icon

Je bežné, že deti platia školské výlety aj učiteľom?

7. okt 2022

Dobrý deň,
otázka najmä na tých, čo sú učitelia alebo majú nejakú skúsenosť. Je bežné, že deti platia školský výlet do sumou aj za učiteľov? Učitelia nemajú hradené tieto náklady v rámci vyššej výplaty za to odbor napríklad?

Nie že by mne vadilo zaplatiť za učiteľov niečo, viem aké majú bežné platy, ale dcéra s týmto došla a ževraj to vadí väčšine rodičov spolužiakov, tak by ma zaujímalo, že ako to je a ako to vidíte, lebo ja som si doteraz myslela, že to zaplatí škola(stát)...

viestta
9. okt 2022

@jajka257 to riziko.sinplne uvedomujem. V tomto štáte ešte veľká väčšina ľudí nedošla v ekonomickom povedomí až tak ďaleko, že by vedeli, že aj to co je "zadarmo" niekto zaplatiť musí. Keby školy platili za učiteľov náklady na výlety, niekde by tie peniaze museli zobrať. Nekúpili by učebnice, nesvietili by na chodbách, nekupovali by ucebne pomocky... Alebo by jednoducho neorganizovali nič co im osnovy neprikazuju a mimovyucovaciu "zábavu" pre žiakov by (s radosťou a úľavou) prenechali na rodičov. A keď tak čítam reakcie "právne erudovamych rodičov bojujúcich za spravodlivost a zlepšenie stavu skolstva " tak je to asi tak bude.

viestta
9. okt 2022

@kenzom mňa poučovať nemusíš, ja viem ako to chodi

zuzana76
9. okt 2022

@viestta len to bude úplne naopak a tu sa dostávame k tomu problému, ak to budú musieť platiť školy, tak sa takéto aktivity eliminujú z plánu prace triedneho učiteľa, to znamená, že exkurzie nebudú, ani výlety a pod. Čiže to, na čo sa tie deti vlastne najviac tešia, sa zruší, v konečnom dôsledku sa zníži tým pádom aj kvalita vyučovania, alebo školy budú zavadzať zvláštne fondy pre prípad takýchto aktivít, ale to tiež zaplatia len rodičia, alebo začne vznikať viac súkromných škôl, kde bude viac zážitkového učenia, ale tam to tiež zaplatia stále ti istí rodičia, ale štátne školstvo práve naopak pôjde este nižšie svojou úrovňou, pretože tam budú chodiť deti, ktorých rodičia nebudú ochotní nič platiť a dostanú teda len ten naozajstný základ

zuzana76
9. okt 2022

A ak si ľudia myslia, že vzdelávanie je zadarmo, tak nie je, ak si myslia, že veď kolko dani sa odvádza, prečo na toto nie su peniaze, tak plaču na nesprávnom hrobe, mnoho škôl nemá možnosť generovať zisk, áno niektoré by mohli, rôzne ucilistia, kde žiaci vyrábajú nejaký tovar v rámci učenia sa, alebo umelecké školy a pod. Ale nie vždy sa to da a ten zisk by mohol pokryť takéto veci, ako napríklad výlety

viestta
9. okt 2022

@zuzana76 ja toto plne chápem. Ti bojovníci za spravodlivosť v podstate spravia svojim deťom medvediu službu. Ale oni budu spokojní, však hrdinsky zabojovali.

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@viestta Vacsina tychto bojovnikov je smela len na nete😉

viestta
9. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl asi tak

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@viestta a o to urputnejsie tu bojuju, lebo vedia, ze v realnom zivote stiahnu chvost, tak si to musia vynahradit😉

betulinka1
9. okt 2022

Nikdy som sa o to nezaujímala co je v cene výletu. Ucitelka povie kolko doniest a ja to neriesim. Som rada, ze im robia program, boli v zoo, v skole v prirode a to su zážitky k nezaplateniu. Ja ich skor obdivujem, ze sa im chce ist s toľkými detmi niekam, ja by som to nedala.

zuzana76
9. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl ale su aj takí, čo nestiahnu chvost, mnoho krát si myslia, že bojujú za svoju pravdu, ale nevidia pravdu toho druhého, pozerajú len na seba a svoje dieta a nie optikou spravodlivosti, takí vedia byt veľmi nepríjemní

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@zuzana76 ano, ale mnohi su len na nete velki hrdinovia😉 Ale bohuzial oba typy zneprijemnuju zivot a chut ist pracovat do skolstva, resp. celkovo s ludmi. A to ja som dost velky kritik skolstva, tiez sa mi kadeco nepaci, ale na druhej strane viem, co sa da a co nie a co bezny ucitel moze ovplyvnit.

benit
9. okt 2022

@lienka.7 ty si riadne mimo. Nic mi neplati skola. Mam vypisany cestak, ak je to jednodnovy vylet a dostanem stravny listok. Za švp mam 1 den nahradneho. A mam nastarost vyse 20 divočakov. Si muslis ze skolami da dvojnasobnu vyplatu? Kludne si to chod vyskusat. Vdaka bohu, ze nemam taketo matky ako si ty a autorka temy.

