Individuálny študijný plán nadaného dieťaťa - skúsenosti

teskoma
13. aug 2015

Ahojte,
máme doma budúceho prváka,potvrdené všetkými testami nadpriemerné IQ,plynule číta,matika zvládnutá aj druhácke učivo,okamžite chápe matematické princípy násobenia,delenia, sám nám vysvetlí ako napr. sčítava 3 ciferné čísla z hlavy,výborná pamäť,angličtina sa na neho lepí úplne sama,bezprostredné.šťastné dieťa,ktoré nič nerieši .Nechcem ho dať do triedy pre nadané deti, mám na to dôvody,ktoré tu nebudem rozoberat,mňa zaujíma ako vyzerá individálny štud. plán takého dieťaťa ak nastúpi do bežnej školy.Máte s tým prosím niekto skúsenosti ? Viem ze veľmi vela zálezí od učiteľky,som nachystaná ak bude treba robiť prac. listy alebo niečo naviac ak bude treba,len či je niečo, na čo máme byť nachstaný.Ja si neviem predstaviť,že v matike začne porovnávať či je 3 viac alebo menej ako 4 😀 a pod. Jediné čo sa musíme naučiť je písať písaným písmom,tlačené zvládnuté aj vo vetách..Dakujem všetkým maminkám ktoré majú osobnú skúsenosť a rady sa s nou podelia 😉 .A prosím neriešte triedu pre nadané deti, tam nepôjde...

maslenka47
13. aug 2015

Zapis ho rovno na vysoku skolu a v 12tich moze nastupit do prace 🙂

A teraz vazne, ma to dieta vobec cas sa hrat a nadvazovat vztahy so svojimi rovesnikmi? Ak nastupit do normalnej skoly, tak so vsetkym, co k tomu patri. Cize aj porovnavat ci 3 je menej ako 4. Inak to dieta bude cele svoje studium citit, ze je iny a do kolektivu nepatri. A zivot nie je len o tom mat testy na jednicku. Treba mat aj kamaratov a zaclenit sa do spolocnosti tych "blbsich" (lebo holt tych je vacsina).

Osobne neschvalujem pristup rodicov naucit dieta veskere ucivo prveho stupna pred nastupom na skolsku dochadzku a potom sa stazovat, ze dieta nema v skole co robit. To vobec nesuvisi s tym, ci ma alebo nema nadpriemerne IQ potvrdene testom.

janickacrazy
13. aug 2015

@teskoma Podľa mna ak nebudete mať šťastie na nejakú super učiteľku, tak individuálny plán vám nepomože vobec. Moj syn mal tiež individuálny študijný plán, ale zo zdravotných dovodov a v praxi to vyzeralo asi tak, že 9 z 10 učiteľov ho vobec nedodržiavalo, takže vlastne akoby ho ani nemal. Podľa mna sa bude v prvej triede pekne nudiť. Možno by stálo za úvahu ho šupnúť hned do druhého ročníka s tým, že písať písaným sa naučí v priebehu roka, samozrejme po dohode s učiteľkou a riaditeľkou školy.

mawka
13. aug 2015

ako ja neviem, ale aj moja dcera bude mat 6 a vie, ze 4 je viac ako 3, tiez ma kvocient nadpriemerny, ale nemyslim si, ze sa s nou budem natriasat vsade aka je sikovna. si zapamataj, tam, kde priroda pridala, inde ubrala. nechcem ta strasit, ale deti s nadpriemernym IQ mavaju zase ine poruchy, pri ktorych sa mozes silno zapotit a cele to vysoke iq moze ist do haja, lebo budes primarne riesit nieco ine. mam to doma double, takze viem posudit.
dieta blbsie nebude, mozno len potrebuje viac uloh, aby sa nenudil. ale ak je to iq take strasne dramaticky vysoke, na to prave skoly pre take deti su.
vies si vobec predstavit ako sa bude citit zvysok triedy pri tvojom super hyper mozgu? ale tak ty vidis len to, co chces ty. bohuzial.

