icon

Fair play známkovanie pre žiakov s asistentmi

17. jún 2025

Co si myslite ak niekto s asistentkou ma takisto 2 z predmetu ako aj žiak bez ,resp ak má ziak.bez asistencie ešte horšiu známku. Kedysi boli osobitne školy myslite ze by sa mali toto žiaci integrovať do tried?Nič proti týmto detičkami ale znezdá sa mi to je celkom spravodlivé....

Strana
z6
viestta
17. jún 2025

Dieta so specialnymi potrebami sa znamkuje rovnako ako dieta bez nich. Podla urovne vedomosti. Nemysli si, ze tie deti s asistenciou znamkuju inac. Ak ma lepsie znamky, zvladlo obsah uciva lepsie ako to bez. Ak ide o diktat tak deti s asistenciou maju rovnake cvicenie ako tie co ho pisu, akurat sa ich vedomosti overuju cez doplnovanie toho co je obsahom uciva. Deti, ktore maju problem s pisomnym prejavom nepisu pisomky, bud vyplnuju testy alebo su z uciva preskusane ustne, ale obsah uciva maju rovnaky a aj vedomosti maju mat rovnake ak maju rovnaku znamku. Asistenti za nich nevypracovavaju ulohy, len im pomahaju ucivo pochopit a vypracovat zadania podla poziadaviek.
To treba vysvetlit nielen detom, ale aj rodicom.
Aj dieta so specialnymi potrebami moze mat rovnaky intelekt ako tie ostatne v triede. Preco by take dieta malo byt v osobitej skole?

autor
17. jún 2025
@viestta

Dieta so specialnymi potrebami sa znamkuje rovnako ako dieta bez nich. Podla urovne vedomosti. Nemysli si, ze tie deti s asistenciou znamkuju inac. Ak ma lepsie znamky, zvladlo obsah uciva lepsie ako to bez. Ak ide o diktat tak deti s asistenciou maju rovnake cvicenie ako tie co ho pisu, akurat sa ich vedomosti overuju cez doplnovanie toho co je obsahom uciva. Deti, ktore maju problem s pisomnym prejavom nepisu pisomky, bud vyplnuju testy alebo su z uciva preskusane ustne, ale obsah uciva maju rovnaky a aj vedomosti maju mat rovnake ak maju rovnaku znamku. Asistenti za nich nevypracovavaju ulohy, len im pomahaju ucivo pochopit a vypracovat zadania podla poziadaviek.
Aj dieta so specialnymi potrebami moze mat rovnaky intelekt ako tie ostatne v triede. Preco by take dieta malo byt v osobitej skole?

@viestta nesúhlasím.s polovicou tvrdenia!!! Pomahaju deťom,viem sesternica je asistentka. A kamoška.ma finta s asistentkou a bude mať 2 dvojky a ledva plynule.rozprava tak nie nezvládla učivo rovnako ako iné deti!!!

kiki68
17. jún 2025

Zase vsade to vidia ked ma integraciu a nemozes a tym ist na vela strednych skol, napr nemozes na zdravotnu, nemozes na technicke smery vyzadujuce sposobilost a kadeco. Je to dost obmedzujuce by som povedala, takze ta 2 nemusi tomu dietatu nejak zasadne pomoct.

autor
17. jún 2025
@viestta

@viestta áno.presne preto!!!

autor
17. jún 2025
@kiki68

Zase vsade to vidia ked ma integraciu a nemozes a tym ist na vela strednych skol, napr nemozes na zdravotnu, nemozes na technicke smery vyzadujuce sposobilost a kadeco. Je to dost obmedzujuce by som povedala, takze ta 2 nemusi tomu dietatu nejak zasadne pomoct.

@kiki68 na gymnázium berú a zase SJ tam majú asistentky atď...oni sa dostanú iné deti nie!!!!! Celé zle

nikaeli
17. jún 2025

Ak je tvoje sesternica asistentka a pomáha dieťaťu v zmysle, že mu našepkáva alebo zaňho vypracuváva úlohy, je to jej chyba! asistentka má celkom iné povinnosti...

