icon

Je povinné platiť ZRPŠ?

11. sep 2022

Zaplatiť alebo nie 🤔 som matka troch detí samoživiteľka

lienka175
15. sep 2022

@toscania tak toto zase ja prvýkrát počujem, že zrš sa platí aj v škôlke... my neplatíme, ale my máme v škôlke poplatok 50€ mesačne, tak je to tam asi zahrnuté

toscania
15. sep 2022

@lienka175 školné platíme 38€ okrem predškolskej triedy, stravné 38,80 + toto do školského fondu....riadna palka podľa mňa...

toscania
15. sep 2022

@lienka175 zatiaľ má vyjde škôlka a škola pre tri deti na 176€ /mesiac ( rozratala som tam príspevok do fondu na mesiace ) + školské zrps pre prváčika ešte nevieme koľko bude....

lienka175
15. sep 2022

@toscania mne na škôlkar a druhaka 156€/mesiac ... Sú to riadne pálky tie poplatky

kataina
16. sep 2022

ZRPŠ poplatok je dobrovolný, nemusi ho rodič platiť ak nechce. Dieťa NESMIE byť diskriminovane ak nema zaplatene ZRPŠ. Teda napr. knižne odmeny pri vysvedčku, alebo sladkosti na Mikulasa musi dostat rovnako
Ucitel by nemal vyberať ten poplatok. Člen obcianskeho zdruzenia ZRPS môze vyberať ale len dobrovolne
nečítala som diskusiu, je tu 5 stran, nemam cas 🙂

kataina
16. sep 2022

zabudla som napisať, že ucitela je dotoho nič, ci ma dieta zaplatene, alebo nie, musi pristupovať k detom rovnako. Ucitel nemusi byť clenom OZ ZRPŠ a teda sa nestara o platby

lienka175
16. sep 2022

@kataina ok, čiže chápem správne, podľa Vášho názoru, že ak to nezaplatí nikto, tak deti nemajú Mikuláša, nemajú odmeny za súťaže, nemajú príspevky na výlet, nemajú odmeny na konci školského roka... chúďatá deti...

gab1sol
16. sep 2022

@kataina správne tomu chápem - ak sa Rada rodičov dohodne, že peniaze zo ZRPŠ použijú na mikulášske balíčky, tak vlastne platiaci rodičia (čo prispejú na ZRPŠ) sú povinní tieto balíčky uhradiť aj deťom, ktorých rodičia nezaplatia? Či kto má tieto balíčky zaplatiť?

kataina
16. sep 2022

@lienka175
@gab1sol ano, tak to je. Ked chcu kupovat odmeny detom zo ZRS penazi, tak si vyclenia, kolko na to daju, a tak nakladaju aby vyslo pre vsetkych, nemôžu obisť neplatiacich. Mala som taky članok, vyjadrenia ministra skolstva, kde o tom hovoril, ale roky dozadu, tak to už nenajdem. A plati, že ja ako rodič som nikdy nevstupila do OZ ZRPS a necitala som stanovy a nemusim s nimi nic mať. Nemôžu ma nutit platit ani vstupiť do OZ ZRPS. To by sa mohlo stať, že OZ HOCIKTO povie že sa im vsetci poskladame....
Skola može najst sponzora, nemusi pytat od rodicov. Aj rodic moze byt sponzor, ked si to moze dovolit. Skola nemusi davat odmeny, Ked rodic prispeje, tak s tym pocita, že prispeje aj neplatiacim, tak nech nenarieka, rozhodol sa dobrovolne

gab1sol
16. sep 2022

@kataina takže správne chápem - do OZ rodič nevstúpi, nemusí platiť, ale jeho dieťa bude oproti iným deťom vo výhode, pretože rodičia ostatných detí sa na to poskladajú, lebo však išli do toho dobrovoľne?

