Je deviaty ročník základnej školy prínosom?
Ahojte, aký je váš názor na deviaty ročník ZS? Ja som chodila 8 rokov a bola som rada,keď som nastúpila na strednú Učivo bolo pre mňa zaujímavejšie. A potom som sa ponáhľala do zahraničia pracovať. Žiadne prázdniny sonechcela. Vraj je 9.ročník prínosom pre sociálne slabšie rodiny, ale ja v tom pre nich vidím skôr záťaž. Aký je váš názor?
PSinak ľutujem, že som nešla na VŠ.
Podľa mňa to prínos je, nie každé decko ide na gympel,ktorý má cez cestu poprípade 5 km od svojej dedinky. Niektoré deti si svoju školu vyberú dosť ďaleko od svojho mesta a čaká ich náročné cestovanie, ktoré určite zvládnu lepšie ako starší.
@sisaka tak to ti môžem zodpovedne povedať, že žiak s 3-kami sa na gymnázium nedostane, ako to rozpráva v TV pán premiér, nie je to pravda!
Dcéra išla tento rok na také prestížnejšie gymnázium, časť žiakov prijali aj bez prijímačiek, podmienka bola ale výborný priemer a MONITOR nad 90% obidve časti, ona to splnila, takže si mohla vybrať, kam pôjde. A ten zvyšok išiel cez dosť tvrdé prijímačky.
Na to naše sa tiež nemá šancu dostať trojkár, také časy chvíľu boli, ale už sa pominuli. VUC znižujú stavy, počty tried na gymnáziách a už posledných pár rokov je to také že sa nedostane každý ... treba aj dobré známky a dobre napísať testy, prípadne úspechy na olympiádach, body za súťaže.
Len potom už akosi žiakom prestáva záležať na prospechu, lebo však na VŠ už je úplne iná situácia ... pár žiakov si prospech drží, tí ambiciózni, čo chcú ísť na medicínu a do zahraničia, ale zvyšok vie, že sa dostanú "niekam" aj bez prijímačiek.
@hettinka tak mozno na vasom gympli to je tak... tam, kde som chodila ja, tak to bol jeden z 10 najlepsich gymplov na slovensku, ucitelia boli prisni a vela sa vyzadovalo od ucitelov. ked som tam dosla ja, tak trosku ta uroven klesla. predo mnou brali bez skusok iba priemer 1,00 u mna uz brali priemer do neviem kolko plus prijimacky... poviem ti, ze mala som spoluziaka, ktory bol sice dobry z informy, ale to asi tak bolo vsetko. slovencinarka nechapala, ako mohol spravit prijimacky, pretoze v diktatoch mal vecne 25 a viac chyb a gramatika mu nehovorila absolutne nic... a aj u dalsich spoluziakov bolo jednoducho citit, ze tam fakt nemaju co robit, lebo na to nemaju... ale pan riaditel dostal kluce od auta na stol a ziak bol prijaty... a hovorim o mojom posobeni na gympli v rokoch 2004 az 2008. minuly rok tam koncila segra a je to tam este horsie... stari ucitelia sli do dochodku a tym mladym to je jedno... a ziakom to iste... hlavne ze passaty parkuju pred skolou a kazdy druhy ziak dojde rano do skoly autom... takze chyba je inde ako v 9. rocniku...
@hettinka ja slovensku TV nepozeram, pri mene Fico sa mi obracia zaludok, takze co kde Ta osoba natrepe tiez neviem, ale este stale mam kamaratky/zname/rodinu, dokonca som sa rozpravala pred 2 rokmi s mojimi byvalymi profesormi, ziju na Slovensku maju deti, su ucitelmi na ZS, SS takze vsetci sa spykli a klamu mi, neviem preco sa tak rozhodli, ale ok beriem.
