Je 8 ročné gymnázium len pre nadaných?
Prosím vaše osobné skúsenosti s 8r. Gymnáziom, je len pre nadaných? Alebo sa tam dostali aj vaše priemerne deti ? Mám na mysli detí s čistými jednotkami na vysvedčení na prvom stupni. (jednotkari bez špeciálneho nadania). aké máte skúsenosti?
@namornicka mozno ten jej siedmak ma pamat z ucha do hlavy a nie z oka do hlavy, moj sa niekedy tak uci, ze si nahra ucivo prerozpravane, aj dcera to tak robi a lepsie si to zapamata, ale on ma tu zrakovu pamat aj tak vybornu, to uz len aby si to nejak obzvlatnil skor robi, ale treba skusit, co komu pasuje
moj manzel sa cely zivot ucil tak, ze si pisal, cize z ruky do hlavy, niekomu to sedi lepsie
@eeffka na aké doucko? oficiálne tzn. Zverejnene na nete buď danou školou alebo inou oficialnou formou? Alebo "potajme, po znamosti, s učiteľom danej skoly formou verejného tajomstva"?? Na to som sa pýtala....príklad: každý chodí na doucko,ale nikto nevie kam, lebo to sa nepatrí pitvat, 8r. Gym. V istom meste nič také neponuka,ale deti chodia...kde? To už je tajné🙂 preto sa pýtam, príde mi to trápne trošku táto situácia z môjho okolia
@celasapremenim ha, na gamču som chodila pred 30 rokmi a už vtedy sa tam do matickej triedy okrem talentoviek z matiky robili aj IQ testy... takže vravíš že to až tento rok zrušili ? 😀
@katarinapekna v BA mas firmu Exam a tam chodili deti co poznam, najdi si ich na nete. Normalne po sobotach, slovencina a matika. Potom ini zas chodili aj k ucitelom na dane skoly, niektori sa ucili doma, je to rozne. Tie skoly to ale oficialne neponukaju, tak neviem ako to zorganizovali.
@namornicka je mi jasné, že existujú aj oficiálne formy doučka, napr. ten exam, to je v pohode, je to legitímna forma doučovania. ja som však mala na mysli tie, o ktorých sa "nerozpráva", ale existujú. mna sa to nijako netýka, len sa pohybujem v takom prostredí, kde sa rieši aj toto, tak ma to proste napadlo, že načo je dobré takéto utajované doučovanie? A prípadne, ako sa k nemu obyčajný človek bez kontaktov dostane? no asi nijako lebo pochybujem, že teoreticky ak oslovím učiteľa daného predmetu z danejho gymnázia napr. mailom, tak mi zrejme ťažko odpovie, nieto ešte očakávať, že povie "jasné, budem vaše dieťa doučovať". a nepáči sa mi celý tento systém a školstvo ako také je úplne celé zlé, takže filozofujem trochu sama pre seba 🙂
@fra ja viem iba, ze minuly rok boli a tento nie, tie predtym roky nemam prehlad
@katarinapekna moje chodili do toho examu, ale co viem, tak su vseobecne zname mena ucitelov na gymploch, ktori su ochotni nejaky cas dietatu dat hodiny doucovania, to este neznamena, ze budu mat dopredu priklady z testov , aj na zs su ucitelia, co doucuju deti, dokonca aj taki, co napr. deviatakov doucuju uplne zadarmo a gjh ma napr. taky system, ze gymplaci doucuju zskarov matiku a tak, maju to nejak zakomponovane v povinnostiach a je to super
napr. na gjh ti uplne staci, ked sa dieta zucastni ich koresponcencneho seminara z matematiky, deti robili aj olympiady, pythagoriady, maxikov a co existuje
a nie preto, aby nahrabali body, ale aby vela pocitali a stretli sa po typovej stranke s co najviac prikladmi, to je zaklad
sj a literaturu snad nema problem nikto sa doucit aj sam, aj testy si robit, je toho kadetade plna rit, verejne publikovane testy z minulych rokov z danych gymplov, kam sa idu robit prijimacky
este aj dni otvorenych dveri ponukaju vyskusanie si prijimacok naostro
ak je dieta v pohode a rodicia na to maju dost casu, da sa dnes kludne dodupat matika a sj a lit aj doma
@katarinapekna Ja reagujem iba na tvoj koment, že hovoríš o utajovanej forme doučka, že dieťa chodí, ale nevie kde. Viem, že doučko priamo na škole je neoficiálne, ale tie decká, aspoň v mojom okolí povedia na tvrdo kde chodia, či na ten Exam, alebo na tú alebo tamtú školu. To ti vážne "piatačka od susedov" nepovie kde chodí na doučko? Tiež neviem ako sa k tomu dostali, či majú známe učiteľky, to tie deti ani nezaujíma (možno preto ti nepovedia), rodič mu povie budeš chodiť tam vtedy a vtedy. Moje deti tiež neriešia ako som veci vybavila, či je to oficiálne alebo nie.
