Je to škola alebo koncentrák?
Dnes prišla dcéra zo školy a v zošite mala poznámku od tr. učiteľky, ktorú mala napísať 20 krát. PO CHODBE CHODíM SO ZATVORENýMI úSTAMI. Dcéra chodí do 2 tr. ZŠ a cez prechádzaciu prestávku sa rozprávala. Pred mesiacom zas písala inú poznámku. CEZ PRESTáVKU SA NENAHáŇA.
A teraz nabehnúť do školy a povedať čo si o tom myslím, alebo nech si učiteľka vypisuje čo chce, a myslieť si svoje. Neviem, nás bolo v triede 36 detí, nie ako teraz 17 a žiadne podobné hlúposti sme domov nenosili. Aj na škole Vašich detí je to podobné?
@sardinka335 jasne... taketo ja nepoznam tak sa neviem vyjadrit - moj syn ma 4 ale neviem si predstavit ze by nepoprosil, nepodakoval etc. ... ale preto je fajn ze tu tato tema je a pises to - verim ze mamky co k tomuto deti nevedu sa aspon trosku nad tym zamyslia ( to mas pravdu ze zacat riesit v 6tich je uz trosku neskoro, na druhej strane radsej neskoro ako nikdy☹ )
Beriem ze taketo veci by mal riesit skolsky psycholog - myslela som si ze je normalne ze na velkych skolach tato pozicia obsadena je ( nielen kvoli detom ale aj rodicom ktori potrebuju rady ) . my psychologa mame a viem ze rodicia dostavaju aj odporucania ci ho sami vyhladavaju... detto chodi s detmi niektore temy konzultovat ( sikana, postihnutia, integracia, rasizmus, ale napr. aj planovanie buducnosti a pod. ) - chodi aj hospitovat na hodiny aby videl deti v ich prirodzenom prostredi a vedel poradit ci zasiahnut ked nieco postrehne... cize u nas take tie zavazne veci nie su na ucitelovi...
Ucitel urcite musi byt asertivny - ono sa to v pohode da spojit s tym byt kamaradsky - len to treba trosku trenovat😉
@dai tak to ti gratulujem a fandim ze si jedna z tych spravnych mamin ktora vychovava spravne deti. to vsak nemeni nic na mojom nazore ze trend protivnych nevychovanych deti stupa a samozrejme za to moze v prvom rade nezaujem a benevolencia ich rodicov. urcite pred tym nemienim a nebudem zatvarat oci pretoze to vidim denno denne a ludia iba mavnu rukou lebo sa boja, hanbia upozornit modernych rodicov, ktori su casto velmi citlivi, jednostranni a prchki ak ide o spravanie ich deti. preto dufam, ze ak sa raz nedajboze moje dieta nebude vediet spravat a bude robit inym zle, tak ze sa najdu ludia, ktori ma na to upozornia. jasne ze ma to zamrzi, mozno aj nastve, ale urcite sa nad tym zamyslim a budem sa snazit to riesit.
@domculik potom je fajn ze aj ty patris k tym spravnym rodicom... vies keby vsetci rodicia boli taki ako pisu tu na mk tak by sme taketo temy absolutne nemuseli riesit☹ Ja teda som vdacna ze mam asi stastie na tie ine deti - od tych vychovavajucich rodicov... dokonca aj na takych pubertakov mam stastie🙂 osobne ale teda ani nemam problem zasiahnut ked nahodou vidim nieco nepristojne...