Osobitné školy stále existujú, dnes ich voláme špeciálne. Sú zriaďované pre žiakov s rôznym zdravotným znevýhodnením. No zároveň je teraz u rodičov 'in' dávať deti do bežných škôl. Zákon im to umožňuje, hovoríme tomu inklúzia. Je to veľmi zložitý proces, mnoho škôl na to nie je absolútne pripravených. Na druhej strane sú však žiaci s rôznymi poruchami učenia s normointelektom, ktoré do špeciálnych škôl nepatria.

autor
17. jún 2025
@nikaeli

Ak je tvoje sesternica asistentka a pomáha dieťaťu v zmysle, že mu našepkáva alebo zaňho vypracuváva úlohy, je to jej chyba! asistentka má celkom iné povinnosti...

Osobitné školy stále existujú, dnes ich voláme špeciálne. Sú zriaďované pre žiakov s rôznym zdravotným znevýhodnením. No zároveň je teraz u rodičov 'in' dávať deti do bežných škôl. Zákon im to umožňuje, hovoríme tomu inklúzia. Je to veľmi zložitý proces, mnoho škôl na to nie je absolútne pripravených. Na druhej strane sú však žiaci s rôznymi poruchami učenia s normointelektom, ktoré do špeciálnych škôl nepatria.

@nikaeli áno teoria je taka.ale prax Nie

viestta
17. jún 2025

Ja mam dieta so spec potrebami, malo aj asistentku uz ju nema. A cuduj sa svete aj bez asistentky bude mat vyborne vysvedcenie. Zasluzene, pretoze vieme, ze ucivo ovlada. Mnoho veci lepsie ako zvysok triedy. Nikto za neho ziadne testy neriesi, (ani neriesil) riesi ich sam. Ak tvoja sesternica vypracovava ulohy za svojich zverencov, to nie je chyba systemu ani toho ziaka, ktoremu robi asistenciu, je to jej chyba. Nepochopila svoju ulohu. A asi ani nevie ako to ma robit, pretoze jednoduchsie je pre nu vypracovat zadanie ako naviest dieta na to aby to vyriesilo samo. To treba vediet. Cudujem sa, ze jej to ucitelky toleruju, vsak to musia vidiet.

nikaeli
17. jún 2025

Opakujem, je to jej chyba.
Zbytočne sa potom rozčuľuješ. To dieťa za to nemôže.

sara07
17. jún 2025

tieto deti nepatria do ako to nazyvaš osobitna škola lebo maju normointelekt , každé dieta prešlo testami ,
to že nemaju triedy nks alebo školy oni za to nemôžu , nemaju ich rodičia kam odpratat aby vám nevadili
ak sesternica nejak pomaha nad rámec ako ma je to jej chyba , a toto čo pišeš možno by si inak pisala keby si stravila aspon tyžden v triede ako pozorovatel
a uprimne v zamestnaní na známky nehladia ani na maturitné, v praci sa ukaže kto čo vie , ak tvoje dieta ma horšie známky neznamená to že sa aj horšie uchyti
tieto deti tiež pišu testy alebo maju prijimačky a tam pomoc teda nemaju , na prijimačkách nie
ostatné ti rozpisala viesta
vieš inak by si vravela keby si mala doma dieta s dys alebo adhd alebo , no bohužial komanči pokrivili v tomto totálne charakter akekolvek dieta s handikepom odpratali, zavreli do ustavu a tam nechali vykapat na zapal pluc, vozičkara alebo dmo človek nestretol no fuj sa divat na takych ludi
sorry ale chce se mi blejt . ty radšej makaj so svojim a kašli na druhé deti