@katarinapekna ani mne sa nepáči náš školský systém, nepoznám nikoho komu by sa páčil.
@katarinapekna jaj tak povedz no funguje to tak ze oslovis ucitelku svojho dietata ze chces doucovanie, ale ona ti povie ze by to bolo neeticke doucovat vlastneho ziaka, ale moze ta skontaktovat s inou ucitelkou ( kamoskou, znamou) z rovnakeho predmetu a ak chcete dohodnete sa.
V mojom pripade to mala byt matikarka z druhej triedy a doucovanie malo prebiehat v kabinete pocas pracovnej doby pani ucitelky cize cca 14-16,00 za ceny ktore boli 10% nizsie ako komercna firma.Samozrejme bez danoveho dokladu.
Tak mi dvihli tlak podmienkami az som si od zlosti nasla tu firmu, dovodom nebola cena lebo tu som porovnala az ked som skontaktovala firmu. Este mi niekto bude rozpravat ako su chudacikovia ucitelia upracovani a nedoplateni...
moj nazor na gymnazium je ze si ako chudobny medzi bohatymi , co sa vravi ze je v zivote lepsie ako byt bohaty medzi chudobnymi.....mozno sa deti zhorsia v znamkach ale ako uz mamicky spominali, stoji to za to ked je skola na lepsej urovni a hlavne decka ktore tam chodia by mali mat v hlave trochu viac rozumu, pricom na ZS ostavaju vsetky "vrstvy" a mozu dieta zviest na zle chodnicky, pokazit a tak....
@namornicka asi ta mala, resp. jej rodicia dobre vedia, preco jej to nepovedia :D
@celasapremenim no ja to urcite od deti netaham,nemam preco,akurat,co som sa s detmi bavila bolo to,ze ano,idu na prijimqcky,lebo rodicia chcu,oni nie. To bola aj moja starsia reakciu tu na nete na margo toho,ze ja skutocne z okolia nepoznam dieta,ktore by mi povedalo,ze sa samo rozhodlo a preto to ide skusit. K tym douckam je to o tom,ze matky tvrdia,ano,chodime sa doucovat,ale na otazku kam,je ticho a tema sa zmeni,len preto sa pytam tu,lebo je u viac ludi,qnonymita a snazim sa cely ten chory system ako-tak pochopit na vasich roznych skusenostiach. Nic viac,nic menej.
@katarinapekna Ja mám dcéru na gymnáziu a + doučujem AJ mnoho gymnazistov, i pripravujem na prijímacie pohovory. Mám presne opačnú skúsenosť ako ty. Drvivá väčšina detí ide na skúšky, lebo chcú oni a nie rodičia. Rovnako ak sú prijatí, majú voľnosť v rozhodnutí, či nastúpia. Ano, na doučovanie pred prijímačkami sa chodí a nevidím na tom nič čudné. Nie každá škola má super učiteľa, nie na každej škole stíhajú učivo podľa plánu. Rovnako si deti vyskúšajú iné typy cvičení a majú spätnú väzbu od doučujúceho. Ešte som sa nestretla, že by mi niekto tajil, komu chodí na doučovanie. Väčšina doučujúcich pristupuje profesionálne a neexistuje, že by dali vopred test deťom. Ale viem o zopár nepoctivých. Ale určite by som nepísala vo všeobecnosti. Aspoň u nás to nie je také kritické, ako to popisuješ ty.
Ja na gymmnáziu neučím. 😉
Ja poznam tiez mnoho deti v mojom okoli, co do toho isli z vlastnej iniciativy a preto ze im na tom zalezi. Uz to nie je ako kedysi, ze co rodicia z dietata chcu mat tak to aj budu mat, lebo sa tak rozhodli. Dnes myslim, ze si deti velmi nedaju hovorit do svojej buducnosti 🙂
Volakedy bolo len pre nadanych. Aj 4rocne bolo len pre nadanych. Bolo, bolo kym sa nepodarilo zabit nase skolstvo.
