icon

Drzosť, lajdáctvo a ľahostajnosť u školáčky

kllamarka
6. jún 2016

Ahojte, urcite nie som jedina s podobnymi detskymi problemami, ale u nas sa to za posledne 2 roky veeeeelmi nakopilo a tusim to rastie do obludnych rozmerov.
Mame doma uz skoro druhacku na ZS. Ja osobne to vnimam ako velky problem, denno denne je drza, papulnata a celkovo vo vsetkom je lahostajna, nezodpovedna.
Lahostajna a nezodpovedna, naozaj myslim len v ramci pristupu k jej osobnym veciam alebo skole.
Prikladov je trilion, no najcastejsie...je vsetko zabudat. Ale naozaj nemysliet na denno denne veci, rutiny. Vie, ze rano MUSI vstat aby bola na cas v skole. Ale vstava pomaly, niekedy uz s buchnatom po zadku. Celkovo sa suchce von z postele, potom zase dlho ranajkuje, potom oblieka...umyva zuby. No celkovo tieto 3-4 ukony kazdodenne ukony ledva zvlada za hodinu. Potom plus samozrejme cesta do skoly autom.
Ono da sa zovseobecnit..ze teda je taka. Ale ked sa jedna o kazdodenne jednoduche ritualy a cela rodina sa chystame aj do prace..nie je nam vsetko jedno v tom rannom cirkuse s nou. Vstava o 6:15, cesta autom trva 10 min. Myslim, si ze to je dostatok casu pre dieta aby bolo v skole na 8:40.
Ale to by este nebolo teda to najhosie. Trapi ma jej pristup. Jej to je v podstate jedno...ved nieco strati, tak niekto kupi nove.
Niekto ju vzdy zaveze niekam (ma "stastie" zatial..ze ju musim vozit autom do skoly..).
Ked aj nieco si naozaj po dlhej dobre vyprosi..drahsie oblecenie, alebo daku hracku..tak jej je jedno ze to strati. Ze jej to nevadi.
Chapete..jej to nevadi 🙂 Neriesi smutok a hnev a vysvetlovanie, ze nas to stalo nemale peniaze. Jej to je sice teda v momente hadky veeelmi luto, ale nic to nezmeni. Za chvilu vyfuci z hlavy a zabuda, neriesi dalej.
A o veciach denno dennej spotreby ani nehovorim ako si nevazi...to tu dako vzdy pre nu bolo a aj bude zaobstarane (od pier do skoly, obalov, capic..atd atd ved zabudnem, necham nevadi).
No a do tretice, este jej papulovanie. Na vsetko ma odpoved mudrejsiu. Ona vsetko musi robit (rozumejte iba jej skolske veci a jej osobne oblecenie alebo hracky). Minule este na mna splechla, ze ja si sedim na gauci...a ona musi vsetko robit.
Na taku sprostu drzost sa mi zastavil rozum...ani som nevedela co mam povedat.
Nieco jej rozkazeme, co naozaj treba spravit ..tak na vsetko je "ale" "preco" alebo x krat dokola odpoved "ale". K cinu sa dopracujeme az po unavnej hadke a castokrat aj bitke.
Hlavne to explicitne hadanie sa, ze ma nieco spravit, cloveka naozaj unavuje a je podrazdeny este viac. Robime to naozaj skoro pri vsetkom 10x denne. Den za dnom. Rok za rokom.
Musim podotknut, ze sme ju nerozmaznavali. K povinnostiam sme ju viedli uz od utleho skolkarskeho veku..zial ocividne neuspesne.
Trapime sa tymto stylom v podstate od skolky. Ale vtedy nam kazdy hovoril, ze sak je malinka. Ok.
No zlepsenie ziadne, skor naopak zhorsenie.
Nezaberaju tresty. Zakazy. Na vsetko rezignuje..ze ok tak nebudem mat tablet, ani sladke, ani TV..atd atd. Cloveku uz castokrat neostane nic ine len jej zakazat dychat.
Este aj ked ma trest..ten najvacsi..co jej fakt vadi, ze nepojde k babke. Tak sa spamata na chvilu.
Po chvile sa opat nevie ovladat s papulovanim a nepocuva nas 🙂 Jej treba trest pripominat, ze ho vobec ma...kazdu hodinu.
Hlavne nas trapi to odvravanie, hadanie sa s nami za vsetko co ma spravit. Je to neskutocne unavne, psychicky sme K.O. ked banality riesime tymto stylom denne.
Chystam sa nou k psychologovi, ale zaujima ako sa pasujete s podobnymi problemami skolakov 🙂
Dakujem.

