icon

Je povesť na Hviezdoslavov Kubín povinná pre všetkých?

22. okt 2025

Ahojte, nebola by tu náhodou nejaká učiteľka, ktorá učí 1. stupeň, 3. alebo 4. ročník?
Chcela by som sa spýtať ohľadom hodnotenia literatúry (Hviezdoslavov Kubín).
Naša učiteľka si vyžaduje, aby sa celá trieda naučila určitú povesť. Chcem sa opýtať, či je to povinné učivo, alebo len doplnková aktivita. Mohla by dieťaťu dať zlú známku, ak sa to nenaučí celé?
Je to súčasť školských osnov?

Toto celé sa musí celá trieda naučiť od slova do slova naspamäť popri všetkých úlohach a učeniu sa na každý deň.

Alan Jost - Modrý zajačik hľadá prácu

- Mamička, kedy už dostanem ten nový bicykel? - ťahal matku modrý zajačik za zásteru.
Čo ja viem, miláčik... Azda na Vianoce. Alebo na narodeniny. Musím sa o tom porozprávať s oteckom.
Modrý zajačik odišiel s dlhým nosíkom.
Čakať! Stále len čakať! - mrmlal si popod fúziky. - A ustavične len prosíkať! Keby som tak mal peniaze, všetko by bolo inak.
Táto myšlienka sa mu zavítala do gebuľky, a nie a nie sa vyvítať. Musí predsa existovať nejaký spôsob, ako prísť k peniazom.
Zavčas rána sa vybral na cestu. Rozhodol sa, že si na nový bicykel zarobí vlastnými labkami.
Lenže akú prácu by mohol robiť taký malý zajačik? Štiepať drevo? To neprichádza do úvahy.
Sekera je preňho priťažká a navyše by sa mu mohla do labky zadrieť trieska. A to bolí! Žeby niečo omaľoval? Raz sa doma pokúsil natrieť dvere, ale skončilo sa to tým, že celý dom bol strakatý.
Lenže dnes mal naozaj šťastný deň. Keď prišiel k pánu Bôbovi, ktorý pestoval zeleninu na predaj, našiel ho nešťastného sedieť na schodoch.
Hľadáš prácu, chlapče? - potešil sa pán Bôb. - Ideš ako na zavolanie! Dostal som lámku a nemôžem sa zohnúť. A práve treba pozbierať šalát.
Nerobte si starosti, pán Bôb, Chytal sa príležitosti modrý zajačik. - Akoby už bol pozbieraný!
Teda platí! Choď po káru! Je v šope za domom.
Modrý zajačik dotlačil káru až k šalátovej hriadke. Tak sa zadychčal, že si musel sadnúť pod strom. Keď už sedel, otvoril si aj kapsičku.
Pozrimeže, čo tu mám! Dva krajce chleba so syrom a jeden s lekvárikom...
Pustil sa do desiatej ostrými zúbkami. No nestihol ju schrúmať. Prileteli vtáčiky a začali mu krúžiť nad hlavou. Ale zajačik bol taký blažený z práce, ktorú si našiel, že sa musel s niekým podeliť o radosť.
Len pod'te, kamoškovia! Nebojte sa, dostanete omrvinky!
Vtáčikom sa zapáčil jeho milý hlások a prestali sa báť. Zobkali mu rovno z labky. Tak sa spolu pekne zabávali až do poslednej omrvinky. Vari sa mohli starať ešte aj o čas?
Zrazu len zajačik z diaľky začuje hlas zeleninára Bôba:
Zajačik, ako ti to ide s tým šalátom?
Modrého zajačika len tak šklblo. Veď pre samotnú zábavu zabudol na prácu! Ešteže novíkamaráti boli aj dobrí pomocníci. Zajačik vytrhával zo zeme hlávky šalátu a vtáčiky ich v zobáčikoch odnášali na káru. O chvíľu nebolo v hriadke ani hlávky.
Mal som šťastie! Je to moja prvá práca. To by boju zbabral!