Nikdy som netvrdila ze ucitel je ten hlavny na vychovu - prave som pisala opak, ze ucitel ma podporit rodica vo vychove a mali by mat tie iste ciele, ale rodic je ten nesuci zodpovednost hlavne za zaklady... To co som pisala bolo, ze sa neda ucit a zaroven nevychovavat - presne ako pisala sardinka - toto ide ruka v ruke
Nemam sklony k alibizmu - preto si nemyslim ze vidim nasu spolocnost nejak prehnane ruzovo... na druhej strane nie som ale ani zastanca prehnanej nostalgie - poznala som ako dieta deti nevychovane, par ich poznam aj teraz... ake zrkadlo dietatu nadstavime, take ono bude - ja len stale zdoraznujem ked my rodicia budeme deti spravne vychovavat tak tie deti vytvoria spolu dobru spolocnost - vies vychadzam z toho ze tu piseme my - matky - a proste pride mi to divne ze citam len prispevky ake su deti zle a nevychovane a nevieake - kto cakame ze toto zmeni ak nie my - matky?🙂
@sardinka335
@dai skola je vychovno-vzdelavacia institucia....cize naozaj ruka v ruke to vzdelavanie s vychovou ide.....naozaj si enviem predstavit, ze by som pisla do triedy odverklikovala ucivo a cau aprky, idem dom....(ale su bohuzial aj taki 😒 ).....ucitelia mozu stavat hlavne na vychove, kt. maju deti podchytenu z domu....a snazit sa ju co najlepsie vylepsit v ramci vyuc. procesu.... ale uplne ju vynechta nemozu....predsa len, deti travia v skole polku dna, cize polovicu denneho casu...cize ta zakl. vychova tam je.... ale tie tazsie pripady...no....skolsky psycholog je zo zakona dany na zakladnych skolach, tam musi byt.....na strednych nie....tomuto ja nerozumiem preco? 😢 a pritom ti pubertaci maju velmi zavazne problemy, s ktorymi si envedia rady..... ja ako radovy ucitel, kolkokrat za mnou prisli (asi videli, ze mi mozu doverovat a doma ich nema kto pcuvat...).....tak nikdy som im nezabuchla dvere pred nosom (hoci to bolo davno po vyucovani, ci pred vyucovanim....).....vypocula som,snazila pochopit, ale v mnohych problemoch som sa bala radit....lebo fakt to bolo ich zivot ohrozujuce a tak poskytla im kontakt aspon na psychologa v meste, co pozname..... aj ekd mnohe sa chcu len vyrozpravat......a pritom, aj toto patri k yvchove....aby ich rodicia pocuvali (lebo mnohe problemy boli rodinne a do skoly vobec nepatria)..... ale ja osobne ich vzdy vypocujem....lebo tie deti to potrebuju, oni nie su zle....ja som mala okolo seba viac uzasnych, mudrych, sikovnych deti...(jasne, najdu sa aj tie drze......ale zatial som si dala rady a nie je ich tolko).... ale vela z nich potrebuje pomoc.....a haldaju ju v skole, elbo nenasli doma 😒 tot moja skusenost...
@sorciera24 tak ono v tej puberte sa zase detom tazko s rodicmi komunikuje - tam asi prirodzene vyhladavaju cudziu autoritu:-/ ja dokonca tu s mladymi dospelymi mnohokrat v praci riesim ich osobne problemy - ale nemyslim ze je to preto ze by doma nenasli pomoc - skor sa im so mnou lahsie rozprava lebo nie som citovo zainvolvovana a riesim tie veci s nadhladom ( co obycajne ucastnici emocneho konfliktu nie su az tak schopni😉 ) - ono nastastie podla mna stale mame tie historicke pudy a vaecsina rodicov svoje deti miluje a snazi sa im vytvorit spravne prostredie pre ich rozvoj ( tu tie netvrdim ze vsetci, zial najdu sa aj taki ktorym deti boli dopriate asi len omylom☹ )
@dai mozno aj to, ale aj tak niektore problemy su tak osobne, ze by ich mali komunikovat s rodicmi....a ked som im povedala, nech to hlavne povie mame napr. tak povedali, ze mama na take nema cas 😒 a ze im len vynada....takze hladaju pochopenie inde.....co je ale na skodu.....
