Hodnotenie integrovaných detí na základnej škole
Milé mamičky,chcem a vás opýtať na vaše skúsenosti s hodnotením na ZŠ,ak máte integrované dieťa v triede medzi deťmi,ktoré integrované nie sú.Mám dcérku v 6.ročníku ZŠ,od začiatku sme mali problémy s učením,ale ku psychologičke sme sa dostali až minulý rok,kde teda sme dospeli k diagnóze porucha učenia,pozornosti,sústredenia a diagnóza znela integrácia v triede.Dcérka je momentálne riadne hodnotená,a už od začiatku máme veľmi zlé známky z matematiky.Mám obavu,aby dcérka nemusela opakovať ročník.Veľmi veľa sa jej venujem,a snažím sa jej pomôcť,matematické operácie sú však pre ňu nepochopiteľné a ťažko zvládateľné,preto sa ja vás pýtam,či majú vaše deti s integráciou hodnotenie upravené k tejto diagnóze,nakoľko u nás to tak zatiaľ nie je,a teda ak to má byť inak,rada by som to v škole riešila.
Ahoj potrebujem poradit, mam petnast ročneho syna,inegrovaneho žiaka na zš s diagnozou aspargerov syndrom-lahky autizmus je velmi šikovny len potrebuje pomalšie tempo,poradte mi ak mate niekto skusenosti,chcem ho dat na strednu školu za kadernika velmi rad češe,natača je šikovny,ale nechcu mi ho zobrat kvoli integracii,vraj ju mam dat zrušit a nastupi na sš ako zdrave dieta to mi povedala riaditelka strednej školy, je to take lahke zrušit a hotovo,možem žiadat strednu školu aby ho zobrali ako integrovaneho,ked nemaju take deti ako syn v tejto škole umožnuje to zakon,kto ma posledne slovo,rodič psycholog,škola.....
@paloma2811 podľa monitoru.. ked ho urobi dobre riaditeľ si nepomoze
@paloma2811 posledne slovo v tomto pripade stredna skola. Pokial mu nevedia zabezpecit vhodne podmienky na vzdelavanie.kt sa tykaju jeho diagnozy nemusia ho zobrat. Monitor tu nehra ziadnu rolu. O tomto rozhoduje vedenie skoly.co je logicke ak nemaju odbornych zamestnancov. Zrusenie integracie tiez nie je len tak. Ine je to na ZS tam zriadovatelovi uklada zakon vytvorit ziakovi so svp podmienky na vzdelavanie pokial vsak patri do obvodu skoly.ak nepatri do obvodu a chce do danej skoly nastupit nie je povinny ppdmienky vytvorit.
@paloma2811 voci tomuto vyjadreniu riaditelky by som sa velmi ohradila... vas syn ma pravo na integraciu a na to aby ju skola dodrzivala. taketo reci su priam trestne... (skoly neradi integruju deti koli papierovackam... dostanu sice peniaz navyse ale tie papierovacky co su okolo toho su pre nich skratka narocne.)
na vasom mieste by som integraciu nerusila a syna normalne poslala na strednu skolu aku mate vybranu a po prijati podala ziadost o integraciu. skola ju teoreticky moze zamietnut ale musi na to mat dovody. pre vas to nic neznamena lebo akonahle skola ma info o tazkostiach vasho syna ktore su v sprave z cpppap alebo inej poradne zaradenej v sieti skolskych zariadeni tak to musi MUSI respektovat. bez ohladu na to ci integruje alebo nie.
ale... ak sa tomu celemu chcete vyhnut najdite vo vasom okoli inu kadernicku skolu...taku co bude vychadzat viac v ustrety integrovanym detom... lebo je dost mozne ze problemy ktore vas syn ma skola nebude resppektovat ked uz teraz si kladu taketo podmienky...
a k.vasej otazke zrusit integraciu mozete v poradni v ktorej vam ju dali🙂 urobia rediagnostiku a posudia co a ako dalej (mozno poznaju aj skolu na ktoru sa hlasite a budu vam vediet poradit viac).
lenže mne učitelka hovorila že monitor syn robit nebude ako to je,hovoril mi že spolužiakov pripravuju na monitor ale jeho nie
@paloma2811 a on sa hlasi na ss bez maturity?
