Hrozí nám internátna škola len v 7. rokoch
Dobry večer, chcem sa spýtať mamín postihnutých detí , ktore musia byť od pondelka do piatka na internáte ,ako to zvládajú, či to dieťa zmenilo že je v týždni bez rodiny, nám to hrozí od septembra 2016 a uz teraz mi to nedá spávať. Syn je môj jediný, uz nemám deti a príde mi nevhodné ho odložiť, aj keď mi to okolie radí, že mu to len pomôže, ale ja si myslím že tak malé dieťa má byť s mamou.
Keby som ním ,na jeho mieste tak by som určite povedala mama nedávaj má na internát, ale nechcem mu u nas tou rómskou osobitkou pokaziť šance niečo zlepšiť! Som z toho zúfalá, nechcem urobiť chybu
Dokonca ma napadlo či by som tam na skole nemohla robiť vychovavatelku 😆 (som detská sestra)alebo asistentku.Ale to už su take zúfalé nápady, že topiaci sa aj slamky chytá
@janasim ja si myslim ze ty uz davno vies co je spravne, len neveris vlastnemu usudku a stale hladas este lepsie riesenia. Ak je to geneticky dane a bude potrebovat aj tak dozivotnu opateru, nedavala by som ho na internat...nemyslim ze internatna skolka je jedine riesenie ako sa moze tvoj syn posunut dopredu a naucit sa hovorit.
@vevesh, to nie je o skole, je to o ludoch...aj v zapadnutej osobitnej skolke moze ucit uzasna ucitelka co dieta nauci maximum a naopak, znama skola nie je zárukou super pokroku...
@janasim ak by si sa prestahovala, mohla by si poziadat tvojho zamestnavatela robit na denne smeny? takze ty by si mala dieta v specialnej skole, ktora by mu nieco dala, a ty by si dochadzala a pracovala v case ked on by bol v skole. tak by si sa vyhla tomu, aby si jeho vozila hore dole.
byvali by ste tym padom aj po skole spolu a ty by si neodisla z jeho zivota "len na vikendy".
@marionmarion je pravda, ze je to o personale - ale ucitelka moze byt ultra super sympaticko - empaticka, pokial nema spezializaciu na vzdelavanie deti urciteho postihnutia, je to tebe aj dietatu velke hubove platne... Predsa len v specializovanej skole budu zamestnanci specializovani a deti naozaj naucia a posunu vo vyvoji (teda pokial nezacali zamestnavat namiesto specialnych pedagogov upratovacky...)
@vevesh myslis ze v osobitnej skole pracuju klasicke ucitelky? Nemusia mat specialno pedagogicke vzdelanie? Myslim teraz, nie za sociku, ked tam chodila tvoja sestra...
@marionmarion ano, ale nie je specializacia ako specializacia - deti autisti potrebuju iny pedagogicky pristup ako deti s dmo, alebo deti dusevne /zrakovo /sluchovo postihnute a ine kombinacie a v osobitnej su tie deti spolu + romske "normalne " deti a ti pedagovia idu iba jednym smerom... Bud podla vlastnej specializacie alebo coho maju vacsinu... Takze urcita cast deti straca... Nie som apriori proti osobitnej, naopak je super, ak pedagogovia vedia a zaoberaju sa priamo postihnutim mojho dietata... Ale pokial to nevedia /nie je miesto /priestor/financie atd., je specialka lepsie riesenie (aj za cenu 5 dnoveho odlucenia)
@vevesh ja chapem, co tym chces povedat, mozno ak to dieta ma realnu sancu sa zaclenit do spolocnosti a osamostatnit sa, je to dobre riesenie, hoci ja osobne by som sa aj tak snazila ostat pri dennom dochadzani...ale ako pise zakladatelka temy, ich pripad to asi nebude a je otazne ci to stoji za to, odlucit sa od dietata a zbytocne ho stresovat...ale to je moj pohlad, nevnucujem.
@janasim necitam ani odpovede, citim tak ako ty, dieta ma byt s mamou, detstvo ma len jedno a urcite by nemalo ho stravit na internate, Rovno moze v detskom domove. Deti su pre mna vec cislo 1 a keby nebula pre nich vhodna skola v mojom okoli urcite sa stahujem a pracu riesim potom. Prip. da sa vziat podnajom a cez tyzden byvat s dietatom mimo mesta.
