sa mi zastavil rozum...ani som nevedela co mam povedat.
Nieco jej rozkazeme, co naozaj treba spravit ..tak na vsetko je "ale" "preco" alebo x krat dokola odpoved "ale". K cinu sa dopracujeme az po unavnej hadke a castokrat aj bitke.
Hlavne to explicitne hadanie sa, ze ma nieco spravit, cloveka naozaj unavuje a je podrazdeny este viac. Robime to naozaj skoro pri vsetkom 10x denne. Den za dnom. Rok za rokom.
Musim podotknut, ze sme ju nerozmaznavali. K povinnostiam sme ju viedli uz od utleho skolkarskeho veku..zial ocividne neuspesne.
Trapime sa tymto stylom v podstate od skolky. Ale vtedy nam kazdy hovoril, ze sak je malinka. Ok.
No zlepsenie ziadne, skor naopak zhorsenie.
Nezaberaju tresty. Zakazy. Na vsetko rezignuje..ze ok tak nebudem mat tablet, ani sladke, ani TV..atd atd. Cloveku uz castokrat neostane nic ine len jej zakazat dychat.
Este aj ked ma trest..ten najvacsi..co jej fakt vadi, ze nepojde k babke. Tak sa spamata na chvilu.
Po chvile sa opat nevie ovladat s papulovanim a nepocuva nas 🙂 Jej treba trest pripominat, ze ho vobec ma...kazdu hodinu.
Hlavne nas trapi to odvravanie, hadanie sa s nami za vsetko co ma spravit. Je to neskutocne unavne, psychicky sme K.O. ked banality riesime tymto stylom denne.
Chystam sa nou k psychologovi, ale zaujima ako sa pasujete s podobnymi problemami skolakov 🙂
Dakujem.

Strana
z5
kllamarka
autor
7. jún 2016

@kofa77 Ani ja dieta netrieskam hlava nehlava. ALE! Napr nalozim na rit, 1-2 poriadne. Trebars aj stiahnem gate nech to ma efekt. Ja osobne rozdiel vidim. Ostane nafucana, ale aspon ticho s vedomim, ze si viac dovolit nemoze. Ustne je to na dlho a provokuje cely den a ostane ofucana tak isto.
Ale podotykam...to len v ramci bezocivosti ak je arogantna a drza na mna.
Za blbosti nedostane, typu bordel, znicene veci..atd.

snapi
7. jún 2016

@kllamarka skus jej zaviest cierne a cervene body. Presne si vymedzte za co ake dostane. Spravte si tabulku, alebo krabicku, kam ich budete hadzat. Za urcity pocet vymyslite nejaky velky trest, fakt jej vziat nieco na com jej zalezi. A taktiez odmena len za tolko a tolko bodov....Ziadne kupim jej nieco, ked ma ukeca. Nie, mas tabulku, tak sa snaz. Mne sa to pri tak malych detoch pekne osvedcilo. Vyhodnocujte si tabulku napr. kazdy den. Povedzte si preco dostala take a take, ci si to pamata, ci vie co spravila, preco to bolo nevhodne, co je vhodne...Uc ju ako spravne zareagovat v urcitych situaciach. Nacvicit co ma konkretne povedat, ze nereagujeme vrieskanim, plakanim, aroganciou, nadavkami. Ale ani ty by si nemala reagovat krikom a bitim....Aj tak je voci tomu zjavne imunna. Komunikuj s nou, preco sa tak sprava, ako by chcela aby si sa spravala ty, niekedy z deti vylezu take veci, ktore by ma naozaj nenapadali, ze prave pre toto porusili nejake pravidlo. Pre mna uplna hlupost, pre deti sakra dolezita vec. davat jej na vyber z dvoch moznosti, z ktorych ti obe vyhovuju. Upraces si izbu teraz, alebo az ked sa chvilu zahras? Definovat tu chvilu, co ma nahranie.....Rano pri vstavani jej skus nastavit casovat, taky ten kuchynsky, dat jej tam urcity pocet minut a ked zazvoni, musi byt naranajkovana. Na nom bude vidiet ako ubiehaju minuty a kolko ich este ma. Ubehne cas, vziat ranajky a sup na dalsiu cinnost. Bude protestovat, pojde do skoly neumyta. Jej hanba. Inak ako mne 10 minut na ranajky nestaci rano, tak by som jej kludne dala viac.

