Je pravda, že žiak nemôže vziať písomnú prácu domov?
Prosím,ak sú tu učiteľky ZŠ. Je pravda,že žiak si nemôže zobrať písomnú prácu domov,ani si ju odfotiť? Ak dostane zlú známku,tak ja ako rodič chcem vidieť,kde konkrétne spravil chybu aby som mu to vedela vysvetliť a aby sa to doručil. S jedným predmetom ma totiž problém dosť žiakov z triedy. Aj moje dieťa. Pritom s ostatnými predmetmi nie. Ja keď som chodila na strednú,tak učiteľka nám dávala oznámkované písomky normálne domov. Prečo je to problém teraz?
Písomky neposielam, vsetky si zakladam, su k nahliadnutiu na rodicovskom zdruzeni. Po prve, drzat si v hlave, komu som ju pozicala, ze mi ju ma vratit, lebo malo deti a rodicvo je dnes takych svedomitych, ze poslu naspat obratom. Po druhe, deti mozu nieco dopisat a potom budu reklamovat, ze som zle opravila. Po tretie, prace sa zakladaju, dieta moze stratit, nedostane sa ani k rodicovi, dieta povie, ze ju nedostalo a este obvinia mna, ze pisomku som zlikvidovala, pretoze som chcela dietatu poskodit. Dnes su ludia rozni, takze nie, neposielam. S odfotenim problem nemam.
Vzdy, ked ich dostavaju, tak nielenze maju na tabuli stupnicu, su vyzvani, aby si aj oni spocitali body, potom si prechadzame jednotlive cvicenia a opravujeme chyby, nasledne si tie chybne vety maju napisat do zosita.
Ahoj, u nás nemôže. Rodič môže prísť v rámci konzultácie pozrieť.
Ale my zas robíme opravu. Dieťa si musí napísať ktoré veci malo zle a zároveň k tomu ako to ma byt správne. Práve pre to aby rodicia doma vedeli ze toto mu nejde alebo naopak aby vedeli čo všetko zvládol a co mu ide. 😉
Nic nebrani ucitelom posielat pisomky ci testy domov. Vyhovorky typu, ze sa nieco strati, pokrci a pod su hlupost. Technologie maju vsetky skoly, takze testy ci pisomky staci nascanovat a kazdemu rodicovi poslat na mail, prip v Edupage mozu mat vytvoreny priecinok, kde sa to da zavesit. Za dalsie, k dispozicii maju ucitelia generator testov alebo pisomiek a to na kazdy predmet a pre kazdy rocnik, cize kazde dieta moze mat svoj test, cize nikomu nepomoze mat cokolvek okopcene, kedze nikdo by nevedel, aky test dostane. Nehovoriac o tom, ze testy sa daju robit aj cez napr. matika.in , gramar.in a ine - a vysledky si rodic moze pozriet. Takze ucitelia nemaju dovod sa vyhovarat, moznosti je vela, ako toto riesit. Mimochodom sa zabuda na podstatnu vec, preco sa maju testy ci pisomky zasielat rodicom - vola sa to okamzita interakcia. Tzn. ze rodic vie okamzite vyhodnotit, kde ma jeho dieta nedostatky a doma mu pomoct s doucovam. Ak ale rodic bude mat moznost iba raz zacas vidiet testy ci pisomky, dovtedy dieta to ucivo stale nevie! Takze medzicasom na dalsich pisomkach dostane dalsie zle znamky, to je predsa jasne. A co sa tyka 5 minutoviek, tak to je tiez nezmysel, lebo tymto su deti vystavovane iba stresu a tlaku, nakolko niektore deti potrebuju viac casu na pochopenie zadania, no nemusi to znamenat, ze nerozumeju ucivu - len to proste nestihnu v tak kratkom casovom limite - a koli tomu dostane 4 ci 5tku. Takze taketo znamky su vysledok vedomosti? Nie, len tym dieta zacne neznasat skolu. Skolsky system je navrhnuty na udelovani znamok podla pocty chyb a nie podla uspesnosti, cim pochopitelne system uci deti flustracii, nechuti zo skoly, sikane - lebo si vybijaju zlost (za kazdou sikanou je konktretny problem osoby ktora sikanu robi), a ine. Sikana v skolach rapidne stupa, pretoze sa pridava detom dalsia negativita pocas vyucivani. Gratulujem tym, ktori takto nelogicky este funguju. Tato elektronizacia skolstva sa vymyslela uz pred viac ako 20 rokmi prave z dovodu, aby sa tieto veci vyriesili + aby ucenie bolo prisposobene na vsetky typy deti - vizualny, auditivny a