@janasim preco by to mal byt zufaly napad menit pracu a prisposobit potrebnej situacii? ved ludia sa stahuju a menia prace z dna na den. 35km nepride vela, ja som 1 rok tak dobrovolne vozila deti na 3 hod. do skolky lebo sa mi prave ta pacila, v aute by si po case zvykol a na benzin by som si nasla radsej brigadu cez vikend a zarobila si extra. od statu na auto a benzin nedostanes nic? Pripadne menej stresujuce moze. Prinajhorsiom chod za nim kazdy den po skole od toho obeda do vecera ak to umoznia.
Máš este cely rok a za takú dobu sa veľmi vela veci dôkaze zmeniť. Uvidis aká bude situácia a okolnosti. Za takú dobu urobí aj tvoj syn pokrok s bude sa ti reálnejšie rozhodovat ;)
@janasim zacinas riesit to, co uz mame za sebou s bratom - DMO, mentalna retardacia stredneho stupna, nerozpravajuci. tak ako u tvojho syna. mozno pomoze nasa skusenost. navstevoval specialnu skolu v nitre, tiez tam byval na internate, pretoze nebola ina moznost, denne dochadzanie by znamenalo vypoved pre mamu a stratu prijmu. nebolo to lahke. prve tyzdne boli velke sceny, bal sa, plakal, pytal sa domov. adaptacia mu trvala dlhsie, ale postupne si tam nasiel kamaratov a spriaznene duse v radoch personalu. skola mu bola jednoznacne prinosom, naucil sa citat, pisat a pocitat, dokonca zvladne jednoduche scitanie a odcitanie do 10. vyrazne sa mu zlepsila jemna aj hruba motorika, naucil sa vacsej samostatnosti v hygiene a samoobsluznych cinnostiach, vytvoril si zakladne navyky v upratovani (ulozit si veci po vyzleceni, ustlat postel, odlozit riad do drezu). proste milion drobnosti, ktore by rodica zdraveho dietata ani nenapadli. vyrazne sa socializoval v spolocnosti. co sa tyka injekcii, to sa neboj, je tam zdravotnicky personal, brat je epileptik, z tejto stranky je starostlivost zabezpecena. avsak je tu aj jedno velke ale - sikana. na internatnej skole sa stretnu rozne diagnozy, aj take, ktore maju sklon k agresivite. ani nas to neobislo, bratovi robil zle nejaky chlapec, ktory tyranizoval celu izbu, rozhadzoval mu veci, dokonca prisiel raz pohryznuty. co sa presne odohravalo, to uz nevieme. ano, vychovavatelky tam su, ale neustriehnu vsetko. vyriesilo sa to same - chlapec skoncil skolu, odisiel a bol klud. bratovi skola pomohla, dotiahol to az do konca - do 8. rocnika, kedy uz mamu cakala realita - vypoved a opatrovatelsky, pretoze inak to zial v tychto pripadoch nekonci. nemas pred sebou lahku cestu, avsak pre syna to bude to najlepsie. drzim palce
Co tak pondelok rano dieta doviest a stredu po skole po neho prist a stvrtok a piatok dochadzat? Uvidis na vlasne oci, ako to zvlada, jednak cestovanie, jednak skolu ako taku. Ak mu ma ta skola pomoct, stoji za to zvazit internat na cely tyzden. Zvlast, ak je po skole cas venovany napr. logopedii a pod.
@tova jedna sa tu o matku dietata s postihnutym, ktora nema moznost flexibility, ktoru v dnesnej dobe vyzaduju takmer vsade. urcite je rada, ze ma aspon nejaku pracu, kde jej vyhoveli a uz vobec si neviem predstavit hladanie aj nejakej brigady, tieto deti si zvacsa vyzaduju 24 hodinovu starostlivost. co sa tyka prispevku od statu, na auto brat nedostal dodnes - ma 30 rokov a v diagnoze uvedene, ze nie je schopny prepravy hromadnymi dopravnymi prostriedkami. ono sa lahko v tychto pripadoch radi, ale realita je uplne ina.
