icon

Kam prihlásiť výtvarne nadané dieťa ?

blacki
17. jan 2020

Ahojte žienky, mamičky!
Potrebovala by som poradiť, kam s výtvarne nadaným dieťaťom. Už dlho počúvam od učiteliek v škole a na výtvarných krúžkoch, že máme mimoriadne výtvarne nadanú dcéru.
A máme už pomaly rozmýšľať, čo s tým a kam s ňou. Najlepšie jej vraj idú postavy, tváre, ľudia... a to až neprimerane jej veku.
Rada by som od Vás, ktoré máte takéto skúsenosti, prípadne povolania, aké sú možnosti a aké sú plusy a mínusy daných odborov.
Nechcem samozrejme, aby z nej bola hneď akademická maliarka, niečo, čo je použiteľné v "bežnom živote", pri ktorom sa dá ako-tak normálne fungovať a s čím sa dá samozrejme aj uživiť.
Za každý postreh ďakujem 🙂

snehulienka8
17. jan 2020

@blacki ...ako ma navrhar navrhnut odev, ked nic nevie o tom ako z napadu urobit navrh k tomu strih..ake materialy su na to vhodne a ake nie...navrhar co nevie sit, daleko nezajde..

hettinka
17. jan 2020

@blacki pozri, má 9 rokov (podľa tvojho profilu) a v tomto veku ju môžeš fakt len podporiť tak, že zaplatíš krúžky, ZUS. Nech kreslí pre radosť, vygoogli súťaže, kam by mohla posielať prace a uvidíte.
Hlavne nech sa snaží aj dobre učiť, aby si mohla vybrať neskôr školu podľa svojho výberu a nemusela ist tam, kým ju vezmú.

snehulienka8
17. jan 2020

@mogaa z ekonomiky sa na dizajn tazko dostane..budu jej chybat zaklady, gympel by musel mat rozsirenu vytvarnu vychovu..

mogaa
17. jan 2020

@snehulienka8 no neter sa teda hlásila na dizajn z gympla a zobrali ju, bolo to pred cca 8rokmi a nakoniec si vybrala inú VŠ kde bola tiež prijatá

blacki
autor
17. jan 2020

@limetka69 uvidíme. Je to ešte ďaleko, to je pravda, ale ju to drží paradoxne od 3 rokov. Dlho som si myslela, že je to ošiaľ, ale drží ju to stále. 😀 Nevadí, keď ju to prejde a posunie sa napríklad k tomu dizajnu a podobným veciam - ja budem len rada. Za mňa lepšie, než tá návrhárka. A či s tým nepraští úplne - tomu moc nedávam. Ona je napríklad aj oproti sestre dosť kľudná a taká umelecká duša. Takže očakávam, že niečo z tej výtvarnej brandže predsa len bude chcieť.

mogaa
17. jan 2020

@snehulienka8 a to podotýkam že nechodila ani do ZUŠ-ky

snehulienka8
17. jan 2020

@mogaa ak nemali na gymnaziu rozsirenu vytvarnu, tak je fest talentovana, predpokladam, ze sa tomu venovala aspon doma..

blacki
autor
17. jan 2020

@mogaa no može, ale pri talentových skúškach je ťažko oprašovať niečo po 4 rokoch na strednej ekonomickej. To zase ja o tom niečo viem. Bohužiaľ.

blacki
autor
17. jan 2020

@snehulienka8 samozrejme. Tak som to nemyslela, že nemá vedieť šiť. Musí. Ale nemal by hlavne šiť. Mal by hlavne navrhovať.

blacki
autor
17. jan 2020

@hettinka to neni problém, ona sa učí na samé jednotky. A do súťaží sa zapája, vždy ju niekde vyberú.

snehulienka8
17. jan 2020

@blacki to sa na takej skole robi..je tam vytvarna priprava, kresba, grafika..dejiny umenia..technologia materialov..prax..konstrukcia odevov..ak sa mladezi nepaci ze musia aj sit..tak to uz odtialto nevysvetlim..

blacki
autor
17. jan 2020

@snehulienka8 ty si tam chodila do školy? Ja nebudem to riešiť, nechodila som tam a tú dotyčnú, ktorá to povedala nepoznám vobec osobne. Čiže to boli len sprostredkované informácie cez 3 osoby. Takže neviem, ako to tam je. A aká je možnosť uplatnenia sa. Respektíve potom by mala ísť ešte na výšku, nie? Alebo už tam návrhári končia so strednou?

hettinka
17. jan 2020

@blacki na gymnáziu je predmet Umenie a kultúra a poznám ľudí, čo z toho maturovali. Samozrejme, popri gympli ešte treba stále chodiť na výtvarnú.
Ale aj zo je ešte daleko.
Tie súťaže sú fajn, možno si ju niekto všimne.

pininka1
17. jan 2020

@blacki robí akýkoľvek dizajn, ale skôr sa špecializuje na interierovy. Začínala vo firme kde navrhovala čisto len nabytok.

acrobaleno
17. jan 2020

Ja by som jej založila Patreon a teraz sa dá celkom dobre uživiť aj takýmto spôsobom.

blacki
autor
17. jan 2020

@hettinka ale zuška je len po 9. triedu zš, nie? Kde sa dá potom chodiť na výtvarnú? Akože individuálne si myslela?

lucyluv
17. jan 2020

Architekti musia vediet tiez malovat a oni aj navrhuju interieri, pripadne zahradni architekti, podla mna dobre platena praca, teda len co viem, co sme my architektom dali.

blacki
autor
17. jan 2020

@acrobaleno akože to je nejaká forma verejnej prezentácie prác?

