Je domáce učenie detí praktické a ako to ovplyvňuje rodinu?
Chcela by som vedieť skúsenosti, za a proti pri učení detí doma...asi zárobková činnosť to nie je...napr. kamarátka má doma 5 detí, nechodia ani do MŠ ani na ZŠ, že ich učí doma, ale ja si to neviem predstaviť, potom ten muž musí koľko zarábať? Je živnostník napr. a stále doma...
@anonym_autor tak hádam pri vzdelávaní detí nie je hlavným kritériom finančné hľadisko, ale snaha dať deťom čo najlepšie vzdelanie. O úrovni nášho školstva si nerobím žiadne ilúzie, ale zas každý rodič nemá potrebné znalosti a ani pedagogické znalosti, aj keď si to možno sám myslí. A aj socializácia v kolektíve, nadväzovanie priateľstiev, schopnosť uplatniť a presadiť sa v spoločnosti a v neposlednom rade aj nevyhnutnosť podriadiť sa kolektívnej disciplíne sú veci, ktoré bude dieťa v živote potrebovať
Ako koľko dospelých má problém s home officom že sa ťažšie sústredia/rozdeľujú čas a pre deti je to ešte ťažšie mať domov aj ako školu aj na oddych, je lepšie fyzicky niekde ísť a neučiť sa sám, skôr sa myseľ prepne do toho módu že sa má učiť, doma je to ťažké.
O tom že im chýba potom sociálne správanie, adaptácia v kolektíve, prispôsobenie sa kolektívu ani nehovorím a nenahradí to bratranec alebo ihrisko. Teda ja nie som za domácu školu.
da sa to v pohode, ak by som mala 5 deti, tiez ich homeschoolingujem, asi, ak by som nezosalela uz pocas prvych rokov :D len tu ako pises = je podstatny ten prijem, lebo aj taketo deti potrebuju "mimoskolske" aktivity, sport, kruzky nejake, cestovanie, tabor.. aj keby som bola doma, toto by som detom neodoprela, prave naopak chodilo by sa stale niekam. Automaticky to chce velke auto, velky dom, pripadne dom a dvor= zahradu... Plusy su tam podla mna velke, ale to je naozaj iba od toho aky ma na to clovek "nazor", su podporovatelia aj kritici. Deti sa casto ucia, ak maju akcnych rodicov a rozumynch prakticke veci, okrem tych "skolskych" atd. naozaj homeschooling nie je o tom byt doma zavrety v bubline, mne sa paciv takom komunitnom rezime, kde naozaj su rozne deti, rozne rodiny, jedine co tam chyba je vyucovanie so zvonenin a nasekanymi predmetmi. Nemyslim, ze ma to vplyv na srpavanie sa. Nakolko ked idem pomedzi beznych skolakov, alebo aj mladych dospelych, nepovedala by som dvakrat ze im skolska dochadzka fyzicka dava nieco "vychovne", oproti tym, co tam nechodia.
Ano urcite v dnesnej dobe, u nas napr., kde treba platit za domy/byty a vsetko kupovat, jeden plat je ltt.. na druhej strane aj to chodenie do skoly nieco stoji, na 5 deti duplom. Poplatky za skolky/skoly,...
@anonym_autor hlavne sa treba zamyslieť ako to ovplyvní to dieťa...
zase ušetria na oblečení a cestovaní keď nikam nechodia, osobne by som to nechcela, môj syn by sa so mnou neučil tak ako sa učí s cudzím učiteľom a dieťa sa musí naučiť existovať bez rodičov a socializovať sa s rovesníkmi
@anonym_c12c29 ako prosím ťa ušetria na oblečení? 🙄
@anonym_c12c29 ako prosím ťa ušetria na oblečení? 🙄
@belllinka doma určite nepotrebujú tak pekné veci ako do školy, ak necestujú tak im stačí menej oblečenia (najmä vrchného), prezuvky, cvičky nič z toho nemusia mať
Opytaj sa kamaratky. Tu sa to zvrhne na utocenie na homeschooling. Mozes si o tom pozriet na ig profile “spolu.poza.skolu”
A hej no, je to obrovska socializacia v tych skolach - deti sedia v lavici s jedine rovnako starymi detmi, s ktorymi by sa v zivote ani do pokecu nedali, a vlastne rozpravat sa mozu len par minut medzi hodinami, nehovorim o sikane v takychto nutenych spolocenstvach, ale ano, to je to “plus”
@belllinka doma určite nepotrebujú tak pekné veci ako do školy, ak necestujú tak im stačí menej oblečenia (najmä vrchného), prezuvky, cvičky nič z toho nemusia mať
@anonym_c12c29 tak snáď niekam to dieťa chodí, čiže mikiny, bundy a ostatné musíš kúpiť tak či tak. A ak na to nemáš, ani v škole nemusí mať extra značkové oblečenie, ale stačí Sinsai a pod.