autor
17. jún 2025
@viestta

Ja mam dieta so spec potrebami, malo aj asistentku uz ju nema. A cuduj sa svete aj bez asistentky bude mat vyborne vysvedcenie. Zasluzene, pretoze vieme, ze ucivo ovlada. Mnoho veci lepsie ako zvysok triedy. Nikto za neho ziadne testy neriesi, (ani neriesil) riesi ich sam. Ak tvoja sesternica vypracovava ulohy za svojich zverencov, to nie je chyba systemu ani toho ziaka, ktoremu robi asistenciu, je to jej chyba. Nepochopila svoju ulohu. A asi ani nevie ako to ma robit, pretoze jednoduchsie je pre nu vypracovat zadanie ako naviest dieta na to aby to vyriesilo samo. To treba vediet. Cudujem sa, ze jej to ucitelky toleruju, vsak to musia vidiet.

@viestta aj v triede ma.dcera 3 deti s asistenciou a veľký rozdiel vo vedomostiach a známky podobne!Prepáč ale nesúhlasím,Možno tvoje dieťa je iné a nepotrebuje asistenciu .

sara07
17. jún 2025

a ty vieš z kadial tak totálne presne aké maju deti vedomosti, si ich skušala, videla si testy, odpovedali ti ???
ak más pocit že tvojmu dietatu krivdia smer triedna schôdza a potom inšpekcia

lienka.7
17. jún 2025

@autorka znamkovanie nikdy nie je fér...

autor
17. jún 2025
@nikaeli

@nikaeli nechytaj ma.za.slova....nenasepkav ale nepriamo navedie na správnu odpoveď

sara07
17. jún 2025

tak ked ti to tak vadi tak to rieš na triednej schôdzi alebo napiš podnet na školsku inšpekciu aby si urobili poriadky
kolkokrát navedu na spravnu odpoved aj zdrave deti a ked dieta totálne nevie nepomôže mu žiadna navadzacia veta aj keby sa poskladalo, ked nevieš tak proste nevieš odpovedat lebo ani nemáš tucha čo máš povedat , ked latku vie alebo sa ju doma učilo tak vie odpovedat - nájdi 5 rozdielov

autor
17. jún 2025
@sara07

a ty vieš z kadial tak totálne presne aké maju deti vedomosti, si ich skušala, videla si testy, odpovedali ti ???
ak más pocit že tvojmu dietatu krivdia smer triedna schôdza a potom inšpekcia

@sara07 dcéra má.naj kamošku a vidím....dcera ma.same.jednotky tak.ju doučuje pomáha jej aj u nás niekedy sa až za.hlavu chytám co a ako....nič proti nej mam.ju veľmi rada....

autor
17. jún 2025
@sara07

tak ked ti to tak vadi tak to rieš na triednej schôdzi alebo napiš podnet na školsku inšpekciu aby si urobili poriadky
kolkokrát navedu na spravnu odpoved aj zdrave deti a ked dieta totálne nevie nepomôže mu žiadna navadzacia veta aj keby sa poskladalo, ked nevieš tak proste nevieš odpovedat lebo ani nemáš tucha čo máš povedat , ked latku vie alebo sa ju doma učilo tak vie odpovedat - nájdi 5 rozdielov

@sara07 ver ze viacej rodičov sa ozvalo...ale dnešná doba je taka, kedysi boli osobitne triedy dnes asistentky ok

viestta
17. jún 2025

Ty ako vies ake maju tie deti vedomosti? Ty si sedela v komisii kde ich preskusali?

autor
17. jún 2025
@viestta

Ty ako vies ake maju tie deti vedomosti? Ty si sedela v komisii kde ich preskusali?

@viestta pozri hore koment ...

nikha2809
17. jún 2025
@lienka.7

@autorka znamkovanie nikdy nie je fér...

