icon

Je známkovanie detí v škole zastarané a škodlivé?

12. máj 2025

Jednotka je sen, päťka nočná mora – ale čo vlastne tieto čísla hovoria o skutočných schopnostiach detí?

Mnohé školy v zahraničí prechádzajú na slovné hodnotenie. Je čas, aby sa aj Slovensko rozlúčilo so známkami?

Strana
z3
margotka17
18. máj 2025
@luxus10

za mna by stacilo percentualne hodnotenie...ma to lepsiu vypovednu hodnotu...ale ak je aj pisomka z memorovania...nic to detom do zivota neda... keby ich radsej v skolach ucili, ako si zalozit firmu, co vsetko k tomu potrebuju,a vsetko co k tomu patri, ako hospodarit vo firme tak, aby nespadli do kolotoca poziciek, ako vytvarat rezervy...hoci aj formou hry-aspon par hodin do tyzdna...potrebuju to aj buduci lekari, aj kadernicky...

@luxus10 presne tak, toto by sa mali naučiť už v škole, ako si založiť firmu, čo všetko to obnáša.

strelicia
19. máj 2025

Podla mna je to zastarale ano. A nemoralne. Predstavte si, ze by vas dospelych v praci znamkovali. Pricom to by urcovalo, ci mate narok na povysenie, alebo nie. Znamky totiz maju velky dopad na to, ci sa dieta dostane na vysnivanu skolu. Priklad: Syn 12r ma narusenu komunikacnu schopnost, velmi sa trapi na SJL. Ale v praktickych zrucnostiach - ktore na ZS nemaju, je vyborny. V 8 rokoch si sam zlozil otocnu stolicku na kolieskach z ikei, vie rozobrat a zlozit komplet motor auta, o autach vie snad vsetko. Pozerame dalsie zameranie skoly na auta. Staci aj ucnovka, ma trojky na vysvecku. Ale za automechanika je natresk, hlasi sa o 30 deti viac ako beru. Je mozne ze sa nedostane a bude musiet ist na nejaku ucnovku, kde zostanu miesta a na co nema absolutne talent (kuchar, kadernik, predavac.... atd..). A to vsetko len koli tomu, ze znamky neodzrkadlili jeho potencial.

simca06022011
19. máj 2025
@luxus10

za mna by stacilo percentualne hodnotenie...ma to lepsiu vypovednu hodnotu...ale ak je aj pisomka z memorovania...nic to detom do zivota neda... keby ich radsej v skolach ucili, ako si zalozit firmu, co vsetko k tomu potrebuju,a vsetko co k tomu patri, ako hospodarit vo firme tak, aby nespadli do kolotoca poziciek, ako vytvarat rezervy...hoci aj formou hry-aspon par hodin do tyzdna...potrebuju to aj buduci lekari, aj kadernicky...

@luxus10 myslim, ze toto nie je ucivo zakladnej skoly...

strelicia
19. máj 2025
@simca06022011

za mna je cas, aby sa znamky zacali davat nejak "spravodlivo" a aby boli rovnake celoplosne.. nie jednotkar z jednej skoly sa ledva vyrovna 2-3karovi z inej skoly... atd... ja by som uvitala slovne hodnotenie, alebo kludne AJ slovne hodnotenie, pretoze to clovek aspon vidi, ze ten vyucujuci vie, koho ma v triede a zaujima sa. A nie je to len ucitelka strielajuca pismky, schvalne neohlasene, a najlepsie rovno medzi dalsimi pisomkami z inych predmetov.. to ma clovek pocit, ze sa iba vytesuje potom nad znamkami :D
Podla mna znamky vobec nie su nutne na motivaciu ucenia, prave naopak, zla znamka vie velmi demotivovat niektore deti. Motivovat deti ma ucitel, zaujimavymi aktivitami, zaujimavymi faktami, a aj ich preskusavat a zaujimat sa ako im to ide/ci to vedia...