@anonym_c12c29 tak snáď niekam to dieťa chodí, čiže mikiny, bundy a ostatné musíš kúpiť tak či tak. A ak na to nemáš, ani v škole nemusí mať extra značkové oblečenie, ale stačí Sinsai a pod.
@belllinka nebudem sa s tebou hádať, len si spomeň počas covidu koľko sme toho potrebovali, pochybujem, že s 5 deťmi niekam pravidelne chodia
@anonym_autor a keď už tu ideme riešiť šetrenie, tak zas dieťa je viac doma, čiže spotrebuje viac elektriny, vody hajlzáku 🙂
Učím dieťa doma. Popri tom pracujem, čiže žiadna závislosť na manželovom príjme.
Na oblečení určite nešetríme, ako tu niekto písal. Učiť sa doma neznamená sedieť doma 24/7.
Denno denne sme niekde mimo domu. Chodíme na rôzne akcie, do múzeí, na hrady, výstavy a veľa cestujeme.
Na cestovnom nešetríme tiež, keďže do školy by chodila dcéra pešo alebo bicyklom.
U nás doma sa celkovo veľa míňa na knihy. A tam spadajú i encyklopédie, učebnice a doplnkové materiáli na štúdium.
Našťastie zatiaľ nemusíme platiť žiadne doučovania. Časom pravdepodobne i to príde a ochotne zaplatím.
Dcéra má socializácie toľko, koľko potrebuje a žiada sa jej.
Osobne nepoznám ani jednu matku, ktorá by nepracovala, keď ma dieťa v domácom vzdelávaní.
Veľa rodičov využíva služby rôznych komunitných škôl, súkromných škôl a podobne, kam deti dochádzajú na určitý počet hodín každý deň, alebo vo vybrané dni.
Ľudia mimo tejto problematiky majú často veľmi skreslené predstavy ako vôbec domáce vzdelávanie funguje.
Pre mňa je hlavné, že dcéra dosahuje veľmi dobré výsledky, jej vedomosti sa prehlbujú, výborne obstála na prijímacích skúškach, z vlastnej iniciatívy sa učí ďalšie cudzie jazyky a chémiu a biológiu nad rámec učiva základnej školy.
Učím dieťa doma. Popri tom pracujem, čiže žiadna závislosť na manželovom príjme.
Na oblečení určite nešetríme, ako tu niekto písal. Učiť sa doma neznamená sedieť doma 24/7.
Denno denne sme niekde mimo domu. Chodíme na rôzne akcie, do múzeí, na hrady, výstavy a veľa cestujeme.
Na cestovnom nešetríme tiež, keďže do školy by chodila dcéra pešo alebo bicyklom.
U nás doma sa celkovo veľa míňa na knihy. A tam spadajú i encyklopédie, učebnice a doplnkové materiáli na štúdium.
Našťastie zatiaľ nemusíme platiť žiadne doučovania. Časom pravdepodobne i to príde a ochotne zaplatím.
Osobne nepoznám ani jednu matku, ktorá by nepracovala, keď ma dieťa v domácom vzdelávaní.
Veľa rodičov využíva služby rôznych komunitných škôl, súkromných škôl a podobne, kam deti dochádzajú na určitý počet hodín každý deň, alebo vo vybrané dni.
Ľudia mimo tejto problematiky majú často veľmi skreslené predstavy ako vôbec domáce vzdelávanie funguje.
Pre mňa je hlavné, že dcéra dosahuje veľmi dobré výsledky, jej vedomosti sa prehlbujú, výborne obstála na prijímacích skúškach, z vlastnej iniciatívy sa učí ďalšie cudzie jazyky a chémiu a biológiu nad rámec učiva základnej školy.
