icon

Je vhodné dieťa umiestniť priamo do druhého ročníka?

5. mar 2025

Ahojte, prosim o radu, ako funguje nastup do 2 rocnika pri dietati, ktore prvacke ucivo ovlada uz teraz. Okrem pisaneho pisma, samozrejme. Syn vie citat, velmin ho to bavi, cita zlozite slova potichu v hlave, dnes v lekarni napriklad "vydajna zdravotnickych pomocok" - pre predstavu, ze naozaj precita "vsetko" a plynule. Zatial nevydrzi viac ako par viet, ale verim, ze do septembra bude citat uz aj knihy 😅 napocitat vie dovtedy, dokedy ho to bavi, naposledy v aute od nudy do 160.. Cisla ovlada aj ako pocet, spocita. Do 10 spocitavat vie automaticky hned, do 20 si pomaha na prstoch. Pisat vie tlacenymi vsetko, ale "pis ako pocujes". Takze taŤinko, aVto, smeŤi.. Pise aj komplikovanejsie slova, fonematicke uvedomovanie ma vyborne. Prirodovedne/prvoukove ucivo mysalim ze tiez bez problemov, vela citame, vela si pamata, bavi ho vesmir, polnohospodarstvo..
Bojim sa, aby sa nenudil v skole a aby sa mu neznepacila, aby nevyrusoval, aby ho nemuseli pani ucitelky okrikat, aby bol "vytazeny" a aby skolu vnimal ako miesto, kde sa nauci a kam bude chodit rad. Pocula som o detoch, ktore nastupili do 2 rocnika priamo, robia sa rozidielove skusky? Alebo akym sposobom? To pisane pismo mu urcite bude chybat, a aby teda nechybal aj iny zaklad. Rada sa s nim "ucim", rada mu vysvetlim, co bude potrebovat, len teda netusim, ako toto fungije po tej technickej stranke. Poradite mi prosim? Ak mate osobnu skusenost, boli tak deti spokojne?

Strana
z5
bluka2
6. mar 2025

Toto presne neviem, ale moja dcera chodila do 1. ročníka v Číne, tak som ju potom v Nemecku dala rovno do 3. ročníka, lebo keď som videla, že v tom 1. ročníku majú o polovicu kratšie vyučovanie, tak mi to tak vyšlo, že sa tam už asi naučila aj druhý ročník. A presne jej to sadlo. Takže by som sa len spýtala na škole ako som spravila ja. Skúšku nemala žiadnu. Povedali, že ak by nestíhala, po jesenných prázdninách by zmenila triedu.

bluka2
6. mar 2025

Ešte môžeš pouvažovať ho dať do školy v inom jazyku. To sa určite nebude nudiť ani v 1. triede. Ja som dala 5 ročného do prvej triedy francúzskej školy, aby sa náhodou nenudil a som veľmi spokojná. Naozaj sa nenudí 😁

aurora33
6. mar 2025

@akje tak to je potom nadané každé druhé dieťa 😃

janage
7. mar 2025

@akje osobnej skúsenosti 😉jedno z tých detí mám doma. Obe deti nadané. Jedno čítať vedelo, druhé nie. To čo nie, dosiahlo dokonca v testoch vyššie IQ ako to čo vedelo.
Za mňa teda to či dieťa vie čítať v 6,7 pred nástupom do školy, nie je také relevantné.
A vôbec celkovo m9j názor je, že ešte tu vstupuje XY ďalších faktorov, ktoré by mali zavážiť v rozhodovaní či dieťa preskočí ročník. Ako sa dokáže socializovat, vyrovnať s frustráciou, odmietnutím jeho nápadov, spolupracovať, ci vie byt vytrvalé alebo to zabali pri prvom neúspechu....
Nadané deti možno zapojiť do procesu vzdelávania na bežnej škole presne tak isto ako deti s inými špeciálnymi potrebami.