@lienka.7 presne, nikdy to nieje fér, tiež sa mi moc nepáči ze žiak s priemerom 2.45 bude mať na vysvedčení dvojku rovnako ako moja dcéra z priemerom 1.52...ale nič a tým nenarobím, akurát ju môžem podporiť v tom, že keď chce mať 1 aby viac zabrala

sara07
17. jún 2025

nemaš vôbec nič proti nej len ti tak žlč vrie, fasa
a teraz nechápem v čom ako je problém ? tebe vadí že dcéra nedostane 1 ale to dievčatko ano ? totálne nechápem čo ta žere vlastne
ked niekoho mám rad tak ho mám rad taký ako je
opakujem osobitne školy alebo triedy nie su a nebudú
to dievčatko beha, kope ,hryzie, hadže stoličky že vám vadi ? alebo skutočne neviem čo ti vlastne vadí
ty si bola niekedy vôbec v špecialánej škole ? máš to srdce ked ju máš tak rada dat k dmo, down , pas detom ?? vieš si predstavit ako sa tam tažko uči popri prebalovani a záchvatoch ?

angeli121212
17. jún 2025

No poviem ti to takto tie jednotky sú tým deťom ozaj na dve veci .. bola som celú základnú, strednú aj vysokú školu jednotkárka.. skončila som s červeným diplomom a vieš ty čo.. mam totálne rovnaký život ako ostatní bez jednotiek... Lebo ono to je aj v práci o tom či chceš robiť a vieš.. ja som spokojná so svojím životom ale rovnako som dopadla ako moji spolužiaci s horšími známkami. Toto naozaj nie je to na čom záleží..

autor
17. jún 2025
@sara07

nemaš vôbec nič proti nej len ti tak žlč vrie, fasa
a teraz nechápem v čom ako je problém ? tebe vadí že dcéra nedostane 1 ale to dievčatko ano ? totálne nechápem čo ta žere vlastne
ked niekoho mám rad tak ho mám rad taký ako je
opakujem osobitne školy alebo triedy nie su a nebudú
to dievčatko beha, kope ,hryzie, hadže stoličky že vám vadi ? alebo skutočne neviem čo ti vlastne vadí
ty si bola niekedy vôbec v špecialánej škole ? máš to srdce ked ju máš tak rada dat k dmo, down , pas detom ?? vieš si predstavit ako sa tam tažko uči popri prebalovani a záchvatoch ?

@sara07 nemýli si špeciálnu školu s osobitnou triedou ake boli kedysi.Chcela som len vedieť názor iných, títo temu sme dnes otvorili.v práci tak ma celkom zaujíma.ako to iní vidia

sara07
17. jún 2025
@nikha2809

@lienka.7 presne, nikdy to nieje fér, tiež sa mi moc nepáči ze žiak s priemerom 2.45 bude mať na vysvedčení dvojku rovnako ako moja dcéra z priemerom 1.52...ale nič a tým nenarobím, akurát ju môžem podporiť v tom, že keď chce mať 1 aby viac zabrala

@nikha2809 ježikriste 😂😂😂
ja som mala 2 z ruštiny a vedela som lepšie po rusky ako učitelka ale kedže sme mali politických väznov tak nikdy nikdy som nemala šancu mat 1 z predmetov ako dejepis alebo rusky jazyk
a tu som 😂😂
vieš v čom je podstata tvoje dieta má 2 aby pridalo a malo motivaicu sa zlepšit, byt aktivnejšia na hodinach atd a to druhe dieta má 2 preto aby bolo motivané sa stále učit
pretože to čo sa tvoje dieta uči 15 min to dieta aj niekedy dre pár hodin ale to už nikto nevidí, hovori sa tomu pozitvna motivacia

nikha2809
17. jún 2025
@sara07

@nikha2809 ježikriste 😂😂😂
ja som mala 2 z ruštiny a vedela som lepšie po rusky ako učitelka ale kedže sme mali politických väznov tak nikdy nikdy som nemala šancu mat 1 z predmetov ako dejepis alebo rusky jazyk
a tu som 😂😂
vieš v čom je podstata tvoje dieta má 2 aby pridalo a malo motivaicu sa zlepšit, byt aktivnejšia na hodinach atd a to druhe dieta má 2 preto aby bolo motivané sa stále učit
pretože to čo sa tvoje dieta uči 15 min to dieta aj niekedy dre pár hodin ale to už nikto nevidí, hovori sa tomu pozitvna motivacia

