icon

Je na školách poplatok za družinu spravodlivý?

katkamarcinova
22. okt 2024

Ahojte neviete mi prosim povedať všade je na školach resp.poplatky za družinu , že deti chodia len do rannej lebo musia kvoli vzdialenosti poobede nechodia prečo platime rovnako družinu ako tí čo chodia aj rano aj na obed :( je to všade na školách tak ?

Strana
z2
slavomira236
22. okt 2024

@andreakotesova u mas tiez deti ktore niesu v druzine musia na oded same nesmu si ani sadnut za stol k spoluziakom aj ked je volne miesto. Musi sediet dieta bokom

nikaeli
22. okt 2024

@katkamarcinova pozri - je to poplatok za službu, ktorý je daný zriaďovateľom, ako píšem vyššie. Je tvoja voľba, že ŠKD využívate len ráno. Môj syn je tiež prvák, ráno do ŠKD nechodí a poobede ho berieme o druhej. Tiež je tam cca hodinu, zatiaľ čo iné deti sú tam aj ráno, aj poobede, poniektoré až do piatej. Ani by mi nenapadlo žiadať platiť o čosi menej len preto, že ho vyberám skôr. Aj ja ho tam môžem nechať do piatej, ale nechcem. Som rada, že sa oňho postarajú, kým dobehnem z práce. Rovnako ako deti v škôlke. Môžu tam byť od otvorenia, do zatvorenia MŠ. Niektoré chodia domov na obed a platia rovnaké školné ako tie, čo sú tam celý deň 🤷🏻‍♀️

belllinka
22. okt 2024

@katkamarcinova hmm a na taketo prakticke veci si nemyslela, ked ste si kupovali barak niekde daleko v Prdeloviciach? Chudata deti, ked ich fakt tahas z domu o piatej, aby potom este 2 hodiny sedeli v triede pred vyucovabim. A ako to budes riesit na druhom stupni, kde uz druzina nie je?

janickacrazy
22. okt 2024

@katkamarcinova tak bývať 40 km od školy je extrém, to má fakt nenapadlo, že v dnešnej dobe má niekto školu tak ďaleko, tak nemusíš hneď prskat

alchemilkazltozelena
22. okt 2024

@katkamarcinova chudata deti pre boha živého... 40 km 🫣 mi nehovor že nič bližšie nemáte.. to ti nikto ani neuveri

vkatush
22. okt 2024

Dozor tam ráno je, ale nie je priamo v triede (to by muselo ráno prísť okolo 10-12 učiteliek/vychovávateliek, aby pokryli každú triedu na prvom stupni). Dozor je na chodbe a chodí priebežne kontrolovať triedy, tak ako cez prestávky. Prípadne niektoré školy zbierajú všetky deti len do jednej/dvoch tried a sú tam s nimi alebo pred triedou (aby videli, či prišli ďalšie).

Škola je otvorená oveľa skôr pre deti, čo potrebujú družinu (chodiť otvárať školu o 5.45, zapínať všetky svetlá, kontrolovať triedy, pripraviť zoznamy, nachystať sa na deti od 6.00, lebo áno, veľa detí stepuje už vtedy pred dverami a čaká, kedy odomknem školu). Inak by stačilo otvoriť o 7.00 alebo aj 7.20. a dieťa by ti muselo čakať vonku. Takže podľa mňa platiť za to je normálne.

A toľko agendy naviac by to muselo byť, keď by sa to delilo ešte na platbu za ranné a za poobedné. A čo, raz za rok príde dieťa, čo má zaplatené len poobede, tak ho vyhodíš vonku, lebo nemá vstup ? Proste družina sa platí celkovo, nie na "hodiny".
Mala som žiaka, ktorý so mnou chodil len na obed a potom ho matka hneď brala domov. Každý deň. Vravela som jej, že zbytočne platí družinu, na obed môže ísť aj sám. Ale nechcela, že aj keby len jeden deň nemohla hneď po neho prísť, nech má malý zabezpečený dozor.

A škola 40km mimo. No, sú aj dedinské školy bližšie. A keď ste chceli ísť do mesta a zároveň bývať na dedine, s výdavkami naviac ste museli rátať (to vravím ako dieťa, čo už od škôlky cestovalo trasy a vždy som bola prvá a odchádzala posledná).

ina2405
23. okt 2024

Keby si si vybrala školu bližšie, deti pošleš normálne pešo alebo jedným autobusom samé. Toto rozhodnutie, že 40 km ďaleko dochádzať na základnú školu si urobila ty a nechápem ho. Bývam na dedine a v okolí 7km mám na výber z 8 škôl. To kde bývate, v kanadskom národnom parku?

ina2405
23. okt 2024

@vkatush ja vyberám syna z družiny o 13.00, hneď ako sa naobedujú. Tiež len preto je v družine, že sa môže občas stať, že nestihnem prísť. Ráno v družine nie je vôbec. Nenapadlo by mi riešiť, že iné deti sú tam viac.

lenka2710
23. okt 2024

U nás to majú rozdelené časovo, deti co sú do 15 platia menej a deti do 17 platia viac! Keď chodia aj do rannej družiny, platia mesačne 1€ naviac!
Každe mesto to ma inak, každý zriaďovateľ

pietra
23. okt 2024

@katkamarcinova na našej škole sa platí tiež jednotná suma bez ohľadu na to, koľko času dieťa v družine strávi. Takže si myslím, že s požiadavkou na nižšiu sumu neuspeješ. Ale zas skúsiť opýtať sa môžeš. Poplatok za ŠKD určuje zriaďovateľ, nie škola. Takže obrátiť sa musíš naňho.

Strana
z2