kinesteticky typ. Tzn. aby odovzdanie informacie/uciva bolo pre vsetky typy rovnako zrozumitelne. Dolezitou castou je, aby ucitelia poriadne vyuzivali technologie a neboli v zastaralom mysleni. Ucebne osnovy su ok, technologie su a skolsky system musi konecne implementovat poznatky z napr. montessori pedagogiky - deti 1-6, hejneho metody 6+ (tu princip ucenia plati nie len pre matematiku) a ucitelia musia zacat ucit sposobom pre vsetky typy. A samozrejme nemali by zabudat, ze su to prave oni, kto do vyucovacej hodiny vnasa energiu - otazka znie aku? (pozitivnu, negativnu, styl prednesu bla-bla, alebo je to podnetne natolko, ze si to deti zapamataju). Deti sa predsa najlepsie ucia, ked sa im zapajaju vsetky zmysli a maju pozitivne emocie. Ucitel ma byt vzorom! - ma deti ucit pozitivnemu myslenu, kreativite, samostatnosti a aj timovej praci, a aj podporovat hladat riesenia a ocenovat zlepsenia ci sebarozvoja (pochvalit za to, ze sa dieta zlepsilo napr v nasobilke alebo ze pomohlo inemu spoluziakovi sa zlepsit v citani - tu treba pochvalit aj toho za zlepsenie citania). Hodnotit teda treba aj aktivitu ci zlepsenia a nie len chyby. Takze ak dieta potrebuje pomoct s dovysvetlenim uciva, doma mu vie pomoct rodic a preto potrebuje testy ci pisomku vidiet priebezne. Tzn. ze pomoc rodica teda zjednodusuje ucitelovi pracu s detmi, lebo deti nie su znechutene, flustrovane a pod. a navyse sa tym zvysuje aj vedomostny priemer triedy a deti. Takze sa zamyslite - chcete aby deti chodili do skoly s odporom (ze opat bude zd***ne ze nieco nechape, bude sa nudit lebo vysvetlovanie bolo bla-bla, alebo bude pod stresom koli 5minutovke...), alebo s radostou (pozitivne ladena hodina, pochopitene pre vsetky typy...)? Takze zmente negativny pristup k detom na pozitivny a budete mat pozitivne vysledky. Rodicia - nekarhajte deti za znamky, ale sa ich spytajte comu nerozumeju a naucte ich to. Dolezite je, aby veciam rozumeli a vedeli ich v zivote pouzivat a nie ake maju znamky. Pochvalte obcas ich snahu o zlepsenie a raz zacas ich zlepsenia odmente. Ucitelia - ti to mate vysvetlene vyssie co mate robit
@zuzana76 mňa pobavil generátor písomiek a testov 😀
@manzinni ty si vieš reálne predstaviť skenovať písomku každého jedného žiaka? Učím v triedach, kde je aj 29 detí.
Generátor písomiek 😀 Niektorí rodičia sa sťažujú už aj na skupinu A, B pri písomkách, lebo jedna skupina mala ľahšiu otázku ako druhá, pritom typ otázky je rovnaký. Ak by generátor vytvoril x typov písomiek, to by ešte len nastala vzbura rodičov.
Je zaujímavé, že toľko ľudí presne vie, čo učitelia robia zle, každý im má potrebu radiť, ako to majú robiť lepšie, lebo každý to vie lepšie ako učiteľ. Len tých učiteľov máme stále akosi nedostatok 🙈
@pietra učiteľov je dosť,len sa nevedia dostať do škôl a tak musia robiť predavačky,pri pasoch a atď
@kvietocek87 tak nech pridu do BA, tu rozhodne ucitelov dost nie je
@kvietocek87 pošli ku nám jednu primárnu a v dedine vedľa chýba vychoška, pol roka nevedia zohnať- sme sever stredného SVK.
@manzinni Na škole sú dva skenery. Učím mat, sjl. Nie je v mojich silách a ani v prac.náplni pravidelne skenovať písomky,diktáty atď cca 80 žiakom.
@kvietocek87 A to kde sa nevedia dostať do škôl? Jedine ak majú vyštudovanú nejakú hovadinu, s ktorou nenaplnia úväzok.
Ak by niekoho zaujimalo - Ceska skolska inspekcia sa vyjadrila, ze ucitel je povinny dovolit ofotit/prekopirovat pisomku na zaklade zakona o slobodnom pristupe k informaciam. Kedze tento zakon plati rovnako aj na Slovensku, tak je nepochybne, ze aj rodic na SK ma toto pravo.
Chvala Bohu za našu školu. U nás sa test vracia deťom, aby videli, kde spravili chybu.

@katka0123 tak jasné, že tento pokyn nasledoval.