kllamarka
autor
8. jún 2016

No tak zaviedla som system vreckoveho a platenie si z neho skody. Takisto sa vreckove bude kratit za "cierne body". Dostala jednu A4 s rozpisom co ma vsetko rano/poobede stihnut aj s casovym rozpisom (doma mame digital hodiny, tomu rozumie). Vsetko bola vyrozumena, nadsene suhlasila (samozrejme). No a dnes rano hned klasika, ne a ne vyliezt z postele. Tak som ju nechala nestihat. Nestihla ranajky. To bol rev, ze ona nechce ist hladna - ako vzdy aj napriek dohodam a suhlasu s nasledkami 🙂 Ale hovorim, moja ranajky si nestihla, mala by si zacat robit zvysok zoznamu, lebo neumyta a neoblecena nevyjdes z domu = prides neskoro. To sa spamatala, lebo nastastie ma u nich ucitelka respekt a nedovoli si pri nej meskat. Tak s revom, hladna sa dokoncila. Na zaver sme sli busom. Nech to ma este pomalsie... (nastastie uz som tesne pred materskou..mam cas...). Som zvedava zajtra. Ono teraz mam obavy, ze zase prave busom bude xcet chodit. Ze sak zabava..hned, ze zajtra ide sama. A to zase nemoze, bo ma 7r, petrzalka, asociali a hlavne....2x 4 prudovka k zastavke/skole. Tak ten bus budem musiet asi inak nastavit..nie ako "trest" :( No uvidim ako zajtra.

lanczi
8. jún 2016

@kllamarka Nedá sa budik nastavit na skor? My sme aj toto zaviedli,ked som videla že po prebudení este chce chvilu poležat,a aby s toho nebol stres..pribal jej do skoly o rožok viac ak by bola hladná koli nestihnutym ranajkam..hlavne dnes ju pochval pred niekym,že ako to dnes pekne zvládala,a aby to počula,bude to pre nu hnací motor,takéto semtam utúsené pozityvné pripomienky pred niekym aby to počula robia zázrak+plus tá kniha ktoru som už spominala.

kofa77
8. jún 2016

@kllamarka ja mam plan podobny, tiez nieco ako "harmonogram", vycapim na dvere, velkymi písmenami. syn je AS, cize pre nho je dobre, ked ma takto cierne na bielom, co ma spravit..
dnes u nas bez vacsieho kriku, ale nic na prvy povel, musela som opakovat a parkrat trocha hlas zvysit, kym sa odsuchtal, kam mal.

kllamarka
autor
8. jún 2016

@lanczi no uz ho ma nastaveny skor 🙂 vstava 6:15 aby bola pred 8 v skole - cesta 5 min autom. 🙂 Ale som si povedala, ze som tehotna uz sa nebudem rozculovat. Zobudim - nevstane, tak viac nebudim, nech meska. Samoska ma nabalene do skoly. V autobuse som ju pochvalila, ze pekne zvladla sama nastupit aj vystupit, tak sa tesila, ze hmm zajtra uz xce ist sama. Takze toto teda, nemozem dat ako "trest" 🙂 Kedze mam auto, listky ma stali dnes 1,5 eura 😀 A dnes som pracovala z domu, takze som sa v pohode vratila domov. Ale ked pojdem do officu tak asi tazko toto 😀