Inak na zs si nepamatam tak obrovske triedy, tak 25-28 deti max, na strednej nas bolo 35-40

@simca06022011 suhlasim. Aby boli znamky (ked uz musia byt) objektivne a mali vypovednu hodnotu medzi skolami, bolo by treba zjednotit testy. Ziadne prepadovky. Ministerstvo by malo vydavat jeden test, ktory dany rok pisu v kazdom rocniku vsetky ZS v presne vopred urceny den. Kazda skola rovnaky test, boli by 4 za pol rok. Tolko znamok bohate staci na ohodnotenie. Testy by boli iba s volitelnymi odpovedami (a so zachovanim pravidiel pre integrovanych - ziadne dvojite zapory v otazke a pod). Vopred by sa zadefinovali "klucove" predmety a iba z tychto by stacilo uplatnovat toto pravidlo (napriklad SJ, MAT). Toto pravidlo by stacilo uplatnit len v 8. a 9. rocniku do pol roka. Pretoze tieto znamky najviac ovplyvnuju buducnost.

janulik2008
19. máj 2025
@nika23t

Podľa mňa je znamkovanie na dennej báze zastaralé. Mohli by ich učitelia hodnotiť slovne, a na konci roka hoci ohodnotiť známkou celorocnu snahu. Mám dcéry jednotkarky. Mladšia dostala teraz trojku z fyziky, celá nešťastná, lebo do vzorca zle dosadila čísla. Áno, jej chyba. Ale má tri jednotky a učiteľka hneď poznamenala, že si zhoršila priemer. Dcéra sa na ďalšiu hodinu prihlásila, samozrejme opravila to, ale aj tak jej učiteľka povedala, že ešte aspoň jednu jednotku, keď chce aj na konci roka. No nepríde mi to fér. Áno, je to iné od učiteľa k učiteľovi. Alebo jej spolužiak dostal dvojku, inak stvorkar, ešte im vravel pred písomnou, koľko sa učil. A učiteľka ho zjazdila, ze je zvedavá, od koho opisoval a že mu to dá písať opäť. A pritom chlapec šikovny, len lenivý. Po hodine vraj povedal, že to bolo poslednýkrát, že môže j*bat (pardon,citujem) aj učenie nabudúce. Tak možno by aj tie deti vydali maximum, keby nešlo o znamky, ale o snahu. Proste, aj keď mám doma najlepšie žiačky, pre mňa je hodnotenie známkami viac na škodu ako na úžitok.

@nika23t tak ako jej spoluziak som dopadla aj ja. Ked sme mali na chemii nazvoslovie oxidov pisomku tak ucitelka sa cudovala ze jak to ze spoluziacka jednotkarka mala 4ku a ja 2ku 🙄

alenka58
19. máj 2025
@margotka17

@luxus10 presne tak, toto by sa mali naučiť už v škole, ako si založiť firmu, čo všetko to obnáša.

@margotka17 presne chýbajú praktické veci aj na ZŠ aj na SŠ a taktiež na VŠ

feuille
19. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ved to aj tak je. Iba neskôr, strednú školu si už môžu vybrať podľa toho či sú viac na praktické veci alebo na bifľovanie.

alenka58
19. máj 2025
@feuille

@mirokub ved to aj tak je. Iba neskôr, strednú školu si už môžu vybrať podľa toho či sú viac na praktické veci alebo na bifľovanie.

@feuille píšeme o tom že deti nie sú vedené k praktickým veciam, ktoré potrebujú do života a tie potrebujú už od ZŠ

simca06022011
19. máj 2025

na zakladnej skole na co maju ucit ako zalozit firmu a co robit/nerobit v podnikani atd, vsak to je vecou strednej skoly a odboru ktory pojdu studovat. okrem toho kym tam dojdu, za 4 roky a viac, kopa veci sa zmeni...
Na druhej strane, student strednej skoly, pripadne mlady dospely ak si nevie v dnesnej dobe vyhladat ako zalozit firmu, co to si nastudovat = tak nech si tu firmu ani nezaklada. Lebo cele podnikanie si musi clovek nieco "nastudovat", nik mu to nebude podavat do ruky. To ze nevie vela ludi citat s pochopenim text, maju problemy precitat aj par § a vediet si to vysvetlit = to je problem, potom jasne, ze ak je niekde postup napisany napr. k zalozeniu firmy, nepochopia to

alenka58
19. máj 2025
@simca06022011

na zakladnej skole na co maju ucit ako zalozit firmu a co robit/nerobit v podnikani atd, vsak to je vecou strednej skoly a odboru ktory pojdu studovat. okrem toho kym tam dojdu, za 4 roky a viac, kopa veci sa zmeni...
Na druhej strane, student strednej skoly, pripadne mlady dospely ak si nevie v dnesnej dobe vyhladat ako zalozit firmu, co to si nastudovat = tak nech si tu firmu ani nezaklada. Lebo cele podnikanie si musi clovek nieco "nastudovat", nik mu to nebude podavat do ruky. To ze nevie vela ludi citat s pochopenim text, maju problemy precitat aj par § a vediet si to vysvetlit = to je problem, potom jasne, ze ak je niekde postup napisany napr. k zalozeniu firmy, nepochopia to

