Je povesť na Hviezdoslavov Kubín povinná pre všetkých?
Ahojte, nebola by tu náhodou nejaká učiteľka, ktorá učí 1. stupeň, 3. alebo 4. ročník?
Chcela by som sa spýtať ohľadom hodnotenia literatúry (Hviezdoslavov Kubín).
Naša učiteľka si vyžaduje, aby sa celá trieda naučila určitú povesť. Chcem sa opýtať, či je to povinné učivo, alebo len doplnková aktivita. Mohla by dieťaťu dať zlú známku, ak sa to nenaučí celé?
Je to súčasť školských osnov?
Toto celé sa musí celá trieda naučiť od slova do slova naspamäť popri všetkých úlohach a učeniu sa na každý deň.
Alan Jost - Modrý zajačik hľadá prácu
- Mamička, kedy už dostanem ten nový bicykel? - ťahal matku modrý zajačik za zásteru.
Čo ja viem, miláčik... Azda na Vianoce. Alebo na narodeniny. Musím sa o tom porozprávať s oteckom.
Modrý zajačik odišiel s dlhým nosíkom.
Čakať! Stále len čakať! - mrmlal si popod fúziky. - A ustavične len prosíkať! Keby som tak mal peniaze, všetko by bolo inak.
Táto myšlienka sa mu zavítala do gebuľky, a nie a nie sa vyvítať. Musí predsa existovať nejaký spôsob, ako prísť k peniazom.
Zavčas rána sa vybral na cestu. Rozhodol sa, že si na nový bicykel zarobí vlastnými labkami.
Lenže akú prácu by mohol robiť taký malý zajačik? Štiepať drevo? To neprichádza do úvahy.
Sekera je preňho priťažká a navyše by sa mu mohla do labky zadrieť trieska. A to bolí! Žeby niečo omaľoval? Raz sa doma pokúsil natrieť dvere, ale skončilo sa to tým, že celý dom bol strakatý.
Lenže dnes mal naozaj šťastný deň. Keď prišiel k pánu Bôbovi, ktorý pestoval zeleninu na predaj, našiel ho nešťastného sedieť na schodoch.
Hľadáš prácu, chlapče? - potešil sa pán Bôb. - Ideš ako na zavolanie! Dostal som lámku a nemôžem sa zohnúť. A práve treba pozbierať šalát.
Nerobte si starosti, pán Bôb, Chytal sa príležitosti modrý zajačik. - Akoby už bol pozbieraný!
Teda platí! Choď po káru! Je v šope za domom.
Modrý zajačik dotlačil káru až k šalátovej hriadke. Tak sa zadychčal, že si musel sadnúť pod strom. Keď už sedel, otvoril si aj kapsičku.
Pozrimeže, čo tu mám! Dva krajce chleba so syrom a jeden s lekvárikom...
Pustil sa do desiatej ostrými zúbkami. No nestihol ju schrúmať. Prileteli vtáčiky a začali mu krúžiť nad hlavou. Ale zajačik bol taký blažený z práce, ktorú si našiel, že sa musel s niekým podeliť o radosť.
Len pod'te, kamoškovia! Nebojte sa, dostanete omrvinky!
Vtáčikom sa zapáčil jeho milý hlások a prestali sa báť. Zobkali mu rovno z labky. Tak sa spolu pekne zabávali až do poslednej omrvinky. Vari sa mohli starať ešte aj o čas?
Zrazu len zajačik z diaľky začuje hlas zeleninára Bôba:
Zajačik, ako ti to ide s tým šalátom?
Modrého zajačika len tak šklblo. Veď pre samotnú zábavu zabudol na prácu! Ešteže novíkamaráti boli aj dobrí pomocníci. Zajačik vytrhával zo zeme hlávky šalátu a vtáčiky ich v zobáčikoch odnášali na káru. O chvíľu nebolo v hriadke ani hlávky.
Mal som šťastie! Je to moja prvá práca. To by boju zbabral!
@denkabemommy Mor ho nie je povesť !!!
@anonym_autor Je to poézia a áno, aj tu sa majú deti učiť naspamäť. Takisto ako aj povesť. Presne Mor ho som chcela nech sa naučí a
včera mi prišlo dieťa domov a povedalo mi Mami, Mor ho! nemôže byť, lebo podľa učiteľky je to zastaralé a hlavne krátke.