@sorciera24 tak to je zle potom☹ potom asi len rodica oslovit na rodicku nech sa uvedomi v zaujme svojich deti... neviem ☹ on ten rodic si nemusi vobec uvedomovat ake vazne mozu temy pre deti byt a zial sme vseliaky - su aj chladnejsi ludia, pragmatickejsi a mozu mat citlive ci az precitlivele dieta - mozno ked ich ty ako ucitel upozornis tak pochopia ze to ich dieta potrebuje viac ako oni davaju☹
Moj otec učil roky na elektrotechnike a mi hovoril ze tam mali vela ziakov čo rodičov na rodičovskom ,,v zivote,, nevideli. Tak s kým riešiť? Otec mi uz potom aj hovoril že on to uz ani neriešil, ani nenechaval nikoho prepadavať uz potom lebo hovoril ze len sebe robí robotu ked musí ist ,,cez prazdniny,, riešiť reparat...Potom krátko pred dochodkom robil na sukromnej SOU a to hovoril ze to je ,,zaverečna,, ze tam rano idu do Lidla, cez hodiny jedia chrumky, piju Colu, mobiluju...o 12:00 zdvihne študent ruku ze ,,jemu ide vlak,, takze on ide domov...ze nenosili si zošity, pisali si poznamky na ,,noviny,, proste ze čista katastrofa - ze tam zoberu kazdeho lebo to rodičia platia. To je ťažko už nejakých 16 ročných chalanov vychovavať, ze to je nerealne. Hovoril ze on si tam neuzenie infarkt, ze kašle na to, odučí si svoje a ze koho to zaujima tak ze tomu sa on bude venovať - tým ziakom a ze koho nie tak ze on sa s nimi jedovat nebude, ze to je tam nie škola ale polepšovna ...potom aj išiel do dochodku.
@dai ked mama nema cas na dieta, ymslis, ze ma cas na rodicko? 😉 samozrejme, ak sa jedna o mojho ziaka z mojej triedy, mam kontakt na rodicov a ak sa jedna o anozaj azvazny problem, kontaktujem rodica , vacsina pride osobne za mnou a idu spolu k psychologovi (to ej tan lepsi priapd).....vela deti ale nie je z mojej triedy, len ich ucim...tam na rodica ja nemam dosah ako takeho, samozrejme so zavaznym problemom idem za kolegynou -triednou ucitelkou, kt. to potom dalej riesi..... ako pisem, tie deti nie su zle, vacsinou len potrebuju spravne pomoct, alebo aspon vypocut.... a to ani nevravim o tom, ze viac ako polocia triedy su ziaci z rozvedenych rodin.... 😒
@sorciera24 hm... asi naozaj zijem na inej planete☹ tie moje deti su v sukromke a stale tu citam aky sme my rodicia taky onaky co mame deti v sukromnych skolach a naozaj sme asi vytazenejsi zial casovo ako rodicia v normalnych skolach - sme taka ta klasicka stredna trieda intelektualna - cize vaecsina rodicov su lekary, pravnici ale aj ucitelia a tak - ledva stihame vyzdvihnut si deti o 17.30 - naco teda nie som pysna ale hold pracovny cas nepusti... na druhej strane ked je rodicko tak uz o 7mej je pretlak pred tabulou aby sa kazdy rodic stihol zapisat ( u nas su to individualky 30minutove ) - rodicia su zapisane na 30 minut s kazdym ucitelom co uci ich deti ( fakt je problem ziskat termin ), ked je vystupenie , akakolvek mimoskolska aktivita - 95% rodicov je zapojenych a pride, ten cas si jednoducho kvoli svojmu dietatu spravia... a co sledujem tak rozvedenych je tam tiez minimum ( moja dcera ani nevie co je to rozvod☹ riesili sme to asi pred pol rokom lebo jednemu jej spoluziakovi sa rozisli rodicia - nie su rozvedeny len maju nejaku krizu )
@sardinka335 take skoly ako popisujes by mali zrusit ☹ naco to je?
