icon

Je bežné, že deti platia školské výlety aj učiteľom?

7. okt 2022

Dobrý deň,
otázka najmä na tých, čo sú učitelia alebo majú nejakú skúsenosť. Je bežné, že deti platia školský výlet do sumou aj za učiteľov? Učitelia nemajú hradené tieto náklady v rámci vyššej výplaty za to odbor napríklad?

Nie že by mne vadilo zaplatiť za učiteľov niečo, viem aké majú bežné platy, ale dcéra s týmto došla a ževraj to vadí väčšine rodičov spolužiakov, tak by ma zaujímalo, že ako to je a ako to vidíte, lebo ja som si doteraz myslela, že to zaplatí škola(stát)...

asocial
8. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl no pockat, damy! Ja som v SKD, ale realne som mala vcera 14 deti na zahrade a naozaj som im upiekla aj kolac!:D a behali mi aj po dome!🙂

A teraz vazne, som vdacna, velmi vdacna, ze v nasej triede su normalni rodicia a nie take kreatury ako lienka.
Som v SKD dobrovolne, chcela som to - uvedomovala som si, ze je to obohacujuca praca, no narocna. Vazne - mam aj dve integrovane deti a bolo by fajn, keby take zeny ako lienka, aby si to skusili. Mimochodom, je sobota vecer a ja sedim nad skolskymi papiermi.

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2022

@asocial Obavam sa, ze niektorym ludom neotvori oci nic.

jajka257
8. okt 2022

@asocial áno. Aj ja som mala skvelých rodičov. Ale boli medzi nimi aj také kreatury. Problém je v tom, že jedna hentaka zničí všetko dobre, čo urobia iní rodičia.

adkoalauri
8. okt 2022

@lienka.7 vieš aké voľno dostanú učitelia za týždenný pobyt v škole prírode? 3 hodiny. Prepáč ale tvoje príspevky strašne zovšeobecňujú jednotlivé školy.Počas celej doby pandémie sme učili online, mala som denne 4-5 hodín- na 1. stupni. Dokonca sme mali inšpekciu. Takže nepíš prosím ťa jednu somarinu za druhou. A keď tvoje deti sa učili tak, ako to opisuješ, za to sa poďakuj sama sebe,že si si pre nich vybrala takú školu. A ešte jedna otázka, ty pozývaš učiteľov k sebe na kávu? Lebo môj dom, môj hrad, moje súkromie...žiadne deti ku nám nechodia a ani nebudú a to nie preto že ich nemám rada ..úplne mi stačí, že riešim problémy Zolka, Janka, Danka večer aj o siedmej zo svojho súkromného telefónu.

viestta
8. okt 2022

@jajka257 poznám mamičku, ktorá zaklopala docentov na dvere s tým, že nech jej vysvetli prečo jej synacika vyhodil zo skúšky. Ešte o tom hrdo rozprávala, že aká ona je starostlivá.

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2022

@viestta nestras😀

viestta
8. okt 2022

@lienka.7 posiat úlohy cez edupage nie je povinnosť učiteľa, ma to oznámiť len žiakom, ktorí neboli na vyučovaní. Zaznačiť si co je DU a ktoré učivo sa v škole preberali je úlohou žiaka. Zvládnu to aj prváci ZŠ.

jajka257
8. okt 2022

@adkoalauri ja jej tu nebudem vypisovať, ako som fungovala. Nestojí mi za to. A obhajovať sa pred ňou nemienim. Tí, ktorí ma poznajú v reálnom svete, vedia aká som a neznámemu nicku na sociálnej sieti nič vysvetľovať nebudem. Lebo ona vie len urážať a zosmiesnovat. A už som z toho vyrástla. Nestojí mi to za to. Ale presne viem, aké komplikovane a náročné bolo online.

lienka.7
8. okt 2022

@viestta ja som písala o situácii cez koronu, aspoň poriadne prosim ta citaj! Neviem, ked sa do skoly nechodilo asi mala podľa teba nastúpiť telepatia, ci ako?

jajka257
8. okt 2022

@viestta aj ja som už o tom počula. Normálne mi prebehol mráz po chrbte. Po takomto trapase, by som ako študentka chodila kanálom. A máme by som povedala svoje.

viestta
8. okt 2022

@lienka.7 a co si spravila pre to, aby nastala náprava? Aby hodina na dištancom netrvala 20 minút, ale 45. Kde si sa dovolavala riadneho plnenia povinnosti učiteľa?

