Je povinné stiahnuť deťom Edupage do mobilu?
Mojim 12-rocnym detom zacali v tomto skolskom roku mnohe ucitelky zacali zadavat domace ulohy /formou testov/ do edupage alebo smartbooks. Na mna sa obratili mnohi rodicia ako na tiredneho dovernika, ze s tym jednoducho nesuhlasia z roznych dovodov /ci uz nema dieta mobil, alebo nemaju data, alebo doma wifi, nemaju pc.../ Mozme my rodiacia nejak rozumne argumentovat, ze s tym nesuhlasime? Moze za neurobenu du dostat 5-ku? Ma na to ucitel pravo?
@akje lebo ste napisali, ze nechcete aby dieta nepoznalo svet mimo PC. Suhlasim s vami ze prilis domacich uloh je na skodu, že by v ziadnom pripade nemali byt domace ulohy znamkovane a mali by byt dobrovolne. A to sa tyka aj testov. A ja som to nemyslela ironicky. Ja to myslim vazne. Su rodicia, ktori nechcu s detmi vobec pracovat doma, ani na to nemaju cas. Tak nech je to dobrovolna cinnost a vybavene.
@mandzula tak ono sa to da rozlisit. Byva presne napisane, kolko uciva obsahuje 5minutovka, kolko pisomka a kolko polrocnaly test. Ak bolo v 5-minutovke ucivo z 5 hodin dozadu, je to pisomka 🙂 ono je jedno, ako dlho trva ta pisomna skuska, tam je dolezite mnozstvo uciva, ktore sa skusa. 🙂 a podla znenia otazok sa da zistit 🙂
@zuzanapjat to vyjadrenie bolo napisane pri nadmernom pocte zadanych uloh. Ze by mali byt s mierou, aby sa nestalo, ze dieta nepozna svet mimo pc..
@zuzanapjat teraz som si spomenula na éru dištančného vzdelávania, keď sme mali tému Rodina a drobcom som zadala úlohu vyrobiť s rodičmi Rodostrom - bolo na nich, aký - či kreslený, lepený s reálnymi fotkami, či len s menami - hociaký -.išlo o pointu.. poslala som im niekoľko námetov, inšpirácií. A dostávala som reakcie od rodičov typu 'nemáme doma lepidlo'.. tá doba bola ťažká pre všetkých, snažila som sa vymýšľať úlohy tak, aby boli čo najmenej zaťažujúce a možno aj trochu zábavné, možno také, čo na chvíľu spoja rodinu.. človek po takých výhovorkách niekedy stratí aj tú poslednú chuť niečo robiť..
@akje ja ako nepredagóg to len tak odoka zistiť neviem plus sa testy a písomky domov nosiť nesmeli, že ak chcem, môžem si ich prísť obzrieť do školy. Dôležité pre mňa bolo, že dcéra sa na test či písomku pripravovala vždy rovnako zodpovedne, čiže ju to cca rovnako zaťažovalo a stresovalo, a keď sa "toho" nahrnulo 5 denne, bolo to celkom veselé.
@akje rozumiem. Tiež by mi vadilo, keby dieťa všetok čas po škole muselo venovať domacim uloham.
@opica_skorica poznamky na VS sa uz dnes predsa pisu do notebooku/tabletu, nie rucne ako za nasich cias. Ja som z ery husakovych deti a my sme sa este na VS napisali ako ceski zandari. Ale co viem, tak dnesni studenti uz chodia na prednasky s notebookom alebo aspon tabletom. Pripadne si rovno stiahnu ppt prezentaciu z webu skoly. Naco pisat to iste 2x?
@scila A co sa podpisovania tyka, v praci sa podpisujem raz rocne pod ziadost o rocne zuctovanie, to je vsetko. Vsetky ostatne podpisy a schvalovania idu elektronicky.
@nikaeli uplne chapem ake to moze byt pre vas demotivujuce, ked je postoj rodicov takyto. Ale je uplne evidentne, ze rodicov obtazuje pracovat s detmi a obtazuje ich davat peniaze hoc aj na taku hlupost ako je lepidlo, nieto este projekt niekedy vymysliet a pomoct dietatu zrealizovat. Rodicia su z toho nervozni, nadavaju na ucitelku, deti tym padom ziskavaju este viac negativny postoj ku skole a vzdelaniu. Takže by som všetko dala na dobrovolnej baze a take veci ako su povinne citanie, PC projekty, 3D projekty znamkovala len tym detom, ktore su ochotne ich doniest. Pretože dnes je to tak, ze si rodicia PLATIA ludi, ktori im vytvoria projekt napr na vlastivedu pre ich deti, alebo stiahnu povinne citanie z internetu. Tak načo to je dobre?
@kp7333 inak čo sa toho písania rukou týka, vraj posilňuje prepojenie medzi oblasťami mozgu zodpovednými za zapamätanie si textu - u mňa to tak napríklad bolo a vždy som si poznámky písala ručne, nie však vyslovene písaným písmom, skôr kombináciou tlačených a písaných písmen, teraz píšem už len tými tlačenými. A, áno, dnes je veľa možností, ako získať info aj bez písania, no stále mnohí píšu - moja dcéra napríklad, tá má spoznámkované všetko.
@zuzanapjat treba však brať ohľad na to, že bežný rodič príde domov po piatej a keď má robiť každú chvíľu nejaký projekt, je z toho na prášky. A ak má ešte viac detí, pričom s jedným má robiť maketu vulkánu a s druhým vyrábať vianočné ozdoby na jarmok, ťažko sa mu na adresu učiteľa sypú slová chvály. Podotýkam, že to bolo povinné a ešte ohodnotené tak, že to bolo stvárnené veľmi infantilne, no skoro ma porazilo.