@dai no, a to hovorim o statnom gymnaziu, kde ako pisem, je este pomerne vyber, deti inteligentne, mudre.... ale proste deti z roznych rodin.....neviem si to predstavit na ucilisti, ci hocijakej inej ZS....tam mas fakt zmesku vsehochuti..... a urcite aj viac problemov...preto ja sa ani nestazujem na tie moje.....lebo inde to je realne ozaj horsie 😒 snazim sa im v ramci svojich moznosti pomoct co najviac a mam ich rada 🙂
@dai presne take typy co popisovala @sardinka335 , tiez mi vedia dvihnut tlak, ako by som citala niekedy o tom co aj ja vidim, mozem povedat , ze takých 60-70 percent su fakt zlate a slusne deti, ale teda dnes som bola v triede, kde sa ziacka so mnou bavila stylom / zastupovana hodina/ ze co akzoe od nich chcem, ze oni ani zosity nemaju atd..., samzorejme je na mne ako si to dalej ukocirujem a ci si to dovolim - nedovolim, samozrejme som jej povedala svoje, co si ja myslim, ale uz len to, ze ona si vôbec dovoli pedagogovi oponovat vo veci, ktora je cisto v kompetencii ucitela, teda co ideme robit na zastupovanej hodine, ze sa ideme normalne ucit. Akoze nonsens. A dalsi typ skoly v nasom meste, tiez sukromna, presne ako popis tej elektrotechnicke ucnovky, kamoska co tam ucila, povedala, ze musela studentom slubit, ze na konci hodiny dostanu 20 minut na zabavu, aby tych prvých 25 minut aspon ako tak spolupracovali a nieco robili.
este dalsia vec, ja som skonstatovala aj s dalsim kolegyniami, ze sa dostavame do faze, ze pedagogo sa pripravuje na hodinu dlshie, ako sa ziaci doma ucia
hodina musi byt zazitkova / si predstavte urobit nejako zazitkovo nejaky gramaticky jav, napr present perfect v AJ / to najskôr musim vymyslat, ze aku motivacnu fazu na zaciatku hodiny, vyrobit dajme tomu nejaku prezentaciu, alebo ak najdem nieco k danému javu, niekedy napr piesen, ukazka z filmu a pod., potom ako gramatiku primerane vysvetlit, ake cvicenia zvolit, este enzabudunut zaradit nejake IKT - teda nejake cvicenie online, a samzorejme hodinu zhodnotit, sebaevaluacia ziakom a aj pedagógom , pedagog ma co robit aby do 45 minut vtesnal vsetko.
@natalym ale samozrejme, treba byt kreativny, vidis niekde,ze pisem ze nie,, ale nie je to priamoumerne tomu, aky mas výsledok, nevravim ze vzdy u kazdeho ziaka a pod. dalej, ked pracujes sam za seba a výsledok zavisi priamo od teba, je to ine, ako ked zavisi aj na iných ludoch, podla mna je cely system zle nastaveny , vzdelanie sa devalvovalo, je vela skol a zvlast gymnazii, malo ucnoviek, na gymnázium by mal ist top vyber ziakov
a toto vsetko nezdielam ako staznosti, aby to zase niekto tak chapal, ale ked vidim, ako niektori ludia beru ucitelov pomaly ako ludi druhej triedy, ktori pridu do triedy, odverklikuju 30-rocne ucivo zo starych zazlknutych papierov a nikam sa dalej neposuvaju 😖
@zuzana76 Vieš čo pomaly už každého berú ako ľudí druhej kategórie, čo také predavačky, obchodní zástupcovia, kaderníčky, smetiari atď. atď. Len sa každý nepozrie ako on sám správa k druhým ľudom, ale očakáva, že jeho samého budú asi nosiť na rukách. Tak to je.
Inak verím............... čo rodičia dokážu predvádzať na zrpš, niekedy sa mi rozum zastavuje.
No ja si tiež myslím, že poznámka o tom, že nemá dieťa rozprávať, či má mať zatvorené ústa počas prestávky, je absolútna kravina. Je to prestávka a deti majú právo sa rozprávať, to už trošku zasahuje snáň aj do práv a slobôd malého dieťaťa tá učiteľka.
Naháňať sa, to je niečo iné, pri tom môže dôjsť k úrazu, tak to chápem.
Minimálne kvôli tým ústam by som sa šla s učitelkou porozprávať a vysvetliť jej, že moje dieťa sa rozprávať cez prestávku môže. NIektoré učitelky sú zakomplexované vynervované a absolútne nevhodné na svoje povolanie. Hold, sú tam nízke platy, tak si viem predstaviť, aké "exempláre" tam občas učia.
