icon

Je 8 ročné gymnázium len pre nadaných?

vadimito
20. júl 2015

Prosím vaše osobné skúsenosti s 8r. Gymnáziom, je len pre nadaných? Alebo sa tam dostali aj vaše priemerne deti ? Mám na mysli detí s čistými jednotkami na vysvedčení na prvom stupni. (jednotkari bez špeciálneho nadania). aké máte skúsenosti?

celasapremenim
5. jún 2016

@namornicka presne, ved na gymnazium moze ist dieta aj z deviny, tam uz nie je taky pretlak, lebo beru viac tried a ak sa posnazi, moze sa dostat aj bez prijimaciek, ked napise dobre monitory
ak je zska kvalitna, tak je to jedno
na kosickej napr. maju roven rovnaku na 2. stupni, ako na gympli
co sa tyka tych priemysloviek, mam obavu, ze viem tak o dvoch dobrych a asi aj to, keby chcelo ist dieta na technicku vysku, tak musi dodret matiku z nich

namornicka
5. jún 2016

@botka3000 co moze banovat? Ked mu to pali, predpokladam, ze si dobru pracu nasiel tak ci tak. Inac ja tu neobhajujem priemyslovky ani gymple, ja mam tiez vysoku skolu, to na osvetlenie, aby to niekto nepochopil tak, ze baba bez vzdelania tu niekoho odhovara od kvalitnych skol. Ale mam ak kamosky z detstva, co si zalozili firmy a nemaju vysku, a su teda pekne za vodou 😀

katarinapekna
6. jún 2016

@botka3000 a čo je na tom neuveriteľné?

celasapremenim
6. jún 2016

@namornicka aj ja poznam take, konkretne ale nemaju ziaden volny cas, ani cas pre rodinu, aj sa to odrazilo na vztahoch s detmi, bohuzial ..nie je to zivot pre mna, nie som ochotna za bytzavodou obetovat kvalitny cas straveny s rodinou, tak u nas radsej ta vs a lepsi prijem a co si budeme.....
deti sa aj tak zariadia podla svojho :D:D:D:D

jarus1
8. jún 2016

ahojte,
mám čerstvú skúsenosť s absolventkou 8 ročného gymnázia. Dokonca z doby, kedy sa rozhodovalo ked bola v 4 ročníku ZŠ s vtedy robila prijímačky. Dieťa. Na listine prijatých svietila v polovičke a tak sa držala celých 8 rokov. Neľutujem toto rozhodnutie a to nielen to čo sa hovorí, že rodičia a deti majú pokoj. Bola v triede podobne "zdatných" detí. Počas celého štúdia som takmer nevedela čo sa učí. Bola samostatná a rýchlo vyrástla, resp. "obišla" jednu detskú fázu.
Druhú nevýhodu vidím v tom, že deti 8 ročných gymnázií sa tak dva tri roky snažia a potom pochopia, že nemusia. Stačí prejsť ročníkmi. Sú oslobodené od stresov prieskumov a monitorov, od prijímačiek za strednú školu. To v nich začne podporovať lenivosť a nesnažia sa. Preto si myslím, že deti z normálnych stredných škôl sú bojovnejšie, otrlejšie a pripravenejšie na realitu "získať si svoje miesto na pracovnom poli".

celasapremenim
8. jún 2016

vsetko je relativne

celasapremenim
15. jún 2016

aby sme neboli ako stado
tak tu je iny pohlad na vec a javi sa mi vsetko ako tetris so skutocnostou
jednoducho MA PRAVDU VO VSETKOM, CO TAM PISE TEN CLOVEK
https://dennikn.sk/483206/tomas-fertek-osemrocn...