mawka
13. aug 2015

@janickacrazy spravne. 11 z 10 ucitelov serie na nejake individi plany a je jedno ci kvoli nadpriemernemu IQ a inym potrebam alebo kvoli porucham ucenia... mam echt skusenost.

hrjanka
13. aug 2015

ako píše kočka nado mnou, bolo by možno lepšie zistiť si na jeho škole, či by mohol urobiť nejaké skúšky a ísť rovno do druhej triedy. Mám v rodine učiteľku a teda viem, že má dosť práce s normálnym učebným plánom a neviem si predstaviť, čo by robila, kebyže má ešte aj individuálny uč. plán s nejakým študentom.

teskoma
autor
13. aug 2015

@maslenka47 moje dieta je absolutne normalne stastne dieta,ma kopec kamaratov,nema ziadne problemy sa do kolektivu zaclenit,nema ziadne poruchy spravania,ziadne vyv. poruchy ucenia,nie je genius,jedine s cim sa budeme musiet zaoberat je pisanie. NIkto ho nic neucil,vsetko sa na neho lepi same.Jeho zivot je hra, nesedi v encyklopediach,ja nepotrebujem aby mal testy na jednicku.Obavam sa ze si nepochopila podstatu veci.Ucivo, ktore je v 1 rocniku ,napr. matiku urobi za par minut.Ja som nikde nepisala, ze to nema robit,ale tu matiku on urobi obe casti rychle, nepotrebuje na to cely rok ...
Bohuzial prax je taka,ze ucitelia cest vynimkam,nepracuju s detmi podla ich schopnosti a moznosti slabsim pomôct viac,sikovnejsim pridat ulohy,ale vedme ich ako stado.

teskoma
autor
13. aug 2015

@mawka ja som nikde nepisala,ze je moje dieta hypermozog ...ja sa nikde nechvalim ze je neviem aky. A maly to uz vôbec neriesi.Vie citat a pride mamka citaj mi to 😉 .Ani si neuvedomuje,ze to vsetko vie. Nie je to ziadne premudrele dieta,co by diskutovalo o kvantovej fyzike,ma u prdele,ze vie nasobit a pod.,len hladam moznosti,ako ho prirodzene posuvat dalej a nenechat to tak...
Ano priroda na jednej strane dava, na druhej berie...mam starsieho podobneho a tam boli problemy so socializaciou,hladanim si kamaratov,on je iny, zaujimaju ho veci ako huby, motyle,nezaujimaju ho futbalisti a pod.,no mladsi je uplny pohodak..

teskoma
autor
13. aug 2015

@janickacrazy dakujem za prispevok,aj si myslim, ze prax je uplne inde, uvidime co nas caka 😉 .

mimca77
13. aug 2015

ja som mala stastie na fantasticku ucitelku, nasi ma dali do prveho rocnika normalne, tiez som si potrebovala osvojit pisane pismo, takze to som riesila spolu s ostatnymi a na zvysku predmetov sa mi venovala individualne, ked ostatne deti robili ulohy a podobne. Potom ma dali na vyberovu jazykovu skolu rovno do tretieho rocnika, tam som si prezila celkom slusne peklo, decka ma prijali az casom, inak sa mi smiali, ze som cudzia, najmladsia, najmensia, najchudsia atd. a ze som bifla (nebola som, nemala som kedy, chodila som na spev, klavir, gymnastiku a balet)...nastastie som potom isla na osemrocne gymnasium a tam som stravila 8 krasnych rokov v super kolektive, kde sa dobry mozog bral ako deviza a nie hanba..tym chcem povedat, ze ak natrafis na super ucitelku, tak to ide, ale deti vedia byt pekne svine, cize tam, kde tvoj syn najde dobry kolektiv, by som ho nechala co najdlhsie...drzim palce

kofa77
13. aug 2015

poziadaj o integraciu, ak ste robili iq testy, tak vam to predsa mali povedat v centre. na integrovane dieta dostava skola viac penazi, druha vec je, ako to je v praxi. ono vsetko stoji a pada na ucitelke, aj keby bol integrovanym ak uca sa na to vytoto, tak papier vam bude na dve veci...