pipistrel13
11. okt 2022

@sardinka32 ako ucitelka som rada,ze su este rodicia,ktori to vidia takto...my sa na SS bezne stretavame s tym,ze ak chcu decka stuzkovu,ze akoze nam maju zaplatit veceru?...keby rodicia videli kolko casu nas stoji nacvicenie oficialnej casti,zajednanie vsetkych potrebnych veci a pod...akoby sme uz naozaj boli najvacsi chudaci,co su odkazani na jednu veceru...
nehovoriac o tom co vsetko tu v tychto casoch riesime s deckami,suplujeme castokrat nezaujem rodicov,kuzlime znamky,aby neprepadali,robime co mozeme,aby sme z kazdeho "urobili"cloveka,ale aj to je rodicom malo,nech si spomenu na distancne vzdelavanie,vtedy si nas zacali opat trocha vazit...a kazdeho kto ma nazor ako nam je dobre,nech si to pride vyskusat...ja mam tuto pracu rada,ale mnohi sme vyhoreti,znechuteni a nie je to len otazka platov,ved cela spolocnost vidi ako skolstvo vyzera...platime si fixi na tabulu zo svojho,papiere,tonery,vsetko z nasich platov,len by s chcela vidiet kto z rodicov by toto robil...

jajka257
11. okt 2022

@pipistrel13 niekde som sa tu dočítala, že učiteľ môže byť vyhorety, len keď nič nerobí, resp. nudi sa.
A presne ti rozumiem, čo zazivas a robíš pre deti.

kenzom
Autor odpoveď zmazal
pipistrel13
11. okt 2022

@jajka257 ano z toho nicnerobenia ludia vyhoria☺️
neviem ci si to myslela ako ironiu alebo naozaj...ja este aj ako odborny zamestnanec,riesim tolko veci co by mali rodicia,ze neviem kde mi hlava stoji,nehovoriac o vecnej nespokojnosti rodicov,ked im s dietata s popriemernym intelektom nedokazeme vykuzlit genia...

jajka257
11. okt 2022

@pipistrel13 to mne tu napísala jedna, že som vyhoreta z nič nerobenia. Tak to vyznelo. A ano, bolo to odo mňa ako sarkazmus. Učila som17 rokov. Viem, čo to je.

irusa
11. okt 2022

Nechápem prečo by mali rodičia platiť učiteľom.. má to zaplatiť zamestnávateľ ..

zuzana76
11. okt 2022

@irusa ale ten to nezaplatí, nie je to povinnosť, samozrejme nie je to ani povinnosť rodičov, keď sa nikam nepôjde, aspoň budete vedieť dôvod

zuzana76
11. okt 2022

@irusa myslím povinnosť absolvovať výlet, či exkurziu

irusa
11. okt 2022

@zuzana76 v pohode...svet sa nezrúti,ak nepôjdu...no myslím,že v prvom rade by mali byť rodičia oboznámení,že sa skladajú aj učiteľom.. a rozhodnúť sa,či si ochotní to financovať... zvyčajne napíšu poplatok a nikdy som osobne nevidela rozpis nákladov...teraz som platila synovi 40 e za exkurziu a popravde neviem,čo som vlastne platila

zuzana76
11. okt 2022

@irusa a čo ti ten učiteľ napíše, môže ti poslať faktúru za autobus a ak nocovali, tak faktúru za nocľah, ktorá bude spolu, napr 400 eur doprava, 400 eur nocľah, vydelí počtom žiakov a hotovo, je to tak vždy

zuzana76
11. okt 2022

@irusa a čo tam zaplatil učiteľovi? Že išiel autobusom, ktorý bol objednávaný pre žiakov? Nocľah je asi samozrejme, že keď nocuju deti, tak musí aj učiteľ, ak by škola mala platiť pre každú triedu výlet dvom učiteľom, tak to nerobí, ti dostanú ledva fixky na tabuľu každý rok

zuzana76
11. okt 2022

@irusa ak nenocovali, tak si platila faktúru za autobus, vstupy, pripadne ak mali nejaké jedlo

zuzana76
11. okt 2022

@irusa a ti učitelia neorganizujú exkurziu pre seba, pre nich je to robota, treba vždy komunikovať na rodičovskom, mne bolo vždy ako rodičovi jasne, že každá faktúra sa delí počtom deti

zuzana76
11. okt 2022

@irusa a ja som to nikdy nebrala, že platím niečo učiteľovi, platím môjmu dieťaťu a platím človeka, ktorý tam s ním je nad rámec svojich povinnosti

irusa
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
11. okt 2022

@irusa tak bus a vstupy do múzea, na hrad, alebo kde boli, ak mali nejakého sprievodcu, my sme napr mali v kameňolome sprievodcu, tak aj toho sme platili, na všetko bola faktúra, alebo blok, ktorý sa rozratal počtom žiakov , takže áno, učiteľ tam bol de facto zadarmo

irusa
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
11. okt 2022

@irusa lebo 40 eur je dosť vysoká čiastka, ale závisí ako ďaleko boli, či napr bolo stojne a kolko, parkovisko platí autobusár a to sa platí samozrejme z peňazí žiakov, parkovanie nezaplatí autobusar zo svojho