@sara07 ved píšem, že s tým nič nenarobím, akurát ju podporím aby viac zabrala keď tu jednotku chce, keď jej na tom záleží

sara07
17. jún 2025

teraz su nks triedy alebo školy - kde by mali chodit nks dys atd čiže napr možno aj to dievčatko ale je ich tak malo že rodič ked sa aj posklada ho tam nedostane
potom je par sukromných čo supluje štat ale povedzme si kto ma nema na školne a prečo by mal rodič tahat školne ked nan nema
potom su aj sukromne logo školy
potom su spomnene špecialne školy, alebo pas alebo špec školy s mentalnym postihom
hádam som nič nezabudla

sara07
17. jún 2025
@nikha2809

@sara07 ved píšem, že s tým nič nenarobím, akurát ju podporím aby viac zabrala keď tu jednotku chce, keď jej na tom záleží

@nikha2809 ale žere ta to poctivo , nepači sa ti to
tvojmu dietatu možno to že dostalo 2 a má zabrat pomôže neskôr v tom že ked mi to v job nejde tak zaberiem ,lebo škola je aj o tomto má ta naučit aj tuto stranku nie sa len vzdat
môžem ti povedat že mna to zaujímavo nakoplo taky dejepis referat tak to bol referat, a nebola otazka ktoru by som nevedela , proste som sa zatala a makala nad ramec , neskôr po 89 bol zaujimavy pokec potom s učitelkami 😂
a ver že mi to dalo viac ako keby mi tu 1 dali a mali poprask jak prase

nikha2809
17. jún 2025
@sara07

@nikha2809 ale žere ta to poctivo , nepači sa ti to
tvojmu dietatu možno to že dostalo 2 a má zabrat pomôže neskôr v tom že ked mi to v job nejde tak zaberiem ,lebo škola je aj o tomto má ta naučit aj tuto stranku nie sa len vzdat
môžem ti povedat že mna to zaujímavo nakoplo taky dejepis referat tak to bol referat, a nebola otazka ktoru by som nevedela , proste som sa zatala a makala nad ramec , neskôr po 89 bol zaujimavy pokec potom s učitelkami 😂
a ver že mi to dalo viac ako keby mi tu 1 dali a mali poprask jak prase

@sara07 mňa to žerie?Napísala som ze sa mi to nepáči, ale to neznamená ze ma to žerie a už absolútne ma to netrápi tak, že by som tu vypisovala naštvaná s vykricnikmi alebo nebodaj niečo hovorila učiteľke..tu majú inak perfektnú, takže určite viem, že robí správne, ak jej aj dá horšiu známku, že ju to možno v ďalšom ročníku naštartuje

sara07
17. jún 2025
@nikha2809

@nikha2809 poviem ti že ked niečo nejde tak sa už oddelenie rehoce a sárka dostala komančský záchvat 😂😂 sa zatnem a to po čase proste ide

sara07
17. jún 2025
@nikha2809

@sara07 mňa to žerie?Napísala som ze sa mi to nepáči, ale to neznamená ze ma to žerie a už absolútne ma to netrápi tak, že by som tu vypisovala naštvaná s vykricnikmi alebo nebodaj niečo hovorila učiteľke..tu majú inak perfektnú, takže určite viem, že robí správne, ak jej aj dá horšiu známku, že ju to možno v ďalšom ročníku naštartuje

@nikha2809 očakvala by som neutrál od teba asi len tolko , neutrálny férovy postoj
v podstate určitym spôsobom zhadzuješ uč pracu a jej hodnotenie ale na druhej strane ok, tak potom ako kde je spravna odpoved ?
a stoj si za nazorom ked je negativny podton na začiatku tak je

Strana
z6