icon

Je v učebných osnovách pre ZŠ 6. ročník vymýšľanie básničiek ?

klarinko
18. jan 2020

Ak je tu mamicka ucitelka Sjl pre 2 stupen ZS
Prosim o nazor k domacej ulohe.
Moje dieta 6. triedy ZS dostalo za domacu ulohu vymysliet 12 versovu basnicku s rymovanim a dejom k precitanej baji z knihy Grecke baje a povesti. Baj si moze vybrat ktoru kolvek.
Zda, sa mi, ze je to uloha mimo schopnosti mojho dietata. Skratka, nevie to vymysliet.
Aj vyber knihy je dost nevhodny. Nakolko tam ide o same krutosti, nadvladu Bohov a zabijanie.
Nachadza sa taketo nieco v osnovach pre 6.rocnik ZS?
Dakujem za nazor

Strana
z2
sorciera24
20. jan 2020

@patka06 tiež si myslim, ale ako vidis, nepotrebuju ich vsetky......ano, potrebujeme aj ludi za pasom (nic proti nim), a tym staci vediet vykonavat a opakovat ukon...(na vynimky, kt. sa chcu rozvijat aj v inych sferach), len nech potom adekvatne zhodnotia aj schopnosti svojich deti....

patka06
20. jan 2020

@sorciera24 aj človek pracujúci za pásom môže byť človek inteligentný, ktorý dokáže slovne aj písomne komunikovať v práci aj mimo nej v bežnom živote, na základnej škole veľmi ťažko profilovať, ty budeš pri páse ty to nepotrebuješ ....to by bola veľká chyba.

sorciera24
20. jan 2020

@patka06 nemyslela som to tak, jasne, že ano, ale niektori bohuzial, ak to myslenie podporit nechcu, budu schopni vykonavat len opakovanu cinnost, aj ked je ajsne, že v beznom živote potrebuju viac...lebo aj 1 suvisla veta byva problem (sama mam robotnikov v rodine a su to schopni ludia, ale aj zaujem o to bol)
učitel to ani nerobi, takuto profilaciu, prave preto zadava taketo uohy, skor som mierila na rodicov, kt. si to bojkotuju sami, ked ich odmietaju:/

kristiii
21. jan 2020

@sorciera24 ja som niekde napisala, že svoje dieťa v úlohách nepodporujem alebo že ich píšem zaňho? Normálne som sa spýtala, na čo sú tieto úlohy dobré a s tvojim tvrdením o podnikateľoch a o tom, že kto nie je kreatívny skončí za pásom nesúhlasím. Odpoveď od @patka06 je už o inom. Aj keď napríklad môj syn číta veľa a rád, ale tieto úlohy neznáša, rovnako ako ich neznášal aj môj brat, ktorý je dnes úspešný podnikateľ

sorciera24
21. jan 2020

@kristiii tvoj brat si teda tie ulohy nerobil?
o podnikateloch bol len priklad, tieto ulohy su jedna z viac moznosti rozvijat napr. aj kreativitu (da sa aj inak samozrejme).....ci tvoj brat je uspesny podnikatel bez kreativity, napadov? (neverim)

renab
21. jan 2020

@sorciera24 mozno autorku diskusie trochu chapem. Moji synovia tiez vyslovene "nenavideli" tvorive ulohy typu napis basen alebo napis, ako sa citi fuz kocura... Proste im to nic nehovorilo, lebo "nebolo o com"... A nemozem tvrdit, ze by neboli kreativni. Ale ja som to zas ponala trochu inym sposobom. Vysvetlila som im, ze v zivote nebudu robit vzdy len to, co sa im paci. A teda mohli ulohu aj nenapisat, bol to ich problem a niesli by za to nasledky sami. Ale nakoniec to nejako dali, aj ked ten vytvor bol hodny prvaka...☺
Iba raz si starsi presadil svoje, ked v prvom rocniku odmietol vymalovavat matematiku, lebo to nie je vytvarna. Nik ho nepresvedcil.

sorciera24
21. jan 2020

@renab aj to su moznosti, ako pisem, da sa to rozvijat aj inak, ja len tolko, že aj nas nebavilo kopu veci a robili sme ich a s odstupom casu aj vidime, že na čo vsetko nam boli.... aj keby bol vytvor hodny prvaka, dolezita je vzdy snaha, tu treba ocenit vždy, mohol sa no zvysoka vy... ale nespravil to a aj toto posuva vpred....
ja taketo ulohy nedavam na d.u., ale tvoria ich v skole a mne sa teda nestalo, že by mi ich niekto odbojkotoval alebo nerobil, praveže robia velmi radi, su rozne motivovani...halvne ti 5.-6.r., ale verim, že doma by sa im to možno nechcelo a potom, že ma rodič ulohu.....tie deti to zvladnu vsetky, kazdy sos vojimi schopnostami, ale zvladnu, len im treba viac verit❤
nahodou, ty si to pekne doma zvladla🙂

mirpet
21. jan 2020

Síce som momentálne na materskej, ale v 6.ročníku deti čítajū a preberajú báje,dôraz sa kladie na rozvoj tvorivosti práve na hodinách literatúry a myslím,že zadaná úloha je zvládnuteľná...sama som tieto aktivity robila práve s gréckymi bájami a bola som prekvapená ako skvele to žiaci zvládli

renab
21. jan 2020

@sorciera24 no, dnes mi cital beletrizovany zivotopis a isla som skoro do kolien. Desim sa maturity zo slovenciny aj z anglictiny. Proste je to technicky typ a taketo veci su pre neho nezmysel. No, ale nema na vyber. Povinnosti bude mat cely zivot, tak nech si zvyka.

mtsl
21. jan 2020

Môj totálny slovenčinársky antitalent a veršujúca katastrofa (šiestak) podobnú úlohu v pohode zvládol - sám na hodine. Myslím si že to musí zvládnuť každé priemerne inteligentné dieťa. Veď uč. sj isto neočakáva kvalitu a la Hviezdoslav.

mirpet
21. jan 2020

@mtsl suhlasim

Strana
z2