Hodnotenie a známkovanie v škole
Ahojte.Vo väčšine tried je tiché rozdelenie detí na silnejších a slabších žiakov. Zároveň vrámci týchto skupín je opäť ďalšie delenie na najšikovnejších a slabších. Takže dieťa - slabá jednotkárka je vo výslednom hodnotení na úrovni slabého trojkára. Reálne - obaja budú mať na vysvedčenie dvojku.
Ako hodnotia učiteľky vaše deti? Je príliš prísne hodnotenie v ročníkoch 1. - 2. správne? Ako sa zachovať, ak nie som spokojná s kritériami hodnotenia učiteľky a tiež s tým, že nemá rovnaký meter na všetky deti.
@macamac
ahojky!
proc utocne?
vyjadrila jsem se k prispevku, kde bylo receno, ze pulrocni vysvedceni je pouze "informativni"..mozna pro ucitele, ale pro zaka je dulezitym bodem, ohodnocenim za svou praci... 😉
To, ze v pulrocni vysvedceni se "vysledek prihorsuje" je celosvetove znamo..cest vyjimkam.. 😉 ( @janka257 )
nesouhlasim s nespravedlnosti s pouzitim "zbrane" v podobe znamky.. 😒 (nebudeme pokrytci, nespravedlnost je a bude a hlavne v hodnoceni a vyhodnocovani... 😖
Myslim si, ze vse bylo vyjasneno a vse dano na pravou miru s @janka257 😉
@irriss 😉 jasné 🙂
ale ja som tiež čítala prvý krát,že polročné vysvedčenie je len informatívne 😕
čo je nové je len to,že sa dáva len výpis, kto chce originál polročné vysvedčenie, musí si rodič vypísať žiadosť, ktorú mu poskytne škola a na základe tejto žiadosti ho dostane
ale myslím,že všetkým postačí len ten výpis
@kburgerin no je to možné,vieš, nie všetci učitelia sú rovnakí. to platí ale o ľuďoch všeobecne.
a zas- nie každý rodič vie byť tiež objektívny
preto vlastne ja radšej skúšam písomne, kde bodovanie , stupnica a hodnotenie podlieha percentuálnemu vyhodnoteniu, ktoré je dané v školskom vzdelávacom programe, ktorý vychádza zo štátneho vzdelávacieho programu...to je to hlavnejšie hodnotenie a potom je k tomu plus aktivita na vyučovaní, snaha žiaka vzhľadom na jeho možnosti, domáca príprava, vypracovávanie školských úloh,...a mnoho ďalšieho 😉
@macamac
no tady jsou zastarale nejen 2osnovy" ale i system..snad se neco zmeni s novym premierem i ohledne skolstvi..
Zde se vysvedceni NEVYDAVA v zadnem pripade do ruky zaka, musi si pro vsysvedceni dojit OSOBNE RODIC..je to i z duvodu prevence...
Vysvedceni a znamkovani tu neni na zaklade znamek, na zaklade pisemnych zkousek, ale bohuzel se vse odehrava jako v Kinder vajicku..
Kinder surprise...a reknu Ti, je tezke se s tim srovnat, ja jsem se s tim nesrovnala ani po 13ti letech, co mam deti skolou povinne...
Je to pro mne nejen podvod, ale zaroven i velmi neuprimna hra..
Mozna letos dojde ke zmene...dcerka je na "zdejsi stredni skole" (2.stupen v SK ci CZ) 😉 a doufam, ze vysvedceni bude podle PRAVDY a zasluhy..
I kdyz tu mas same jednicky (devitky a desitky) 😉 z pisemek, z udrzovani sesitu ..na vysvedceni je nedostanes, protoze se tak vysoke ohodnoceni NEDAVA...Osmicka, devitka jsou uz Prepychem... 😉 i kdyz si zaslouzis desitku, ucitel (nebo vedeni) Ti rekne, ze desitka se dostava pouze za extravykon - extracas..t.j. nadprirozeny vykon, a to neznamena spravny vykon.. 😠
Vysvedceni (predskokanske vysvedceni) je tu i v mesici listopadu, kdy je seznamen rodic propstrednictvim papiru, kde je zaskrtnuto "policko" u daneho predmetu s ohodnocenim..vetsinou se jedna o hodnoceni velmi pod mirou, nerovna se a neztotoznuje se s vykonem... 😖
Musim ale i dodat, ze tu vysvedceni neni smerodatne pro dalsi studium..nikdo na vysvedceni nekouka..jde se dal, protoze chces a KAM chces se i dostanes..pak zalezi uz jen na Tobe, zda se tam udrzis, nebo Te vyhodi 😉
@irriss ako- chceš mi povedať, že nik nie je informovaný o tom,ako dieťa prospieva z predmetu? že ako - polročné hodnotenie je vo forme "prekvapko" ? to fakt? či len zle chápem?