@katarinapekna nemam problem povedat, ze sa deti chystali na prijimacky, som na ne hrda :D aj to vyjadruje, ze maju nejaky ciel, ked sa dokazu pripravovat na prijimacky este aj popri skole
s takym pretlakom prihlasenych deti na prijimacky sa potrebuju u nas chystat aj deti, co su v skole vynikajuce, je len super, ze to zmaknu
v mojom okoli su ludia otvoreni, nestalo sa mi, zeby mi niekto nepovedal, skor ma upozornili, ze je to potrebne, aby sme nezaspali :D juch
@vadimito ahoj. Pozeram ze si sa pytala pred rokom - ako ste natom? Skusili ste? Dari sa?
Ja si pamaetam ze kedysi to bolo naozaj len pre nadane deti - moj brat navstevoval prvu triedu 8rocneho gymnazia v celom okrese - prihlasenych asi 150 deti, otvarali 1 triedu pre 20 deti - robili sa tesy zo vsetkeho plus IQ a psychotesty na socialne spravanie... co sa tyka tych samych jednotkarov🙂 moj brat medzi nich nepatril - z tych 150 deti ich ale bolo asi 120 a aj za znamky sa dostavali body - cize na startovacej ciare on so svojimi aj 3kami bol medzi poslednymi... z tych 20 deti ktore prijali nebola ani polka so samymi jednotkami - IQ a socialne testy spravil moj brat napr. Najlepsie, ostatne tiez nadpriemerne... uz vtedy som pochopila ze jednotka z jednej skoly je nieco uplne ine ako jednotka z inej... nehovoriac o tom ze len vypoveda o tom ci dieta sa naucilo co malo, nie o tom ako dokaze pracovat pod realnym stresom, co vsetko v tej hlavicke realne ma a pod. ...
Ja som tu yz velakrat pisala ze moja dcera sa neuci sr systemom a znamky si tam deti musia zasluzit - ziadne ze vychadza len 1 dvojka tak dame jednotku aby sa nepokazil priemer🙂 nemas vykon na tv? Sami jednotkar a z tv 3ka... u nas 1 dostavaju len nadpriemerne deti - teda nie ze ovladaju ucivo skoly ale robia viac ako chce skola a vedia viac... odporucanie na 8rocne gymnazium sa dava v 4tej triede , moja je 3tiacka - v kazdom pripade ja netlacim na pilu, vidim v com je talentovana - ak nato bude mat ma dvere otvorene, ak nie urcite najdeme nieco ine v com bude dobra a stastna
@katarinapekna Moje dieta na doucovanie nechodilo, ucili sme sa doma sami a zvladlo prijmacky aj sa dostalo na 8 rocne gymnazium a to v Bratislave, kde je dost velky pretlak. Poznam deti, co chodili na doucovanie a prijmacky nezvladli, takze asi to nie je vzdy len o tom, ze rodicia chcu, Ja si myslim, ze ak je dieta sikovne tak sa to v zivote potvrdi a ak ho tlacia len rodicia, tak sa to tiez ukaze, ziadna skola ani vzdelanie automaticky nezabezpeci, ci dieta bude uspesne a hlavne stastne.
@stella333 ved povedz, do ktorej skoly sa dostalo tvoje dieta? moje jedno z dvoch sem
https://www.gjh.sk/files/prijimacky/PS5BS_2016.pdf
pozri si, co je to pretlak
v nasom okoli su same sikovne deti, vsetky co sa chystali na prijimacky skusky uspesne zlozili, ale ked z 328 beru 28, tak snad to netreba nikomu vysvetlovat, ze sa moze stat, ze neprijmu pre nedostatok miesta velmi sikovne dieta, je to LEN PISOMKA :D
neviem si predstavit, zeby sa dieta chystalo poctivo na prijimacky, hoci aj doma len a nezlozilo by nejaku skusku, to uz musi byt nejaka trema, alebo problemy pri testoch pisomnych
@celasapremenim Skolu nebudem menovat, ale pocty poznam dobre, lebo som to sledovala, teda u 8 rocnych gymnazii. Mne to vyslo priemerne podla skoly na jedno volne miesto zaujem 4 az 6 prihlasenych deti.
@celasapremenim Neviem, tie deti co poznam nespravili z matiky. Mozno chceli viac rodicia, ako tie deti.
@stella333 je to mozne, inak to nie je sranda
radsej neriesit ako nutit
jaj ako uz viem ako si to myslela, sorry :D v poho
no tu je este pretlakova metodova, tam beru po dve triedy, tomasikova....vazovova? to su take vychytene skoly
bajkalska este
@celasapremenim Ano tieto gymnazia som myslela, este doplnim GAMCU.
