Ide sa po Veľkej noci do školy?
Idu všetky ročníky po veľkej noci do školy? Ci len prvý stupeň ZŠ...
@simsalabim máš úplnú pravdu. Plna zodpovednosť za učenie je teraz na žiakovi, čo je na jednej strane dobre. Na druhej strane sa online neda urobiť to, co na hodine v škole. Mnohé aktivity sa nedajú, dajú sa iné, ale nie všetko vie učiteľ na dialku skontrolovať. A čo si budeme hovoriť, aj niektori učitelia to poňali svojsky, pošlú úlohy a padla.
Aj deti sú už demotivovane, mlčia, nič sami nepovedia. Nácvik dialógov napriklad 0 bodov. Aj ich dám do Splitrooms, ale nerobia to poriadne a tým pádom zabity čas...
nam prisla sprava ze daju vediet, zatial len prvy stupen u nas na skole je ako predtym, ostatni musia pockat na informacie.
@hettinka ano a urcite mas skusenost s tym, ze niektore deti sa po osloveni ucitelim odpoja a povedia, ze im nejde wifi.... ze ucitel ma niekedy dojem, ze vyvolava na hodine duchov. Berie to cas a je to unavne aj pre motivovane deti. V skole by sledovali vyklad ucitela, takto cakaju na neozyvajucich sa spoluziakov. V triedach, kde je deti vela, je ina situacia ako v mensich skolach, kde to ucitel aj online vie ustriehnut. Nehovoriac o detoch, co z objektivnych pricin sa online vyucovania naozaj nemozu zucastnit. V susedstve mam rodinu s 5 detmi. V niektore dni sa niektore deti vyucovania proste zucastnit nemozu. Nemaju dost pocitacov a wifi tiez vzdy nestiha. Preto si myslim, ze startovacia ciara teraz nie je pre vsetky deti ani len priblizne rovnaka. A to hovorim ako matka dcery, ktora ma fungujuce online vyucovanie a staly pristup na net, ako aj clenov rodiny, ktori dovysvetluju matiku a fyziku (manzel ma matfyz vystudovany), potrenuju anglictinu (ja mam c2) a nemcinu (synovec studuje vo Viedni), preberu nedokoncenu latku z chemie (starsia dcera). Ale vela deti tento “luxus” nema. Len to som chcela o tej rovnakej startovacej ciare.... ale uz ani neviem, ci si to spomenula ty alebo niekto iny 🤷♀️
@simsalabim pridám sa, moja dcéra robila distančne aj olympiády toho roku a teda ja si neviem také prijímačky predstaviť, ten stres keď sa na jednu 15, 20min. nedokázala pripojiť a za toho nevedela kde je problém a ani my.
Keď sa nezobrazili otázky kedy mali aj keď sa skúšalo pripojenie vopred a podobné perly.
Toto nie je test do školy že nezadarí sa OK, opraví pri ústnej. A ako chcú zabezpečiť férové podmienky? Ona je fakt podctivec, nepodvádza a v matike, chémii už je dávno tam, kde ja nepomôžem. Skončila 3.za okres a oni sa rozhodnú, že toho roku nedajú umiestnenie lebo nemajú istotu, či deti neopisovali, niekto im neradil atď. No haloooo. A pri tých prijimačkách dištančných to ako budú zrazu vedieť.
To, že naozaj posledný rok nemali rovnaké podmienky všetci ani nehovorím.
Celé nedomyslené, neférové.
Ja osobne by som naozaj prijala prijatie podľa toho, ako celé 4 roky makali a nie podľa posledného chaotického roku.
@janage minuly rok pobrali kvalitne gymnázia samých jednotkárov zo slabých ZS, kde sú jednotky “zadarmo” a deti z kvalitnej ZS sa nedostali kvôli jednej 2, ktoru si vydreli. Ani toto nie je fér. Ani keď sa píše Testovanie 9 a na niektorej ZS sa veselo odpisuje, radia sami učitelia a inde to je výkon deti ... a potom nám príde decko so samými 1 a testovanie napísané na 100% a v prvom polroku má 3-4... nič v našom školskom systéme nie je objektívne a fér. Ani maturita. A je úplne jedno, či sa učí distancne, či prezenčne.