Ahoj 🙂 mam skusenost s tymito detmi a vela z nich to prospeje. Lepsie sa im uci byt samostatne a su bez maminy odvaznejsi 🙂 maju tak aj vela kamaratov okolo seba. Mozes to aapon skusit na par mesiacov a pokial by to nezvladal bez maminy tak potom mozes skusit nieco ine. Tu sa nejedna o odlozenie dietatka ale o to dat mu moznost mat super starostlivost. Ludia co pracuju na takychto skolach robia svoju pracu s laskou. A maminy nakoniec velakrat zistia, ze im to velmi pomaha. Drzim palce pri dobrom rozhodovani
@janasim veľmi podobnú situáciu ideme riešiť aj my. Máme dcéru, ktorá má v súčasnosti 5,5 roka nosí ušné prístroje , má ešte aj ďalšie zdr. problémy.... Mala by ísť do MŠ a do zákl. školy do Kremnice čo je od nás 60 km. Každý deň sa to nedá chodiť. Kremnica je najbl. BA - aj tam sú školy 2 ale to je 230 km. Nie je naša jediná dcéra - máme 4 deti, ale aj tak si to neviem predstaviť. Špec. školy tohto typu je málo, asi tak 5 na celom sk. Ešte stále nie sme rozhodnutí ako to ideme riešiť - danú situáciu, ešte sa ukľudňujem, že máme predsa rok na rozmyslenie...... ☹
@sjuzan77 môžeš mi napísať akú školu tam brat chodil? Na čo bola zameraná? Kontakt nie, len aká to bola škola - na čo bola jej špecializácia. A v koľkých rokoch tam začal chodiť?
@janasim nemám osobnú skúsenosť, len poznám rodinu so sslabozrakým (takmer slepým) chlapcom. Najprv ho dali do bežnej školy (akože integrácia), bolo to utrpenie. Učitelia nevedeli, ako s ním, mali ho za hlúpeho. Deti ho šikanovali. Preložili ho na internátnu školu pre zrakovo postihnuté deti, chvíľu si zvykal, ale teraz tam má kamarátov, učitelia vedia, ako s takými deťmi pracovať a chvália ho, aký je šikovný.
Bohužiaľ, s rodičmi sa zvyšok rodiny nerozpráva, v zmysle úvah, že odstrčili postihnuté dieťa a pod. Chlapcovi škola veľmi pomohla, je to slušný, inteligentný a zdravo sebavedomý chalan.
Ja by som to na Tvojom mieste skúsila s tou internatnou školou, napr na pol roka. Ak to nepôjde, vždy ho môžeš preložiť. Áno, Tvoj syn bude vždy potrebovať asistenciu v živote, ale ide o to, do akej miery. Či len ako dohľad a sem-tam pomoc, alebo stála asistencia. Lebo Ty s ním nebudeš večne.
Držím palce v rozhodovaní!
Veľa názorov pre aj proti ,Ďakujem za všetky, určite sa situácia ešte počas tohto školského roka vyvinie tak či onak,syn môže mať do 8rokov odklad školskej dochádzky. Začal liečbu rastovym hormónom, injekcie dobre zaberajú, pôjdem ešte za riaditeľkou do tej internátnej školy a budem zvažovať predať byť a ísť bývať aspoň bližšie, keďže dochádzať tam 8rokov je už rozumnejšie sa ozaj presťahovať.
@janasim a neda sa u vas integrovat a mat asistenta na normalnej zakladnej? Alebo nie je u vas zs s triedou pre deti s inymi poruchami ako byvaju na osobitnej? U nas v tt bolo logopedicka trieda, chodila tam aj autistka alebo dievcatko s DM. A tiez chlapcek co mal kochlearny implamtat. Aj moj syn co ma dislaliu.
citala som len prvu stranu, ale moj nazor je, ak je syn naviazany na domov a teba, tak by som ho vozila kazdy den , aj napriek peniazom, premavke,, zlej adaptacie v aute / po case ked by to bolo kazdy den by si zvykol, pripadne by si cestou spat mohol v aute pospat/. Ak by si mala pocit, ze by ten tyzden zvladal, asi by si nezakladala diskusiu, ze? Ja som na svoje deti naviazana az moc, najlepsie sa citim, ked su pri mne /samozrejme neriesim skolku, skolu/, ale ak maju vyucovanie do obeda, potom do vecera je dlho pre drobca, kym zaspinka a nemysli na domov. Pisem, ako by som to riesila ja, pri vybere klasicka osobitna skola v mieste bydliska a specialna 35 km od domova, beriem druhu moznost.
