icon

Je zrušenie odkladu nástupu do školy možné?

23. júl 2025

Dcera je narodena koncom prazdnin, cize este nema 6 rokov. Dali sme jej odklad, pretoze vzdy bola velmi "rozblaznena" a ked sme si sadli k nejakym pracovnym listom, stale mi odbiehala a neposedela ani chvilku. Tiez sme pracovali na logopedii a nikam sme sa za 2 roky pravidelneho cvicenia nedostali. Inak je velmi sikovna, mudra, ale hlavne kvoli tej logo a nesustredenosti sme sa takto rozhodli. To bolo v maji, ked sa riesili prihlasky, mala necelych 5 a tristvrte.
No ale presli dva mesiace a udial sa u nej obrovsky skok, ktory sme az takto nepredpokladali, aj ked sme teda vedeli, ze sa mozu veci zmenit. Dcera sa velmi zaujima o pismena, stale si nieco pise - vie pisat cele vety, krasne vyplna pracovne listy, zacinaju jej rychlo naskakovat vsetky pismenka, tymto tempom za par tyzdnov bude hovorit cisto.
Ak by v skole mali volne miesto, da sa este zrusit odklad a do skoly ju dat? Riesili ste to niekto?
Alebo ste to uz nechali tak a nemiatli dieta?
Fakt za posledne tyzdne ine dieta, hotova skolacka je z nej.

gelifil
23. júl 2025

Nikto ju netestoval an skolsku zrelost?...da sa to, ale urychlene konajte

hortenziaj
23. júl 2025

Neriešila by som to , rok jej prospeje,v škole pôjdu možno na ňu rýchlejšie ako by bolo na ňu vhodné a iba ju to demotivuje...veď učiť sa písmenká a veci môže aj doma svojim tempom
Prípadne viem že niekde sú pripravené ročníky na školách ,skús to pozrieť,bol by to kompromis

autor
23. júl 2025
@hortenziaj

Neriešila by som to , rok jej prospeje,v škole pôjdu možno na ňu rýchlejšie ako by bolo na ňu vhodné a iba ju to demotivuje...veď učiť sa písmenká a veci môže aj doma svojim tempom
Prípadne viem že niekde sú pripravené ročníky na školách ,skús to pozrieť,bol by to kompromis

@gelifil testovali, ale psychologicka bola taka, ze ako chceme my. A v maji to fakt na skolu nevyzeralo.
@hortenziaj praveze ona je vo vsetkom uz teraz napred, len som si nevedela predstavit, ze to malo co obsedi, ked "minieme" na domace ulohy, ako dame tu logopediu... no ale uz je vsetko inac

zuzubb007
23. júl 2025

Zbytočne bude rok v škôlke za mňa, mám dcéru augustovú a učí sa perfektne na čisté jednotky, tiež som bola na vážkach ale deti sa formujú za mesiac zrazu iné dieťa, neviem či sa to dá, ak treba to riešiť hneď zajtra alebo dnes

letfenixa
23. júl 2025

Riešila som opačnú situáciu, špeciálna pedagogička mi povedala, že sa môžem rozhodnúť do 31.8. S touto situáciou som sa nestretla ešte ani raz, to by si vlastne potrebovala zrušenie rozhodnutia o odklade, to vydala škôlka, a potom žiadať školu, kde ale nikoho kompetentného teraz nenájdeš.

januska12323
23. júl 2025

Hneď zajtra si obvolaj školu, škôlku niekto tam bude. Ja tiež myslím, že do 31.8. sa to dá meniť. Pokiaľ už teraz píše vety ďalší rok zbytočne čakať.

autor
23. júl 2025
@letfenixa

Riešila som opačnú situáciu, špeciálna pedagogička mi povedala, že sa môžem rozhodnúť do 31.8. S touto situáciou som sa nestretla ešte ani raz, to by si vlastne potrebovala zrušenie rozhodnutia o odklade, to vydala škôlka, a potom žiadať školu, kde ale nikoho kompetentného teraz nenájdeš.