@m_ učitelka nam odporučila len jednu špecialnu, vraj inu nezvladne ale to nije pravda,v piatom ročniku som ho zobrala zo špecialnej a dala ho ako integrovaneho medzi zdrave deti a urobila som to najlepšie pre neho,velmi sa im chcel podobat a spraval sa ako oni a tak napredoval,ja som tuto sš hladala sama lebo do nej chodia jeho kamarati z obce,nemam tu vela možnosti, ked poviem že syn je autista,zatial chodim po sš a skušam avšak všade ma odbiju a preto zistujem či možem žiadat alebo tlačit na sš,či mi to umožnuje zakon
Dalsia vec je nasledovna. Ved ziak na SS neprechadza automaticky ako integrovany. Vy si musite o integraciu na SS poziadat. Pokial nepoziadate do 15.9. o pokracovanie.tak je vzdelavany ako bezny ziak. Nie je dovod teraz to rusit.kym je na zs. Je mi to divne ze ho nechcu zobrat.ked sa skoly doslova biju o ziakov a deti s poruchami stale pribuda.
@paloma2811 skola nema pravo na vas tlacit aby ste zrusili integraciu... ved je to niekde v tych detskych pravach ze ma pravo na to aby bol respektovany jeho zdravotny stav...
ty nemusis ss informovat pred prijatim ale po prijati by som to spravila. na tvojom mieste by som skocila aj do poradne a poradila sa o vybere ss aj s nimi🙂
Na prihlaske na ss sa musi udavat ci je ziak integrovany na zs. Rodicia su s tym oboznameni uz vtedy.ked o integraciu ziadaju na zs a podpisuju to. Okrem toho to maju ziaci v dolozke na vysvedceni. Ako som napisala SS nema povinnost takeho ziaka prijat. Cpppap zrusi integraciu ak pominu dovody k integracii. V pripade asergera urcite dovody len tak nepominu. Ale rodic nemusi ziadat integraciu na SS.
@lucia2905 dobre nemusim žiadat sš o integraciu ale ako syn zvladne to učivo,on potrebuje nustale opakovanie,ak bude brany ako zdravy žiak tak to dopadne velmi zle a na velku škodu len preneho,som naozaj zufala,na jednej strane sa tešim lebo si stanovil ciel a na druhej smutna ako to maju chore deti tažke.........dakujem za odpovede
@paloma2811 nemusis ziadat o integraciu ale mozes ss odovzdat spravy o synovi a ziadat ich o to aby mu boli aspon ciastocne akceptovane ulavy v nej...
@paloma2811 no prave o to ide. Preto ho skola nechce aby s nim nemala propblem a nrmusela upravit podmienky na vzdelavanie. Je to smutne.ale radim vyhladat skolu kde maju skusenosti so ziakmi so svp. Opakujem ss nema povinnost takeho ziaka prijat s vzdy si to sj zdovodni.
@m_ aj spominany odbor kadernik si vyzaduje specialne zdravtne potvrdenie napr kvoli alergoam aekzemom chbrtici a kedze sa tam robi priamo s lidmi ja neviem ci je to to prave vhodne pre aspergera mozno skor nieco kde nie je natolko nutny socialny kontakt a podla zaujmu
Poradenstvo pre rodičov i pedagógov
http://poradenstvo.nazory.eu/poradenstvo-pre-ro...
@malabiba
@loginexistuje
ale mamina tu hovorila o specialnej skole pre kadernikov zda sa ze dokonca bez maturity... tam by mohli mat vytvorene podmienky ci sa mylim?