luciaj
22. jún 2016

Každý človek je iný, aj deti sú rôzne a nie je možné na každé aplikovať rovnaké metódy. Som trojdetná matka a teda viem, o čom hovorím. Najstaršia dcéra je presne ako u @kllamarka. Lajdáčka najvyššieho stupňa, všetko zabúda, nič jej v podstate nevadí ale je to povaha a nedá sa to "odučiť". Triky, že ju nechám ísť do školy neučesanú a v pyžame už boli a napriek tomu nie je schopná ráno ukontrolovať čas. Samozrejme, vekom sa to zlepšuje ale je potrebné si uvedomiť, že ona to nerobí naschvál, ona nechce nikoho vytočiť a aj samej jej to robí zle, keď potom kričím. Ale je to v jej povahe a nevie to ešte v tom detskom veku ovládať. A nepovažujem to ani za svoje zlyhanie vo výchove. Snažíme sa ju motivovať, posúvať ale netrestať. To akoby si chcela trestať niekoho, kto je notorický puntičkár za to, že chce mať všetko tip-top 🙂 Uvedomujem si, že vďaka svojej nešťastnej povahe to bude mať v živote ešte ťažké abude musieť sa sama s touto povahovou črtou popasovať. Pritom je dcéra veľmi šikovná, je to umelkyňa, chodí na klavír, na divadlo, skutočne nám robí radosť 🙂
Môj stredný syn je úplný opak. Vyrastajú v jednej rodine, vidia rovnaké správanie rodičov, uplatňujeme rovnaký prístup. On ráno vstane, ako vojačik sa oblečie, pyžamko pekne poskladá pod vankúš (to dcéra ani nevie, kde ho nechala a večer ho hľadá 🙂) a už sedí za stolom a čaká na raňajky 🙂 Kým sa dcéra dá ráno do poriadku, on sa stihne ešte aj zahrať 🙂 On je taký vojačik, veci má stále naskadané, autíčka uložené v rade. Ak majú upratať svoju izbu, on je ako víchor, za 5 minút všetko krásne uložené. Dcéra za ten čas sa nestihne ani uvedomiť, že má upratovať 🙂
Moja rada znie: Hlavne sa nevytáčaj pre všetko, nerob tragédiu z toho, že má dieťa lajdácku povahu ale kľudne a trpezlivo sa ju snaž posúvať, motivovať, aby prekonala samú seba. Lebo bojovať voči vlastnej povahe je náročné nielen pre dieťa ale aj pre dospelého. Ruku na srdce, koľko negatívnych konaní odpustíme sami sebe? Koľkokrát si povieme, že toto už robiť nebudem a pri najbližšej príležitosti poruším vlastný sľub?

kllamarka
autor
22. jún 2016

@luciaj 🙂 presne ako pises o svojej dcere 🙂 Uvedomujem si, ze to ma v povahe. Nikdy nebude tip top.
Ale uz tazko s nou bojovat s takymi "blbostami", akoze rano si umyt PORIADNE zuby.
Napr ona je jedna z tych, ktora si ich bohuzial umyvat musi, lebo ich ma kazove. Takze, nieco take, ze za trest teda pojde neumyta do skoly..nehrozi.
Taktiez k tomu je lajdava si kefku po sebe umyt poriadne..takze kefka znicena za 2 tyzdne...tak keby to vsetko clovek mal naozaj robit za nu, sa zblazni.
Takze taketo 'drobnosti' ked sa denne kopia, je z toho jeden mega blazninec 🙂.
Som jej spravila ranny a poobedny zoznam ukonov co musi spravit, takze trosku je to lepsie.
So zabudanim, to lepsie nebude...rezignovala som cisto iba na tresty za to (dostane horsiu verziu ak je to vec potrebna, alebo ziadnu ak je to hracka napr - atd).
Snazim sa byt neodbytna..stoji ma to vela nervov aj tak - lebo cirkusy co robi, nemusim opisovat 🙂
Ale uvidime co to prinesie za daky cas.

