Je nový vzdelávací systém lepší?
Dobrý deň, prosím vás je lepšie vyučovanie podľa starého systému výučby, alebo je lepší nový vzdelávací systém?
Má niekto skúseností, vie to prosím porovnať?
Ďakujem
@akvi Pokiaľ budú celoplošné testovania a z nich plynúce štatistiky, výsledky, hodnotenia, tak žiadna reforma nepomôže. Len alternatívni učitelia a učitelia vedľajších predmetov toto ťažko chápu.
A momentálne je systém nastavený takto - urobia sa štatistiky, ktoré vyhodia rebríček škôl podľa úspešnosti T9, rodič si podľa toho volí ZŠ, dieťa = peniaze, financovanie škôl sa odvíja od počtu detí. Toto je potrebné reformovať.
@zuzanockamt kedy doslo k zredukovanie na minimum?
Velmi davno, niekedy v roku 2008, co je 16 rokov dozadu nam ucitelka slovenciny z 2.stupna ZS hovorila, ako sa vsetko zhorsilo, ze davat ziakom stvrtrocne a polrocne pisomky nebolo mozne ako nam. A to kvoli velkemu narastu uciva. Ze vie davat akurat tak 5 minutovky. Nemoze vyzadovat tolke mnozstvo od nich, lebo je to nezapamatatelne.
Odvtedy si pamatam neustale zhorsovanie testovania ziakov a vzdy sa mi to spajalo s tym narastom mnozstva uciva.
Odvtedy sa osnovy este menili?
@akje Úprava UO bola aj v roku 2015. Učiva je rapídne menej ako kedysi. Zaujímavé, že my sme ako generácia zvládali už v 3.ročníku to, čo teraz nedávajú šiestaci.
@akje Zaujimave je, ze pred 40-timi rokmi bolo mozne davat velke pisomky a ucivo zredukovane nebolo. Takze treba neustale redukovat? Preco? Kam toto povedie?
@zuzanockamt dik.
@dskjhfdlkdjhl preco sa ma na to pytas, ked sama neviem a zistujem, ze kedy sa ucivo posledne redukovalo :D
@akje No, lebo Tvoj prispevok nedava zmysel. Ucivo sa od revolucie neustale redukuje, takze ak sa pred revoluciou dali pisat velke pisomky a teraz sa nedaju, tak to nebude tym, ze je uciva vela, problem je uplne inde.
@dskjhfdlkdjhl co ti nedava znysel?
Skusim ti to napisat este raz, inak.
Moj byvaly pedagog mi povie cca v roku 2008, ze doslo k totalnemu narastu uciva oproti rokom predtym, ked nas ucila. To bola moja posledna informacia ohladom mnozstva uciva v skolach.
V tejto diskusii sa pise o zminimalizovani uciva na minimum. Tak sa pytam, kedy doslo k upravam osnov, pretoze to neviem a zaujima ma to.
O nicom inom moj prispevok nebol. Uz dava zmysel? 🙂
@akje K nárastu učiva určite nedošlo.
@dskjhfdlkdjhl opat, ide o pristup. kludne nechajme T9, ale nepouzivajme ho ako prostriedok a hrozbu. Testovanie moze byt uplne v poriadku (v dnesnych skolach mi samozrejme chyba jeden dolezity atribut testovania a hodnotenia ako takeho a to je dobrovolnost, ale chapem, ze toto je uplne scifi pre vacsinu ludi).. Pretoze pozri, kam sme sklzli - cielom ucitelov testovanych predmetov je naucit deti spravit dobre test.. To je uplne absurdne predsa.
@zuzanockamt ja svojej ucitelke nemam dovod neverit. Doteraz si to pamatam. Okrem toho hovorila aj o nelogickom zaradeni diel z vyssich rocnikov do nizsich, kedy dieta este nema potuchu, o com to dielo moze byt.
My sme boli vtedy na strednej skole. Predpokladam, ze vtedy si sa rovnako ako ja nevenovala obsahu ucivu na zakladnych skolach, kedze sme boli vo vyssom rocniku.
V tomto jej verim. Bol to najkvalitnejsi a najprisnejsi pedagog, ktoreho som kedy v zivote mala.
@akje Ok, názor ti neberiem.
@zuzanockamt ok, len ze si napisala, ze urcite k narastu nedoslo. Tak to vyzeralo, ze beries 🙂 kazdopadne dik za info o tych neskorsich zmenach.
@akje Trvám na tom, že k nárastu učiva nedošlo. Ale ty si môžeš myslieť a veriť čomu chceš 😉
@zuzanockamt dobre 😉 kedze si vtedy neucila, verim pedagogovi, ktory v tom case vyucoval 😉 tak ako teraz verim tebe o aktualnej zmene, kedze ucis 😉
@akje Ok, to, že som neučila - ak predpokladáš, že sme boli v rovnakom období na SŠ, tak to ešte neznamená, že som nemala prehľad. V školstve som ozaj celý život - ku kadečomu som pričuchla - tvorba plánov, rozvrhov, materiálne zabezpečenie, atď. Ešte keď školy nemali právnu subjektivitu. Aktívne som v praxi od r.2005.