@m_ nie ucitelka im odporucila jednu specialnu nepisala aku ale ona ho chce sat na standardnu sos kadernicku
@paloma2811 ahojko aj ja mam aspika, ktory sa chysta na strednu v stredu mame rodicko zamerane na stredne skoly tak uvidim co nam povedia... my sme boli celych 9r. na obycajnej zakladke a ako tak sme to zvladli. nechapem vsak preco obehavas ss a vsetkych informujes o tom ze mas autistu, to je syn na tom tak, ze je nesamostatny a potrebuje asistenta? je vysokofunkcny, samostatny? ci je ako klasicky autik? nech sa maminy autikov neurazia ked ho porovnavas s nimi? aspici su vysokofunkcny t.j. dokazu fungovat v spolocnosti, vystudovat skolu a zradit sa v spolocnosti, pracovat a zit relativne "plnohodnotne" klasicky autici nie, ja osobne nemam v umysle behat po skolach a pytat sa ci mi vezmu syna do skoly. podavame ziadost tam kam chce ist syn s tym, ze je integrovany, nakolko monitor robi ale je zaradeny do Bkategorie. t.j. ma predlzeny cas na vypracovanie monitoru a vacsiu pomoc od specialnho pedagoga. nepises ani ake ma iq kedze aspisi co casto maju vysoke a exceluju v nejakom odbore. hoci v inom vobec nie. mozno ten tvoj ma "socialnejsie" citenie ci ako to nazvat ked rad robi s ludmi a vlasmi - musis si vsak zvazit ci do buducnosti zvladne ten stres a hluk v kadernictve tie pachy... moj by to na totalku nezvladol. moj miluje pocitace, samotu pri nich, rozoberie posklada, opravi elektroniku... tak toto je nas smer do buducna. ale chcela som tym celym povedat, ze necudujem sa vedeniu ss, ze sa zlaknu prijat tvojho syna do skoly, ked k nim nabehnes a vybafnes na nich mam autistu prijmete ho?? ja by som do toho sla vyskusala to a ak by to nesko ok, preradime ho na inu skolu. dolezite je aby zvladok, cestovanie sam autobusom, dochadzku, novych spoluziakov, adaptaciu, zmenu studia... toto ked zvladne tak mas vyhrate,je uplne jedno na akej skole bude studovat ci na ss janka mrkvicku ci ferka petrzlena... to ti hovorim z vlastnej skusenosti, lebo sme v 6r. prestupovali na inu skolu, a syna to po 4mesiacov polozilo to prostredie, podrzala nas skolska specialna pedagogicka, takze je to aj o pristupe skoly, ale hlavne ako to on prijme a zvladne. hlavne ho daj tam kam chce ist on, ak ho neprijmu odvolaj sa. drzim vam palceky
@kacena4 dakujem že chapeš o čo mi pre syna ide,v prvom rade chcem aby ho študium bavilo,naš utizmus je lahky nehovorim že nemame problemy ako neznaša hlasnu hudbu,krik vela ludi to ano,ale odkedy to je už štyry roky navštevuje zš zo zdravimi detmi je u neho vidiet menši pokrok,dokaže nadviazat očny kontak to ked chodil na špecialnu v meste to nerobil,nikto sa ho nesmel ani dotknut,teraz to dovoli niektorym ludom,dokaže is na vyučovanie bezomna neje toto pokrok v jeho chorobe a teraz ho mam dat naspet na špecialnu pretože mu nik nechce umožnit to čo chce robit ani zo srandy ja sa tak lahko nevzdam,žiadna špecialna nema odbor kadernik oni z našich deti vychovaju pomoc do kuchyne,šičky a pomocnikov do zahrady aj ked maju niektori autisti na viac ak maš takeho syna tak asi presne vieš o čom rozpravam,ja len chcem vediet ako hoci aj prinutit školu aby ho zobrala je to totiž nova škola u nas v obci zatial je tam malo deti a pedagogovia aj učitelia odbornych vycvikov by možno aj suhlasili a riaditelka sa vyhovara preto sa chytam ako topiaci slamky len aby som zistila čo možem ako rodič urobit.
@paloma2811 skusim vyzistit v tu stredu ako je to s "nasimi" detmi mame uzasnu specialnu pedagogicku na skole aj vychovnu poradniku tak som zvedava co sa dozviem. skusim im polozit aj tuto otazku, ze ci moze skola odmietnut ziaka ak chces napis mi viac do ip aby som sa mohla viac pytat v skole na info. no moj nazor je taky, ze zbytocne bude skudovat skolu ak ju potom nebude vediet aj vyuzivat v praxi ☹ zbytocne sa bude 3-4r. trapit v skole ked sa potom nebude vediet zamestnat ci planujete zriadit chranenu dielnu? niekde ho zamestnat? uvazujes uz takto do buducna co dalej? mate moznost doma zriadit kadernictvo? je dost kreativny aby napr. vynikol na sutaziach? ci to vobec nie? prave ze ten hluk a zhon a buchot to si neviem u nasho vobec predstavit... napr. fen 😨 a podobne veci, trvala a ten smrad 😨 nas by umrel z tohto keby to mal robit, fakt ta obdivujem ze si na toto trufate na taketo studium...