kacena4
7. jún 2016

@sardinka335 bacha na to ja som hned vysvetlila, ze hoci dieta moze mat poruchu (hoci som nenapisala adhd ale add a evidentne s tym nemas vobec skusenosti tak nesud) svojim spravam ju rodim moze podnecovat k nevhodnemu spravaniu! pretoze ked na nu krici, vycapeju.... tak sa tak aj to dieta sprava lebo si mysli, ze je to normalne
a mimochodom ak by si si nieco o adhd nastudovala tak by si sa dozvedelaze diagnoza adhd je porucha, kedy maju deti problem s udrzanim nie len pozornosti ale aj hyperaktivity t.j. su ako z divych vajec 😅 t.j. mozem im aj 100x povedat ze nemaju skakat po gauci aj tak ti 101x nan vyskocia... ktko nezazije nepochopi ☹ len odsudi ☹

sardinka335
7. jún 2016

@worker_falcon ale ved to je nonsens...dieta ani nevidela a uz ma zaručenu diagnozu...potom ze je tolko ,,spratkov,, medzi detmi. Bez vychovy, lebo ,,nejde to,, neda sa,, ,,skušala som,, ....7 ročne deti nezvladaju čo budu robit v puberte? No nič...bedakat...to iste len v ružovom...,,nejde to,, nepočuva,, nič nepomáha....takých ja nelutujem.

natalym
7. jún 2016

@kacena4 Je to pravda. Sú to aj lieky, dokonca.

natalym
7. jún 2016

@sardinka335 Ale veď nič nepovedala, len že možno je to takto. Odpovedala na otázku. Treba hľadať.
Čo ju má ubiť? Veď to tiež nie je riešenie.

worker_falcon
7. jún 2016

@sardinka335 a obrovský súhlas, dôslednosť a vytrvalosť rodičom chýba, akoby ju vôbec nemali. Nestačí povedať raz, dvakrát, trikrát a potom to vzdať, že už som urobil, čo sa dalo. A na druhej strane, iba hovoriť nestačí. Sú rodičia, ktorí hovoria, hovoria, hovoria, ale nevadí im, že sa nič z toho neudeje. že ich príkazy sú ignorované a vlastné sľuby sú nedodržané (počul som mamku, čo sa dopracovala k "sľubom" typu: zmlátim ťa tak, že budeš modrý, a o chvíľu si "kupovala" jeho poslušnosť nejakým sľubom o novej hračke alebo čom).

sardinka335
7. jún 2016

@kacena4 to čo ty robíš ja mam vyštudovane moja..takze čo to viem, prax mam ale inde nie v pestunstve. Pán Škoviera mal fasa prednašky...
ale nikdy nam nepovedal aby sme aj deťom s poruchou dovolili robit čo chce, kedy chce a ako chce...ak skače po gauči tak zobrat von...alebo si priprav kreditku lebo byt to moj gauč tak ak ho zniči tak ho zaplatiš....Len omluvať kazdeho lebo ma papiere na hlavu. Ja som pracovala v osobitnej škole a ked tam decko robilo zle, tak ho nikto nepohladkal, ze ved ma diagnozu tak moze....

worker_falcon
7. jún 2016

@kacena4 z tvojho profilu sa mi zdá, že si doslova "poskytovateľ služieb" pre deti. a si asi veľmi kontrolovaná, ako sa k deťom správaš. A máš veľmi obmedzené možnosti vychovávania... Alebo si to asi myslíš.