lienka.7
8. okt 2022

@jajka257 urážať a zosmiesnovat vies akurat ty. A vieš co, presne ako si napisala ty, aspoň o jednu "kreaturu" v školstve menej. Zbožňujem učiteľky ktoré si myslia ze len ony maju patent na rozum, a keď si rodic dovoli povedat niečo proti alebo co i len poukázať na niečo, tak presne, uz je podla teba kreatura.👌👌👌 pripadne si este za to zasadnu na jeho decko.
Mas pravdu, také do skolstva nepatria, nech sa radšej doma venujú svojej rodine.

sarahh09
8. okt 2022

Pre učiteľov je to práca a veľká zodpovednosť.
V dnešnej dobe veľká nevďačnosť voči učiteľom.

lienka.7
8. okt 2022

@viestta teraz pises uplne od veci, ale ok. Chapem ze tu musis ist s davom 😉

viestta
8. okt 2022

@lienka.7 nemám potrebu ísť s davom. Ale chápem, ten dav ta valcuje argumentami, takže si na učiteľky príjemna ako osina v zadku.
Ale k mojemu predchádzajúcemu komentu: Ty si sa sťažovala na odflaknutu výuku počas dištančného vzdelávania, tak sa ta pýtam ci si len prskala jedovatu slinu na školstvo a ucitelov, alebo si svoju nespokojnosť vyjadria aj tam, kde by moi zjednať nápravu.

lienka.7
8. okt 2022

@viestta a mimochodom, otázka od autorky znela uplne inak. Odpoved je, nie. Nie sú rodicia povinní im čokoľvek platit. Povinna je to im uhradit škola. Tak ako každému inému zamestnancovi refunduje cestovné a diéty v pripade potreby jeho zamestnávateľ.
Ked sa im nepáči, nech na výlet nejdu. Podla ich reakcií mi to ale pripadá, ako keby s nimi chodili na tie vylety pomaly každý týždeň.
To tie "kreatury" tu nasledne začali riešiť nevdacnost rodicov a ako ich to zaťažuje ze sa im ony starajú o deti, zasahuje im to súkromného života a podobne hovadiny.
A mimochodom, pokial je rodic s učiteľom spokojný tak nema pre neho význam riesit par eur, co by teda mal za neho zaplatit. Ak tomu tak nie je, tak asi bude niekde problém. Žeby v učiteľke? Paneboze, len to nie!!!
Len toľko k tomu. A píšte si tu co len chcete a vzajomne sa tu podporujte a utvrdzuje sa vo svojej genialite.

lienka.7
8. okt 2022

@viestta opäť si precitaj este raz moj príspevok a nechod s davom. Potom možno aj zistíš ze tvoj koment je uplne mimo. Pekny vecer

onedaynick
8. okt 2022

@lienka.7 pisem ti, ze robim s detmi vsetky aktivity, vylety, exkurzie, sport, turistika, kultura. To, ze ma ty nazyvas trafenou husou vypoveda o tebe, nie o mne.

letfenixa
8. okt 2022

@lienka.7 a keďže školy nemajú peniaze na diéty učiteľom za výlety a exkurzie, učiteľ si to zo svojho platiť nechce a nechcú to platiť ani rodičia, tak žiaci na výlety ani exkurzie chodiť nebudú.

viestta
8. okt 2022

@lienka.7 nemám dôvod baviť sa dalej s osobou, ktorá používa termín kreatura pre ľudí, ktorych ani nepozná

lienka.7
8. okt 2022

@viestta ako prve ma kreaturou nazvali tvoje "kamosky" ale nevadí 😉
Len toľko k tomu ked chces byt velice spravodlivá a mudrovat tu silou mocou
Uz ti to napisali v inych diskusiách, kde si sa vehementne voči tomu ohradzovala ake vidim ze je to pravda. Drukuj si ti od veci ďalej s tymi tvojimi "kreaturami" Maj sa krasne

elizabeth175421
8. okt 2022

@lienka.7 za stav škôl nemôžu školy ale štát, ak sa nebavíme o súkromných.. na margo toho, že dostávajú náhradné voľno, prípadne peniaze.. neverím.. ja robím iba v mš, mám rannú smenu cca so 13. A o 16. Musím ísť na akciu, ktorú máme v mš, mimo mš a pod a nik nám za to nedá voľno ani peniaze.. prac. Ešte je len začiatok roka a už mám viackrát, že som bola v robote 10hodín za deň a nikto mi nič nedá