@guiseppinka áno, pred 10 rokmi to tak (bohužiaľ) bolo, no posledné 3-4 roky sa aspoň u nás situácia zlepšuje, čo sa týka nárokov a naozaj pozorujem, že deti chodia šikovnejšie ... aj keď sa čierna ovca stále nájde. Niekedy sú to aj šikovné deti, ktorým "prepne" v puberte a prestanú sa učiť. Síce pár ľudí aj prišlo o miesto, lebo na našom gymnáziu boli kedysi 4 triedy po 30 žiakov, dnes máme dve v ročníku, to znamená, že môžeme prijať polovicu detí oproti minulosti a učitelia prichádzajú o prácu. Aj na okolitých gymnáziách znižujú počty tried, alebo limitujú počty detí v triede ... napr. na gympli, kam šla dcéra brali po minulé roky 150, tento rok už iba 120, teda tiež išli o triedu dolu.
Ja dúfam, že sa to odrazí na kvalite, určite to nejde zo dňa na deň, ale aspoň si to tí prváci vážia, že oni sa dostali a niektorí ich spolužiaci nie a museli ísť na obchodku, alebo hotelovú, alebo SOU.
A podľa vyjadrení bude tento tlak pokračovať, decká chcú presmerovať na odborné školy, tak,a yb na gymnáziá išlo menej detí a tie si budú môcť ( a musieť!) vybrať tie naozaj šikovné.
PS: zaplatené školy boli, sú a budú ... ale nemyslím, že by platili všetci, len pár zbohatlíkov .. a dnes už ani nemusia nelegálne podplácať, ked sú na SK súkromné školy, kde je to legálne možné vyštudovať za peniaze...
@valy ucim, ide to, ak na to mas. 🙂 nemyslim, ze mame na to iny meter ako dalsie skoly, naposledy prave tento sk.r. chlapec "preskocil" jeden rok. ak ma dieta schopnosti, ma sancu to dokazat. problem je vsak v tom, ze rodicia mnohokrat precenuju svoje deti, nedokazu sa na ne pozriet cez inu optiku.
@lilke asi to dost zavisi od skoly a nie vsade je to take prirodzene. ja som bola v situacii, ze syn skoncil prvy rocnik v zahranici, vedel citat a pisat v cuzdom jazyku aj po slovensky, pocitat, jednoducho vsetko a chceli mi ho zapisat len do prvého rocnika na Slovensku, nie do druhého. vraj mozno neskor by mohol spravit tie rozdielove skusky o par rokov, ale bola by to velka vynimka a urcite nie hned. ked som sa pytala, preco nemoze skusky urobit hned, tak mi bolo povedane, ze nemoze. takze Ty mas jednu skusenost a ja inu.
Ono to "preskakovanie" ročníkov má tiež svoje úskalia, dieťa síce vedomostne už môže byť ďalej, učivo ako také by zvládlo, ale otázne je, či je rovnako vyspelé v citovej oblasti, komunikáciii, sociálnych zručnostiach a či inak povedané zvládne byť v kolektíve o 1-2 roky starších detí, najmä neskôr v čase puberty.
Ak je dieta sikovne inteligencne vyspele a vedomostami nad rocnik. Moze sa venovat samostdiu a rozsirovat svoje vedomosti doma, po dohode s vyucujucim aj na vyucovacej hodine : )
@hettinka no presne o tom to je, ze nemoze dieta alebo rodic poziadat o preskusanie, ci zvlada ucivo, ked sa na to citi, a podla toho sa uvidi, do akého rocnika moze ist. je tam strasne vela podmienok a vselijakych subjektívnych ukazovatelov, preco sa tie skusky ani nemozu uskutocnit a nebudu povolene (a bali sa to do precenujucich rodicov, citovej zrelosti a pod.). podotykam, ze môjho syna v tej skole vôbec nestretli, ale vopred uz mali zaver.
a este dalsia prekazka su nejaky vyklad predpisov
Dobrý deň chcel by som sa spýtať či má dakto odpovede z geografie 9

@hettinka uroven znizuju nie rodicia ale gymnazium, ktore je ochotne prijat ziaka, ktory mal trojky. My sme mali v triede Len tych ktory mali Na zakladke same jednotky a par s dvojkami, ktori museli prejst narocnymi prijmackami. Rodicia su blbi, ze daju trojkara Na gympel ale konecne slovo ma gympel, ze takeho ziaka vobec prijme. Som rada, ze sa toho nasi stari profesori nedozili ...