zitaje
22. jún 2016

@kllamarka to, ze za stratenu ci znicenu vec nedostane rovnaku novu by som za trest vobec nepovazovala. Teda nie ze by som si myslela, ze ma byt trest prisnejsi, ale vobec by som k tomu nepristupovala ako k trestu. Skor by som povedala, ze aka skoda, ze stratila tu hracku, teraz nebude mat. A aj skolsku pomocku podobne, trocha preniest zodpovednost aj na nu, nie ze ked nieco strati, automaticky dostane ine (aj ked trebars horsie).

kllamarka
autor
22. jún 2016

@zitaje no tak hracku jasneee..ze nedostane dalsiu. To je bez debat. Tie potrebne veci...si hradi sama uz. A teda pokial nema peniaze, tak hold do skoly kupim ja ale daku fakt obycajnu. Ked uz pojde do druheho rocnika, tak bude pisat trebars aj ceruzkou kym si nenasetri na pero (v prvom rocniku ucitelka dbala na pera pisanie atd..som to moc nechcela hrotit).

kafedame
22. jún 2016

@kllamarka No,ako by si o mojej dcére písala.. :-/ U nás je to tak isto,a povedali sme si,že konec,a beriem ju k psychologovi.

vejapa76
22. jún 2016

Moja dcéra je tvrdohlavá povaha. Tiež som si s ňou pozažívala a ešte aj zažívam kadečo. V mladšom veku u nás vždy aspoň na čas fungovali tabuľky. Ako píše @snapi - na chladničke vždy plán týždňa a vpisovala som červené 👍 a čierne 👎 guľičky . Teraz už má 15 r. Tu už guľičky nepomôžu 😁

ivana11155
22. jún 2016

Ja poradim, co mi poradila jedna kamaratka psychologicka a naozaj to funguje:
napriklad: ked urobis poriadok, potom mozes pozerat TV /treba dat nieco, co dieta motivuje ziadanu ulohu spravit/ a ked to neurobis tak napr. nemas TV v ten den. Ide o to, ze dietatu treba povedat, ze ty samo sa o danej situacii rozhodujes svojim spravanim. T.z. ked uprace, bude pozerat telku, ked nie nebude, ale rozhodla sa ona svojim spravanim a to je podstatne, aby pochopila, pretoze musi za svoje spravanie prevziat zodpovednost a uz ani nemoze papulovat, lebo ona sa tak rozhodla. Toto vyborne funguje uz u 3-5rocnych deti, ked rodic moze tymto sposobom ucit deti, ze existuju hranice, ktore treba dodrziavat a tymto ich aj uci prevziat zodpovednost za svoje rozhodnutia na zaklade svojho spravania.
Ale treba pri kazdej situacii donekonecna opakovat: ty si sa tak rozhodla vlastnym spravanim.

kllamarka
autor
22. jún 2016

@ivana11155 Ano to presne robim 🙂 rozhodne nema televizor ani tablet bez dokoncenych povinnosti, napr.
Ale aj tak sa tu vsetci chceme vyhnut siahodlhym hadkam a diskusiam a otazkam preco, spravim neskor, urcite, slubujem, za chvilu atd 🙂
A samozrejme som neoblomna. A ta neoblomnost uz dlhodobo nie je zadarmo (moja nervova sustava stale znacne trpi).
Deti su chapave a aj to chapu, ale niektore maju tak silne ego, ze hranice su pre nich problem.