nikil
7. jún 2016

@kllamarka Jeeej,ty vychovavas moju dceru 🙂 .ona taka ista.

natalym
7. jún 2016

@sardinka335 Ale nevšimla som si, že písala o hladkaní. Podľa mňa písala, že to môže byť aj takto.

sardinka335
7. jún 2016

@natalym ale chapeš? ona bez videnia dietata prišla s tým ako 100% istota! a čo myslíš ze lieky vyriešia všetko? Ved to dieta potrebuje individuálny plán fungovania. A odrazalo by sa to aj v škole,na hodinách keby mala ADHD...ide to z internetu diagnostikovat ked tomu objektívne ani nič nenasvedčuje. Bitka nie je riešenie to tu nikto neobhajuje. Ale ta matka je nedosledna, len vyjednava, všetko dietatu ,,ulahčuje,, a ono vie ze ked strati, rozbije tak mama kupi nove...toto su 100% prejavy ADHD??? No nie su...ale je lahšie povedat, ze dieta je ,,vadne,, ako sa mu venovat, ako cielene ho k niečomu viest aj v dni ked sa mi nechce, ked nemam čas, som unavena, byt dosledna aj ked mam chut povedat ano ale viem ze spravne je nie...to je tazšie...a nie zhltnut pirulu - ta dieta utlmi ale prejavy ostanu lebo sa s nimi nepracuje - mozno nebudu take vyrazne ale budu.

natalym
7. jún 2016

@sardinka335 Veď máš pravdu, ale ja som to vnímala, ako upozornenie, že to môže byť aj diagnózou. Samozrejme, že to treba riešiť. Ale zabudla si na jedno, ak je mater sprostá tak nepomôže nič.

Moje dieťa by len razu skúsilo otvoriť na mňa hubu nejakým neprijateľným tónom. Tak by si navždy zapamätalo, že takto sa nebavíme.
Našťastie toto ja nepoznám. Moja mladšia má 13 rokov, je absolútne samostatná, hádam v prvej triede som naposledy s ňou robila úlohy, upratuje si sama, lebo jej to vadí. Vie variť, ja v jej veku som nevedela urobiť ani čaj. Atď. No ale moje deti sa večne museli spoľahnúť len sami na seba, ako si urobili tak mali. Ak si zošit nezabezpečili, tak nemali.

wladka
7. jún 2016

@kacena4 nehnevajte sa, ale porucha pozornosti je nieco ine a vychovny problem zas druha vec... ta porucha pozornosti byva sprevadzana inymi priznakmi a nie tym, co tu mamicka vymenovala.. aj napriek tomu, ze v profile mate xx deti ma prekvapuje, ze si mylite pojmy s dojmami.. sama musite vidiet, ze nie kazde lajdacke a drze dieta je dieta s ADHD, alebo s ADD.. 🙄 v minulosti take deti boli (riesilo sa to prisnou vychovou v rodinach - bali sme sa rodicov a ucitelov, a nemali na to papier) a v sucasnosti aj su take deti, to len preto, ze rodicia chcu na nieco a niekoho zvalit svoje "zlyhanie" a unavu z vychovy, hned aj papier sa vystavuje a tym ospravedlnuju svoje konanie.. posuva sa vek rodenia deti, ten vek rodica neoklames, bunky starnu, clovek menej vladze.. i ked su vynimky..

dalsia vec pre porovnanie: pre nas v minulosti bolo za trest neist von, sak sme revali jak paviani, ked sme mali zaracha a museli byt doma (ta predstava ze sa deti blaznia bez nas vonku bola hroznaaaa)... teraz?? detom nevadi ze maju zaracha, nemozu von, ale za to budu pri TV alebo pc, tymto rodica odbremenia a ten mlci a je rad ze je pokoj.. toto je veeelmi zle!!