Strana
z4
kathy7337
22. okt 2025

a čo je na tom? obe moje deti to takto majú. vždy sa to naučí celá trieda a tí najlepší pôjdu reprezentovať a postúpia dalej. prečo by sa to mali učit iba niektorí? naučiť sa niečo naspamäť ešte nikomu nikdy neublížilo. dnešne deti sú tak zblbnuté mobilmi, že ich pamäť je stále horšia a pozornosť slabá. netreba sa snažiť silou mocou im všetko zľahčovať. naučí sa to, dostane známku a vybavené.

anonym_f63649
22. okt 2025

@anonym_autor aj u nás sa deti vždy museli naučiť a najlepší postúpili ďalej. Ostatní boli hodnotení známkou, samozrejme, nejde o žiadne prísne hodnotenie s veľkou váhou. Neprežívaj to tak, dieťaťu pomôž naučiť sa to. Text nie je ani veľmi komplikovaný, aj malé dieťa to zvládne.

denkabemommy
22. okt 2025

@anonym_autor nehnevaj sa ale to je naozaj krátky text, ktorý sa má naučiť. Určite to nemajú zo dňa na deň, nehovoriac o tom, že deti nemajú toľko povinností a úloh, zas ich netreba ofukovať pre každú sprostosť. Ak by dostal aj za to známku - horšiu známku, čo sa také stane? Prestane sa zem točiť? Nerieš, nechaj tak, nech sa naučí. Všetci sme sa učili v 6.triede Mor ho a žiadny rodič nešiel vyplakávať, že tá báseň je na 2 strany 🙈. Nebuď helikoptéra.

anonym_d143cf
22. okt 2025

@anonym_autor v dnesnej dobe, kedy deti uz absolutne nevedia same premyslat, na vsetko maju videa a umelu inteligenciu a moj 4ták ma spoluziaka, ktory si nevie viazat snurky lebo jemu “mamka stale viaze” a ked su niekde na vylete, nevie si sam ani nic vypytat lebo “mamka zanho vsetko pyta”…tak budme radi ze ucitelia nutia deti pouzivat rozum a pamat pre boha ziveho

anonym_7945c2
22. okt 2025

Text primeraný pre 1.stupeň. Ocenila by som snahu učiteľky, aby sa všetky deti zapojili, Je to pre ňu práca navyše pre deti.
Aj u nás sa triedneho kola každej recitačnej súťaže zúčastňovali všetci žiaci.

zuzubb007
22. okt 2025

Áno je to primerane na prvý stupeň, každý rok zúrim, že sa to moje dieťa musí učiť, my máme na to vždy dva týždne, strašne málo času, takže makáme každý deň je to o držku, a kto sa nenaučí dostane normálne za 5, ináč ta Vaša povesť si lahučká, si prečítaj iné tak ťa vystrie ake kraviny

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2025

Bolo by najlepsie, keby sa deti uz nemuseli nic ucit.

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2025

Co moze vadit normalnemu rodicovi na tom, ze si dieta precvici pamat?

anonym_4551d4
22. okt 2025
@zuzubb007

Áno je to primerane na prvý stupeň, každý rok zúrim, že sa to moje dieťa musí učiť, my máme na to vždy dva týždne, strašne málo času, takže makáme každý deň je to o držku, a kto sa nenaučí dostane normálne za 5, ináč ta Vaša povesť si lahučká, si prečítaj iné tak ťa vystrie ake kraviny

@zuzubb007 Naozaj je to málo času na jednu básničku alebo len vybratý zlý spôsob učenia? Niekto potrebuje čítať, niekto počúvať a niekto písať, ďalší vizualizovať...

anonym_fbfab8
22. okt 2025

Keď mu vadí táto konkrétna nech si vyberie vlastnú, učiteľka ocení aspoň snahu.
Nám nikto nedával na tácke, ale sami sme si hľadali a vybrali čo budeme recitovať.
Tiež počúvať 20× to isté keď budú spolužiaci recitovať by mi liezlo krkom.

