icon

Je 8 ročné gymnázium len pre nadaných?

vadimito
20. júl 2015

Prosím vaše osobné skúsenosti s 8r. Gymnáziom, je len pre nadaných? Alebo sa tam dostali aj vaše priemerne deti ? Mám na mysli detí s čistými jednotkami na vysvedčení na prvom stupni. (jednotkari bez špeciálneho nadania). aké máte skúsenosti?

lauricka
13. máj 2016

@jana8867 viete, dnes je taka doba, ze skola nemusi byt priemerna, aby bola nutena prijat aj slabsich. Moze sa snazit byt super, lenze platena je od poctu ziakov. Aspon tak si ja vysvetlujem to, ze sa do poctu do triedy prijmu potom aj slabsi. Samozrejme, stale je to velky rozdiel oproti triedam na ZS.

katarinapekna
13. máj 2016

@lauricka ja teda nepoznám dieťa, ktoré by tam išlo dobrovoľne, že chce, ved dieťa nevie ani o čo ide, aj ked sa mu to vysvetlí, aj ked povedzme, že povie ok, pojdem tak, je to o rodičovi, nie o dieťati...som v kontakte s iks deťmi odtiaľ a garantujem ti, že ani jedno tam nešlo, lebo chcelo.učia sa ok, ale odpoved je ja som tak kvoli rodičom, lebo chceli, mne je to jedno kam cvhodím, učiť sa treba vsade.

katarinapekna
13. máj 2016

@lauricka inak by ma zaujímalo, ak si učila, kolko deti sa hlásilo a kolko prijali...či je ten záujem stále taký ako kedysi 60 prijali a 70-80 detí bol odpad

lauricka
13. máj 2016

@vadimito dnesne vzdelanie neznamena skoro nic? Hm, tak naco sa potom snazit? Kaslat na to. Ano, je pravda, ze dnes je na Slovensku velmi vela ponuk vysokoskolskeho studia a mnohi priemerni a slabi studenti si veselo robia tituly. Narocnost klesa, VS prijimaju aj slabsich, lebo potrebuju peniaze a uvazky. Ale! Prax ukaze, kto je ako sikovny a uvedene vzdelanie na zivotopise tiez vela napovie. Takto jednoznacne sa to neda povedat, ze neznamena nic. Ak to tak je, nemusite nic riesit, mate vybavene.

katrin21
13. máj 2016

@sendy1977 tusim aj matika im chyba a aj ine predmety. tusim aj fyzika.. ale oni maju niektore knihy ine ako deviataci.. niektore su rovnake, ine nie..

katrin21
13. máj 2016

@katarinapekna ty mas nejake dieta na 8r gymnaziu, alebo tam planujete ist, ked sa tak horlivo zapajas do diskusie?
Ked niekto napise, ze je to taka ista skola, ako ZS, alebo ze sikovne dieta je nejaky " ukaz a úúúúžas" , tak absolutne nevie o com hovori a pripada mi to skor ako skryty postoj : " moje dieta sa na gympel nedostalo , takze je to šit a budem to znevazovať "...

lauricka
13. máj 2016

@katarinapekna velmi podcenujete deti. Su take, co vedia, co chcu a ze tam chcu ist. A su take, ktorym sa vyslovene ulavi, ked sa tam dostanu, lebo napr. su z dediny, kde mali v triede vela slabych a romov a ti im tak narusali hodiny, ze sa ani nemohli poriadne ucit, aj ked chceli. A same vam povedia, ake su spokojne, ze sa dostali odtial na gympel. Su, samozrejme, aj take, co s nimi rodicia o tom moc nediskutuju a su aj take, co tam nechcu a naozaj su stastnejsie na ZS, nie vzdy je gympel ta spravna volba pre dieta. Ale ja ich teda urcite nevnimam ako deti, co nevedia a nerozumeju.

lauricka
13. máj 2016

som si vsimla, ze toto je uz stara diskusia a ze som tu uz pisala koment v 2015 😀 . Tak pardon, fakt som zabudla.