@anonym_autor Je to poézia a áno, aj tu sa majú deti učiť naspamäť. Takisto ako aj povesť. Presne Mor ho som chcela nech sa naučí a
včera mi prišlo dieťa domov a povedalo mi Mami, Mor ho! nemôže byť, lebo podľa učiteľky je to zastaralé a hlavne krátke.
@anonym_autor to ti určite verím, že mu povedala, že mor ho je krátke. Je to dlhé ako 3 tieto povesti, čo sa má naučiť, nevymýšľaj. V každom prípade to bol len jeden z príkladov (ktorý si zažil každý).
To, že sa má naučiť 20 viet je jedno čoho, je proste primitívne a naučila by sa to aj cvičená opica. Je to povesť v materinskom jazyku, nie jadrová fyzika v hebrejčine. Netreba z detí vychovávať negramotných, lenivých ... tvorov 😉, ktorí niečo nemusia, len preto, že sa im to nepáči (resp.rodičom) a už vôbec nie chodiť ako raketa do školy pre takéto sprostosti, nemáš čo iné na robote?
@anonym_autor to ti určite verím, že mu povedala, že mor ho je krátke. Je to dlhé ako 3 tieto povesti, čo sa má naučiť, nevymýšľaj. V každom prípade to bol len jeden z príkladov (ktorý si zažil každý).
To, že sa má naučiť 20 viet je jedno čoho, je proste primitívne a naučila by sa to aj cvičená opica. Je to povesť v materinskom jazyku, nie jadrová fyzika v hebrejčine. Netreba z detí vychovávať negramotných, lenivých ... tvorov 😉, ktorí niečo nemusia, len preto, že sa im to nepáči (resp.rodičom) a už vôbec nie chodiť ako raketa do školy pre takéto sprostosti, nemáš čo iné na robote?
@denkabemommy Nie mor ho ! Ranenú Brezu bože :D
@denkabemommy Je to dosť komické, keď niekto kritizuje iných, a pritom sám robí jazykové chyby v komentároch. Hlavne, že Mor ho! napíše, že je povesť. 😄 Ach jaj.
Toto je najhoršie, keď niektoré mamy by chceli určovať, čo sa majú deti učiť a čo nie, učitelia idú podľa svojich osnov a veľká väčšina deti to zvláda. Ja som nikdy neriešila, keď syn chodil do školy, že toto sa nemá učiť, túto povesť nie a pod.
A obyčajne tie mamy majú nato malý prehľad, aby to vedeli správne zhodnotiť.
Iba zbytočne negatívne ovplyvňujú aj svoje dieťa.
Toto je najhoršie, keď niektoré mamy by chceli určovať, čo sa majú deti učiť a čo nie, učitelia idú podľa svojich osnov a veľká väčšina deti to zvláda. Ja som nikdy neriešila, keď syn chodil do školy, že toto sa nemá učiť, túto povesť nie a pod.
A obyčajne tie mamy majú nato malý prehľad, aby to vedeli správne zhodnotiť.
Iba zbytočne negatívne ovplyvňujú aj svoje dieťa.
@petronelag u mňa rodičia ani nevedeli čo sa učím na Hviezdoslavov Kubín ani do toho nezasahovali
@denkabemommy Nie mor ho ! Ranenú Brezu bože :D
@anonym_autor ranena breza tu som sa ucila ja na hviezdoslavov pred vela vela rokmi v 2hom rocniku. je hednoduche na stvrtacku podla mna
My sme druhaci, pýtala som sa na rodičku, že či sa mozeme zucastnit Hviezdoslavovho kubinu (ja už som ako prvacka vyhrala celoskolske recitačné preteky, ďalšie roky s postupmi, sestra vyhrala ako 4tacka celoslovenské kolo Šalianskeho Maťka, obe sme robili dabing, nahrávali rozhlasové hry, , pripravovali sa v detskej rozhlasovej dramatickej družine, takze viem si dieťa doma pripraviť tak, aby šlo bomby a aby to ucitelku nijak nezaťazilo) a že nie, take maličké deti ešte nemôžu súťažiť😀 tiež sa mi to nepáči, dcéra je fakt dobrá a ľahšie by sa jej začínalo teraz, keď ešte nevie, čo je tréma. takze som nazoru, že by tam nemali byt limitacie z hľadiska veku a ani povinnosť. Mal by sa zucastnit ten, koho to baví, komu to ide a komu to robi radost. Viem si predstavit, že hlavne pre introvertné deti to musí byt psychicky narocne postavit sa pred kopec ludi, ktorí budu analyzovať jeho prednes.