@simsalabim ano, každé riešenie bude mat svoje rezervy. Ideálne by mali ist na prijímačky všetky deti prezenčne. Čo by bola pre SS záťaž, ale bolo by to spravodlivé.
Stredne školy už museli dat kritéria pre prijatie, napríklad my berieme do úvahy aj prospech a súťaže, výsledky aj z nižších rocnikov, lebo toe posledné dva boli aké boli. A myslím, že deti, ktoré ani doma nepoľavili, sa na vybranú SS dostanú. Kto to teraz flakal, má smolu. Oprávnene.
Ako matka som rada, že mám už jedno dieťa na VS a druhé v tercii na 8-ročnom gymnáziu. Toto sa ukázalo ako dobrý krok, lebo inak by som tiež riesila, na akú SS sa dostane po tomto “vzdelávaní”.
@hettinka no problemom je, ze niektore tie deti nepolavili, ale polavila ich ZS. Napr. jedna dcerina kamoska prebera na matike teraz to, co moja preberala v decembri 🤷♀️ A toto naozaj nie je o lenivosti toho dietata. Viem si predstavit, ze prijimacky mozu byt pre take deti fakt problem. Ked su vsetci v skole, to tempo je viac menej rovnake na kazdej skole. Ake teraz absolutne nie. Nehovoriac o tom, ze napr na tejto konkretnej skole jej kamaratky vobec neucia online dejepis ani fyziku. Iba raz za stvrtrok napisu pisomku 🤦♀️ Ako to takto vobec moze byt mi nejde do hlavy. Ja ako rodic by som uz zburcovala vsetkych od zriadovatela cez Ministerstvo skolstva po Markizu s Novym Casom. A som presvedcena, ze to nebude jedina takato skola.
@simsalabim naša škola si robi prieskum, aké ucivo cca prebrali na “našich spádových” ZS a podľa toho budú prijímačky. My sme malé provinčné gymnázium, takze sa to dá. Ale rozdiel medzi Zs vnímame aj pri prezenčnej forme. V jazykoch sú niekedy žiaci z dedin o celu učebnicu pozadu oproti tým mestským.
Inak, čudujem sa, že sa teraz ZS na to vykašlali, lebo (ne)zvládnutie distancnej formy bude mat dlhodobý vplyv na meno každej školy. Škola totiž vstúpila do domácnosti ľudí, rodičia to vidia, čo sa preberá, ako, aká je atmosféra, ktorý učiteľ to fláka, ktorý robí.., a ja by som decko na zlej škole teda nedržala.
@hettinka úplne moje slová, teraz môžete vidieť aj vďaka distancnemu vzdelávaniu ako to ktorá škola zvládla, hlavne menezersky..ak je vo vedení fakt manažér,zorganizoval to tak, že makajú učitelia i žiaci..... bohužiaľ niekde sa to poňali ako voľno....ja som vďačná, že táto doba poukázala, kt. Školy sú skutočne kvalitné....a už napr. Viem, kde svojho predškolaja do školy nedám....
@hettinka Lenže to si ty a to nie je relevantná vzorka. Väčšine rodičov na vedomostiach detí až tak nezáleží, lebo ani oni ich nemajú a nepovažujú ich za potrebné. Vidíš to často aj tu na MK.
Dôležitá je len tá známka - hoci aj neobjektívna, získaná podvodom a na slabej škole. A svätý pokoj od decka (netreba vstávať, nikde s ním chodiť, nič navyše platiť...)
Preto aj idú ZŠ s úrovňou dolu, stačilo pár dvojok na vysvedčení a dieťa šlo ku konkurencii, kde dali jednotku zadarmo.
Na slovenské pomery (slabé stredné školy, náborové VŠ, kde zoberú každého) to totiž úplne stačí. Rozdiel šikovné deti vidia, až keď idú študovať mimo našu guberniu. 😂
@heleninamama rodičia, ktorým na vzdelaní nezáleží, asi nepíšu do takejto témy.
A je smutne, že im nezáleží... potom to vzdelávanie tak vyzerá.
A áno, VS na Slovensku sme sní len nezvazovali.
Zavolaj na ministerstvo školstva a napíš nám čo si od nich zistila.

@luccija aj prváci na SS, tohto i budúcoročni. Videla som ich 2 mesiace cez ruska, ani kolektív sa nestihol utvoriť.