lienka.7
8. okt 2022

@onedaynick nikde som ta priamo nenazvala husou, to ze si si to ty zasociovala na seba, za to ja nemôžem.
@letfenixa zaujimas sa vobec na co a ako su minane peniaze, s ktorými hospodári tvoja škola? Hm?
Reálne ti ukázali cisla, ze na to škola nema peniaze? Asi nie, vsak. Mate nejakých sponzorov? Nie, prečo? Ano, zaujimas sa akych a co ma škola od nich?
Ok, nechodievajte na exkurzie, ale žiakom povedzte reálny dovod, a to ze škola vam to nechce zaplatit. Opakujem, rodic nie je povinný vam to platiť. Je to iba jeho dobra vola. V prípade spokojnosti s učiteľom to predsa nemoze byt ziadny problem. Ale vy to nemôžete brat ako samozrejmost. Navyse rodic plati ďalších xks veci, na ktoré taktiež škola dostava peniaze.
Vies, je smutne, ze sa tu navazate do iných, udajne nevzdelanych rodicov, ale zároveň ako vysokoskolsky vzdelane osoby nepoznáte svoje základné práva a neviete za ne bojovať. Rodicia nie sú žiaci, ktorí musia byt ticho a nepovedat ani slovo. To by ste si mali uvedomiť a možno aj ich ochota spolupodielat sa na dobrovolnom financovaní skolstva by potom bola ochotnejsia.

lienka.7
8. okt 2022

@elizabeth175421 pracu nadčas a jej vykonávanie pre zamestnávateľa definuje zakonnik prace. Pokial ho tvoj zamestnávateľ porušuje, mas pravo sa obrátiť na inšpektorát prace. Mozes podat aj anonymný podnet a IP sa nim bude zaoberať.

asocial
8. okt 2022

@lienka.7 ešte dodám jednu vec. Snažím sa, aby deti mali každý deň dačo zaujímavé - všetok materiál okrem bielych kancelárskych papierov (odmeny pre deti, paličky, tvrdý papier, obálky, hocičo) kupujem z vlastných peňazí, neobťažujem rodičov. A poviem ti, že je to dosť. A to môžem preto, lebo máme dva príjmy, a keď vidím radosť detí, mám z toho radosť aj ja. To ti nepíšem preto, lebo sa chválim. Ale preto, aby si vedela, ako to na drvivej väčšine škôl chodí.

elizabeth175421
8. okt 2022

@lienka.7 nikto sa tým zaoberať nebude. Kolegyne sa už sťažovali. Ono možno Ti povedia, źe si tam bol, ale povedia, že dobrovoľne. Ako dokázeš, že ti to prikázali? Ak neprídeš, lebo vieš, že zo zákona nemusíš, tak si to odserieš minimálne celý šk. Rok, lebo si si dovolil neprísť.. a takými aktivitami, vecami a hovadinami, kktoré budú. Definované tak, že ich urobiť musíš a zaberie ti to 10x viac času ako keď raz na takú aktivitu pôjdeš.. mám s tým skúsenosť..

lienka.7
8. okt 2022

@asocial pred takou kreaturou ako ja sa predsa ty nemusíš obhajovať 😉
Len pre tvoju informáciu, ja nemám najmenší problém zaplatiť niečo, co je poskytnuté môjmu dietatu, pomoze výučbe, a pod., to aby bolo jasne. Ale od učiteľky očakávam primeranú a asertivnu komunikáciu. Nie, aby sa po mne vozila ako po malom skolacikovi. Ja to nerobím, tak od nej si to tiež vyprosim.

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2022

@lienka.7 Rozumiem tomu dobre, ze ak Ti ucitelka vyhovuje, tak zrazu nevadi, ze sa na vylet pre ucitelku skladaju rodicia? Uz nevadi, ze to nie je podla "predpisov"?

matullienka
8. okt 2022

@lienka.7 no nejak veľmi neverím tomu, ze keď ti niečo nereze vieš sa slušne správať. O tvojom správaní si presvedčila na 10 stranách

xena0
8. okt 2022

@bilberryday cesťak musí byť vždy vypísaný o Tom som nepočula žeby z lenivosti si ho učiteľ nevypisal, keďže je to nevyhnutnosť..