Je povinné platiť ZRPŠ?
Zaplatiť alebo nie 🤔 som matka troch detí samoživiteľka
@bilberryday ale niekto alebo z nejakých peňazí sa to zaplatiť musí, či?
@bilberryday cize tie deti, ktore prispeli, potom dostanu za solidaritu menej?
Kriedy, vymalovanie triedy a pod.nefinancuje stat, mesto? Ved su to nejake povinne pomocky, a taka hygienicka malba tiez. Preco by to malo ist zo ZRPS?
Na kazdy jeden vylet, predstavenie sa skladame....
Plus triedny fond tam.este je...hromada peňazí.
Neviem o tom aby sme dostali nieco zadarmo, odmeny za sutaze dava ten co ich robi ako napr.klokanko a pod.
Fakt, co z toho financuju??? 🤔🤔
ZRPŠ je dobrovoľné združenie, nikto na vstup nemôže byť nútený, a teda ani na platenie poplatkov určených iba pre členov.
Je smutné, že celé ZRPŠ je prakticky iba dotácia podvýživeného štátneho rozpočtu v kapitole školstvo. Bola som vo výbore a keď som počúvala tie zasadnutia a akým spôsobom sa "bojovalo" o míňaní peňazí zo ZRPŠ, musela som sa vzdať a odísť.
Na nasej ZŠ sa ZRPŠ neplati co nas hned na zaciatku roka oboznamila pani ucitelka. Povedala ze predosle roky rodicia odmietali platit tak sa to zrusilo, ale my rodicia musime pre triedu nakupovat hygienicke potreby atd co teda robila vzdy skola ked za zbieralo ZRPŠ.
@bilberryday z nasho fondu idu vzdy darceky kazdemu . Za sutaze sa neodmenuje, iba za zber papiera. A to sa hradi zo zisku z papiera.
@elizabet173 tak ja neviem či to teraz nejako inak funguje ako keď som ja chodila na ZŠ ale my sme vtedy platili 200sk aj na strednej sme platili ale to už si nepamätám koľko ale keď sme šli do divadla ,na konci roka na výlety tak sa všetko znova platilo...nikdy nám nič škola zo zrps nezaplatila...ani sme nikdy nedostali tie prác.zosity čo tu ženy spomínajú ...ani žiadne Mikulášske balíčky dokonca ani odmena ku vysvedceniu na konci roka . Tu dostal len vyznamenaný žiak ,pomôcky všetko sa hradili rodičmi ...takže neviem možno sa za tie roky okolnosti zmenili
Nie je to povinné, ale za mňa sa z toho robí zas zbytočné haló. Nebývajú to nejak extra vysoké sumy (a ak niekde sú, treba sa ozvať na to). Ono často ani nevieme, čo všetko deti v škole dostanú. Ja som napríklad až na konci minulého školského roka, keď syn doniesol domov komplet nepoužitú výtvarnú zistila, že používali školskú. Aj pracovný z matiky sme napríklad platili len jednu časť, spomínané balíčky na Mikuláša, u nás zvyknú dostať aj na MDD, koľkokrát syn povie, že mali v škole nejaké predstavenie alebo boli v miestnom múzeu a pod. Že niektoré deti nedostanú odmenu zo súťaže? No bóže, ja som sa tiež nikdy nehádzala o zem, že niekto má v škole aj tri deti a dostanú niečo všetky tri, aj keď zaplatili len toľko čo ja za jedného (u nás za platí len za jedno dieťa). Mne to príde, že ľudia majú v dnešnej dobe akúsi zvýšenú potrebu furt niečo bojkotovať, aj keď často ani nevedia prečo. Viď nedávna diskusia o Fifíku 😂🤦
A nemáte zľavu na tretie a druhe dieťa? Viem ze na veľa školách sa zrps neplatí na 3 dieťa a na druhé ak je súrodenec tak polovica skus sa spýtať v škole....už len to ze ak by som nezaplatila tak by sa na moje deti pozerali ako na tie co na to nemajú to im nerob je ťažká doba aj pre deti ....
U nás aj keď sú tri deti platí iba najstarší. A kupuje sa z toho všetkým trom.
@elizabet173 no asi ťažko sa opýtam😆 keď sú to už roky ..už tam aj iné zastúpenie učiteľov a riaditeľov majú ...a dokonca už ani v Tom meste nežijem.
@elizabet173 noooo to by sa veru mali 👍....ja sa isto budem keď mi deti pôjdu do školy
Autorka.
Nie, nie je to povinné, Tvoja situácia je veľmi náročná a dá sa pochopiť. Komunikuj o tom so školou. U nás by si bola oslobodená určite.
Chapem tvoju situaciu, ale skoly su tiez zobraci, odkazani na pomoc druhych. Takze pre mna je to to najmenej, nemyslim si, ze na tomto prispevku sa prizivuju ini, ide to detom, aspon u nas.
@feketka ja súhlasím, ale ak je mamička samozivitelka a ma 3 deti bohužiaľ treba to zohľadniť,ja byt nou idem normálne za riaditeľkou a skúsim to prebrať s ňou. Ja si pamätám, že na základke aj na gympli spolužiaci co nemali rodicia na lyžiarsky ci na výlet proste nešli, je to smutné, ale ak sa ináč nedá treba to brat ako fakt. A myslím, že škôlky majú predsa aj nejakých sponzorov,že občas nejaký rodič donesie z vlastného toaletak, kancel.papiere,pera,ceruzky,servítky a tým pádom toto škôlky ušetria a mohli by takéto deti dostať napr.mikulasa za tie ušetrené peniaze.
@senta_sofia zaplatia to za ňu tento rok proste iní rodičia, je to v poriadku, tak to na svete chodí, silnejší pomáhajú slabším.
@feketka ked nejaky sutaz vyhra tak skola dostane aj odmenu nie ? Aspon myslim krajske kolo a tak... ale to som uz chodila velmi davno do skoly
Co viem, tak sa z toho hradia akcie, lyziarske, plavecke kurzy, skola v prirode u nas...len 2r nic nebolo. U nas dalsi surodenci platia menej. U nas to bolo tusim 20e najstarsi.
A este 50€ na triedny fond! Ani srnka netusi, kde tolke peniaze skoncia a do dalsieho roka sa nic nepresuva 🤦🏻♀️
Ja viem si predstaviť že tvoja situacia je komplikovaná, samozivitelka 3 deti. Ale po pravde hanba by ma fackala keby nezaplatim ZRPŠ. Proste nie je to žiadný nečakaný výdavok. September je finančne neročný, ale tých 20 eur aj na iné blbosti minieme....
Nie je to povinne
ZRPS som neplatila za deti ani raz... a už sú na výške.
@zemiakovysalat presne tak, tu sa niektore mamicky tvaria akoby sa ZRPS platilo v sume 50eur/mesacne. Pricom v kazdej skole sa uz druhe dieta zohladnuje a tretie sa neplati nic.
Mna by hanba fackovala, aby moje deti boli financovane zo ZRPS inych deti.
A na margo samozivitelov - samozivitelky boli, su aj budu. Nie je to nic extra a nie je ot dovod nezaplatenia ZRPS. Moja mama bola vdova a samozivitelka a plat zdravotnej sestry, no vzdy za nas platila vsetky prispevky a nehladala vyhovorky. Aj SvP mi zaplatila na splatky, ale zaplatila.
Ale to je taky trend tuto na Slovensku, ze rodicia maju prispiet do statnej institucie, ktora vzdelava ich deti a mindzuju a hladaju vyhovorky, preco nie. A potom sa nemozeme cudovat, ze sme v takej riti ako sme.