Obavy o dieťa v škôlke

abcdefgahc
27. sep 2023

Ahojte.
Možno Vám príde môj príspevok prehnaný, ale nemám dobrý pocit , keď je dcérka v škôlke. Myslím si , že sa k nej učiteľka nesprava dobre. Dcérka má 3 roky do škôlky nastúpila minulý týždeň. Pripravovali sme ju a veľmi sa tešila. Prvé 2 dní chodila do škôlky vysmiata potom na tretí deň začala plakať a učiteľka mi ju musela doslova vytrhnúť z náručia. Mám pocit , ako by sa bála učiteľky. Každé ráno v škôlke stále plakala a nechcela tam zostať včera a dnes jej učiteľka meškala a tak ju ráno preberala iná zastupujúca učiteľka prišlo mi dosť divné že ani včera a ani ráno dcérka neplakala. Minuli týždeň mi dcérka doma povedala , že jej jeden chlapček strkal prsty do úst. Spýtala som sa na to učiteľky povedala mi že to nebolo nič vážne , že sa len deti hrali , tak som to nechala tak .. minule mi povedala , že ju detičky udreli po nohe . Asi včera som sa jej pýtala čo v škôlke pijú , povedala mi , že čajík , ale že si pýtala od pani učiteľky a tá jej ho nedala . Dnes keď som prišla po ňu do škôlky tak jej akurát učiteľka merala teplotu , lebo vraj dnes bola smutná , ako keby unavená a vôbec sa nechcela hrať , ani keď boli vonku , len celý čas stala v kúte. Že vraj si myslia , že na ňu niečo lezie. Dcérka teplotu nemala a doma bola úplne normálna a hrala sa. Neviem čo si o tom mám myslieť . Dcérka mi malo čo povie o škôlke aj to z nej musím slovíčka ťahať , ako z chlpatej deky. Čo si o tom myslíte ? Je to prehnaný strach ?

maminkadeticiek
27. sep 2023

Ja mam.pocit ze si uzkostliva a prehanas.

nika23t
27. sep 2023

@abcdefgahc ano, je to prehnaný strach. Nechaj malú, nech sa adaptuje, potrebuje čas. Aj Ty ho potrebuješ ako každá mama, ktorá dá dieťa do škôlky. A hlavne, 3rocne deti majú neskutočnú fantáziu, ber s rezervou, čo Ti mala povie.

pribinak
27. sep 2023

Odporúčam ráno rýchle lúčenie, lebo čím dlhšie sa s dieťaťom lucis tým horšie pre dieťa

dzulli1980
27. sep 2023

Ono, najlepšie je všímať si dieťa, keď spí ... moja keď začala chodiť do škôlky, tvárila sa, že je všetko OK ... ale v noci, keď zaspala, kričala "kde je moja maminka, ja chcem moju maminku, bolí ma to, nerob to" ... tak som začala riešiť ... prišlo sa na to, že jej ubližuje jeden spolužiak, bol problémový, vylúčili ho ... toto, čo popisuješ mi príde taký ten štandard, deti si zvykajú, mamy si zvykajú na novú situáciu, a to, že jej učiteľka merala teplotu, by som nebrala tragicky ... ono to väčšinou tak býva, že keď je dieťa smutné, apatické, čosi na neho lezie ... aspoň u nás to takto je doteraz.
@abcdefgahc

ivangeline
27. sep 2023

A z coho mas akoze obavy?