@abbey1 ahoj, prosim ta, a ste to tu na slovensku? Je uz domace vzdelavanie povolene na 2.stupni zs?
No ja ich na jednej strane obdivujem, no na druhej to musí byť náročné, ešte k tomu stavajú dom, tak peniaze nazvyš asi nemajú, deti chodia len na tanečnú, nikde inde sa s inými skoro nestretávajú, najmenšie má asi 4 mesiace, všetky rodila doma...sú ako v takej bubline, lebo podľa nich sú všetci zlí, deti sa naučia zlé veci...a to si myslím, že tiež nie je ok, lebo ani oni nemajú veľa priateľov. A potom sú unavení, všetko ich bolí, proste ja vidím, že to nezvládajú, nie len kvôli škole ale hlavne aby si aj ona vedela oddýchnuť bez detí, len ich nedá do školy, lebo všetky školy a škôlky v okolí sa im nepáčia...ešte aj k doktorom chodia strašne ďaleko...no ja nevieme im to vysvetliť, nie len školu.
@abbey1 ahoj, prosim ta, a ste to tu na slovensku? Je uz domace vzdelavanie povolene na 2.stupni zs?
@hederamonstera Áno, je už 5.rok povolené.
No ja ich na jednej strane obdivujem, no na druhej to musí byť náročné, ešte k tomu stavajú dom, tak peniaze nazvyš asi nemajú, deti chodia len na tanečnú, nikde inde sa s inými skoro nestretávajú, najmenšie má asi 4 mesiace, všetky rodila doma...sú ako v takej bubline, lebo podľa nich sú všetci zlí, deti sa naučia zlé veci...a to si myslím, že tiež nie je ok, lebo ani oni nemajú veľa priateľov. A potom sú unavení, všetko ich bolí, proste ja vidím, že to nezvládajú, nie len kvôli škole ale hlavne aby si aj ona vedela oddýchnuť bez detí, len ich nedá do školy, lebo všetky školy a škôlky v okolí sa im nepáčia...ešte aj k doktorom chodia strašne ďaleko...no ja nevieme im to vysvetliť, nie len školu.
@anonym_autor ty si tu prisla len ohovarat ze?🙂 nie sa snazit pochopit. Ak rodila doma, viem si predstavit co za uzasnu zenu to musi byt, zena ktora miluje byt matkou a hlavnou prioritou pre nu je stastna rodina. (Uz vidim ako sa niekto vztahovacne urazi, ale tak to nemyslim). A domacim vzdelavanim to potvrdzuje. Im to vyhovuje, ta sa staraj o seba a zamysli sa, preco ta to stve a musis ju verejne ohovarat
@anonym_autor to to je už diagnoza, ty to nezmeníš, keď ona nechápe svojou bublinou ako deťom ubližuje
Nikdy!staci mi tyzden choroby a koncom tyzdna uz mam picit ze si vsetky vlasy vytrham..
Zlata dobra institucia ktora ma vzdelavaci aj vychovny charakter.
@anonym_285 Momentálne je dcéra v deviatom ročníku a doposiaľ sme zvládali učivo doma. Jazyky sa učí sama z učebníc, používa rôzne platformy, videá a podobne. Ostatné predmety sa učíme spolu. Využívame rôzne druhy učebníc, doplnkové videá. V dnešnej dobe nie je problém nájsť rôzne prezentácie, videá od učiteľov, profesorov. Plus sa dcéra väčšinu predmetov učí aj v anglickom jazyku. Ten jej je bližší. A áno, zatiaľ stačili moje vedomosti a internet.
Zvládli sme tak i prijímacie skúšky na gymnázia. V dnešnej dobe je tých možností veľa.
@abbey1 zaujimalo by ma kedy a koľko hodín denne pracuješ..
@anonym_autor zda sa, že kamaratka ma úplne inú predstavu o výchove a vzdelávaní, pre ňu sú určite veci dôležitejšie, zmysel vidi v niečom inom ako ty.
Dosť som si zisťovala o DV a môj názor nezainteresovaného človeka bol na začiatku úplne iný, než keď pochopíš dôvody a ako to cele funguje. Iste ani DV nie je ideal a vela záleží od schopnosti rodiča a jeho vzťahu s deťmi, takze úroveň môže byt veľmi rozlična.