inak-aj tu sa štvrťročne rodič hodnotí, rodič dostane v písomnej forme známky z jednotlivých predmetov, aké má jeho dieťa a ako na tom je. to majú nárok zo zákona. ja som mala na štvrťrok rodičovské,kde boli rodičia informovaní a teraz som mala v pondelok polročné, ešte pred uzatváraním známok
oprava- tu sa štvrťročne "rodič hodnotí" 😀 😀 😀 malo byť "žiak hodnotí" 😉
dnes 18.02
@filipal
Vratila jsem se ke Tvemu prispevku v 16:04 ..diky propagaci @macamac 😀
a musim Ti rict, co jsem letos provedla mym detem..pri tridni schuzce(individualni) jsem rekla ucitelce, ze maji krasne vysledky z pisemek jen kvuli tomu, ze ONA SAMA je nechava opisovat z tahaku, aby tim klesl pocet neuspesnych zaku...
Neumi ucit, navic si taha domaci problemy do skoly...a resi to tak, ze deti nechava..
tento rozhovor vznikl, kdyz jsem ji rekla, ze nesouhlasim s jejim postupem pri uceni nasobilky..ona, ze si nemam stezovat, ze deti se zlepsily, ze uz maji i devitku!!!
No a ja na to, ze se plete, ze se nepolepsily, ale rozhledly se po tride, jakym zpusobem je mozne dostat vybornou znamkou a tak to tak i resi..
rekla jsem ji, at pri kazde pisemce MYM detem koukne pod lavici, do lavice... 😖
k tomu mne dohnala... 😖
Ja deti ucim nasobilku "basnickou-t.j.zpameti" ona je to uci na prstech...skladaji 7x9 na prstech a prsty jim "padaji" pri poctech jako domino..v posledni dobe jsou schopny NA PRSTECH dojit k vysokym vysledkum i spravnym, ale je to zoufalost..
@filipal díky. no rada chválim,to je fakt,ale zas, keď už je tej "dobroty" moc a začne sa zneužívať, viem aj sprísniť 😉
a zas- fakt je, že tiež sa možno nepáčim každému,lebo každému nevyhovieš,ale to neriešim-robím to najlepšie,ako viem a som s deťmi rada
ako povedal ktosi múdry: "Chcieť sa páčiť všetkým je tá najväčšia hlúposť na svete" 🙂
@macamac no, moznoze by nebolo od veci aj rodica zhodnotit, potom by mal snad väcsie pochopenie pre svoje dieta.
no, ale je pravda, ze sa hlavne starnuci ucitelia drzia svojho miesta zubami nechtami a nepustia mladych, plnych entuziazmu ucit. na Orave napriklad si mlady ucitel nemoze najst miesto.
Precitala som si len uvodny prispevok. Ak by bolo na mne, znamky by som v skole zrusila. Je to len stresujuce pre deti. Jednotkar zo zapadu Slovesnka, by bol mozno niekde na uplnom vychode Slovenska mozno priemerny, cize trojkar. To su vysledky raitiningov strednach skol.
Kolko vyznamenanych, jednotkarov si nenaslo uplatnenie v praxi a mozno skonci aj vysku a robi stredoskolsku pracu - trebars predavacku.
Naroky na deticky su velke a tak sa nic poriadne na ZS nenaucia. Vysokoslaci nevedia pisat, zadajte im nieco vydelit - nevedia to. VS ucitelia sa stazuju na stredne skoly z kt. prichadzaju slabi ziaci. Stredoskolskí ucitelia na ucitelov ZS.
Nezabudajme pri tom, ze kazde hodnotenie je SUBJEKTIVNE.