katrin21
13. máj 2016

@katarinapekna a ked nepoznas dieta, co tam islo dobrovolne, tak napr. moja dcera tak isla.. Ja som bola neutralna, ona s tym prisla, ze tam chce ist ... tak som jej povedala, ze ak spravi prijimacky bez nejakeho douckovania, tak ma na to, inak nie... lebo je to narocna skola pre 11-15r dieta ...neporovnatelna zo ZS.... takze opat sa mylis... ale co uz..
Pamatam sa ta aj z inych diskusii, ze ty mas rada vzdy " mudre nazory" a celkom rada sa vysmievaš , alebo si rypneš....

lauricka
13. máj 2016

@katarinapekna ahoj, toto ja velmi neriesim, prijimacky si riesi vedenie skoly a ak aj spomenu pocty, tak ja zabudnem na take info. Uz som nejaku dobu na MD. Co ale viem, ze na osemrocku je stale dost velky zaujem, casto sa otvaraju aj dve triedy. Asi sa zasa budu.

katarinapekna
13. máj 2016

@katrin21 vobec nie...pohybujem sa v prostredí, kde sa to rieši a mne je z toho smiešne, konkretne z 8.r gym. strašne sa to prežíva a precenuje...celé by som to pochopila, keby sme boli nazad na konci 80.-90. rokov, kedy škola niečo znamenala, kedy sme sa hlásili na gymnázium 4 z triedy a prijali 2, kedy na zdravotnícke školy sa dostala len 1, kedy na obchodnu akadémiu sa dostali 1-2 max z ročníka a zvyšok našiel uplatnenie na učilišt! vtedy to bolo fér a kto bol šikovný dostal sa, kto niem, hold smola. dnes???? ved je celý ten systém totálne na smiech, každý na vš, pokladníčka v bille má vš, obsluha v mekáči má vš a niekto rieši či dat dieťa na 8.r alebo nedať, psycho absolutne, ved ked to pojde takto dalej, hajzel baba vo verejnom wc bude mať vš a bude to samozrejmosť, preboha 😅

katarinapekna
13. máj 2016

@katrin21 a k tým nadaným deťom, sorry, poznám 2 dievčatá a ked sa s nimi rozprávam, nepríčetný pohľad, odpoved monotonna, oči hore stlpkom, človek má pocit, že sa baví s nacvičenou opicou alebo robotom, normálne mám chuť jej dať facku aby sa prebrala a ožila v realite 😅 ale tak je to postih ako každý iný, takže neriešim....

katrin21
13. máj 2016

@katarinapekna no tak neviem, ale decka z triedy , kde chodi moja dcera napr. su uuuuplne normalne a maju svoje zaujmy, robia srandicky a vsetko.. su tam aj take herečky dokonca, ktore uz maju trochu " ine" zaujmy 😀.. a zo dvaja chlapci su , ako ty pises, " postihnutí" tak filozoficky mozno.. ostatne decka su uplne normalne.. ONo to co pises, to nie je skolou, to je jednoducho povaha dietata,mozno su skrytym aspergerom , alebo jednoducho tažko introvertne duše, takze ani tvoja facka by im nepomohla a vobec to nema nic so skolou ....
A prave preto, ze dnes sa na gympel a ine skoly uz dostavaju aj primerní ziaci, staci sa dopredu pripravovať, nadrvit sa typy uloh dopredu, podla testov z minuilych rokov a potom to spravia, otazne je, ako sa im bude darit neskor v realite ... vivat internet, kde dnes najdes vsetko... ( to vidim naokolo, ze to matky robia, aj priatelova dcera sa od septembra ucila na prijimacky, vsetky zaujmy bokom, lebo proste je deviatacka a musi sa drvit ... pre mna nonsens !! bud na to ma, alebo nie.. a hotovo)
a prave pre toto ma este vacsi vyznam 8r gympel, pre nadanejsie deti, ktore sa oddelia vacsinou takto uz skor zo ZS a preto sa to aj mnoohym ucitelom ZS nepaci , lebo im zostanu v triedach ti slabsi ziaci a tahuni triedy vacsinou odidu....... ine , ako nadane deti tam nepatria a za tym nazorom si stojim....

kamajka
13. máj 2016

@katarinapekna wtf? Ako postihnute deti?