lienka175
16. sep 2022

@kataina píšeš nezmysly, pojem OZ ZRPS neexistuje, to nie je občianske združenie, ale rada rodičov, ktorá je zložená so zástupcov rodičov za každú triedu. Rodičia ich volia s tým zámerom, že budú akceptovať to, čo oni schvália

lienka175
16. sep 2022

@kataina ešte mi teraz napadlo, či tou skratkou OZ nemyslíš odborový zväz, ale to by tiež bola hlúposť, lebo ten sa týka zamestnancov, čiže učiteľov a nie rodičov. A aj tam platí, že ak chcú jeho členovia čerpať výhody, tak si musia platiť členské a nie, že niektorí platia a darčeky pre všetkých, ako si to Ty predstavuješ

vevesh
16. sep 2022

@lienka175 ale u nas to napriklad presne takto funguje. Zrps je dobrovolne, nevynutene a kazdy prispeje ako chce- ci euro, 50, 5000 alebo 2%dani alebo externy sponzor. A z tych penazi sa nakupuje pre vsetky deti rovnako- u nas konkretne vybavili ihrisko, sportove naradie pre jednotlive triedy, kriedy s tabulam, odmenovanie sutazi atd.
Mikulaske balicky, vylety, potrebne materialy pre danu triedu su hradene z triedneho fondu a tam sme si na rodicovskom odsuhlasili sumu, ktora je povinna a ked niekto nezaplati, odhlasujeme, ci sa danym detom poskladame alebo nedostanu/nepojdu s triedou.

lienka175
16. sep 2022

@vevesh áno, môže byť, ale rada rodičov si to musela odhlasovať, že to tak bude... zrejme sú si vedomí toho, že to vedia takto vykryť... keby sa každý z rodičov rozhodol, že neprispeje ničím, tak by nič nemali...

lienka175
16. sep 2022

@vevesh a 2% z daní môžete venovať iba občianskemu združeniu, nie ako príspevok Rade rodičov, oni nemôžu fungovať ako občianske združenie

lienka175
16. sep 2022

@vevesh a môžem sa spýtať, že v ktorom meste to je škola? lebo ja myslím, že keby väčšina škôl na Slovensku prišla s touto "ponukou", že je to čisto dobrovoľné, tak neprispeje nikto z rodičov, buďme realisti 🙂 takže obdivujem, že sa nájde škola, kde to funguje

gab1sol
16. sep 2022

@vevesh podľa mňa sa tu pletú dve veci - jedno je OZ, ktoré je naviazané na školu, aby mohlo prijímať 2% a oficiálne dary, či sponzoring (všetko na dobrovoľnej báze), kde je možnosť, že Rada rodicov sa dohodne a vyzbierané peniaze tam vložia. Vtedy sa to delí medzi všetky deti. A potom je len Rada rodičov (nemusí byť formou OZ), ktorá je zložená z vybraných (zvolených) rodičov zastupujúcich triedy. Tí sa dohodnú na nejakom príspevku (môže byť aj 0) - môže to byť na úrovni školy (to je často nazvané ako ZRPŠ - z minulosti), alebo na úrovni triedy (napr. ako triedny fond). V takom prípade to nefunguje tak, že sa zloží len časť rodičov, ale povinnosť je zabezpečiť všetko a pre všetkých.

kataina
16. sep 2022

@lienka175 OZ je obcianske zdruzenie,
rada rodicov je daco ine
ja si nic nepredstavujem, ako tu pisete, ale tak to je

lienka175
16. sep 2022

@kataina a čo škola, ktorá nemá OZ?

kataina
16. sep 2022

aj vy si viete dať do gugla, tak hladajte, nemam na to čas, to tu popisovať "či si to tak predstavujem" hladajte zakon a fakty

akvi
16. sep 2022

@lienka175 ZRPS je občianske združenie. Už to tu odznelo x-krát. Je to proste tak. NIK do neho nemusí vstupovať, členom OZ sa nemôže stať niekto len preto, že má dieťa v škole, kde to ZRPS funguje. Takže výber členského sa vzťahuje len na členov. Rada rodičov je niečo úplne iné. Škola musí mať zo zákona Radu školy, do nej sa volia aj rodičia, ale so ZRPS to nemá nič spoločné. A nemajú právo vyberať žiadne poplatky, pretože školstvo je podľa zákona bezplatné. Môže sa stať, že aktívni rodičia sú aj tam aj tam. Ale právne je to proste oddelené. To, že niektoré školy to prezentujú tak, že ZRPS je povinné, tak konajú protizákonne. Pretože nikto nemôže nikoho nútiť byť členom OZ.