@paloma2811 ja pracujem ako školský špeciálny pedagóg na strednej škole, mali sme žiaka s aspergerovým, nechcem ťa strašiť ani odhovárať, ale vzdali štúdium po mesiaci.... Na strednej škole, najmä na učilišti žiaci nie sú na tom intelektovo úplne najlepšie, tým pádom aj ich správanie a sociálne pomery z ktorých pochádzajú sú horšie až zlé... To všetko ovplyvňuje aj ich rešpektovanie žiaka so ŠVVP v triede... Zväčša to v takýchto triedach skĺzne do šikany, čomu nezabránime pokiaľ nemá žiak osobného asistenta, ktorý tomu zabráni a ochráni ho. Ani špec.pedagóg na strednej škole tomu nezabráni. Naša škola má 32 integrovaných, venovať sa každému je veľmi zložité pri ostatných povinnostiach, ktoré sa týkajú integrovaných... Špeciálny pedagóg sa nemôže venovať permanentne iba jednému žiakovi, učitelia majú celkovo problém rešpektovať žiakov so ŠVVP, pri počtoch žiakov v triedach nie je možné zabezpečiť kľudné, tiché prostredie bez prekvapivých momentov, ktoré ho môžu rozrušiť, na praxi musí byť žiak flexibilný a schopný prekonávať a zvládať rýchle zmeny, špeciálna trieda na strednej škole sa nemôže otvoriť len pre jedného žiaka,... A to najdôležitejšie! Na strednej škole nie je možné ani legislatívne prístupné redukovať učebný plán žiakovi. Žiak na strednej škole musí zvládnuť nároky strednej školy. Nechcem byť zlá, uraziť ani odhovárať, no chcem aby ste reálne popremýšľali, či by to synov viac neublížilo ako pomohlo. Viem, že pre neho chcete to najlepšie, to chcem aj ja pre každého jedného (ináč by som túto prácu nerobila), no treba byť objektívny a myslieť do budúcnosti. Ak chcete poradiť niečo ohľadne legislatívy kľudne sa mi ozvite do správy...
@ice2210 tak čo mam teras urobit ako mu povedat že na takuto školu nema,časom ked mu to opatrne vysvetlim tak to pochopi,ale zas v nom zabijem maličky sen, ja som nemala možnost študovat to čo som chcela, za komunizmu študoval na dobrych školach len ten čo bol politicky a finančne dobre zabezpečeny a to moji rodičia neboli,som vyučena krajčirka tuto pracu však od srdca neznašam,mam to iste urobit aj synovi,bola by som ochotna postupit aj to riziko že by sš nechal po niekolkych mesiacoch.
už v prvom ročniku ak by som to tak rychlo vzdala, nikdy by nebol tam kde je dnes,dva roky som s nim sedela v lavici ako rodič asistent a pomahala mu bol jediny integrovany na zš a naozaj z vlastnej skusenosti možem povedat že mu to len prospelo,nedokažete si ani predstavit aky štastny bol premna den ked mi povedal/maminka chod preč ja som už velky a musim byt v škole sam/
Ak by ho aj prijali za kadernika ja viem že by to bolo velmi,velmi tažke ale neskusit to by bolo ešte horšie,každy asparger je inakši moj velmi rad češe,natača aj fenuje čo som bola velmi prekvapena že huči ale zvlada to bez problemov,možno preto že ma tužbu.
Ak by bol prijaty na tuto ešte len začinajucu obecnu strednu školu možno by to nebolo až take zle,prosim poradte mi dovoluje legislativa že mi musia zobrat syna na sš ,ak o to požiadam a poda si prihlašku,možem žiadat integraciu alebo individualny pristup,asistenta.

@beleda
odporučí pomalšie tempo, nehodnotiť diktáty známkou, používať kalkulačku, viac chváliť... ak nie je v správe uvedené "upraviť učebné osnovy", žiak preberá učivo ako ostatní, len vypracuje menej úloh a má viac času na ich vypracovanie
toto robia tak ako ja teraz-, ctrl C ctrl V.
Ako dosiahnuť striktné dodržiavanie bez toho, aby to brali ako osobný útok na seba....pedagógovia, keď povedzme po polroku vidíš, že to tak nie je.