thoughtfulweirdo
27. sep 2023

Nemyslím, že úplne preháňaš v tom, ako hodnotíš situáciu. Je normálne, že dieťa nejakú učiteľku nemá rado, nie je mu sympatická, priam sa jej bojí. Nie každý si sadne s každým a to platí aj pre deti. Moja dcéra škôlku od prvého dňa milovala, neplakala tam nikdy, ale jednu z učiteliek vyslovene nemusela, dokonca sa bála pri nej aj vypýtať na WC a podobne. Neviem prečo, nevedela to ani ona zdôvodniť, podľa mňa bola práve tá učiteľka skvelá, prísna, ale láskavá a férová. Môže to byť z nášho pohľadu blbosť, stačí aj tón hlasu alebo jeden pohľad, ktorý sa dieťaťu nepáči. Riešili sme to tak, že sme s dcérou doma hrali rôzne role playe, kde ja som bola tá učiteľka a dcéra si trénovala, ako ju o niečo poprosí alebo ako zareaguje, keď ju tá učiteľka zahriakne za niečo. Čím "nacvičenejšie" situácie mala, tým menšie obavy mala z učiteľky a potom to utlo úplne, nejak koncom prvého roku. Inak takýto role play sa u nás osvedčil na veľké množstvo rôznych situácii, aj výchovných, aj na prekonanie obáv z niečoho, aj na spracovanie už odohranej nepríjemnej situácie. Vy by ste mohli "trénovať" napríklad ranné predanie dieťaťa učiteľke alebo ako zareagovať, keď jej iné dieťa robí zle, ako neobľúbenú učiteľku o niečo požiadať, ako reagovať, ak tú žiadosť učiteľka nepočuje a podobne. Osobne nie som vôbec zástancom prístupu "veď si zvykne", lebo ja som si na škôlku ako decko nezvykla nikdy a aj teraz v dospelosti si viem vybaviť tú bolesť brucha, s ktorou som tam šla každé ráno. Toto sú všetko veci, ktoré sa dajú krásne vyriešiť, škoda nechať dieťa sa trápiť.

abcdefgahc
autor
27. sep 2023

Ďakujem Vám dievčatá aspoň trošku ste ma upokojili. Prvý krát sme takto odlúčení a len sa bojím , že keď nie som pri nej a nedávam na ňu pozor , tak sa ku nej môže proste niekto zle správať. Asi to naozaj zrejme preháňam. Skúsim poslúchnuť a zahrať si role playe. A čo sa tyka pozorovania v spánku mala sa nám raz zobudila a plakala , že aj ona chce tu hračku prečo ju nemôže aj ona mať... možno potrebujem čas aj ja a aj ona

kandelabra
27. sep 2023

@abcdefgahc ja si myslim, ze neprehanas, ako matka najlepsie poznas svoje dieta a ak s nim nieco nie je v poriadku, tak si to vsimas. Tvoja dcerka je vsak v skolke velmi kratko, moze to robit stres, je to pre nu vsetko nove, veci tam inak funguju ako doma... to, ze prve razy neplakala a potom ano je normalne, vela deti je nadsenych a potom pochopia, ze to tak uz bude kazdy den, tak placu. Aj konflikty s inymi detmi kvoli hrackam, dieta sa musi naucit, ako to riesit, s tym jej mozes doma pomoct. Skor ma zarazilo, ze stala cely den v kute. Na to by som si dala pozor, ci sa to bude opakovat. Moze sa niecoho/niekoho bat. Aj s tym, ze nedostala pit, ak to bude vraviet castejsie, sla by som sa opytat, ako to je.

milanemila
27. sep 2023

@abcdefgahc ja si tiez nemyslim, ze prehanas, kazdy rodic si svoje dieta pozna najlepsie a ked sa ti nieco nezda a aj dcere sa zmenilo spravanie, tak by som minimalne spozornela, ci sa nieco nedeje.
Ked sa budes s malou rozpravat davaj pozor, aby si jej nevkladala slova do ust akoze “robil ti niekto zle?” “ pani ucitelka je na teba zla?” atd, lebo deti ked nevedia odpovedat, tak tendenciu suhlasit s otazkou a pritakaju.
Skus sa s nou vecer rozpravat a spytaj sa jej, co bolo v skolke dobre, co sa jej pacilo (nereaguj, ze a super tesim sa , ze si sa mala dobre, potom zas deti maju tendenciu hovorit, ze vsetko super aby potesili rodica) no a potom sa opytaj ci bolo aj nieco zle alebo ci sa jej nieco nepacilo. Nam toto funguje a mala uz automaticky vecer povie, ze este si podme pokecat.