@jajka257 Lenže toto rodičia dnešnej doby nechcú počuť. ich deti majú len práva a povinnosti majú len učitelia. preto to v školách tak vyzerá. Máš pravdu, že nedajbože by sa niečo stalo, tak učiteľa by zniesli zo sveta. Ja som sa stretla s tým, že ako si učiteľ dovolí neísť na výlet a podobné útoky.
@bonaqa2013 podla vlasnych skusenosti, ide o skolu, aka je atmosfera medzi ucitelkami, ci maju rady deti vobec, co sa pristupu k dietatu tyka
ak bude nosit dcera podobne drbnute poznamky aj do buducna, tak pouvazuj zmenit atmosferu, skolu, cim skor tym lepsie
na prestavkach sa v nasich dvoch zs deti mozu kludne rozpravat, aj ponahanat, ak to nie je po schodoch a urcite im nikto len tak poznamky nefukne, musi to byt nieco opakovane, viac krat upozornene a musi stvat niecim ucku, aby dostal poznamku
na takej kosickej maju cez prestavku napr. vonku ping pongove stoly :D baby bezne si pustaju hudbu a tancuju a podobne, nemam rada gestapacke skoly a jednou z nich je mierova v bratislave
btw. my mame ucitelky uplne bohovske a to vsetky, aj sa najde nejaka sekera prisnejsia, ale vsetko je v ramci normy a uplne ok, vedia si dolezite veci vybavit s detmi sami a rodicov kontaktuju, ak ide o hlbsie riesenia a aj to je velmi citlivy pristup
inde to tak fajn nie je, myslim, ze je to vsetko ludmi, vsetkymi, aj rodicmi aj ucitelkami, aj ich riaditelmi atd. niekde sa to jednoducho podari, niekde zase ucia svine

@dai vzdelávanie a výchova idu ,,ruku v ruke,, ale škola je predovšetkým vzdelávacia inšttiúcia a nie primárne výchovná - dieťa ma mat nejake navyky z domu, nejaku ,,vychovu,, zakladné zasady - a uz to často absentuje, pozdrav, podakovanie, ,,prosím si, prosím vas,, za mnou pride žiak štylom ,,kolko je hodin?,, ani mú, ani bú...ziadne prosím vás kolko je hodín? Jedná so mnou ako s kamošom z lavice a to si nemyslím ze som človek s nulovou autoritou. To mam ja ako učiť kazde dieťa, ze ked niečo chcem tak pridem inym štylom? To ma davno vedieť z domu...
Ja ani nehovorím o nejakých bezných huncuctvach a vyrušovaní, ja sa rada aj hrám, vymyšlame hry potom v družine si myslím ze som aj kamaratska, kecame o tom čo ich bavi, nepovazujem sa za zaidnu sekeru čo huči na decka, ale je pravda ze ked je čovek ,,dobrý,, tak velmi rýchlo deti začnu skušať a zneuživať, videli mi mobil na stole (volaju mi rodičia aby som poslala dieťa) a ze či sa mozu zahrať a zavolat mame a tak...ako trošku sila a drzosť...to iste ani keksik si nemozem nechať v zornom poli lebo uz okolo chodia ze či ho budem jest. Ako ja by som si to v zivote nedovolila na učitelku, ale toto ja neberiem ako problémy ktore ma riešiť psycholog, to si poriešim aj sama, ja hovorim o deťoch kde už je to cez čiaru -biju sa, su lahko podražditelne, nevedia kontrolovať svoje prejavy, nevedia tlmiť svoju agresivitu, nevedia prehravať...ja to riešim na zakladnej urovni, ze o tom komunikujeme, robime asertivne techniky, neustale hovorime o tom ako sa spravame, hrame scenky...ale to je všetko čo ja mozem urobiť, ist hlbšie do ,,duše dieťaťa,, a patrať po hlbších pričinách ak to základne výchovné usmernenie nefunguje na to nemám priestor, čas ani kvalifikáciu a preto nevidim dovod sa do toho pušťať a v podstate mrhat energiou lebo viem ze na to ,,,nemám,, poriešiť to.