@anonym_autor inak Mor ho! je jednak dlhé a ani sa to lahko neučí, na gympli sme sa to museli ucit a aj keď si ho pamatam normálne do dnešného dňa, spominam si, čo to bolo za masaker. Ale za to taký Branko, toho sme sa nemuseli ucit, ale bola to báseň o honeni, to sme vedeli všetci nespamäť a tiež by som ti ju dnes odrecitovala😀
@anonym_autor neviem ti poradiť, u nás bol HK povinný,ale každý si vybral čo chcel. Hľadala a hľadám na FB v skupine zavretá škola. Skús sa opýtať tam, koľko slov by mal obsahovať text pre štvrtákov
Nie, toto naozaj nie je povesť ale rozprávka s priamou rečou. Prečo sa štvrták učí hodiny? To by som riešila a nie krátku rozprávku.
@denkabemommy tiež som toho názoru. Z detí robi náročky negramotných. Poniektrí rodičia aj diagnózu určia. Keď ma jednotky a dvojky tak jej nebude trvať mesiac sa to naučiť. A určite to nedostali z jedného dňa na druhý. My sme vždy mali čas naučiť sa to.
Stres im robia rodičia nie škola.
@anonym_autor nie, Hviezdoslavov Kubín povinný nie je. Naučiť sa niečo naspamäť učiteľka môže požadovať, ale žiak to môže nesplniť. Ak sa to má učiť doma - úlohy nie sú povinné a učiteľ nemôže hodnotiť to, čo žiak neurobil. Ale inak pochybujem, že učenie sa textu naspamäť je očakávaný výstup podľa SVP ( treba pozrieť do SVP). Takže je otázne, aký cieľ učiteľka sleduje. Môžeš sa jej to opýtať.
No ja by som bola rada, moja je štvrtáčka a na Hviezdoslavov Kubín sa ešte naučila nic, pretože ucitelka sa pýta iba deti, či chcú ísť alebo nie, rovnako ako sútaže a olympiády, jasne ze takmer kazdy povie, ze nejde.Keby sa aspoň nás, rodičov spýtala ci dieta prihlasime.Akurat dnes idem na rodicko, tak sa aspoň spytam
@denkabemommy Je to dosť komické, keď niekto kritizuje iných, a pritom sám robí jazykové chyby v komentároch. Hlavne, že Mor ho! napíše, že je povesť. 😄 Ach jaj.
@anonym_autor ja nikde nespomínam, že mor ho je povesť - veľmi dobre poznám rozdiel medzi poéziou a prózou, spomínam to, že to má 2 strany (4 ak to nedáme do 2 stĺpcov na jednu A4) a učili sme sa bez reptania okolo toho, tobôž reptania rodičov 🤷🏼♀️. A ranená breza je báseň hodná škôlkara… 🤦♀️
Kde mám gramatické chyby? Okrem pár čiarok?
@anonym_autor nie, Hviezdoslavov Kubín povinný nie je. Naučiť sa niečo naspamäť učiteľka môže požadovať, ale žiak to môže nesplniť. Ak sa to má učiť doma - úlohy nie sú povinné a učiteľ nemôže hodnotiť to, čo žiak neurobil. Ale inak pochybujem, že učenie sa textu naspamäť je očakávaný výstup podľa SVP ( treba pozrieť do SVP). Takže je otázne, aký cieľ učiteľka sleduje. Môžeš sa jej to opýtať.
@akvi Vďaka tomu máme stále hlúpejšie deti. Učiteľka chce deti naučiť prezentovať sa, precvičuje ich pamäť, dáva im rovnakú šancu. Text je jednoduchý, zvládnu ho aj slabší štvrtáci. bez porúch učenia
@akvi Vďaka tomu máme stále hlúpejšie deti. Učiteľka chce deti naučiť prezentovať sa, precvičuje ich pamäť, dáva im rovnakú šancu. Text je jednoduchý, zvládnu ho aj slabší štvrtáci. bez porúch učenia
@anonym_7945c2 môžeš to tak vidieť. Ja som len odpovedala na otázku autorky. Zaujímavé, že sa ti zdajú deti hlupejsie napriek tomu, že drvivá väčšina sa podobné veci, ako prednes na HK, učí. To je paradox, že. 🤔
@denkabemommy tiež som toho názoru. Z detí robi náročky negramotných. Poniektrí rodičia aj diagnózu určia. Keď ma jednotky a dvojky tak jej nebude trvať mesiac sa to naučiť. A určite to nedostali z jedného dňa na druhý. My sme vždy mali čas naučiť sa to.
