Je 8-ročné gymnázium správna voľba? Skúsenosti a názory
Rozhodujeme sa, či to skúsiť. Mate niekto skúsenosti? Aj tie negatívne ma zaujímajú. Ďakujem 😊
Spýtaj sa dieťaťa, či chce ísť, má sa rozhodnúť sam/sama
Môj je tretiak a je spokojný
moja išla minulý rok, rozhodla sa sama, ja som bola proti, ale keď chcela nech skúsi. Prijímačky zvládla na výbornú, bola v prvej dvaciatke čo som ani nečakala. A veľmi je spokojná hlavne s kolektívom. Presne ako píšeš @mirkava , tie deti sú tam iné. Sú síce šialené ale už inak ako na základke... Moja si tam našla super partiu, všetci spolu vychádzajú, žiadne skupinkovanie, osočovanie, hádanie ... Čo sa týka učenia tak prvý ročník majú taký adaptačný, čiže nie je toho veľa ale myslím, si že to postupne bude len ťažšie. Dôležité je, čo chce tvoj syn samozrejme 🙂
aj moja je v prime a je spokojna ze isla, nelutuje.v ZS boli este v 5. triede deti co vydavali pocas hodiny zvieracie zvuky a pod..tuto su deti sikovnejsie a mentalne zrelsie, vacsinou z rodin, kde sa detom venuju.tahaju ju dopredu, nie naspat.
@mirkava Obe moje deti isli na osemrocne gymnazium. Starsia je uz na VS, mladsia v kvarte a v oboch pripadoch to bolo vyborne rozhodnutie. Ale zalezi od dietata. Obe deti boli od zaciatku sk. dochadzky samostatne, ucit sa nemuseli a nepripravovali sa ani na prijimacky-starsia dcera mi to vtedy vysvetlila tak, ze ak na to ma, tak ju zoberu a ak nie, tak potom kludne ostane na ZS, mladsia mi to sice takto explicitne nepovedala, ale "pripravovala" sa rovnako. Co sa kolektivu tyka, tak v oboch pripadoch lepsie ako predtym na ZS a vedomosti tiez. Ale su deti, ktore sa tam trapia a mozno by im bolo lepsie na ZS, takze sa rozhodujte podla schopnosti a najma je dolezite, ci to dieta tam vobec chce ist.
@mirkava môj syn sa učí veľmi dobre, ale na gympel nechcel ísť kvôli kamarátom, ktorých má tu na škole, sú dobrý kolektív, chodia po škole von bicyklovať, atď. A musel by dochádzať autobusom, chodil by dosť neskoro domov. Zostal na ZŠ, je spokojný.
@mirkava V prvom rade je veľmi dôležité ako sa k tomu stavia dieťa. Moja staršia je septima, minulý rok skončila s vyznamenaním. Je, ale pravda, že tempo je vražedné. Učí sa aj do polnoci niekedy dlhšie. Veľa prác a projektov. No neľutuje ona a ani my. Stojí to zato. Mladšia dcéra bola na skúškach ale pre nedostatok miesta ju nevzali. Asi to tak malo byť. Skúsime bilingválne z 9. ročníka.
Čauko, mám osemročné gymnázium ešte zo starých časov, keď sa chodilo zo štvrteho ročnika a gymnaziom človek vedel ušetriť rok času. Maturoval som ešte ako 17 ročný. Moje gymnázium bolo so zameraním na matematiku a fyziku.
Po gymnáziu sa akosi automaticky očákavalo, že človek pôjde na vysokú školu, získa titul a nájde si dobrý job ako inžinier/magister. To bolo v postsociku, kedy vysoká škola zvykla niečo znamenať.
Dnes je realita taká, že 90% mojich spolužiakov robia nejaké úplné blbosti, ako napr. v Lidli a pod. Ja a ešte jeden spolužiak sme podnikali, mali sme aj medzi sebou biznisy (ja webstránky, on marketing). Bohužiaľ už zomrel. Ďalší zo spolužiakov je doktor. O ostatných toho veľa neviem, ale nič, čo by stálo za reč. Minimálne polovica z nich je v zahraničí, väčšinou v česku.