@filipal zdielam tvoj nazor a zasnem, ako si tu zienky potrpite na nejake blbe znamky, vobec sa necudujem,z e to potom vase deti tak prezivaju, bude mat 2 no katastroooofa, treba pridat, makat a hladat cesticky, aby sa to dotiahlo na 1 a priemer ma 1.6 a uz mu ucitelka nedava sancu si to opravit ...... hruza
Dieta chodi do skoly na to, aby ziskavalo vedomosti, nie znamky, myslim si, ze drviva vacsina ucitelov sa snazi, aby znamka odzrkadlovala uroven na akej sa dietatu podarilo danu latku si osvojit - nic viac, nic menej. Ked som tu nedavno kritizovala slovensky skolsky system isli ste ma ukamenovat, toto je dalsi dokaz, ze nie je vsetko v poriadku ani co sa tyka znamkovania. Pisete, ze to nie je skola hrou, ked sa znamkuje .... tak to je pekna blbost, skola hrou nesuvisi so znamkovanim a hodnotenim, ale s tym, ako su detom vedomosti podavane. Povazujem za absolutne nenormalne, aby sa davali znamky za nieco take ako krasopis, na co je to dobre? Neviem si predstavit, ze by moja dcera doma hodiny trenovala vzhlad nejakeho pismena a potom v skole ucitelka hodnotila nakolko tvar pismenka zodpoveda vzoru. druha vec je porovnavanie: ziak xy sa vobec nemusi doma pripravovat a ma 1 a nas maka kazdy den a nakoniec je dvojka - ake nespravodlive .... Myslim si, ze znamka ma odzrkadlovat to, co ziak vie a nema sa patrat potom, ci uroven svojich vedomosti ziskal jednym precitanim textu, ci 10x precitanim textu, ci sukromnym doucovanim. Ak je potrebne hodnotit snahu, potom by sa to malo robit v osobitnej kolonke. Taktiez porovnavanie znamok inych deti nie je kosher - ucitelka by nemala pred vsetkymi detmi vykrikovat znamky, ak sa deti o ne chcu podelit, je to ich vec, takisto hromadne rodicovske zdruzenia, kde sa rozobera prospech, ci spravanie deti je total pozostatok komunistickeho pristupu a nezelala by som si, aby sa znamky, ci problemy mojej dcery rozoberali pred 20 dalsimi ludmi.
Svoju dceru od zaciatku ucim samostatnosti pri uceni a zodpovednosti za svoje vykony v skole, vediem ju k tomu, aby zo seba dala to najlepsie a zdoraznujem, ze sa neuci pre znamky, vie, ze ak chce vykonavat nejake povolanie potrebuje na to ziskat nejaku uroven vedomosti a to nie je mozne bez vlastneho pricinenia. Dcera nie je ziaden genius a same jednotky od hora dole u nas nikdy nehrozili, tu sa neprivieraju oci, lebo su to prvaci, alebo je to telesna vychova a podobne, ja vsak na rozdiel od mnohych vas nemam zastavu srdca, ked ma na vysvedceni 3, ci z testov 72%, viem, ze robi co je v jej silach a ked je to len na 70 percent, tak je to na 70 percent, este som nepocula dceru hovorit mi, ze nejaka znamka bola nespravodliva, casto si testy hodnotia deti medzi sebou, alebo to ide cez pocitac, podvadzanie pri testoch je neprijatelne, deti su vedene k tomu, aby prezentovali svoje vedomosti - cize ziadne odpisovanie, ziadne tahaky (dcera je 8cka a este si nikdy nevyrobila tahak, ja som bola jednotkarka a tahaky som si robila dost casto, pretoze na slov. je podvadzanie uplne bezne). Myslim si, ze kym budete ako rodicia stresovat okolo znamok deti a klast na ne taky velky doraz nic sa v sposobe hodnotenia nezmeni, to iste plati pre ucitelov, ktori privieraju oci nad znamkami deti, ktorych rodicia su "sponzormi", lekarmi, kolegami (vsetko toto som zazila na vlastnej kozi ako ziak, ale dokonca aj ako ucitel, ked bolo na mna tlacene zo strany riaditela skoly, aby som dala ziakovi z anglictiny lepsiu znamku, nez na aku mal (z 2 na 1) lebo jeho otec je predsedom ZRPS !!!! fuj aj po rokoch je mi zle, ked to pisem, nic take som ale neurobila, lebo som sa nemusela triast o svoje miesto a pan predseda mohol od zurivosti aj prasknut, syncek mal solovu dvojku z anglictiny, rodinna tragedia 😀
@irriss to je neuveritelne!! reagujem na prispevok 18:08! 🙄 🙄
a viete ze sa to deje aj na filozofickej fakulte. moj syn mi prave vravel, ze niektori spoluziaci odpisuju na skuske z tahaku a ked ich dotycna vs ucitelka chyti, ani ich nevyhodi, este im da A!!! (lebo si nikde nepoznaci, kto tahak pouzival! tak to je uz fakt moralka! nastastie sa mi podarilo syna vychovat tak, ze ked nevie, radsej pride na druhy termin, ale nepodvadza.
@macamac
NIKDO NENI informovan o ZADNE znamce...nikdo Ti nerekne znamku - jen ze je to OK..ale ok znamena i 4(znamka v CZ a SK)..tady je mit ctyrku a prolezt opravdu OK..kazdy o to bojuje..ja jsem jedinaaaaaaaaaaaaaaaaa, co nechce a nespokoji se se ctyrkou...proc? kdyz ma na jednicku? neakceptuju ani dvojku (ale s tou uz jsem se smirila)..moje deti nemaji v prdelce ani v prstech tryskace ... 😖
ale nikdo ti nepovi jako v Cz a Sk..ma to mezi dvojkou a trojkou..kdyz tady nebo tam prida, ma sanci na dvojku..nic takoveho..