@bonaqa2013 mozes si o nej precitat tu, akurat som sa pomylila, nechodil tam 8, ale 10 rokov, tak ako to je napisane aj na stranke. zacal tam chodit v 8 rokoch.
http://ssicervenovanr.edupage.org/about/?
@bonaqa2013 ja trochu mimo temy. Len ze som z kremnice tak ak by si niekedy (ci teraz alebo v buducnosti) nieco potrebovala zistit, pomoct alebo tak, tak sa ozvi 🙂 inac tu u nas je to ako mesto hluchonemych 🙂 vsade v meste su deti aj dospeli "rozhadzujuci rukami", aj mali, aj velki, nikto ixh uz neberie ako zvlastnych, inych. Takze v tomto je kremnica velmi "friendly". Aka je skola konkretne to neviem. Ale je tu zakladka aj stredne skoly, vlastne cela hluchonema komunita. Vela stastia prajem.
@marionmarion nemusia moja mama tam ucila dokonca teraz robi v centre pre postihnutych dospelich.... ako nevravim napna ju to ona ucitelstvo berie na plno takze si dostuduje akykolvek problem a aj sa mu specialne venuje ale je jasne ze ked nema vzdelanie tak ak existuje nejaky iny specialny osvedceny pristup tak ona o nom urcite nevie aj ked snahu ma... ale zase boli tam aj take ucitelky ... vystudovane ... ktore ale nemali k tomu absolutne ziadni vztah a mama z nich mala velmi zli pocit a nakoniec ich aj tak uprednostnili koli vzdelaniu a mamina si musela hladat pracu inde odvtedy robi v tom centre ... takze ktovie ani specializovany ucitel emusi byt uplne vyhra... chce to mat asi fakt stastie na niekoho vzdelaneho v obore co do toho dava srdce aj ...hlavne pre taketo deti,...
@janasim ahoj, 35 km dochadzat nie je vela, u nas v skole tiez niektori dochadzaju a mamy to riesia tak, ze rano dovezu a potom cakaju do tej pol 12 kym skonci vyucovanie a az potom idu domov. Inak by ich to financne zruinovalo. Ti co su z vacsej dialky ani nechodia kazdy den, ale 3-4 x do tyzdna. Ak by ti to bolo vela cakat na koniec vyucovania, moze byt v skole aj menej, napr. Na 3 hodiny. Ako problem ja vidim to, ze chodis na tie nocne a namiesto spania by si musela byt hore min.do obeda a taka unavena soferovat. Este by bola moznost zamestnat sa v niekde v okoli skoly, ale len ak je tam moznost druziny. Aj ked v dnesnej dobe najst pracu od 8 do 15-16 hodiny a s volnym vikendom....no neviem. A ze najst si tam podnajom, to je podla mna totalna blbost, nad tym ani nerozmyslaj, iba ak mas na to platit 2 byty. Drzim palce
@janasim inak ako pise @barla5 ze nechodit hned naspet mna napadlo ze ak mas niekoho znameho tam kde je ta skola mohla by si pospat po nocnej tam v tom meste u niekoho a potom ist po syna ako tiez by to nebol dlhy spanok ale nemusela by si tolko chodit hore dolu a ten cas by si vyuzila na spanok ktory po nocnej urcite potrebujes...

@janasim no to už je pochopiteľne nereálne sťahovať aj starú mamu 😀 ja osobne by som sa viac bála šikanovania od rómskych spolužiakov. A čo tak presťahovať sa a opatrovanie riešiť pol na pol babička a opatrovateľka. Lacnejšie ako dochádzanie. To odlúčenie mi príde také ťažké. Možno po roku - dvoch si sám povie že to skúsi na internáte.