elviku11
22. okt 2025

Nejde o to, či je práve povesť povinná pre všetkých, to sa nikde v zákone takto priamo nepíše. Ale ide o to, že učiteľka môže svojvoľne rozhodnúť aký text (básničku alebo prózu) sa majú jej žiaci v triede povinne všetci naučiť. Čiže kľudne im môže dať všetkým povinne dať sa naučiť povesť. A je to v poriadku, je to jej právo.
To sa dá naučiť, nestresuj. Čítajte si to dookola pred spaním, pri jedle, ráno po ceste do školy pár dní a uvidíš, že to dá.
Ono aj takéto trénovanie pamäti a memorovanie od slova do slova má pre mozog svoj význam.

anonym_ed3cf7
22. okt 2025

@anonym_autor mna by zaujimalo...preco nechces aby sa to dieta naucilo?

viestta
22. okt 2025

Nemusi pri tom sediet a stale dookola citat. Precvicovat sa to da pri roznych inych cinnostiach. Ty mozes varit, on si sadne k tebe do kuchyne a budete si spolu opakovat text. Na prechadzke, cestou do skoly, vecer miesto mobilu...

danica2711
22. okt 2025

@anonym_autor a čímže to už môže tvojmu dieťaťu ublížiť?

mona333
22. okt 2025
@anonym_ed3cf7

@anonym_autor mna by zaujimalo...preco nechces aby sa to dieta naucilo?

@anonym_ed3cf7 nie každé dieťa má takú pamäť, že sa to dokáže naučiť presne. Neverila by som, kým som také deti nemala doma. Moje dievčatá sa naučia hocijaký text, stačí zopár opakovaní. Moji chlapci sa nevedia naučiť ani básničku naspamäť. Proste nejde im to do hlavy. Svojimi slovami popisu akúkoľvek poučku, ale text od slova do slova je pre nich nočná mora.

zuzubb007
22. okt 2025
@anonym_4551d4

@zuzubb007 Naozaj je to málo času na jednu básničku alebo len vybratý zlý spôsob učenia? Niekto potrebuje čítať, niekto počúvať a niekto písať, ďalší vizualizovať...

@anonym_4551d4 akože nie každé dieťa sa vie naučiť, keby si o tom vedela nemudruješ, navyše rodičia pracujú a celé dni tráviť dookola s poondiatou povesťou je naozaj sen rodiča, asi nemáš deti čo by sa to učili že? Lebo mudruje len taky

andrejka1974
22. okt 2025

@anonym_autor tak neviem ako ,ale moje deti by toto určite nedali ak ma dieťa problém s učením tak to nedá

cacianka
22. okt 2025

až na to, že text nie je povesť, ale krátky príbeh z rozprávkovej knižky o rodine modrých zajacov

viestta
22. okt 2025
@zuzubb007

@anonym_4551d4 akože nie každé dieťa sa vie naučiť, keby si o tom vedela nemudruješ, navyše rodičia pracujú a celé dni tráviť dookola s poondiatou povesťou je naozaj sen rodiča, asi nemáš deti čo by sa to učili že? Lebo mudruje len taky

@zuzubb007 cely den netreba travit s poondiatou povestou. Chce to len najst system ako a kedy sa to nauci. Staci tomu venovat 15 minut denne. (mam vyskusane, syn sa naucil dlhsi taxt v stvrtej triede, mal na to dva tyzdne a zvladli sme to)

zuzacka16
22. okt 2025

ale no tak..veď Hviezdoslavov Kubín je už roky rokúce, aj my sme to mali a to už budem mať 40 budúci rok..takisto ako sme sa museli učiť Mor ho a podobne..čo je na tom zlé? všetko je to o precvičení pamäti, takisto to dieťa si to aj prečíta, vidí ako sa čo píše, čiže trénuje zároveň aj slovenčinu..naši mali zas tento rok Šalianskeho Maťka - naučiť sa povesť, samozrejme primerane dlhú k veku a takisto mali aj Trenčianske hodiny - spevácku súťaž a tiež museli vedieť zaspievať ľudovú pieseň..treba si len nájsť systém a ide to..a tiež som pracujúca, takisto aj muž, ale určite nie som za to, žeby sa malo niečo takéto zrušiť..či zachvíľu všetko bude len o AI? a z detí bude vyrastať čo?

