Je to skrytá šikana alebo provokácia?
potrebujem podporu od vas aby som zvladla robit spravne rozhodnutie a potom ich prebojovat. Dcera ked bola prvacka nastupila do skoly, kde mala kamaratku zo skolky. ale ine dievcatko sa pristahovalo do domu kamaratky a chcelo sa s nou "drzat za ruky" pri ceste do jedalne, kde mohli byt dvojice a tak... medzi mojou dcerou a dievcatkom zacali vznikat konflikty, lebo ja myslim, ze mohli sa dohodnut na striedani, ale sitacia bola tak ze vznikal konflit. v polovici roka mi mala povedala ze nechce chodit do skolskeho klubu, lebo jej dievcatko robi zle a plakala mi doma. na druhy den prisla doskrabana. prikladam foto.
pisala som vychovavatelke, ale vychovavatelka nejakym sposobom zastavala to dievcatko, treba povedat, ze moje dieta je velmi zive. takze ani sa neospravedlnili za poskriabanie, povedali, ze moja jej vytrhla obrazok, tak ju ta druha poskriabal, ze normal.
toto mi napisala vychovavatelka:
A priznala sa Vám Xenka prečo ju Miška poškriabala? Bolo to v šatni, keď sme odchádzali von, Xenka jej z rúk bez dovolenia vytrhla obrázok a pokreslila jej ho a Miška ju za to poškriabala, preto ju musím opäť zastať,aj keď nesúhlasím s jej reakciou. Riešila som to spoločným rozhovorom a v tomto prípade mali príslušnú formu zákazu obe. Potom sa už opäť kamarátili. Snažím sa akýkoľvek konflikt medzi deťmi riešiť vypočutím oboch strán a byť spravodlivá. A včera bola Xenka vždy tou prvou, ktorá vyvolávala konflikt. Okrem daného incidentu Xenka stiahla od Mišky Kajku,keď šli spolu z obeda, prezýva ju už druhý, že to robiť nesmie a nemôže sa potom diviť, keď sa Miška bráni...
presli 2 roky, kedy sa stali rozne veci, kde dievca nahlasilo ze moja nema ulohu a dostala poznamku aj ked ulohu mala, na tanecnej neustale zalovala (aj mne na moju pride zalovat ked ma vidi) az som musela ist aj tam za riaditelkou, ktora ale navrhla riesenie ze mam chodit na tanecnu do satne s nimi, odvtedy bol pokoj
a teraz sa zase vyvinulo ze dievca moju stipe. moja ma flaky na ruke postipane. povedla som najprv sama dievcatu, ze sa hnevam ked stipe moju, potom som napisala otcovi dievcata, ze mi vadi to stipanie, on povedal ze to je ok, lebo moja je provokaterka. tak som napisala ucitelke, tak to s nimi riesila. nateraz je mozno pokoj,
ale ja s mojimi skusenostami s ludmi mam intuiciu ze to dievca si vytvorilo sposob ako ublizovat, ze strasne vela zaluje na moju, potom pedagogovi lezie moja na nervy a potom ju moze skrabat a stipat bez nasledkov, lebo moja je "provokaterka". ako sa z toho dostat?

@kaktusik007 To je pravda. Preto si myslím, že tu by najviac pomohlo, keby boli v inej triede, čo najmenej spolu. Asi sa to poriadne vyrieši až vtedy. Dievčatá si proste nesadli.
@oblecenie99
vieš, len v každej inej triede, v každom jednom kolektíve bude niekto s kým si nesadne.
treba riešiť, nie utekať 😉
@oblecenie99 taktiez si myslim, ze riesenim nie je prelozenie do inej triedy, co tym vyriesi? Kazdy clovek,kazde dieta je ina osobnost. V druhej triede ked si znova s niekym nasadne, nastane ten isty problem. V prvom rade by si autorka mala otvorit oci ohladom svojho dietata a namiesto nekritickeho branenia svojho dietata by mu mala vysvetlit, ze provokacia druhych nie je spravna.
@anna777115 opakujem, ak si citala diskusiu, tak vies, ze tento problem riesi autorka uz dlho a usmernenia prisli zo strany autorky aj ucitelky uz velmi davno a nemaju pozadovany efekt. Treba to riesit inak - cez vedenie skoly.
Baby prosím Vás mohli by ste dať všetky autorke za pravdu?! Ďakujem.
Už totižto založila extra tému, kde sa sťažuje, aké sú tu ženy....🙈
@stanulienkat jaj, poznas prislovie "ked chcu psa bit palica sa vzdy najde" Ten, co sikanuje si vzdy najde dvovod preco udriet. Ved tu spominala autorka, ze ju minule postipala, lebo si omylom sadla na jej podušku. To sa ti zda tiez ako adekvatna obrana? Mimochodom, ked autorkina dcera jej vytrhla ten papier z ruky tiez nevies, ci sa len nebranila lebo jej nieco uz pred tym robila.Ty vies, len to, co uz riesila ucitelka a nasledne ti to zreprodukovala autorka.