@letfenixa no ved to, ono teoreticky by to asi malo ist, prakticky neviem, ci bude niekde miesto (Bratislava)

mogaa
23. júl 2025

tak neviem aj v školách sú prázdniny....učiteľky tuším nastupujú posledný augustový týždeň.....triedy sú už zadelené...

autor
23. júl 2025

@mogaa hej, triedy su uz naplnene, skusim zavolat zriadovatelovi, nech mi da info, v ktorych ZS je volne miesto. Kebyze mam obvolavat kazdu skolu zvlast, tak mam co robit cely den

kacena4
23. júl 2025

to ze jej zacali "nastakovat" hlasky a obsedi chvilu pri pracovnom liste nie je dovod na zrusenie odkladu. ked ste ho uz raz dali nerusila by som to. bude to lepsie pre dieta, dozreje a ked pojde na skolu bude to mat omnoho lahsie ako teraz. bude sa jej lahsie ucit. a najma hlasky ktore nevie bude mat utvrdzene a tak sa jej lahsie budu citat a pisat to je najdolezitejsie drzim palceky

autor
23. júl 2025

@kacena4 no teraz uz vidim, ze to, ze sme nevedeli nic nacvicit bolo preto, ze nevydrzala sa na to sustredit a bolo jej to aj fuk.. Teraz ale zacala byt fakt tak skolsky zodpovedna, logopediu trenuje kazdu chvilu a aj sama od seba. Pri roznych ulohach mi vydrzi aj hodinu, pred dvoma mesiacmi ani 5 minut. Proste vtedy deculo, dnes uz zodpovedna a samostatna skolacka.
Vo vsetkych ostatnych ohladoch je a aj bola daleko vpredu, aj v skolke mi hovorili, ze je jedna z najsikovnejsich a to tam bola najmladsia. Pise mi aj dlhe texty len tak, ze ju to bavi a citat tiez vie, nie plynulo, ale precita.

jumama
23. júl 2025

Ja som tabor "za". Dajte ju do skoly, lebo sa unudi ten dalsi rok 🙂

mandinka
23. júl 2025

Dá sa to, treba volať do školy, kde absolvovala zápis.

gelifil
24. júl 2025

aj ja som za skolu...daj vediet, co si vyriesila...hoci su dovolenky, vzdy ma niekto kompetentny sluzbu

lauricka
24. júl 2025

@anonym_autor kým to tu riešite, už ste mali kontaktovať riaditeľa príslušnej školy, kde ju plánujete dať a tiež cpppap

lauricka
24. júl 2025
@mogaa

tak neviem aj v školách sú prázdniny....učiteľky tuším nastupujú posledný augustový týždeň.....triedy sú už zadelené...

@mogaa ale vedenie pracuje aj cez prázdniny, určite nie stále, ale pracujú

anonym_e01113
24. júl 2025

Ja si myslím, že pani psychologička ti tak povedala,lebo videla, že vie pracovať.Musí predsa vyhovieť maminke, tak sa totižto tie posudky píšu. Posledné slovo má rodič ona sa s tebou nebude hádať. Ak ju chválili v škôlke asi sa jej nechcelo pracovať doma s tebou.

autor
24. júl 2025

@anonym_e01113 hej, hej, na otazku co odporuca mi pani psychologicka povedala, ze mam urobit ako ja myslim. Chudatko, tolko sa nadrela s tym posudkom, a ja som si nakoniec vydupala svoje... aaach, žena

autor
24. júl 2025
@lauricka

@anonym_autor kým to tu riešite, už ste mali kontaktovať riaditeľa príslušnej školy, kde ju plánujete dať a tiež cpppap

@lauricka akoze kym zistujem, ako to urobit, uz som to mala davno urobit? to da rozum, dakujem za radu... 🙂

autor
24. júl 2025
@mandinka

Dá sa to, treba volať do školy, kde absolvovala zápis.

@mandinka dakujem

silviaab
27. júl 2025
@lauricka

@mogaa ale vedenie pracuje aj cez prázdniny, určite nie stále, ale pracujú

@lauricka nie ...az posledny augustovy tyzden sa nastupuje

anonym_c85180
27. júl 2025
@mogaa

@silviaab
@mogaa RŠ a ZRŠ bývajú v práci aj počas letných mesiacov.