@anonym_autor ty si tu prisla len ohovarat ze?🙂 nie sa snazit pochopit. Ak rodila doma, viem si predstavit co za uzasnu zenu to musi byt, zena ktora miluje byt matkou a hlavnou prioritou pre nu je stastna rodina. (Uz vidim ako sa niekto vztahovacne urazi, ale tak to nemyslim). A domacim vzdelavanim to potvrdzuje. Im to vyhovuje, ta sa staraj o seba a zamysli sa, preco ta to stve a musis ju verejne ohovarat
@hederamonstera
Ahoj, nie celkom, ja ju na jednej strane obdivujem, lebo ja by som to nedokázala, mám ju rada, len som chcela vedieť, že či je to niekto taký a vie to fungovať, vaše názory...
@anonym_autor tak prese oni to maju zo "zlych dovodov zavedene". PRe taketo veci by sa mal posudzovat dusevny stav rodicov. Jednak ci vedia poskytnut detom dostatocne vzdelanie doma, ale aj tieto nazory v detoch len strach, nervozitu musia vyvolavat. A potm co, ked ich do toho sveta vypustia v dospelosti? :D proste cele odveci. S tymto pristupom, nie je co velmi obdivovat. Naozaj nie je. Jasne s malymi detmi nech su doma, ale ked maju tak male deti, je to uz konecne cislo? Ale vacsie by mali chodit do kolektivov deti, ludi. Prave kvoli tomu poznaniu sveta a nazorov.
No, ono majú deti vo veku 7,6,5,3, a 4m...tam je inde problém, oni si ani nenechajú poradiť od kamarátov, deti by proste mali byť v kolektíve, ako pôjdu na SŠ napr. ako sa uplatnia v živote keď nič nezažijú len rodičov a určitý počet ľudí okolo nich. Ja som to nemyslela v zlom, ale ako matka s 5 detmi môže žiť, učiť ich, navariť, upratať, oprať atď., a potom sa ešte nevyspí celú noc a má zdravotné problémy? To nie je ohováranie, mne ich je aj ľúto už, lebo určite je super matka každé to dieťa potrebuje aj ju pre seba sa venovať...
@hederamonstera
Ahoj, nie celkom, ja ju na jednej strane obdivujem, lebo ja by som to nedokázala, mám ju rada, len som chcela vedieť, že či je to niekto taký a vie to fungovať, vaše názory...
@anonym_autor
Ja som chcela vedieť názor tých, ktorí tak žijú moja...nie ohovárať...aj ty učíš deti doma? Daj príspevok...
Učiť jedno dieťa je asi ľahšie ako 5...
No, ono majú deti vo veku 7,6,5,3, a 4m...tam je inde problém, oni si ani nenechajú poradiť od kamarátov, deti by proste mali byť v kolektíve, ako pôjdu na SŠ napr. ako sa uplatnia v živote keď nič nezažijú len rodičov a určitý počet ľudí okolo nich. Ja som to nemyslela v zlom, ale ako matka s 5 detmi môže žiť, učiť ich, navariť, upratať, oprať atď., a potom sa ešte nevyspí celú noc a má zdravotné problémy? To nie je ohováranie, mne ich je aj ľúto už, lebo určite je super matka každé to dieťa potrebuje aj ju pre seba sa venovať...
@anonym_autor tak to maju este male deti, velmi... tam sudit nic nemusis a riesit.. :D uz to vidis ako bude mama zvladat ucit deti ked budu vsetky 1-4rocnik. POdla mna ju to samu rychlo prejde, teraz je v nejakom tranze este, nakolko deti male.
Inak nie, nemusi sa jednotlivo kazdemu venovat, je to uplne v poriadku, takto proste velke rodiny funguju.. ale urcite deti stradaju, aspon pri takych babatkach, to naozaj nevie ucit 7+6rocne a zaroven behat okolo babatka a 3 rocneho deitata.. jedine ak su ti velki maximalne samostatni ale vysvetlit ucivo, naucit pisat, citat... to treba aj klud k tomu
Nechám to radšej tak už túto tému...

zase ušetria na oblečení a cestovaní keď nikam nechodia, osobne by som to nechcela, môj syn by sa so mnou neučil tak ako sa učí s cudzím učiteľom a dieťa sa musí naučiť existovať bez rodičov a socializovať sa s rovesníkmi