gabona1
16. jún 2016

Ahojte, mne sa syn teraz tiež dostal na 8 ročné gymnázium, tak čítam, čo nás čaká, tiež mám strach. On sa veľmi teší, pretože si sám sebe dokázal, že prijímačky zvládol a dostal sa. Bolo to dosť ťažké, hlásilo sa 140 detí, brali 60. Určite tam budú aj šikovnejší od neho. Ale čo tak sledujem v okolí, tak deti sú tam spokojné, sebavedomejšie, pretože sú to už stredoškoláci. Čo ma teší, že už mám jedno dieťa na strednej a nemusíme riešiť monitor a stres v 9 ročníku ZŠ.

dkethe
16. jún 2016

@gabona1 ja si prave myslim, ze rozhodovanie a prva velka skuska po 9.rocniku je velmi dolezite. dat moznost dietatu rozhodnut sa, mat 4 roky navyse na objavovanie jeho kvalit aby sa rozhodol ktorym smerom vybrat

za mna 8r gym. nie - ja som nan chodila a mam teda 10 rokov na toto rozhodovanie :D

dkethe
16. jún 2016

inac este pridam moju skusenost.
moje 8r gymnazium bolo (vraj) druhe najlepsie v meste, bolo nas 35.
z mojho pohladu, 10 ludi tam bolo nadanych, 10 priemernych, a 15 katastrofa :D
viete co je z tych 15 katastrofalnych a polky priemernych? katastrofa. sice par z nich VS ma, ale vsak co je to dnes urobit VS. aj ked jeden z nich sa vysvihol dost dobre, kseftarsky spekulant :D

cize zato dnes vnimam 8r gym negativne

celasapremenim
16. jún 2016

ja si inak nemyslim, ze monitor je stres
ved stale maju dake pisomky a skusky a sutaze, fuuurt daco :D

stella333
17. jún 2016

@dkethe Na ZS je ten pomer este horsi, tych nadanych je urcite menej v jednej triede.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
marytesss
19. jún 2016

ja som šla na gymnázium po deviatom ročníku, ale nemali sme dobrý kolektív. čo sa týka predmetov, šlo mi to ťažšie, ale našli sa aj géniovia, čo sa neučili a vedeli všetko. osobne by tom to nechala na dieťati, čo samo chce.

hettinka
19. jún 2016

@marytesss áno, to je najlepšie ... motivovať dieťa k čo najlepším výsledkom, ale v konečnom dôsledku si musí budúcu profesiu a tým aj školu vybrať samo ... lenže v 5. triede dieťa sotva vie, čo chce v živote robiť. No pre rodiča je to pohodlné riešenie, má dieťa "upratané" a nemusí sa už stresovať nad výberom strednej školy. No ak dieťaťu nesadne, dá sa vždy prestúpiť na inú SŠ.

marytesss
19. jún 2016

hettinka@ napr moja sestra šla na 8 ročné. a povedala že to nikomu neodporúča, lebo po 8 rokoch je tam už väčšinou "ponorková choroba" :D čiže skúsenosť negatívna.
pokiaľ to dieťa chce skúsiť tak by som ho nechala ísť na príjímačky. keď to skúsiť nechce, nechala by som ho normálne dokončiť základnú a potom samo ho nechať rozhodnúť kam na strednú. 🙂

hettinka
19. jún 2016

@marytesss aj na ZŠ je v tej 8.-9. triede celkom slušná "ponorka" ... dcére teraz končí a tiež už rozpráva, že sa teší, kedy konečne odíde. Nie preto, že by mali v triede zlé vzťahy, ale proste už sa teší na nových ľudí.
Ak inak škola vyhovuje, toto by som nejako neriešila 🙂

botka3000
10. sep 2016

@namornicka našiel si prácu hneď po škole vo fabrike, trochu ho tam aj uznávajú ale zarobí málo... tak že banuje kvoli platu

gita17
10. sep 2016

@vadimito jasne, ze ta tvoje vzdelanie nezivi, ked si si vybrala taku hovadinu ako filozofia. Co by si s tym ako chcela robit? To vsak neznamena, ze ti, co si vybrali lepsie sa svojou vyskou aj nezivia