tiika
28. sep 2023

@dzulli1980 prepáč, zaujalo ma, že toho chlapca normálne vylúčili? Nevedela som, že je to možné… Vela diskusii tu na MK je o tom, že je nejaké dieťa v škôlke problémové a nevedia s tym nič urobit.

maminkadeticiek
28. sep 2023

Vsetky sme tym presli,pre kazdu to je narocne obdobie,aj pre dieta aj pre mamu.To bude dobre.Len bud oporou malej,povzbudzuj ju a neutvrdzuj hlavne v jej strachoch a obavach.Ked uvidi ze je skolka parada u teba,je velka paravdepodobnost ze ju bude takto vnimat aj ona.

nikdenikto
28. sep 2023

U nás keď syn nastúpil do škôlky tak sa striedali 2 učiteľky a proli jednej z nich plakalo ráno polka detí. Môj našťastie nie, lebo predtým chodil do jaslí a bol zvyknutý na všetko. Ale pritom, ona nebola zlá učiteľka. Len proste nebola taký ten mojkaci typ, držala deti na kratšie. Ťa druhá zase ráno hneď objatie ,,Ahoj, ako si sa vyspinkal" úsmev. Deti ju mali len radšej.

simona20201309
28. sep 2023

@abcdefgahc tvoj strach a obavy sú prirodzené. O tvoju dcérku sa starajú úplne cudzie ženy. Poznám ten pocit a je to naozaj hrozný pocit. Lenže proces adaptácie je úplne bežný. Presne takto to býva... prvé dni pohoda, potom plač. Dcérka zistila, že tam musí prísť znovu. Pani učiteľka ma na starosti vedela deti. Je dosť možné, že musela aj zvýšiť hlas, možno tam majú nejaké problémové dieťa na ktoré musia aj skriknut, ... A také tichšie, slušne deti si to zvyknú brat príliš osobne. Moja dcéra je v škôlke absolútne bezproblémová a napriek tomu ma strach z jednej učiteľky. Je to preto lebo kričí na jedného chlapca ktorý je fakt strašne zlý. Napriek tomu sa jej boji. Hovorí ako na neho kričia lebo šírka do deti, lebo nechce jest, lebo ocikal WC.... Moju dcéru aj pohladí, postiska, ale aj tak ak je ona ráno, nechce ísť do škôlky.
Daj tomu čas. Musia si zvyknúť. Týždeň je naozaj veľmi málo. To ze si dieťa oblubi jednu učiteľku a z druhej ma rešpekt je úplne prirodzené. Nemusí byť zlá. Držím prsty

simona20201309
28. sep 2023

@abcdefgahc a súhlasím s príspevkom vyššie. Neziv v nej ten strach, ubezpecuj ju že je tam všetko v poriadku. Zbytočne sa z nej nesnaž ťahať informácie. Ak nie si psychológ, bežne ľudia nevedia klásť správne otázky a podsuvaju deťom odpovede. (Nie - Kričala pani učiteľka? ...ale pýtame sa : a co robila pani učiteľka keď ju deti nepocuvali?)
Neboj, dcérka ti aj sama vyrozpráva co sa dialo

dzulli1980
28. sep 2023

@tiika Áno, vylúčili ho ... najskôr mi tvrdili, že je to milý chlapček, nikomu neubližuje, no raz dcéru tak udrel do hrudníka, že nemohla dýchať, boli sme s ňou v nemocnici ...