Stres im robia rodičia nie škola.
@anonym_ed3cf7 deti sú častokrát labilnejšie, za to môže to neustále hýčkanie a ofukovanie zo strany rodiča, miesto toho, aby naučili deti samostatne pracovať, tak dobreže nepíšu za nich úlohy (a niektorí aj píšu) 🤦♀️. Potom sú chúďatká vystresované.
@anonym_autor ja nikde nespomínam, že mor ho je povesť - veľmi dobre poznám rozdiel medzi poéziou a prózou, spomínam to, že to má 2 strany (4 ak to nedáme do 2 stĺpcov na jednu A4) a učili sme sa bez reptania okolo toho, tobôž reptania rodičov 🤷🏼♀️. A ranená breza je báseň hodná škôlkara… 🤦♀️
Kde mám gramatické chyby? Okrem pár čiarok?
@denkabemommy Nie, „Ranená breza“ nie je básnička pre škôlkarov. 😄
Ide o krátku báseň, ktorá sa učí v škole (spravidla v základnej škole, nie materskej). Je určená na čítanie a rozprávanie, nie na recitovanie ako rýmovačka pre malé deti. Ach jaj.
@anonym_7945c2 môžeš to tak vidieť. Ja som len odpovedala na otázku autorky. Zaujímavé, že sa ti zdajú deti hlupejsie napriek tomu, že drvivá väčšina sa podobné veci, ako prednes na HK, učí. To je paradox, že. 🤔
@akvi Myslela som prístup všeobecne. Učiteľ môže požadovať, žiak to nemusí splniť, DU nie sú povinné, rodičia protestujúci voči učiteľovi, to to produkuje vo finále hlúpejšie deti, bez základných znalostí matematiky, pravopisu a bez všeobecného prehľadu
@dskjhfdlkdjhl Nie, toto naozaj normálne nie je. Deti majú byť motivované, nie vyčerpané.
Štvrtáci by nemali byť v takomto strese.
Nie sme roboti ani my, ani deti.
Toto tempo je pre ne jednoducho nezdravé.
Nie, toto nie je normálne. Je to preťaženie, nie učenie!
@anonym_autor ale áno, v tomto ti musím dať za pravdu. Mám dcéru štvrtáčku a majú každý deň fakt veľa domácich úloh. Bežne to robí aj dve hodiny poobede.
Pritom kamoška, čo má štvrtáčku na inej škole, vravela, že oni toľko toho nemajú...
@akvi Myslela som prístup všeobecne. Učiteľ môže požadovať, žiak to nemusí splniť, DU nie sú povinné, rodičia protestujúci voči učiteľovi, to to produkuje vo finále hlúpejšie deti, bez základných znalostí matematiky, pravopisu a bez všeobecného prehľadu
@anonym_7945c2 je úplne v poriadku, ak rodičia protestujú proti nezmyslom. Už našťastie skončili časy, keď bolo životne dôležité držať hubu a krok.
@anonym_7945c2 je úplne v poriadku, ak rodičia protestujú proti nezmyslom. Už našťastie skončili časy, keď bolo životne dôležité držať hubu a krok.
@akvi aj v práci protestuješ že je nezmyslel sa naučiť naspamäť nejaký text a vystúpiť pred publikom/kolegami a odprezentovať ho?
Nezmysel je akurát v škole dať povinne určený text, má byť len odporúčaný s tým že žiak si môže vybrať iný text podobný rozsahom, ktorý mu vyhovuje.
@akvi Nezmyslom? Ako sú diktáty, domáce úlohy, učenie sa textu, základná matematika, čítanie s porozumením. To všetko sú podstatné veci. Podľa niektorých je nezmysel aj to, že dieťa má chodiť do školy a nedajbože tam niečo musí robiť.
Nie je v poriadku ak rodičia nepodporujú dieťa vo vzdelávaní. Je smutné kam naše školstvo, aj vďaka niektorým rodičom speje,
@denkabemommy Nie, „Ranená breza“ nie je básnička pre škôlkarov. 😄
Ide o krátku báseň, ktorá sa učí v škole (spravidla v základnej škole, nie materskej). Je určená na čítanie a rozprávanie, nie na recitovanie ako rýmovačka pre malé deti. Ach jaj.