moze ist aj rovno do 2. rocnika, otazka je je aby to zvaldol, kedze druhaci idu naostro, ziadne zoznamovanie so skolou, ziadna ta starostlivostm taky ten materinsky pristup ucitelky, ako je to v prvom rocniku, ked predsa len prvaci su vystraseni, IQ ne IQ. tiez v druhom su starsi, ta socializacia je ina, pozeraju na aj ked mudreho ale mladsieho inak, vid co pise mimca77.

moj syn ide tiez do klasickej zs, sice akoze vyberoba jazykova, ale tak uvidime. do treidy pre nadane ho tiez nechcem dat a tiez mam na to svoje dovody. akurat ten moj nie je taka happy povaha, ako ppises o svojom, prave naopak, veeelice tazka povaha 😀

moj uz zahlasil, ze hlasit sa nebude ani nahodou a zo skoly odide, na slovensku su citujem bludne skoly, on pojde inde, do inej krajiny 😝

a ze ked sa bude nudit, co sa bude hovori, bude si kreslit na hodine.

kofa77
13. aug 2015

alebo kasli na integrovanie, kedze co som pocula, nejak sa s tym neparu, len otravuj ucitelku, myslim v dobrom. zas dnes je vela takych deti, ja sa na iq nehram, okrem toho som zistila, ze su testy a testy, psychologia nie je exaktna veda, pre mna iq dolezite nie je. cize rozpravaj s ucitelkou, ony aj su ochotne, ak vidia, ze dieta je sikovne, bude mat svoje texty na citanie, svoje ulohy, podla mna da sa vsetko. ako pisem, dnes je vela deti, ktore idu do skoly so zmaknutym ucivom 1 rocnika, nie je to nic mimoriadne. a zamestnaj ho mimoskolskymi cinnostami. co ho bavi, aka oblast, jazyky a tak podobne.

kofa77
13. aug 2015

inak tescoma, vacsina deti urobi prvacku matematiku za par minut, o tom potom, 😉
take ulohy sa rbia uz v skolke, navyse dnes je vela deti s odkladom, idu do skoly dobre ze nie 8 rocni, to zat takz problem nie je. akurat tie predmety su robene pre tych slabsich, edze kazde dieta na konci 1. roc. musi vediet ako tak citat, pisat a pocitat, tusim do 20. takze ta latka je nastavena pre slabsich, sikovni a velmi sikovni preplavaju ako nic.
co je problem, to vidim aj u mojho, pisanie. on vie aj pisane, tlacene je smaozrejmost uz dlho, ale to psiane je katastrofa cista, navyse nema ani motivaciu, chut pisat pisanym. skoda, ze u nas sa nepraktizuje to comenia script.

mamutka
13. aug 2015

@maslenka47 toto nie je o tom, ze by rodicia deti vsetko ucili pred nastupom do skoly. Moj maly ako 5-rocny z hlavy vypocital 15x7, nikto ho to neucil, ani ho o to neziadal, sam si vymysla priklady. Niektore deti proste chapu inak ako bezni ludia. A nas maly tiez nie je typ, co sedi za pc, alebo pred telkou, nejaky kockaty asocial, je to skor sportovy typ.

kofa77
13. aug 2015

presne tak, tu nejde o to, ze dieta rodic nauci, ale ze dieta sa to nauci samo. a toje ten rozdiel. poznam rodicov, ktori kazdz tyzden naucia dieta jedno pismeno, po case ho naucia poskladat tie psimena a potom ze, moj uz vie citat. no vie, ale znak nejake iq nadania to nie je. nehovoriac o tom, ze casto rodicia hovoria, ze ich dieta vie citat, ale dieta pritom netusi, co cita, tzv citanie s porozumenim.