martuska75
17. máj 2016

@katrin21 Priznám že som nečítala celú diskusiu iba možno 1-2 strany dozadu, ale máme veľmi podobnú skúsenosť ako ty. Dcéra je teraz v príme takže mám veľmi čerstvé informácie. Môžem potvrdiť že sa tešila ked sa dostala na 8ročné gymnázium. Na Zš jej + aj jej kamarátke "nadávali" do bifošiek ... čo teda fakt ani omylom 🙂 Obe odišli na 8 ročné. Práveže sa vôbec doma neučila, ale môžem potvrdiť že teraz teda určite začala. ˇUroveň je fakt úplne inde. Aj výber detí bol. Hlásilo sa cez 90 detí a brali 30. Naozaj aj nadané deti mali problém. Viem aj o deťoch z tried pre nadané deti čo neprešli sitom. Inak deti su tam úúúúplne normálne, žiadne typické "kocky" alebo nejaké "dámičky" (len sem-tam 🙂 ) Páči sa jej tam len si musela zvyknúť sa systematicky pripravovať.

celasapremenim
17. máj 2016

@martuska75 to bud velmi rada takemu poctu prihlasenych a ktorych beru
lebo tam, kam sa hlasia moje deti tento rok je to tak ze hlasi sa 350 deti a beru 28, dalsia skola bola 280 a tam dve triedy po 28, teraz nejak 200, beru 28 a 250 a 28, to su ine pocty
obe deti mam mimoriadne nadane a sancu neviem ani len odhadnut, mala sa uz dostala, teraz cakam na maleho, ako sa umiestnil

celasapremenim
17. máj 2016

@katarinapekna moje obe deti isli dobrovelne skusit, ze chcu a uplne sa na to zamerali a kedze je pretlak, aj sa ucili pomimo :D takze sice ty nepoznas, ale to neznamena, ze take deti neexistuju

katy174
19. máj 2016

Dobry,,ja by som sa chcela opytat konkretne na OG Dneperska Ke so zameranim programator,,ďakujem

katarinapekna
1. jún 2016

@kamajka čítala som diskusiu a tvoj starý príspevok, že "z matiky 3"???? prepáč, normálne sa len pýtam, ako zvládla gymnázium a prijímačky??? trojka je podľa mna už naozaj brutus, ak sa bavíme o deťoch, ktoré chcú ísť na 8ročné....tak mi nie je celkom jasné, ako mohla spraviť príjímačky....skúsenosť nemám, len z okolia a poviem ti teda, že deti, ktoré balansovali s tou matikou už na základke medzi 1-2 a šli na prijímačky, sa na ne pozeralo cez prsty "aha, balansuje medzi 1-2, ale trepe sa tam, resp. rodičia si plnia svoje ambície"..len preto sa pýtam, zaujíma ma to

katarinapekna
1. jún 2016

@blahowoman ako ste dopadli na tom gymnáziu? bola/nebola? vo vašom meste sa riešia aj nejaké oficiálne doučká alebo je to "verejné tajomstvo" a doučuje sa len ten, kto si to s daným učiteľom súkromne vybaví? dakujem za info

eeffka
1. jún 2016

@katarinapekna ja som napr dceru dala na doucko.ale skor to bolo na precvicenie testovej formy nie soucovanie ako takeho uciva.ale to posudila doucujuca ze nemala rezervy v ucive.komercna firma specializujuca sa na doucovania na prijimacky

celasapremenim
1. jún 2016

@eeffka presne tak, oni sa to musia naucit, aj aku taktiku zvolit pri pisani tych testov, tam nejde len o to, aby ovladali ucivo a vedeli sa zorientovat aj v chytakoch, ale aj o to, ako zvolit pisanie testu, aby to zvladli aj casovo....je to dobre, ked si to precvicia a odporucam aj dni otvorenych dveri v kazdej skole, aj vtedy sa robia skusobne testy

celasapremenim
1. jún 2016

@katarinapekna to co bol za prispevok s tou trojkou, to nemozes ani vazne mysliet :D ze cez prsty sa na nejake deti pozerali
sa prosim ta pozri na vysledky z prijimaciek z vyberovych skol, teraz su este zverejnene a normalne sa dostali aj deti, ktore nemali body za vysvedcenia, ak urobili vyborne testy
to, ze ma niekto trojku z matiky, este neznamena prioritne, ze dieta neovlada matematiku, su zsky, kde jednotkarky z hornych dolatoviec by padli na stvorku v narocnosti vo vyucbe
poznam ludi, co mali trojky na zs, na gymploch a potom vyborne spravili vysky aj doktoraty
to nie je o znamkach, to je o dietati, co ovlada
mna by taka vec ani len nenapadla, pozerat sa na dieta cez prsty kvoli nejakej znamke, to je akoze co uz toto
a ak clovek nie je vymlety a normalny, tak v pohode aj ked ma len vyucny list, mame roznych kamosov a kamosky, v zivote som ich nekastovala