Dnes by som už do gymnázia nešiel, a keby mali v mojich 11 rokoch moji rodičia rozum, zarazili by mi to a urobili by dobre. Okay, ja som možno ten svetlejší prípad, ale ako hovorím, dnes gymnázium nič neznamená. Lebo je to všeobecná škola, po ktorej môžeš ísť robiť všeobecnú robotu, ktorú zvládneš aj bez gymnázia. Za mojej éry človek aspoň ušetril rok života, dneska nič. Zbytočnosť.
No a realita je taká, že štvorkar, čo nevie ake i sa píše v slove pyrohi, dakde bagruje za 70€/motohodinu, alebo má vlastný autoservis, kde žere 50€/hodinu a podobne. A jednotkarka, so skončenou vysokoškolskou filozofiou sa dakde pri páse za minimálku presviedča o tom, že sú ľudia, čo sú na tom horšie.
@mirkava ako bývalá študentka gymnázia -
za - úroveň - proste je iné, keď je študent z učnovky a študenti gymnázia. Mentalita, chovanie, rešpekt (ku všetkému). Ja osobne si neviem predstaviť študovať učnovku. Úplne iná úroveň vzťahu učiteľ/študent. Široký záber vedomostí, široký záber súťaži, kurzov, pobytov v zahraničí. Veľa možností. Výborná príprava na Vš.
Proti- rýchle tempo učenia, niektorí nestíhali. Vysoké nároky na vedomosti, čo niektorí nezvládali. Po vystudovani sa očakáva vysoká škola, po vyjdení nemáš v ruke žiadny list, remeslo.
Ja som chodila na 8roč.
Môj si vybral sám. Ja som nechcela, aby išiel na gymnázium, ale on chcel, dostal sa. Teraz je v septime. Ja som rada, že som nemusela riešiť prijímačky v puberte.
@mirkava ako matka dvoch deti, kedy sa jedno na osemrocne nedostalo a druhe ano:
- starsi v sedmicke a osmicke doslova uz trpel. Ten mentalny rozdiel medzi nim a zvyskom triedy sa brutalne zvyraznil. Ucil sa stylom - precitam si cez prestavku pred pisomkou - a zakladku daval na same. Nastastie sa dostal na bilingval a od septembra konecne zacne na neho tlak a bude sa musiet ucit ;)
- mladsi sa dostal na dve osemrocne, vybral si to tazsie a denne dochadza 30 km.... brutalne vdaka tomu dospel. Su tam skvely kolektiv - cez prazdniny sa stretlo 19 deti z 22, len tak, lebo sa dohodli ;) Nevyhoda - nemoze iba davat pozor na hodine a pisat pisomku, dejepis sa realne musi pred pisomkou aj ucit - to doteraz nepoznal. S priemerom 1,4 je najhorsim v triede - asi take deti tam chodia. Za mna - vyrazne vacsie naroky ako na zakladke. Avsak mam pocit ze na neho je aj to malo, takze silno zvazujem prestup na bilingvalny odbor - aby sa aj on musel zacat viac ucit a pouzivat mozog.
Osobne som zastancom DOBRYCH osemrocnych gymnazii - ako som neskor zistila, to, kde syn nahodou nenastupil, sa moc medzi tie dobre nezaraduje ;) ale zase - vzdy lepsie ako zakladka
@mirkava a este potvrdzujem to co pise
@tilly - tam zvykne byt zrovna aj zhorsenie prospechu, dlabanie na skolu celkovo.... moj mal nastastie tuto fazu do polovice siedmej triedy - potom sa nastval a rozhodol sa ze si bude cez prestavky citat poznamky a da to na same - a tak aj bolo ;) len teda ak by sa tak nerozhodol..... 🤷🏼♀️
Chodila som, nastup v 99tom, cize moze byt moj pohlad zastaraly.