kaja0210
7. mar 2025

Autorka keďže väčšina týchto "milých" dám ti napísalo, že aj ich deti toto všetko ovládajú,
odpíšem ti ja - z pozície pedagóga(učiteľa ).
Tvoj syn je veľmi šikovný. Ak sa toto všetko naučil sám a v škole budú s ním pekne pracovať ,ako aj doma, môže v budúcnosti z toho veľmi ťažiť.
A teraz ti napíšem,aký sme mali postup u nás v škole.
Prvý ročník je povinný,ale keďže sme mali veľmi nadpriemerne dieťa - to však už ovládalo aj násobilku... absolvoval prvý polrok rok v prvej triede. Predsa len základné pravidlá, socializaciu a jemnú motoriku - uchop si musel do cvičiť.
Toto je o správnom treningu a nemá to nič spoločné s tým, či je dieťa nadpriemer.( To pre ostatné autorky, ktoré ťa tu vysmiali) . 🤦
Druhý polrok, tento žiak absolvoval základné predmety v druhom ročníku - MAT, SJL, ale aj Prvouku, ANJ.

Na konci jedného školského roka mal teda ukončené dva ročníky a nasledujúci školský rok, nastúpil do tretieho ročníka. Kým jeho spolužiaci z prvej triedy išli do 2. triedy.
Ak ti mám poradiť daj ho otestovať a tam ti povedia tento istý postupne. Budeš však vedieť, či je naozaj nadpriemer alebo len šikovný chlapček, ktorého zaujíma " objavovať svete".
PS: ženy autorka sa podľa mňa správala slušne!

jesenzima
7. mar 2025

Ja si myslím, že prvý ročník preskočiť nie je dobré. To nie je len o učení .. nový kolektív, nové pravidlá, nový režim atď ... Nové aktivity .... Ak máš pocit, že tvoje dieťa je šikovnejšie, mala si ho dať o rok skôr do školy ...

evinqua
7. mar 2025

Mam tiež takého syna, uvažovali sme akurat nad predcasnym zaskolenim, hoci je októbrový, ale nakoniec sme neboli ani na testy, teraz je prvak a co sa tyka učiva, uci sa iba písané písmo. Neľutujem, že sme ho nedali skôr,ani neriešili vynechať 1.rocnik. To, že plynule číta od 4 rokov a je dobrý v matike mu len pomohlo v tom, že ma školu rad, nemá takmer žiadne ulohy. Určite chod cestou diagnostiky intelektu a porad sa v poradni ak niečo také zvažujete.

autor
7. mar 2025

@jesenzima dakujem, dat ho o rok skor do skoly sme nezvazovali praveze vobec, na tu skolu potrebuje dozriet aj presne v socializacii a vsetkom, nepacila sa mi nejak velmi predstava 5r prvaka. Vzdy sme videli, naozaj doskova ked bol este batola, ze ma inu slovnu zasobu, iny sposob premyslania, ine uvahy nerovnajuce sa jeho veku, ale skolu som rychlit nechcela. Teraz ked nastupi o rok starsi, je to urcite lepsie. A povzdbudili ma nakoniec komentare, ze sa tie deti nenudili, nevyrusovali, neznepacila sa im skola len preto, ze prve mesiace sa nic zasadne nove pre ne nenaucili. Tak verim, ze to bude aj u nas v poriadku 🙏syn tam totiz ide s obrovskym ocakavanim, kazdy mu rozprava, ako sa tam kazdy den nauci vela a vela noveho, on ma velmi rad nove informacie, vsetko hlta, no nema rad, ked deti - rovesnici nevedia. Vysvetlujem mu, co a ako sa budu ucit, aj ze ostatne deticky nemusia vediet napriklad pocitat a budu sa to ucit od zaciatku, aby bol na to pripraveny, ze si zo zaciatku bude "iba" opakovat co vie. tak uvidime.

valentinkas
7. mar 2025

Ahoj autorka, z pohľadu učiteľky na 1. stupni, objednaj sa už čím skôr do poradne, kde mu spravia psychologické testy a špeciálnopedagogickú diagnostiku.
Asi to do zápisu nestihnete, ale porozprávaj sa aj s pani učiteľkami na zápise.

lauricka
22. jún 2025

Choďte do cpppap a tam sa poraďte. A v škole budete riešiť až čo príde, prípadne podľa odporučenia odborníka v cpppap. Tu to asi ťažko vyriešite.

Strana
z5