anonym_4551d4
22. okt 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 mám deti 2, jedno sa učí tak, že počúva - ako 2,5 ročný sa do týždňa naučil 2 stranovú rozpravku naspamäť (nie jednu). Doma sa básničky do školy neučí, vždy počúva ostatné deti až potom ide odpovedať on - aj v anglickom jazyku aj v slovenskom. Druhému dieťaťu posluchové učenie nejde vôbec, ale tu neviem určiť ešte 100%, ktorým smerom pôjde, ešte nie je v škole. Netreba všetko brať vzťahovačne a útočiť hneď, to bola dobrá rada, nie snaha ťa dehonestovať ako matku, čo tak sa zamyslieť nad tým, že možno ozaj stačí dieťaťu zmeniť štýl. Ak potrebuje počuť, nájsť si 3 minúty a urobiť mu nahrávku, ak potrebuje vidieť, nájsť si 10 minút a pomôcť mu to vizualizovať… Ty sa nemáš učiť s dieťaťom do nekonečna, práve naopak, len mu pomôcť nájsť spôsob, ktorým to zvládne sám najlepšie.
Ale teda snáď si ľudia robia deti s tým, že si naň nájdu čas pol hodinku denne a nepracujú 24/7, či?

slavomira236
22. okt 2025

@anonym_autor na masej skole sa neucia na hviezdoslavov kubin nic . Ucitelka vyberie 2-3 deti ktore vedia recitovat a len tie sa ucia. Oni uz vedia komu to pojde kto na to ma.

januska12323
22. okt 2025

Je to úplne v poriadku a krátky text. Čo sa ti na ňom nezdá?

autor
22. okt 2025
@cacianka

až na to, že text nie je povesť, ale krátky príbeh z rozprávkovej knižky o rodine modrých zajacov

@cacianka Je to povesť sama učiteľka poslala!

elviku11
22. okt 2025
@anonym_autor

@cacianka Je to povesť sama učiteľka poslala!

@anonym_autor Ona im môže prikázať aj naučiť sa recept na tortu naspamäť a nemôžeš s tým nič urobiť. To je jedno, či je to povesť, rozprávka, báseň...

autor
22. okt 2025

Moje dieťa chodí do 4. ročníka a má samé jednotky, sem-tam dvojku.
Každý deň majú písomky ,veľa učenia – od septembra má už viac ako 40 známok. Už ani von nechodieva, stále je nad učebnicami, obrovské množstvo domácich úloh…
A teraz sa pridala úloha naučiť sa naspamäť túto povesť.
Ešte raz, dcéra je jednotkárka, ale toto je už aj na koňa veľa…
Mám po 40-ke a nepamätám si, že by sme sa my takto veľa učili.

autor
22. okt 2025
@danica2711

@anonym_autor a čímže to už môže tvojmu dieťaťu ublížiť?

@danica2711 písala som prečo

anonym_fbfab8
22. okt 2025

Nemusí sa to naučiť bezchybne na jednotku, ak nezvláda nech sa naučí toľko čo sama zvládne a aj keď dostane trojku svet sa nezrúti.
Nemôžeš od nej vyžadovať dokonalosť vo všetkom.

autor
22. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

Co moze vadit normalnemu rodicovi na tom, ze si dieta precvici pamat?

@dskjhfdlkdjhl Nie, toto naozaj normálne nie je. Deti majú byť motivované, nie vyčerpané.
Štvrtáci by nemali byť v takomto strese.
Nie sme roboti ani my, ani deti.
Toto tempo je pre ne jednoducho nezdravé.
Nie, toto nie je normálne. Je to preťaženie, nie učenie!

autor
22. okt 2025
@denkabemommy

@anonym_autor nehnevaj sa ale to je naozaj krátky text, ktorý sa má naučiť. Určite to nemajú zo dňa na deň, nehovoriac o tom, že deti nemajú toľko povinností a úloh, zas ich netreba ofukovať pre každú sprostosť. Ak by dostal aj za to známku - horšiu známku, čo sa také stane? Prestane sa zem točiť? Nerieš, nechaj tak, nech sa naučí. Všetci sme sa učili v 6.triede Mor ho a žiadny rodič nešiel vyplakávať, že tá báseň je na 2 strany 🙈. Nebuď helikoptéra.

@denkabemommy Mor ho nie je povesť !!!

Strana
z4