Vobec nechapes, ze toto je len povrch ladovca. Sikana, a to nielen ta medzi detmi, ale aj medzi dospelymi je casto roky neviditelna a vobec sa neda z jedneho prispevku urcit, kde je problem. Je fakt zaujmave ako su si tu niektore iste, ze.problem je v autorkinej dcere a zastavaju dievca, ktore jednoznacne fyzicky napada ine dievca stipancami a skriabanim.
Autorka chce riesit tento problem, bola u psychologa, pyta sa logicke otazky, viackrat prejavila volu spravne riesit problem, svoju dceru si nekriticky nezastava, na rozdiel od otca tej druhej dievciny, ktory sa snazi zametat problem pod koberec.
Tento problem nie je vobec jednoduchy ani nema jednoduche riesenie. Ja si myslim, ze stipanie a skarabanie mne pride ako velmi rafinovany sposob ako niekomu sposobit bolest. Obrana vyzera inak, tak, ze z nervov zakricis alebo udries.
Ja neviem, kde je presne problem (na rozdiel od vacsiny strasne mudrych diskutujucich, a to mi preslo "cez ruky" okolo tisicky stredoskolakov, mam svoje dieta a dalsie v skolskom veku v rodine) jednoznacne to ale treba riesit cez vedenie skoly. Teda za seba poviem, ze ja by som to riesila uz davno takto, lebo dobre viem, ako skoly maju tendenciu tieto veci bagatelizovat az kym niekto neskoci zo strechy.
Dievcata, citali ste aj jej diskusiu o skolke?
@rebellefleur Písala som skôr o mojej skúsenosti, lebo naozaj NIČ nepomáhalo a pre mňa to boli dlhé roky trápenia. S inými ľuďmi som vedela vychádzať dobre, resp. ak aj bol niekto, s kým som si nesadla, vždy sme vedeli spolu fungovať.
Autorka sa to snaží nejakým spôsobom riešiť, druhá rodina to riešiť odmieta, učitelia to majú prakticky tiež vyriešené, tak asi v tomto konkrétnom prípade nič iné nezostáva... a potom sa uvidí. Nechať to na deti sa mi nejaví ako dobrý nápad. Ťažko v tomto prípade určiť vinníka, možno za to môžu obe, možno len jedna, možno ani jedna.
Prečo nejdeš do cukrárne so svojou dcérou a s tou "ďalšou" i s jej mamou? Porozprávajte sa o všetkom, ako to v skutočnosti je. Aby ste sa všetky dozvedeli pravdu.
Vysvetlili deťom, že nemôžu mať všetko, čo chcú hneď....ak sa im niečo nepáči, povedia učiteľlke alebo vychovávateľke- je to pedagog a ona ich usmerní
Zbytočne je medzi nimi nepriateľstvo.
Mali by si podať ruky a správať sa k sebe prívetivo. Tak, ako by chceli aby sa správali iný k nim.
@veronikaszabova poprosím, link, kde je tá diskusia o škôlke?
@oblecenie99 vies co mne v tom celom chyba? Aspon naznak pripustenia u autorky, ze vinnik toho celeho je len a len to druhe dievcatko. Ani naznak. Nepozeram sa len na tento konkretny problem,ale aj do buducna a naozaj si myslim, ze hocktory rodic, nielen tu autorka,ak si nie je schopny pripustit, ze jeho dieta jednoducho nie je dokonale (ziadne nie je), zavana to velkym pruserom do buducna.
@oblecenie99 oprava, rychlo som pisala 😊 chyba mi pripustenie autorky,ze vinnik celeho tohto nie je len to druhe dievcatko
@denkatn prepáč... budem ťa citovať... doma netrvam na okamzitom uposluchnuti, lebo berem to tak ze dieta nie je pes a aj mne sa niekedy nechce urobit to co druhy prave si zmysli. ........ hodinu nevydrží ani pri mobile...
TY ROBÍŠ CHYBU ! Ty jej dovoľuješ neposlúchať! Zmeň správanie k nej a zmení sa i ona v kolektíve.
To ti hovorím, že som študovala psychologiu a pedagogiku a 10 r. som robila s deťmi. Viem čo to je... Potrebuje disciplínu. Z domu... Ak ju napomenieš, čo nemá robiť, trvaj na tom, aby poslúchla.
Hoc si ju zober na kolená a povedz jej, že ju ľúbiš, pritúl si ju, ale jej správanie sa ti nepáči. Že ju ľúbiš takú, aby sa správala pekne, ku všetkému. ..tak, aby chcela aby sa iný správali k nej. (milým tónom,,, aby to prijala..)
Nedaj jej možnosť hrať sa s mobilom. Vyžaruje a berie energiu. Lepšie je,ak by sa hrala s kockami, lebo niečo tvorila, kreslila... pozerala obrázkové knižky.... nech ti hovorí o tých obrázkoch, pomenuje to...
Držím palčeky....
Pes je taký, ako sa k nemu správame a ako ho vycvičíme... ( na margo k tvojmu komentu o psovi..)
@denkatn skús...Akčné rodiny
IG a FB: @akcnerodiny ... v Poradni oslov p. Kristína Homolová a p.Veronika Poláková - odborník,

@oblecenie99 no len autorkina dcera tri roky nema 🙂