mogaa
28. sep 2023

@abcdefgahc určite ano...si uvedom že učiteľka má v triede 20detí....to sa nedá ustriehnuť ak jedno dieťa iné buchne, musela by sa zrovna pozerať na dané dieťa....okrem toho deti chodia aj na záchod aj idú von kde sa hrajú na dvore....že dieťa plače? no, plače, lebo je naviazané na teba, nie že ho tam učiteľka bije alebo po ňom kričí...jasné, že učiteľka na deti aj skríkne, ale to aj ty keď ti dieťa vymýšla a nepočúva, ona ich tam má 20, nie jedno....nemôže sa venovať len jednému dieťaťu, to mojkať a na ostatné kašlať....možno je tvojmu dieťaťu učiteľka nesympatická, preto k nej nechce ísť, ale ty si učiteľku nevyberáš a ani tvoje dieťa....

tanyag
28. sep 2023

Moja dcéra mi čo to narozpráva, ako ju dajme tomu Zuzka udrela, alebo že na ňu Adam kričal, alebo že sa hádala so Sárkou, samozrejme si aj poplače v škôlke, ale aj vráti, ak ju niekto čapne. Učiteľka mi ani raz nič nepovedala, vraj všetko ok, bežné naťahovanie sa medzi deťmi o hračky, o pozornosť. Dokonca jedna pani učitelka na moju nakričala, keď hádzala piesok do iného dievčatka, moja dcéra sa rozplakala, učiteľka mi to povedala, ospravedlnila sa, že na ňu nakričala, ale že musela, lebo nechcela prestať hádzať piesok. Moja reakcia? Keď si to situácia vyžaduje, zvýšenie hlasu, nakričanie je na mieste. Predsa 20 detí ustrážiť dá námahu. Pokiaľ moju dcéru nebijú spolužiaci tak, že z toho má následky, či fyzické alebo psychické, ale je to bežné stŕkanie sa, čapnutie, naťahovanie sa, hádka, neriešim. Keby bolo zlé, dcéra sa do škôlky neteší. Vždy jej opakujem, že ak ju niekto udrie, nech povie pani učiteľke ale nemám strach ani obavu o ňu, lebo viem, že vedome jej nikto neubližuje.

sajmonka_1216
28. sep 2023

preháňaš... popisuješ správanie, ktoré má každé druhé dieťa, čo je 1x v mš a ešte sa adaptuje..
takisto ked vravíš, že jej pchal prsty do úst.. nebola to forma hry? možno to ani nebolo so zámerom ublížiť.. takisto aj to, že ju udreli po nohe.. máš pocit, že to bolo cielené? že ju tam naschvál bili? nemyslím si...
ako ti už písali vyššie, musíš ubezpečiť dieťa, že mu tam bude dobre a nie ho zneisťovať..
a inak deti si zvyknú všeličo vymyslieť, aby nemuseli ísť do škôlky, ked sa im nechce... ja chápem, že je to pre nich náročné obdobie, je to stres byť zrazu bez matky s cudzími ľudmi, ale ver mi, že si zvykne.... podpor ju a aj ty to ber ako pozitívnu vec

zorkahorka
28. sep 2023

Prehanas. Tvoje dieta sa sprava uplne normalne, len to tak neprezivaj a nehladaj za tym viac ako je. Vela deti rano place a nechce ist do triedy. Najlepsie vopchat do dveri, zatvorit a ist.
Viem, ze to znie kruto. Pri prvom synovi mi tuez srdce stislo, pri druhom to uz vobec neprezivam

juliacenc
28. sep 2023

@abcdefgahc tiez nieco podobne som prezila s dcerou. Dva tyzdne parada a potom to zacalo… plac, krik nexhxela xhodit caste zdravotne problemi. Tiez mam pocit, ze tam nebolo vsetko v poriadku. Aj sa cosi udialo co ma presvedcilo o tom, ze tam neostane. Vytvorilq som si aj tu na mk diskusiu, lebo som tiez ako ty chxela pocut zazor inycb a tiez som si vypoxula aka som sprosta mater a chuda ucitelka a moje sibnute decko… tu to takto chodi. Ale vies co tento rok je v inej skolke a je happy a tesi sa tam chodit. Takze ak citis, ze tam niexo nie je v poriadku, ber ju odtial prec a hned ako to bude mozne zmen skolku. Moj nazor, moja rada z vlastnej skusenosti.