@mandzula áno ja to chápem. Preto si myslím, že by bolo lepšie keby tieto aktivity boli naozaj dobrovoľné.
@zuzanapjat presne tak a ohodnotené maximálne tak nejakou pochvalou či pluskom.
@mandzula a toto som tiez pocula, ako velmi sa ucitelom nepacia projekty. Ako dokazu dieta zhodit, ze je to odflaknute, alebo to nesplnilo predstavy ucitela. Aj toto potom vedie rodicov k tomu, ze davaju projekty robit tretej osobe, ktorej su za to ochotne zaplatit.
@zuzanapjat ja som za to, aby sa projekty robili na hodinach a kludne ako skupinove peojekty, aby sa deti ucili vzajomnej spolupraci.
@kp7333 asi na to nie je cas... ked maju tie osnovy nabite
@zuzanapjat inak hej, ja keď som počula slovo "projekt", kypela mi žlč, lebo som vedela, že aj tak si to celé odmakáme my. A keď som počula argument, ako nám tým učiteľ vlastne robí službu, lebo nám umožňuje tráviť spolu čas... Akoby sme na to potrebovali tretiu osobu, ktorá nám stanoví, ako a kedy ho spolu tráviť. Pritom sme mohli spolu variť, piecť, ísť sa prejsť...
dievčatá, ale ja hovorím o úlohe - nie o projekte - počas prvého lockdownu, keď sme všetci boli doma a takmer nikto nepracoval.. keď bolo dištančné ešte v plienkach a takmer nik nevedel čo a ako.. to učivo sa nejako prebrať muselo a čo som mala urobiť s prvákmi, keď sa mi len traja pripojili online? zobraziť rodinu s panáčikmi 'otec, mama a ja' snáď zvládne každý.. nemuseli tlačiť a lepiť fotky.. to nebola úloha na pol dňa 😉
@mandzula to sa nebojím, že by riešili EP.
Len keď vidím, že syn už od prvého ročníka dostáva úlohy, ktoré sa vypracovávanie v PC, teraz v 3 r. k tomu majú aj videá na YouTube, ktoré si musia pozerať jednoducho mám pocit, že tých technológií je v životoch malých detí príliš veľa. Ešte sa do obrazoviek nepozerajú ako dospelí viac než dosť. Teraz by som ich radšej videla s ceruzkou v ruke ako s myšou.
Ale to som ja. Moje deti, na rozdiel od mnohých iných v okolí, vedia kde je knižnica.
@mlenka121 tak učiteľky si uľahčujú prácu a z detí vychovávajú závislákov (tu vystáva otázka, ako veľmi im na deťoch a na svojej profesii záleží 🤔). Pritom je dokázané, že s perom v ruke a papierovou knihou sa toho naučía mnohonásobne viac. V zahraničí to už pochopili, len u nás to ešte 100 rokov budú hrať mnohí učitelia na inovatívnosť. Tiež by som nesúhlasila a pytala učiteľku alternatívu. Nie som za učenie za PC.
Pre tých, ktorí tu hovoria o pokroku, a že nie je potrebné písané písmo a pod. Nie je náhoda, že štatisticky ľudia na najvyšších pozíciách, vrátane tých, ktorí robia IT dávajú svoje deti do súkromných škôl, kde nemajú povolené mobilné zariadenie a nepovoľujú ich im ani doma. Všetky úlohy, výučba, všetko prebieha po starom. Píšu si do zošitov, veľa času trávia vonku. Takže prosím, nehovorme, že rodičia, ktorí možno úplne zakazujú prístup k technike su hlúpi a zastavujú pokrok. Možno len poznajú dobre svoje deti a vidia, čo im v ich veku pomáha a čo nie....
@mlenka121 u nas maju tiez zakaz pouzivania debilov v skole, nemozu ich pouzivat ani cez prestavky a dokonca maju nejaku formu, ze im posielaju ulohy a zadavju prace len cez digotalnu formu, lebo manu dokonca email skolsky- blokovany takym sposobom, ze im prichadzaju maily len z domeny skoly. Dieta musi kontrolovat svoj mail aby videlo ci nema nejake zadania a musia ich odovzdavat cez tuto app, neplati, ze odovzdam ucke do ruky - a teda nikto neprotestoval, lebo sa ucia pouzivat aj taky zakladny nastroj pre ich buducnost akou je pc a ine veci. Je to proste zaklad, nevyhneme sa tomu
@scila ja to zase beriem tak, že digitalizácia je proste súčasť pokroku a týka sa mnohých sfér nášho života, takže je fajn postupne sa s ňou oboznamovať. A je potom na rodičovi, ako čas, ktorý dieťa strávi na nete, skoriguje. Je to ako so všetkým ostatným, rozumné používanie pomáha, abúzus škodí.
@prasiatko30 otázka je v akom veku? 15rocni na strednej? Jasné. 8 alebo 10,11rocni? Absolútne chápem, ak s tým rodičia nie sú stotožnení.
@mandzula áno, ale ak povolí rodič dieťaťu hodinu denne na zariadení a on z toho pol hodinu bude robiť úlohu, tak asi nebude nadšene....
Ja byt učiteľom a odkázat mojich žiakov na PC a na link na YouTube, tak sa prepadnem od hanby.

@akje vieš čo, učitelia aj tak na počet písomiek dlabú. Keď som sa raz na to sťažovala, bolo mi povedané, že to nie je písomka, ale "mini testík" a bolo.