Dokonce moje dcerka mela ve 3.tride trojku z chovani, protoze na dane skole se hodnila "ucast"..a moje dcera se stydela, zrovna prestoupila z jedne skoly na druhou, nezname prostredi, nove a hrozne..a jelikoz neumela rict svuj nazor, KAM umistit nastenku, dostala trojku z chovani, ze je NEPRUBOJNA!!!No a to jsem se nasr.........a zmenila skolu opet.. 😖
dvojka byla za zapomenutou gumu, lepidlo..trojka za nedostatecny osobni projev..no a kdyz je nekdo takovy charakterem? moje dcerka je stydliva, rezervovana..neprubojna...(ted uz je lip..ale ve 3.tride v novem prostredi to byl pruser..nekomunikovala..) a jakmile se na ni tlacilo, nebyla schopna ani odjet skolnim autobusem do skoly, protoze se pred cestou pokakala..lecili jsme se pak ze stresu cele prazdniny a pak opet zmena skoly..
@filipal u nás je teraz v zborovni vekový priemer 32 rokov 😉
dobré, nie? 🙂
ale ti poviem- zase je to o osobnosti učiteľa. keď som nastúpila, boli tam aj staršie učiteľky-a veru, rada na ne spomínam. mnohé boli aj po rokoch praxe neskutočne pokojné a deti ich mali radi 🙂
a naopak- mladosť ešte nezaručí správny prístup, obľúbenosť,...
fakt je to individuálne
i keď fakt je,že keď som skončila VŠ a rozbehla sa po okrese-nenašla som si prácu. a to v zborovni jednej školy sedela učiteľka, ktorá mala vtedy 68 rokov!!! takže plat+dôchodok=fajn. a ja som mala ísť akože na úrad práce 😒
keď som sa na úrade na to pýtala /na školskom/, mi povedali,že dôchodkový vek nie je dôvodom na ukončenie pracovného pomeru. musí si taký človek požiadať sám....je to tak....
ale nakoniec som prácu našla. by ma šľahlo byť nezamestnaná
@irriss 😲 to čo za systém tam máte???? 😲 😲 😕 😒
no - zlaté naše školstvo
ja si myslím-aj z pohľadu môjho,ako rodiča- že máme právo byť informovaný o vyučovacích výsledkoch svojho dieťaťa viac ako len "slovom" OK 😒
a o tých znížených známkach zo správania-ako píšeš o dcérke- som totálne šokovaná 😲 🙄 😔
to som ešte nepočula o takých kritériach 😒
@filipal
ja vim @filipal do znacne miry je to "vychova" ale to male dite, jakmile zjisti, ze to takto funguje, ceka, nez ho chyti..mne se doma sverily a ja to na ne praskla 😢 😢 😢
Vysvetlila jsem jim, ze to sice bude jeste chvili trvat nez to zvladnou, a ze mi nevadi spatna znamka, protoze vim zrod teto znamky i vyuky...a tudiz se o jejich vyuku nasobilky postaram ja...neni to jednoduche, protoze jsou v pohybu 2 metody...moje a pani ucitelky...ja skladani prstu zakazuju a ona vyzaduje...
ale uznejte skladat na prstech 7x9 to je vazne na Nobelovku 😀 😀 😀 😀 😀
@macamac
jedna se o skolu na malem mestecku, kde jsou ucitele propojeni i se starostou pribuzenskym stavem...satnar s lekarnikem, prodavac s pozarnikem a to vsechno jsou bratranci a sestrenice... 😖
no my nejen pristehovalci , ale i napul cizinci..ale system znamkovani chovani byl dokonce schvalen od inspektora, kteremu jsem si stezovala..pry slo o inovaci.. 😠
No ja kdyz prinesla do Prahy prelozene vysvedceni s trojkou z chovani..a to ucitele a reditel znaji dceru radu let, protoze chodi do skoly, kdyz jsme v CZ..tak se silne zasmaly..no a ja brecela nejdriv ze zoufalstvi a pak z ulevy.. 😖
@sisaka dobrý príspevok 😉
len malé upozornenie- už dávno sa nerozoberá na rodičovskom konkrétne dieťa, RZ sú už formou individuálneho pohovoru s rodičom,kde sa len s ním bavím o jeho dieťati 😉
triedne RZ slúžia len na všeobecné informácie, čo sa týka organizácie práce v triede, nejakej akcie, výletu a pod. 🙂

@irriss počuj-mica, si tu nejak zovšeobecnila učiteľov 😉
musím s tými "útočnými" príspevkami nesúhlasiť 😉
vôbec som ich nepochopila a nenašla sa v nich našťastie
totiž-takú teóriu známkovania /polročnú/ som ešte nezažila,ale teda-píšem za seba 🙂
ja som za motivačné hodnotenie-a radšej zlepšujem,ako zhoršujem....a ako píšeš neskôr-nech mi žiak dokáže,že si ju zaslúžil 😉 🙂