@simca06022011 určité veci treba od ZŠ - narábanie s financiami a pod., niektoré zručnosti sú potrebné pre všetkých, jasné že sa dajú vyhľadať veci, ale keď sú deti k tomu vedené je to oveľa lepšie, viac sa s tým zžijú, lebo veľa rodičov ich nenaučí pretože sami sú trebars finančne negramotní, nie sú zruční a pod.

simca06022011
19. máj 2025
@alenka58

@simca06022011 určité veci treba od ZŠ - narábanie s financiami a pod., niektoré zručnosti sú potrebné pre všetkých, jasné že sa dajú vyhľadať veci, ale keď sú deti k tomu vedené je to oveľa lepšie, viac sa s tým zžijú, lebo veľa rodičov ich nenaučí pretože sami sú trebars finančne negramotní, nie sú zruční a pod.

@alenka58 financna gramotnost nie su fakty o zakladani firiem a podnikani - co sa nado mnou spomina. Financna gramotnost je rozmyslanie o tom kolko penazi z kade mam, ako ich miniem, a ze dalsie mi z neba nepadnu a nejaky ten zakladny prehlad o tom co su peniaze, z kade (ze ich treba nejak zarobit), banky, uvery,... A detom to tiez nestaci len v skole ukazat, proste vyskusat si to musia, aby vedeli, ze ked maju zaplatit obed, cestu do skoly, a kupit si pero a maju 5EUR, nemozu si za 4,9 kupit limonadu a nanuk :D napriklad. To je tak obsah pre skolakov.

elanor
19. máj 2025

Minimalne by sa nemali znamkovat vsetky vychovy.
Lebo ked si pu vytvarnej ci nabozenstva mysli, ze iba jej predmet je zivotne dolezity a da dietatu zlu znamku, no to uz ho len motivuje… presne naopak, totalne ho to znechti.
A to slepe menorovanie, casto krat bez pochopenia o com vlastne rozprava. Ale hlavne, ze melie od slova do slova…
Skoda reci

alenka58
19. máj 2025
@simca06022011

@alenka58 financna gramotnost nie su fakty o zakladani firiem a podnikani - co sa nado mnou spomina. Financna gramotnost je rozmyslanie o tom kolko penazi z kade mam, ako ich miniem, a ze dalsie mi z neba nepadnu a nejaky ten zakladny prehlad o tom co su peniaze, z kade (ze ich treba nejak zarobit), banky, uvery,... A detom to tiez nestaci len v skole ukazat, proste vyskusat si to musia, aby vedeli, ze ked maju zaplatit obed, cestu do skoly, a kupit si pero a maju 5EUR, nemozu si za 4,9 kupit limonadu a nanuk :D napriklad. To je tak obsah pre skolakov.

@simca06022011 na to sú metodiky, tak ako sexuálna výchova, výchova k hodnotám, nie každé dieťa má rodičov ktorí ich naučia, pritom sú učenliví len im to nikto nevysvetlil a tých bežných vecí od ktorých sa odvíja bežný život je viacej a je je výhoda učiť toto deti a nie už dorast, môj manžel je matematik jeho otec filozof, veľmi mu chýba to bežné praktické v živote

alenka58
19. máj 2025

no školstvo je u nás hodne zaostalé

simca06022011
19. máj 2025
@alenka58

@simca06022011 na to sú metodiky, tak ako sexuálna výchova, výchova k hodnotám, nie každé dieťa má rodičov ktorí ich naučia, pritom sú učenliví len im to nikto nevysvetlil a tých bežných vecí od ktorých sa odvíja bežný život je viacej a je je výhoda učiť toto deti a nie už dorast, môj manžel je matematik jeho otec filozof, veľmi mu chýba to bežné praktické v živote

@alenka58 ja netvrdim, ze v skole to nemaju deti riesit, ale to co sa pisalo - konkretne, je pre ZS uplne zbytocne a vobec to nesedi do ich uciva.

alenka58
19. máj 2025
@simca06022011

@alenka58 ja netvrdim, ze v skole to nemaju deti riesit, ale to co sa pisalo - konkretne, je pre ZS uplne zbytocne a vobec to nesedi do ich uciva.

@simca06022011 chytáš s jednej veci, všeobecne je to veľmi slabé a zastaralé, sú aj kreatívni učitelia ale tých obyčajne kolegovia nemusia až stratia motiváciu, napr. motívácia učiteľov pre deti je veľmi slabá

Strana
z3