Ahojte, ja mám známych čo zažili niečo neuveriteľné 🙂
Ich syn robil minulý rok prijímačky na 8r. gymnázium do Čadce a skončil druhý. Chcel ísť ale do Žiliny, tak šiel aj tam. Jeho otec nám to opisoval takto: "Vedel som, že ho určite zoberú, tak som si povedal, že budem listinu žiakov pozerať od 60-teho miesta, ktoré bolo posledné na prijatie. Pozriem kto tam a tam náš syn !!!
Nevedel som či sa mám tešiť alebo hnevať 🙂 "
Tak sme sa na tom dobre zabavili ale je vidno, že nie je škola ako škola. Logika je podľa mňa takáto:
Ak dobrý žiak chodí so slabšími, potom ho spomaľujú, lebo musí čakať kým niečo povedia, napíšu a pod.
Ani učiteľka na nich nemôže ísť zložito. Preto sa treba tlačiť na 8.r. gymnázium a inklúzia na školách je nástroj na osprostenie národa. Tí čo hovoria o inklúzií majú deti na elitných školách v Rakúsku. Dobrá škola zásadne ovplyvní život dieťaťa, preto treba do toho investovať čas, energiu, peniaze. Je to jeden z mála rozhodujúcich okamihov vášho dieťaťa tak neváhajte. Jednoznačne treba doučovanie alebo kvalitný nástroj na učenie ako sú napríklad smartbooks učebnice, kde je všetko učivo matematiky a slovenčiny aj s vysvetleniami a postupmi. Ale hlavne budete vidieť čo už vie a ako mu to išlo + v čom sa má zlepšiť...
@botka3000 my mame alterntivu dobru k osemrocnemu
takze, viem, ze keby daco, neklakne vedomostne
ale suhlsim
@botka3000 suhlasim s tebou, ze do vzdelania treba investovat, ako pises. Na druhej strane, ja mam z priemyslovky byvalych spoluziakov co skoncili architekturu, alebo technicku univerzitu a dnes maju dobre pracovne pozicie. V podstate to, co v nich bolo, to sa skor ci neskor ukazalo. Potom mam kolegyne, co chodili na osemrocne alebo bilingvalne gymple a maju priemerne pracovne pozicie s nizkym platom, mlade baby, bez ambicii.. Preto si myslim ze ok, kto je uz v tej piatej triede zrely ist na gympel nech ide. Ale vseobecne to neplati, ze ti co ostanu tak stagnuju.
@namornicka Myslím si, že platí to staré porekadlo "výnimka potvrdzuje pravidlo" vo všetkom.
V tomto prípade je to asi o pravdepodobnosti a štatistike. Jednoducho dobré 8 ročné gymnázium dáva lepšie vyhliadky skôr ako priemyslovka. Tak isto lepšie vyhliadky dávajú lepšie známky ako horšie. Ale istota to nieje. Je to iba vyššia pravdepodobnosť lepšieho uplatnenia.
A tak naši rodičia múdro hovorili, výnimka potvrdzuje pravidlo.
Mám brata staršieho až o 15 rokov odo mňa a hoci mu to pálilo, šiel na priemyslovku a tam sa pokazil s partiou. Začali chodiť na pivo a prihlášku na výšku nakoniec roztrhal, že by bol starý ... keď by sa ženil.
Tak mu to poradili skvelí kámoši. No jednoducho aj v tomto je väčšia šanca, že sa dostane do dobrého kolektívu, kde budú ambície považované za prednosť a nie hlúposť.
Dnes má roky a rozum tak banuje.

@namornicka mozem ti povedat a odporucit, vydrz, maly je teraz v piatom a super sa odpichol odo mna, ja ho len chvalit mozem uz
v tretej triede, kebyze nevidim ako mu to pali z matiky a ze ked si precita tri strany uciva raz, tak mi to vie povedat vlastnymi slovami, tak by ma treplo, kym sme zbuchali vsetko, co bolo treba, ale najma stracal svoje veci v skole, ako od siltovky cez peracnik vsetko a co bolo u nas najhorsie, on si povedal, ze si to bude pamatat a nezapisal si dolezite veci o nadchadzajucich pisomkach a podobne do zrkadielka :D
a poooodobne :D
teraz uz stracam prehlad, ako vyzeraju ucebnice a som spokojna ako kabela s tym :D
ked ma riaditelske pisomky, alebo koncorocne alebo taketo dolezite terminy, tak ho preskusavam este, ale inak cista pohoda, takze vydrzat, ovocie bude sladke :D