@zuzanockamt takže si učila. Ona píše o roku 2008
@akje asi sa na to neda jednoznacne odpovedat, pretoze ak sa na to pozerame z hladiska jednotlivych predmetov a nejakeho objemu faktov, tak to sa urcite redukovalo. Napriklad ja si pamatam, ze v matematike som sa ja v 8-ke ucila kvadraticku rovnicu. Dnes sa to uci na SS. Na 1.stupni ZS som ja este deti ucila vzory podstatnych mien, dnes sa to presunulo uz na 2,stupen. Ale, netreba zabudat, ze pribudlo plno predmetov, takze ten objem faktov sa pravdepodobne celkovo nezmensil, ba priam asi narastol. Plus na nejake naroky na zrucnosti tiez netreba zabudat. Cize ak sa hovori o tom, ze deti su dnes pretazene, tak je to podla mna pravda. Pretoze sa zvysili celkovo naroky, deti maju milion podnetov a mozog je pretazeny. Ja preto absolutne nesuhlasim s tym, aby ktokolvek plosne urcoval, co sa kto ma ucit. Pretoze dnes nie je realne jednym clovekom obsiahnut to kvantum poznatkov, ktore existuje.
A taktiez co povazujem za velmi zle pre ucenie - to, ze sa skace z predmetu na predmet, z temy na temu a dieta sa vlastne ani nestiha ponorit do niecoho, co ho zaujme, lebo skoncila hodina a na dalsej uz chceme od neho nieco uplne ine. Ved ked sa pozrieme , ako fungujeme predtym, ako ideme do skoly a tiez potom, ked ju uz vychodime, tak nik sa nevenuje 40 minut tomu a 40 tomu. Vacsinou nas nieco zaujme, ponorime sa do toho a venujeme tomu tolko casu, ako uzname za vhodne, ci potrebne. Preco potom robime detom to, ze ich trhame od predmetu zaujmu a nutime im nieco, co ich v tej chvili nebavi..
@zuzanockamt tak preco by mi nieco take tvrdila?
Aky by mala dovod?
@akje Tak o čom splietaš, že som vtedy neučila? 😆 Na SŠ som bola dávno predtým než ty.
Este raz pardon za tie roky.
@farebnymotylik Na toto je veľmi ťažko odpovedať. Na škole, kde som teraz sa budúci rok tiež ide podľa reformy. Ale keď si zhodnotím prístup vedenia, celkové vedenie školy a učiteľov nepríde mi to ako jediný ukazovateľ toho, či tvoje dieťa dostane lepšie vzdelanie. Ja som predtým učila na škole, ktorá funguje podľa aktuálneho ŠVP, obyčajná štátna škola, ale prístup vedenia, podpora pedagógov, atmosféra, spolupráca na takej úrovni, že to bolo poznať aj na výsledkoch žiakov. Tam boli proste ochotní ísť aj za svoj voľný čas, sedávali sme spolu každý deň poobede ročníky, vymýšľali. Mali sme byť v škole do druhej ale kopec učiteľov bolo aj dlhšie, lebo sa pripravovali. Ak by som si mohla vybrať, tak idem do tej školy bez reformy, ale nie že by som bola proti, ale presne kvôli celkovému fungovaniu tej školy.
@akvi zase na to pozeras cez toho ucitela. Co s tym ma ucitel, ci sa dieta dostatocne pripravi na T9? To je zodpovednost dietata. Opat úplne pomyleny pohlad na to. Ulohou ucitela predsa nie je prebrat zodpovednost za vysledky dietata. Ucitel ma byt akurat tak napomocny, aby dieta mohlo mat dobre vysledky aj v T9 a pod. Ale realne, presne toto treba deti ucit od mala, aby preberali zodpovedmnost za to, za co ju uz prebrat zvladnu. A ucenie je jedna z tych veci. Len ako to tie deti maju spravit, ak im to ucitel a rodicia vlastne ani nedovolia a "drzia" tu zodpovednost vo svojich rukach?
kopirujem ta a presne toto je ten problem. Ucitel by robil vsetko inak, aspon ja som tak nastavena, ale vacsina rodicov hadze zodpovednost za vzdelavanie svojho dietata na skolu. Velmi malo rodicov vini svoje dieta, resp. vedie svoje dieta k zodpovednosti za svoje vzdelavanie. Ucitel je ten zly, co neurobil to, tamto a hento. My sme ako spolocnost nedozreli, ano, niekde treba urobit ten zlom a zmenit vsetko od zakladu, ale bohuzial vyžeru si to najviac ucitelia.

@akvi Ja neviem, Ty mozno vies, tak sa pytam. Ked sa plosne zavedie novy system, pocita sa so zrusenim T9? Lebo ak nie, tak potom je to zase len reforma pre reformu, ale k nicomu rozumnemu nevedie.