ale ja sm uz na pojem nadane dieta alergicka 😀

mamutka tak to mas matematickeho genia, ak ti toto vyratal z hlavy. 😉

mamutka
13. aug 2015

@kofa77 jeho pocitanie bavi, to je cele, pocita kopu inych veci, ale ine zalezitosti ho neberu, ten pojem nadane dieta - to je fakt "dobre". su na to aj skoly a tam je vraj silny tlak na dieta v kazdom predmete - akoze nech ma skola nejake vysledky. Ja chcem aby mal moj maly normalne vesele detstvo, dufam, ze tu matiku uz ucitelka a spoluziaci nejak predychaju.

sandra551
13. aug 2015

@tescoma Ak ti to pomôže pohľad z druhej strany - bola som také nadané dieťa ja, ale mám teraz 25 a vtedy sa nejaké školy pre nadané deti neriešili. Do škôlky som chodila len pol roka - nudila som sa tam a robila som psychotesty ešte v škôlke, či môžem ísť do školy skôr. Šla som ako 5 ročná, mala som neskôr zlúčený jeden ročník a vďaka osemročnému gymplu som "preskočila" aj ten deviaty.
Nevýhody - všade som bola najmenšia, najmladšia, fyzický rozdiel bol vidieť, keďže som chodila do školy do jedného ročníka s deťmi o cca 3-4 roky staršími... Na VŠ som nastúpila ako čerstvo 17 ročná a všetko z tých "vážnych" vecí som musela riešiť ďaleko skôr ako ostatní.
Ťažšie doteraz znášam zaradenie do kolektívu - ale o to lepšie mám vzťahy s kamarátmi, ktorí boli a sú o pár rokov starší odo mňa. Mám ich veľa a vzťahy sú hlboké. Job mám viac menej individuálny. Nemôže byť predsa každý tímový hráč.
Výhody - v 25 mám za sebou 4 roky na manažérskom poste, kariéra rozbehnutá keď ostatní ešte len hľadajú prácu. Spätne sú vlastne všetky veci čo ma postretli výrazné výhody a som nesmierne rada, že to rodičia vycítili a dali mi možnosť nenudiť sa, ale rozvíjať tak, ako som potrebovala.

Záver: sprav všetko preto, aby tvoj syn driapal dopredu. Kamarátov si nájde, detstvo mu tým nevezmeš.

elenita
13. aug 2015

@teskoma Ahoj. Môj synček ide do druhej triedy, do 1.ročníka nastupoval s +/ - takými vedomosťami ako ten Tvoj. Chodí do bežnej triedy, máme veľmi dobrú pani učiteľku. Okrem bežného učiva riešil matematické a informaticke súťaže pre vyššie ročníky,vsetkovedka,a poviem Ti, úplne nám stačilo 🙂. Okrem toho ešte chodí na husličky. O nástupe rovno do druhého ročníka by som na Tvojom mieste neuvažovala. Predsa len, zvládnutie trebárs pisaneho písma nemusí byť také jednoduché, takisto tie školské návyky....môjmu napr.trvá večnosť,kým sa poprezlieka 🙂 Neviem, ako zvládol prezliect sa včas na telesnú 😀.
Držím palce k správnemu rozhodnutiu,nech už je akékoľvek!

blackcrystal
13. aug 2015

@teskoma ahoj, nas maly mal tiez vsetkymi testami potvrdene nadpriemerne IQ a mal kvoli tomu ISP. Je to uplne zbytocne, ucitelia to vobec nerespektuju (na jednej strane to aj chapem kedze maju 30 deti a malo casu). Takze pokial nedavate dieta do sukromnej skoly, kde je v triedach menej deti, nic od toho neocakavaj. ISP mu pomohol az ked sa zacal aktivne venovat sportu (oslobodzuje to od pravidelnej dochadzky, pokial ma dieta zabezpecenu kvalitnu domacu vyucbu, to bolo pre nho zaroven najefektivnejsie, kedze tam je individualny pristup v uceni, samozrejme nie je to aplikovatelne u deti, ktore sa inak mimo toho pravidelne denne nestretavaju s rovesnikmi).
Nasho druheho maleho (mladsieho) sme nakoniec dali do triedy pre nadane deti.