zirafkasaska
17. sep 2022

@akvi Rada rodičov je zvyčajne jeden z orgánov ZRPŠ a tvoria ho zástupcovia rodičov za každú triedu, ktorí schvaľujú plán činnosti, predkladajú návrhy a použitie peňazí atď. Volia si ich rodičia v jednotlivých triedach a dávajú im tým právomoc spolurozhodovať. Rada školy je jedným z orgánov školy a je zložená zo zástupcov za pedag. a nepedag. pracovníkov, zastupcov za zriaďovateľa školy a zástupcov rodičov. Vyberajú napr. riaditeľa školy. Nemajú nič so zrpš. Ale býva celkom fajn, keď sú v zrpš aj rade školy rovnakí rodičia, pretože majú najviac informácií na čo škola potrebuje peniaze a môže to tlmočiť zriadelovatelovi práve cez radu školy.

akvi
17. sep 2022

@zirafkasaska u nás rada rodičov nemala nič spoločné so ZRPS. Ono to záleží od každej školy, ako to poda, lebo vidíš aj tu v diskusii, že niektoré školy to ZRPS považujú za povinné. Rada rodičov nie je daná zákonom, ale napríklad u nás boli v rade rodičov zástupcovia z každej triedy a z nich sa potom dohodli aj členovia Rady školy, keďže tí boli len traja a tried bolo 9, tak bolo fajn, že v Rade rodičov mala každá trieda zástupcu. Ale vravím, to bolo tak u nás, nie všade to je tak

lenny
30. nov 2022

Platite ZRPŠ poplatok v hotovosti, ci prevodom? Syn ma na gymnaziu platbu jedine cez edupage, oficialne cez internet. Dcere na zakladnej skole poplatok zbieraju ucitelia iba v hotovosti, a ked som im napisala, ze som ochotna zaplatit na ucet ZRPS online, tak na sfukli, ze nie, iba v hotovosti. A mna to hneva, je to totalne netransparentne, ktovie, ci sa to vobec cele dostane tam kam ma. Nechapem preco tak odmietaju platbu priamo na ucet, ale nepaci sa mi to. A ked sa ozvem, tak som za debila.

miskajerry
Autor odpoveď zmazal
akvi
30. nov 2022

@lenny tak toto fakt zavana niecim.. ZRPS musi mat ako kazde OZ svoj ucet a vsetky prachy maju ist na tento ucet, takze je fakt divne, preco vam ho nechcu poskytnut.

@miskajerry ucet skoly s uctom ZRPS nema absolutne nic spolocne.

synaps
22. aug 2024

Ahoj maminy, s blížiacim školským rokom by som chcela oprášiť tému ZRPŠ na štátnych školách. Pomaly chystám synovi všetko potrebné a akosi opäť raz všetko podraželo a teda mám aj obavy, ako nám zvýšia príspevok ZRPŠ.

Na prvom rodičovskom stretnutí v školskom roku dostávame pripravenú darovaciu zmluvu na zaplatenie príspevku "na skvalitnenie výučby detí a na zlepšenie podmienok vzdelávacieho prostredia". V prvom ročníku pre školský rok 2022/23 sme platili 400 EUR a v školskom roku 2023/2024 sme platili 600 EUR. Čo bude tento rok, neviem a mám z toho aj obavy. Do školy posielame zvlášť hygienické potreby ako mydlo, toaletný papier, dezinfekcia, kancelárske popiere, eurobaly, výkresyy, deti si samozrejme kupujú celú potrebnú výbavu na výučbu, platíme zvlášť anglické knihy, Maksíka, plavecký kurz, školský klub detí atď.

Chcela by som sa Vás spýtať, či sa máte možnosť vyjadriť k výške príspevku aj Vy ešte predtým, ako "Rada rodičov", pre ktorú zrovna asi výška 600 EUR na školský rok nemusí byť problémom.
Mohli by ste mi, prosím, napísať výšku Vášho príspevku, aby som si vedela spraviť obraz, ako to je na iných školách, resp. ak je tu nejaká mamička-učiteľka, ktorá by mi to vedela približiť viac z praxe, budem vďačná.

Ďakujem vopred za reakcie a pekný zvyšok prázdnin.

jana005
22. aug 2024

@synaps prosím ťa, na akú školu chodí syn, že toľko veľa platíte?
400 ani 600 eur by som v živote nezaplatila.
Dcéra platí na strešnej škole 100 eur, ostatné deti na základnej 20.

lienka175
22. aug 2024

@synaps platíme 35€. To kam syn chodí?

akvi
22. aug 2024

@synaps no hlavne si treba uvedomiť, že to vôbec platiť nemusíš. Resp , je to dar, takže jeho výšku si naozaj obdarovaný určovať nemôže.