teraz su prazdne ulice, myslim, ze pre dieta je trest ist von a nebyt doma.. v dnesnej dobe 😀 .. a ja tento trest vyuzivam, moja je vzdy oduta, ze nikto vonku, ze ona musi byt a nudi sa.. 😀 😀 😀

kofa77
7. jún 2016

jasne, ze moze mat ADHD, ty sardinka bud rada, ze mas bezprobelmove deti, inak by si nemohla byt nasackovana v kazdej teme na MK po cely den, aj ked problemy s pochopenim textu mas stale, ako som si vsimla

natalym
7. jún 2016

@kofa77 Musím Ti dať za pravdu, s tým pochopením textu. 😀
Ja som to pochopila ako podotknutie a nie ako vnucovanie názoru od @kacena4

sardinka335
7. jún 2016

citujem kacena....ale skor mi to pride ako porucha pozornosti alebo nieco podobne co je v mozgu a neovplivnis to proste "choroba - čiže nič od nikoho neprečitala len jej prispevok ale uz ma diagnozu...ale tak mne je to jedno vo vysledku, ja sa bavim kym pojdeme von... 😀 😀 😀

@kofa77 kde som ja nasačkovana ty nerieš,...ADHD ma potom tvoje decko podla jej diagnozy.

natalym
7. jún 2016

@sardinka335 No podľa mňa je to stále len vyslovenie názoru, nie určenie diagnózy. Pekne je.

kofa77
7. jún 2016

@sardinka335 mila si ozaj 😀

decko nemam, mam syna, ano, ma diagnozu, nie ADHD ale ... 😉

alaguema
7. jún 2016

@sardinka335 na drzé decká funguje v takých prípadoch ignorácia, to na margo tej malej, ktorá nadáva tvojej dcére do kráv. To učím svoje deti ja a predstav si funguje to aj bez toho, aby niekomu museli šklbať vlasy. Staršia mala jednu takú so sklonmi k ponižovaniu iných. Vyriešilo sa to tým, že ju úplne mala v paži (podľa inštrukcií z domu), dotyčnú to prestalo baviť a čuduj sa svete, zrazu chcela byť kamoška. Asi sa jej postoj moje dcéry zdal cool 😀 Mimochodom, platí to aj na dospelých 😉

sardinka335
7. jún 2016

POzrite kočky, mne je to tak jedno...čo si vy o tom myslite...ja som štatnicovala z predmetu Nahradna rodinna a inštitucionalna vychova u ,,guru,, čo sa nahradej vychovy tyka pana Škovieru, ktory je uznavana kapacita v tomto takze viem svoje, som z praxe ...toto dieta ma akurat tak ,,syndrom zanedbaneho remena,, (a o bitku sa nejedna, jedna sa o doslednost, jasne pravidla) nie adhd ...ale ked to niekomu ulahodi jeho svedomiu, ze ma nalepku a moze omluvat nevhodne spravanie tak nech. mOj problém to nie je...

natalym
7. jún 2016

@sardinka335 Zdieľame Tvoj názor, pravdepodobne máš pravdu. Ja tomu aj hovorím syndróm sprostej matere, napr.

sardinka335
7. jún 2016

@alaguema vieš čo zatial zo mna hovoril hnev...lebo ja vzdy riešim veci najprv pohovorom, čo komu vadi čo si navzajom porobili lebo ani moja dcera nie je anjel, ale ak vidim, ze mamička rezignuje tak nemam slov...a neviem či to 7 ročna dokaze ignorovat, kupovala im tam ,,brejky,, (moja dcera) aby si ich ,,kupila,, a oni ju vydierali ze ked im nekupi tak nebudu kamarati. Dohovorene jej bolo uz toto nerobi. Mna len udivuje ako rodičia su bezradný, bagatelizuju nevhodne spravanie a ked to ,,nejde,, tak sa vzdavaju. Moja dcera doma ,,vrie,, a ja ju krotim, že takto sa veci neriešia a mamička mi povie, ze sak moooože jej povedat, ale aj tak to nepomoze....No tak s takymto pristupom to naozaj nepomoze.