celasapremenim
1. jún 2016

vymlety ale normalny tam malo byt

inak s tymi ambiciami rodicov, ja verim, ze su aj taki rodicia, co urobia dietatu opak, co chce ono....ale myslim, ze vacsina z nas chce pre svoje deti len to najlepsie a pocuva aj jeho zelania.....

tiez si myslim, ze zs az po 9 triedu je uplne v pohode, ak je to kvalitna zska a dieta nestagnuje, dokonca by som povedala, ze je to take pokojnejsie a kludnejsie ....nie kazdemu dietatu sedi stredoskolska priprava, vlastne celkom presne nechapem, naco sa vymysleli osemrocne gymnazia...viete niekto???

alaguema
1. jún 2016

@celasapremenim celé známkovanie ako spôsob hodnotenia, je podľa mňa málo efektívna a zastaralá forma spätnej väzby. Práve vhodná pre poloidiotov, ktorí ako jediný výsledok vzdelávania vidia známku.

namornicka
1. jún 2016

To známkovanie je veľmi relatívne, podľa toho čo vidím okolo seba, taký dvojkár žiak môže byť dieťa, čo denno denne s rodičom sedí nad úlohami a učí sa, inak je nechápavé a na hodine učivo nepochopí, reaguje pomalšie a pod. A potom to môže byť šikovný a inteligentný žiak, ktorý to má mierne na háku a nie je taký dôsledný, ale keďže má v hlave tak to v pohode na dvojku dá. Vo vyššom stupni vzdelávania alebo neskôr v praxi sa ukáže kto na to má, keď už rodič nestačí držať krok. Niektoré školy (bilingválne v BA) už zaviedli systém, že nerobia prijímačky zo slovenčiny a matiky, ale testy sa týkajú zisťovania študijných predpokladov žiaka. Na to sa pripraviť nedá.

celasapremenim
1. jún 2016

@namornicka ano ano, na metodke to tak bolo, ale zase kludne mozu spravit matiku a sj a potom aj hentie testy k tomu
na gamce minuly rok robili aj iq testy vraj, teraz od toho upustili, ale to nie je biling

celasapremenim
1. jún 2016

@namornicka inak a su aj deti, ktore su vedene rodicmi, nie zeby mali v hlave nasrate a boli nechapave, ale preto, ze nevidia komplexne jednoducho ucivo a nevedia si skompletizovat tie povinnosti cojaviem po tretiu triedu a tam ked sa ten rodic na to vysere
tak amen tma
lebo moze byt, ze si sikovne dieta takym sposobom praveze dobre utopi
vsetci rodicia, co sa venuju dietatu pri priprave do skoliy, ak to hocijakym sposobom potrebuje, to robia velmi dobre
rodicia, co na to seru, uvidia neskor, ci su spokojni sami so sebou a svojim pristupom
vsetko sa ti pri detoch vrati ako bumerang
ale najma sustredena pozornost je super

namornicka
1. jún 2016

@celasapremenim No veď ja mám syna tretiaka, a teda amen tma, keď sa s ním niečo učím 😀 Strácam nervy a vždy si hovorím, že na to kašlem, ale potom sa upokojím a na ďalší deň idem. Našťastie mu stačí málo, ale stáť mu za pätami trochu treba. Pretože si uvedomujem, že ten základ mu musím dať teraz.

namornicka
1. jún 2016

Ale napr. mám kamošku, čo sa ešte so siedmakom učí a to spôsobom, že preberá s ním všetko učivo, čiže vie fyziku, biológiu, všetky vedomosti mu vlastne sprostredkováva znovu. Ja si myslím, že treba deti naučiť aj "vyžrať si", keď niečo zanedbá. Ona doma vlastne každý deň cca 2 hodiny rieši s puberťákom učivo, lebo že vraj "on to má na háku".