traffic
13. aug 2015

@mawka ak je dieta nadane, tak to vychazda z neho sameho, urcite to nie je rodicmi, ze do neho hustia matiku alebo pisanie, jednoducho niektore deti su take sikovne, ze v 3 rokoch vedia pismena, mojej znamej maly v 4 rokoch vedel citat aj pisat, ale len na pocitaci, kedze teraz je taka pocitacova doba 🙂 a priklady si sam pocita, najprv zacal sam ratat, ked isiel na vytahu, podla cisiel a potom si to sam zacal scitavat, a teraz,ked ma 5 rokov, tak scitava, odcitava a neviem co vsetko mozne, ale to nie preto,ze rodicia to chcu, ale je to proste v nom, ako niekto je nadany na hudbu,alebo na sport, tak su deti, ktore bez toho, aby ich rodicia ucili citat,pisat a pocitat sa to jednoducho naucia same, a mamicka sa urcite nechce chvalit, ake ma nadane dieta, len jednoducho rozmysla nad alternativami, ktore budu spravne a dobre pre dalsi vyvoj a vyvin dietata, nakolko uz vie veci, ktore sa budu ucit v prvej triede, urcite by vela rodicov na jej mieste tak isto rozmyslala, pretoze je lepsie dieta posunut dalej ak je sikovne ako ho nehcat stagnovat
@teskoma
myslim si,ze ucitelia robia vela pre dnesne deti, ale ak bude v triede 22 ziakov, tak je tazke sa venovat kazdemu dietatu indivindi, nakolko, kazde dieta je ine, jedno je sikovne v matike, druhemu zase nejde, potom je vela deti s ADHD, alebo s roznymi poruchami, takze ten ucitel sa tam tiez nemoze rozkrajat, aby kazde dieta bral ako individualitu, to treba potom niekde inde riesit, na vyssich instituciach nakolko v triedach je prislis vela ziakov, na to, aby vsetky rozne typy deti ucitel zvladal a venoval sa im individualne,
mne sa to paci na Zapade, skola je hrou, deti sedia v kruhu je ich tam okolo 12 v triede a ucitelia maju asistenkty, ktoreim pomahaju s detmi, cize, ktore su sikovnejsie napreduju a zase pomalsie, tak tie zase idu pomalsim tempom. Ja by som dieta dala do nejakej specialnej skoly, kde by napredovalo.

kofa77
13. aug 2015

Tescoma daj na intuiciu.ak citis a si stotoznena s kladickou yriedou daj syna tam.ved prelozit sa da ak ny vam to nesadlo.ja takto rozmyslam.akurat u nas ma ta speci trieda svoju psychologocku takze testy a pohovor by musel robit znova u nej.
A ja uz nejak tie psychologocky nedavam😊 inak ale co sa tyka tychto speci tried u nas.tak deti napr nejak extra nevynikaju na roznych sutaziach a olympiadach.prave naopak.a dokonca prestupuju na klasicke skoly a pro iq dosahiju uplne priemerne hodnoty.iluzie si preto netobim.ale to ami o kladickych skolach😊

mawka
13. aug 2015

@traffic ano, to, co je na zapade normalne, tu si clovek musi platit v sukromnych skolach. samej mi je z toho smutno. rozhodne je lepsie sa venovat poctu 15 deti nez 30. a tiez sa mi paci, ked deti skola bavi a nie, ked tam musia sediet ako styri peny. nase skolstvo je sto rokov za opicami. nejak deti nemotivuje, skor demotivuje. inak, za mojich detskych cias nasa skola mala triedu E. to boli ti velmi sikovni, nadani a podobne. tam taketo deti zgrupovali, oni sli rychlejsim tempom a ako im vyhovovalo a pritom boli v beznej skole a jak sa vravi vlk syty, ovca cela a vyriesene. ale potom to zrusili. co je skoda podla mna. a okrem toho, jednotlive triedy boli rozdelene na slabsich, priemernych a lepsich a potom teda tie super mozgy. cize v A boli slabsi, C priemerni, B lepsi a E nadani. velmi dobre vymyslene. a delili to po ukonceni 4. triedy. takze od piatej nas porozdelovali. tym padom sa nikto nebrzdil, ucitelia sa venovali kvazi jednotnej skuspine ziakov s popmerne rovankym tempom ucenia.