lubi40
7. jún 2016

@natalym fuu, tak to je trochu krute, nie? Ja nezastavam nikoho, ale skor si myslim, ze je to problem dnesnej doby. Rodicom sa ozbral "overany" nastroj vychovy = bitka. No a teraz kopu ludi nevie, co robit. Nie, ze by nechceli, ale skor ide o to, ze nevedia, kde je presne ta hranica. Na nas rodicia kricali, bili nas a sme tu. Teraz sa bitka nepouziva a kricat sa tiez neodporuca, no hol, ludia su zmeteni. Nebudeme si to navravat, ze sme super matky alebo superotcovia, kazdemu obcas rupnu nervy. Ja mam dieta v jasliach, ale keby som s nim bola cely den doma, tak si ani nechcem predstavit ako by som po nom hucala.
Zienka nas ziadala o radu, tak ju nesudme a nenakladajme jej (podla mna ma svoj trest doma 🙂), ale skusme je poradit ako stanovit hranice...

natalym
7. jún 2016

@lubi40 Ale som len vyslovila ako to volám ja. Neoznačila som ju.
Podľa mňa platí aký rodič, také decko.
Ja mám tiež jedno decko neporiadne, drzé, papuľnaté, lebo je ako ja. 😀
Ale inak sa správa slušne a snaží sa. Ako ja. 😀

alaguema
7. jún 2016

@sardinka335 áno, ty si taká výbojná, všimla som si 😀 Dcéra bude asi po mamine 😉 Chcela som tým povedať, že veci sa dajú riešiť aj inak, než násilím a hlavne - cudzie dieťa nevychováš. Ani jeho matku. V našej réžii máme len naše správanie a naše deti. Jasné, že to naštve, ale nič s tým neurobíš, jedine to, aby tvoje dieťa reagovalo tak, aby z toho vyšlo dobre a aby si nenechalo ubližovať a podľa možnosti aby si uvedomilo, že bojovať s blbosťou je stratený čas. 7 ročné pochopí. Presne toľko mala dcéra pred rokom, keď sme riešili túto slečnu. Chvíľu to trvalo, ale podarilo sa a dnes sú kamošky.

kofa77
7. jún 2016

@natalym presne, ved je ako ja 😀
ja som oduta cely zivot, na prvy pohlad, syn je cely po mne, moja mama sa tesi, hovori, ze na, tu mas 😀

natalym
7. jún 2016

@kofa77 No veru. Bože ale to je pohľad čo............... Keď sa vidíš ako v zrkadle.

kofa77
7. jún 2016

a k bitke, no, ja si na par z destva spominam, uprimne, nic to so mnou nespravilo v zmysle napravy. akurát som bola zduta a urazena este viac.
uplne dieta nestrieskam, prieci sa to mojej pacifickej povahe, par na zadok, aby sa nepovedalo neriesi nic.

u nas funguje system bud alebo, vacsinou, no.
inak ale su deti a deti, mame v rodine, viem porovnat, zas kto nemal, tazko si predstavi.

natalym
7. jún 2016

Ja som zbila, ale že zbila asi 3 krát možno. Pomohlo na dosť dlhú dobu.
Inak nebijem, nemám dôvod.

sardinka335
7. jún 2016

@alaguema no dufam ze bude ako hovoriš... 🙂 len moja dcera akoby si chcela ziskat pozornost a ked ju odpinkaju tak je smutna, večer plače na posteli - asi to na nu dolahne ku koncu dna. To tam sedim pri posteli a ,,robim vysluch,, lebo len reve a nič nepovie len na otazky prikyvuje. No dnes mam pre nu naplanovany ,,babinec,, ideme spolu po škole na ,,damsku jazdu,, ze len my dve nech sa uvolni, nech ma pocit ,,vynimočnosti,,. No uvidime...

alaguema
7. jún 2016

@sardinka335 babinec je skvelá vec. Ako som písala, my praktizujeme a sú to určite chvíle, kedy mi povedia najviac. Tak si to užite 🙂