carmen33
11. sep 2016

@celasapremenim my ked sme sa hlasili na GJH bilingval bolo 410 deti prihlasenych. Nedostali sme sa. Ale nastastie sme sa dostali na Metodku bilingval. Teraz je dcera uz 3. Syn je teraz 5 na ZS a tiez sa rozhodujem ci ho dat na 8 rocne ale na GJH. Uci sa na same 1. Je sikovny. Ale tiez ho chcem dat na doucovanie - pripravu. Sice som chcela bilingval ale na ten moze prestupit, ale strati rok. Uvidime ☺

namornicka
12. sep 2016

@carmen33 My tiež rozmýšľame s dcérou nad Metodkou bilingválnou, avšak vzhľadom k monopolu angličtiny si kladiem otázku, či jej tá franina na niečo bude. Ja sama ovládam francúzštinu a teda poviem ti, vyžaduje sa čoraz menej. Tak mám dilemu, lebo kvalitná škola to je, len či by tú námahu čo tam vynaloží zúžitkovala.

carmen33
12. sep 2016

@namornicka My sme sa rozhodli behom mesiaca. Bola 8, vlastne nas nahovoril kamarat ze ked sa uci vyborne nech vyskusa o nic nepride keby ju neprijali. Je spokojna aj ked o tom nesnivala. Prve 2 rocniky sme mali na vymene francuzsky. Mile dievcata.
Ved je tu vela francuzskych firiem a znaciek. A dcera je sikovna. Ma velke plany. A AJ sa ucia od 2 r.
Ved AJ vie kazdy.

eeffka
12. sep 2016

@carmen33 ahoj j amam dceru na 8r a vyzera ze dostane francuzstinu aj ked sme ju nechceli... ako je na Sk pouzitelna
nie sme ziadni frankofili a ako sme skonstatovali s muzom v nasom ponimani je to taky jazyk na paradu.
Tu v Ke podla mna nepouzitelne, kde v BA sa s takym jazykom da uplatnit ( mimo skolstva a tlmocnictva)
Dakujem

pencil
12. sep 2016

@eeffka neviem ako v KE, ale v BA je vela francuzov, je tu vela francuzskych firiem (napr. jedna zamestnava az 700ludi) a vo vedeni su sami francuzi, maju v BA aj francuzske skoly, takze v BA sa francuzstina uplatni dost

carmen33
12. sep 2016

@pencil a nielen v BA ale aj v okoli

gabona1
12. sep 2016

Ahojte, tak my sme už na gymnáziu začali, som sama zvedavá ako to pôjde, zatiaľ veľká spokojnosť. Črtá sa im fajn kolektív, ale všetko sa len ukáže. Dieťa je nadšené, len nech mu to vydrží. Správajú sa ku nim ako k deťom, som sa bála, aby ich nebrali ako gymnazistov.

katarinapekna
12. sep 2016

@carmen33 doucovanie kam? Akou formou?

vevesh
12. sep 2016

@eeffka vsade a vsade - o com sa velmi na sk nehovori, vsetky veci v zahranici prebiehaju vo francuzskom jazyku- v eu, nato a milion inych organizacii funguje cez Fj....ake bolo moje velke prekvapenie, ked som isla , ze super namakana s aj,nj (vsak najdolezitejsie jazyka-aspon na sk) a stretla sa v zahranici s ludmi s tym, ze.....no akurat tak na paradu, musela som sa aj Fj doucit, ak som si chcela skrtnut... 😉

hettinka
12. sep 2016

myslím, že každý jazyk je plus, u nás momentálne frčí ruština, či bude na niečo, alebo iba na parádu, to sa neodvažujem povedať...
Dcéra chcela na gymnáziu španielčinu, ale zaradili ju do skupiny AJ + NJ ... tek nevadí, ak bude treba, ďalší jazyk sa naučí aj v jazykovke.

carmen33
12. sep 2016

@gabona1 tak daj potom vediet. Som zvedava.