Negativa: za dieta v 11rokoch rozhoduje rodic, dieta sa tak oberie o prve dospelacke rozhodnutie v 15tich. Ak je kolektiv zly, taha sa 8rokov. Na mojej skole bolo aj 4r gymn. - mentalne mi vyspelejsi prisli tito studenti, neporovnatelne, co ako dievca som sledovala chlapcov - ti 'nasi' boli jak deti aj na maturite.
Pozitiva: o rok kratsie studium, ktore uz dnes neplati.
Mojim detom som vybrala top ZS, a urcite chcem aby tam zostali do 9. Maju kopu zaujimavych predmetov a 'akcii', sutazi, na druhom stupni. ja si spominam len na suche predmety (aby sa stihali osnovy). Co sa tyka urovne ziakov, neviem toto porovnat, ale 2/3 mojich spoluziakov (ja vratane) mali od kvarty trojky a vyssie. Detto pokarhania riaditelom padali, takze aj tou urovnou si niesom ista.
@dkethe Obe moje deti chceli ist z vlastnej vole na 8r gymko (lebo vsetci z triedy sa hlasili). Takze ja som o nich nerozhodovala, ani som ich na to specialne nepripravovala, ziadne doucka a pod. Ja osobne mam pocit, ze to gymko je jednoduche. Syn je v sexte a ma lazo-plazo. Dcera v kvarte ma premotivovanu triednu, na monitor zo slj ich drtila test za testom, ale ine predmety sa mi dcera nestazovala. Je pravda, ze obe deti mam sikovne, ucenie im ide lahko, tak asi ten pohlad mam subjektivny.
@lonely66 Ano, chybne som to napisala, chcela som napisat, ze NEMAM. Ale chcela som tym napisat svoj nazor, deti, ktore sa dostali na to gymnazium bez vacsej snahy, asi budu zvladat to studium jednoduchsie, ako tie, ktore si tie prijimacky vydrilovali. Potom aj to studium, ak nemaju bunky na ucenie, je trapenie.
@lonely66 vdaka za prispevok, verim ze za tie roky doslo k zmenam.
Na druhej strane, od vsetkych v okoli pocuvam ze "ja chcem aby islo dieta na 8r". Takze ani dnes by som netvrdila ze ide impulz vylucne od deti.
Cas studia porovnavam v aktualnej dobe, netreba obkrucat - boli to roky ked 9. bol, a odchadzalo sa zo 4.
A vsetci co mali v kvarte trojky, zvesela odmaturovali. Ja na ciste dokonca, kedze focus bol uz len na vybrane predmety. Akurat dvaja, co uz s pociatku mali 4ky, odisli.
Jasne, chapem pripady, ze ak dam dieta na biednu zs, tak chcem aby odislo co najskor. Preto som s mojimi skusenostami vybrala zs taku, aby mali celych 9r stimulujuce prostredie.
Moj sym bol studentom 8 rocneho gymnazia ,vybral si to sam vtedy isiel po 4 rocniku,ako 18 rocny maturoval,cele studium mi zobralo 10 rokov zo zivota,ucil sa na same 4 ,aj reparat z matiky mal,zmaturoval na 4 zo slovenciny,jedine z predmetov mal 2 ktore chcel studovat,aj si podal prihlasky na vysoke skoly,prijali ho na jednu kde musel robit primacie skusky,z 80 brali 20 (UMB),na vysokej skole syn nemal problem skoncil Bc,aj Ing,bol vyhlaseny medzi najlepsich studentov ,za odmenu bol aj na studiach v zahranici a este 1 rok mu chyba do PhD,posobi na Slovenskej akademii vied,tym chcem napisat ze znamky na gymnaziu niesu vsetk ov zivote,nesadol si tam z ucitelmi,iba sa mu vysmievali ze im ide robit hambu na vysoku skolu,a vidime ze kde to dotiahol doteraz

@mirkava mam osobnu skusenost, a bolo to super, aj ked som sla po 4roch rokoch na inu strednu skolu. Stretli sme sa tam hrstka takych tych ,,inteligentnejsich'' deti, a mne sa strasne pacilo ze sa chalani nebili/nenahanali/nerobili nam dievcatam zle, ze studijne tempo bolo sviznejsie...