snapi
22. jún 2016

@kllamarka spravte si pravidla. Navrhnite ich spolu s dcerou, nechaj jej priestor, nech ona nejake vymysli, dopln jej ich ty, ale v ramci diskusie, ziadne direktivne, nejako ju na to naved. Spiste ich na papier, nalepte na viditelne miesto. Mozes jej ku kazdemu pravidlu nakreslit obrazok, alebo nech si ona nakresli. Takto by si sa mohla vyhnut diskusiam a otazkam preco. Resp. spravite si tu diskusiu raz a poriadne. Aj ked vam to zaberie vela casu, treba ho tomu venovat. Pravidla mozete doplnat postupne, ak zistite, ze nejake chybaju. A vzdy ked vznikne nejaka situacia, kde by mohla nastat diskusia, ze preco, odkaz ju na pravidla, ze ste sa o tom dohodli, tak preto. Ale nesmies jej tie pravidla nakazat ty, lebo ti ich nebude akceptovat vobec. Zacni s nimi napriklad pri nejakej vyhrotenejsej situacii, ked sa ukludni, chod za nou a povedz jej, ze sa v takomto prostredi necitis dobre a mozno by vam pravidla pomohli, aby ste sa obe citili doma lepsie a vas vztah bol lepsi....
Ci su, ci nie su pre nich hranice problem, tak vzdy v spolocnosti urcite hranice, ktore budu musiet akceptovat. Ale na druhej strane to je pochopitelne, ani nam sa ako dospelakom nepacia niektore hranice, len my uz svoje emocie ovladame a vieme ako by sme mali reagovat a tak reagujeme. Dieta to nevie, takze chyti velakrat amok, lebo to inak nevie. Treba ho naucit ako ten pocit spracovat, ako sa to riesi, ist mu vsak aj prikladom. Ak kricim ja po dietati, tak bude aj ono po mne. Ak ma amok, nic nevysvetlovat, mozog rozumne argumenty vtedy aj tak neprijima. Pockat, kym sa ukludni a potom nejako rozumne diskutovat o tom, co sa stalo.....

laila22
23. jún 2016

Ja mam doma druhacku a som na nu sama. Detsku izbu som musela hovorit tiez 10x. A tiez som par krat pocula tu hlasku, ze ty lezis na gauci a ja musim vsetko robit.. :D. Tak som jej s kludom anglicana vysvetlila, ze kym sa ona hrala s kamoskami, ja som pokosila trsvnik, poliala kvety, navarila a upratala dom.. Taze nie vsetko, iba svoju izbu a veci co porozkladala, ked prisla dnu. Mna tirz par krat vytocils, ale chyba bola v mojej doslednosti.. Tolko vzdy pilila usi, kym som nepovolila, ze izbu moze upratat neskor, alebo dotiahla kamosku, ze idu uprstovat izbu.. :D Tak som ich otocila, nech sa idu hrat.. 🙂. Ja som teraz pridala trosku viac povinnosti.. Nenapadne.. Vylozit umyvacku, upratat predsien.. Topanky.. Najprv sa burila, teraz uz v pohode. A veci si tiez nevazi. Ja sa jej snazim zabezpecit vsetko, ale mam pocit, ze je to na skodu.. Pera tiez povykrucane vrchnaky, ceruze ohryzene.. Pracovne lusty a zodity neobalene, hoc obaly som nakupila aj na skolsky rok.. Do Ziackej knizky si kreslila.. Ziacka knizka bola v salatovom vydani.. musela som ju polepit. Pritom mala je vyborna ziacka a ja mam dom vzdy upratane..Tak sim jej vzdy hovorila, ze ja jej nakupim pomocky vsetko, peracnik a ona to behom mesiaca znici...Ze take pomocky a ucebnice ako ma ona mavali moji spoluziaci co mali 4-5..a skola ich nezaujimala. Ja ti mozem poradit iba doslednos a trpezlivost. Urcite ju nebi.. @kllamarka

ninuuus
17. sep 2016

@kllamarka ahoj. Teraz som natrafila na tuto diskusiu, dnes som mala velmi tazky den s mojim takmer 10 rocnym synom. Riesime tie iste problemy co ty, pri citani uvodneho prispevku som mala pocit ze pises o nas.... Zaujima ma, ci sa u vas nieco zmenilo, co robis inak ako predtym.

Strana
z5