kofa77
13. aug 2015

No pockajte este zrusia aj 8 rocne gymnazia a je po ptakoch. 😔

teskoma
autor
13. aug 2015

Dakujem baby za VAse nazory 😉 .Ja neuvazujem nad druhym rocnikom, ani nic podobne,nech je to spokojne, stastne dieta, ide len o to,aby ho trosku tu jeho hlavu motivovali a posuvali dopredu.Ja budem spolupracovat s ucitelkou ako sa da.Len som chcela vediet ci ma niekto a aku skusenost s takym dietatkom v beznej skole 😉

A verte,ak Vam dieta vysvetli same od seba ako pocita ( vies,najprv spocitas to a to a k tomu pridas to,mas vysledok ) ,to ho nikto ucit nemusi 😀 .A tento princip si z desiatok prehupol na stovky bez akehokolvek vysvetlovania ..Hovori mi, vies mamka,ta matika je super,tam to vsetko tak funguje 😀 . Podobne ma rad sach,ja nerorumiem ani zakladu 🙂) Ale po kom to ma, ja som matiku neznasala 😀 😀
Ved uvidime, sama som zvedava ako to bude 😉

mawka
13. aug 2015

@teskoma tak v poradni psych. ale u spec. ped ti poradia aj materialy navyse aj nadoma. vselijake prac. zosity a tak. popytaj sa na to. a tam ti aj povedia, co a ako s tym robit.
nasa mala ma nadanie o.i. na hudbu, noty su pre mna spanielska dedina, rovnako pre zyvsok rodiny, ja neviem ako s tym dietatom budem doma trenovat a ked sa ma opyta, no.... 😀 bude to celkom zaujimave. tiez nechapem, po kom moje decka maju vasen k istym veciam, ktore ja bud neznasam alebo mi nikdy nesli 😕 😅 no, jedine, co malu fascinuje a do coho sa rozumiem aj ja su medicinske zalezitosti, ale to je asi tak vsetko.

petra7777
13. aug 2015

@teskoma Ale po tebe zrejme to "nadpriemerné" IQ nezdedil, ak nepoznáš nominatív plurál, že?

janickacrazy
13. aug 2015

@teskoma Mám tiež takú kamošku, na všetko bola šikovná okrem matiky, tá jej fakt nešla a jej syn je total nadaný na matiku, ale v jeho prípade to má po ockovi, on je IT špecialista a matika mu vždy išla.

bubelko
13. aug 2015

@mawka treba zapatrat medzi predkami 😉

mawka
13. aug 2015

@bubelko tak jediny dedo, moj dedo hraval na nastrojoch aj spieval, ale nic take dramaticke, ze kapela a neviem co 🙂 😀 ale moze v podstate byt. genetika je nevyspytatelna 😉 len fakt neviem ako budem malej vysvetlovat noty, ked sa ma nieco opyta. pre mna je to strasny hlavolam 😀

zuzanocka11
13. aug 2015

@teskoma
Moj 6 rocny syn je podobny pripad. Od 5,5 roka plynule cita, pise tlacenym ( napr.hadanky mi dava) sachy hra,sudoku ho bavi,matika mu ide vyborne. U psychologicky vraj robil testy a ulohy nadpriemerne. Od sept. ide do skoly, dufam ze budeme mat stastie na pani ucitelku,ktora bude ochotna mu trebars z matiky pridavat priklady,aby sa nenudil. A tiez ho nikto netlacil do nicoho, sam sa uci. Vela sa pyta.

teskoma
autor
13. aug 2015

@petra7777 tebe o co ide ? Ak myslis rady,radi tak uz som to nevedela opravit. Ak nemas nieco plodne k teme tak sem prosim nevstupuj...