@anonym_autor čo tie chyby? Nájdi ich, rada sa pozriem na to, aby som ich do budúcna nerobila. A áno ranená breza je báseň na úrovni MŠ. To, že sa učí na ZŠ z nej nerobí náročnejšiu 😅🤷🏼♀️. Má to 5 strof a trojslovné verše…
@anonym_autor čo tie chyby? Nájdi ich, rada sa pozriem na to, aby som ich do budúcna nerobila. A áno ranená breza je báseň na úrovni MŠ. To, že sa učí na ZŠ z nej nerobí náročnejšiu 😅🤷🏼♀️. Má to 5 strof a trojslovné verše…
@denkabemommy To vážne ... Veľké písmeno na začiatku, čiarky, atď 😄
Babi, ja to nemyslím zle, fakt som písala a ide mi hlavne o moje dieťa.
Podľa mňa nie je normálne, že deti každý deň píšu aj dve-tri písomky alebo odpovedajú a stále sa učia. Diktáty doma máme písať aspoň 90 slov každý týždeň, aby mali teda dva diktáty a čitateľský. My už z vlastivedy a prírodovedy máme po šiestich známkach a je len október…
Dieťa mi chodí na krúžok, príde domov, naje sa a ide sa učiť, ale niekedy jej to trvá dlhšie, až do 20:00. Keď má toho veľa, osprchuje sa, navečeria, ide do postele a pustí si telku alebo mobil…
Tu nejde o to, že by sa deti nemali učiť – ide o to, že je toho veľa aj pre dieťa, že ani vonku nejde, lebo sa učí…
Jasne to vidno na známkach, nepoviem… Spolužiaci jej zvonia na zvonček, či nejde von, a ona hneď odpovedá: „Nie, ja sa učím…“
Nehovorte mi, aspoň moja generácia 40+ (že sme takí boli), lebo ja som ako dieťa stále lietala von, nemali sme sa toľko učiť –
Teraz samé projekty, pokusy a úlohy na internete…
@denkabemommy To vážne ... Veľké písmeno na začiatku, čiarky, atď 😄
@anonym_autor aha takže nič, keby som nespomenula sama čiarky, ani si ich nevšimneš. Veľké písmena nepíšem, nechce sa mi, pokiaľ to mobil sám neopraví.
Súhlasím s tebou, že tvoje dieťa má extrémne veľa známok, ale učiva veľa nie je, už oproti tomu, čo som sa učila ja majú neskutočne zredukované učivo (mám o 14r mladšieho brata, takže celkom dosť dobre teraz vidím druhý stupeň ZŠ a nebolo tak dávno, čo som vyšla školu). Ak majú projekty a pod. na DÚ, zastav sa za učiteľkou, to má byť školská aktivita, nie domáca úloha, to treba riešiť v škole, nie to, že sa majú naučiť 30 riadkovú povesť za 2-3t 🙈.
@dskjhfdlkdjhl Nie, toto naozaj normálne nie je. Deti majú byť motivované, nie vyčerpané.
Štvrtáci by nemali byť v takomto strese.
Nie sme roboti ani my, ani deti.
Toto tempo je pre ne jednoducho nezdravé.
Nie, toto nie je normálne. Je to preťaženie, nie učenie!
@anonym_autor Ale netaraj.
@akvi co je nezmyselne na tom, ked si deti trenuju pamat? Vies o tom, ze je to dolezite?

Moje dieťa chodí do 4. ročníka a má samé jednotky, sem-tam dvojku.
Každý deň majú písomky ,veľa učenia – od septembra má už viac ako 40 známok. Už ani von nechodieva, stále je nad učebnicami, obrovské množstvo domácich úloh…
A teraz sa pridala úloha naučiť sa naspamäť túto povesť.
Ešte raz, dcéra je jednotkárka, ale toto je už aj na koňa veľa…
Mám po 40-ke a nepamätám si, že by sme sa my takto veľa učili.
@anonym_autor na kona veľa? Ja neviem na akú školu si chodila, ale narokovo to ide v školstve dolu vodou… a to je fakt- a jedným z dôvodov je práve prístup rodičov- každý druhý má min. Phd. z pedagogiky a má pocit, ze treba dávať učiteľovi rozumy ako má učiť- moja dcéra mala prácu aj cez letné prázdniny vyše 70 strán textu citat, dokončiť PZ z matematiky a SJL- ale pointa, som rada, ze to urobila, lebo ten efekt sa teraz dostavil… a nie neucila sa celé leto aj si oddýchla - som rada, ze majú ucitelku, ktorej to nie je jedno- aj keď polovica rodičov na nu nadáva, ze ich preťažuje … len tu platí jedna pravda, ktorú mi stále opakovala mama a síce- za dobre veci sa platí vopred a za zle dodatočne.