hettinka
17. jan 2020

@blacki no toto presne neviem. Ale určite sa tam dá dohodnúť s učiteľmi súkromne, robiť si na svojich projektoch. U nás z gympli veľa deciek chodí ešte na ZUS, aj na nástroje, aj na dramaticky. Na výtvarnú neviem, ale viem, že chodia na doučovania ak chcú ist na architektúru.

snehulienka8
17. jan 2020

@blacki ano, mam taku strednu skolu, z takej skoly sa da ist aj na scenografiu, dizajn, grafiku, architekturu, alebo ucitelstvo..ucia sa tam normalne aj slovencinu, jazyky, tusim aj ekonomiku sme mali..co po strednej, to uz je na dietati..

blacki
autor
17. jan 2020

ďakujem dievčatá za odpovede a nápady, musím už teraz bežať, potom si vás tu dočítam, až budem mocť 🙂

acrobaleno
17. jan 2020

@blacki https://support.patreon.com/hc/en-us/articles/2... V podstate, keď rada maľuje a aj jej to ide, tak je to možnosť aj finančného privyrobenia. Ja som bola dlhé roky patrón. Podporovala som jednu babu, alebo čo to bolo, nikdy nepovedala, že aký je "gender", ale komixy robila mega bombové. To znamená, že za určité peniaze..bolo to 10$ mesačne som mala prístup k neverejným komixom. A ak to tvoju dcéru naozaj baví, tak by som nebrala ohľad na to "či ju to uživí" alebo nie. Ak je naozaj dobrá, nemusíš mať o ňu v tomto smere strach. Teraz to už nie je ako v minulosti. Stačí jeden virálny hit a je o ňu postarané.

griska11
17. jan 2020

Ak dostala tento talent od Boha treba ho podporovať a nie zahrabať. Nie je všetko o peniazoch. Radšej chodiť do práce s radosťou a pocitom sebarealizácie ako mať tisíce a neznášat to

ankaevka
17. jan 2020

@blacki uvidíme, kam to z dizajnu dotiahne, možno sa zamestná v nejakom reklamnom štúdiu, možno dizajnérskom..rada tvorí vlastné veci, takže sa možno dá na vlastnú tvorbu..prinajhoršom sme sa rozprávali, že pôjde učiť na nejakú zušku výtvarnú iné deti..uvidíme, je iba v druhom ročníku..manžel tiež bol proti, ešte aj teraz nemôže veľmi prekusnúť, že išla na také školy a nie na ekonomickú, ako on chcel..ja som ju v tomto smere podporovala a aj podporujem stále..a riešila by som už aj strednú školu v tomto smere na vašom mieste, na gympel by som nedávala

cairka
17. jan 2020

Podľa mňa to riešiš veľmi zavčasu, ona sa ešte x krát zmení do deviateho ročníka. Moj mal obdobia , kedy kreslil všetko a všade, aj kedy nie. Momentálne plánuje ísť na umeleckú školu strednú, ale pritom do ZUŠ chodil len 2 prvé ročníky základky, potom pre konflikt s učiteľkou zanevrel na ZUŠ. Doma momentálne kreslí non-stop, skúša nové techniky. Každopádne do prijímačiek je ešte rok a nie som si istá, či to je posledná voľba školy. Už dosť dlho bola vybratá iná škola, táto ho oslovila na burze stredných škôl. Tak podporujte , ale aby ste ju zbytočne neudupali svojim prístupom. Ona si svoju cestu nájde.

deti95060810
17. jan 2020

moja chodí do 8 tr. Od prvej chodí na ĽŠU - výtvarný odbor. dcéra chce na gymn. a potom architektúru

eeffka
17. jan 2020

@blacki Ak je to ta 9r dcera, tak ju daj do ZUS, kde ju naucia nie lne malovat ale aj modelovat, keramiku a ine techniky. Moja starsia tam chodi uz 9ty rok a stale sa nauci nieco nove a nove techniky. Ona je aj velmi kreativna, maluje, hackuje, drotikuje, pletie, lepi, co len chces ale ja ako prakticka matka som nasla zamestnanie kde treba byt sikovny mat umelecke citenie a aj sa zarabaju prachy ... zubna protetika :D

eeffka
17. jan 2020

@blacki teeaz som docitala, ze to ta 9rocna. to mas este kopec casu, ta moja starsia ma 15r, od 2r maluje, kresli vyraba, sama, youtube, maluje na tricka, co len chces, ja len material nosim domov ale je absolutne neprakticka, ja by som predala aj stolicku pod nou ale ona citujem " to chce robit od radosti, nie na kseft", zato ta moja uvaha o zubnej keramike 🙂, ale ... 9r dievca nevies co bude o rok,2 10, ja viem isto ze ona pojde cestou jazykov, nie nejakym umelecnym smerom, lebo na to aby sa clovek uzivil umenim musi mat tlacenku, alebo podnikavca za sebou co ho dotlaci do komercnej produkcie.

eeffka
17. jan 2020

@eeffka a este som zabudla :D ZUSka sa studuje, celu ZS, to mi dcera teraz konci a prechadza na 2.stupen a tam bude pocas celej SŠ

lujza123
17. jan 2020

@blacki výtvarné umenie nieje úplne použiteľné v bežnom živote. Tu naozaj neskutočne záleží na samotnom človeku ako sa dokáže presadiť a predat. Je pravdou že v poslednej dobe umelcom pomohli sociálne siete, hlavne instagram. Talent nieje všetko, musí veľa driet a mat obchodného ducha. Ale zarobiť sa dá, nehovorím ze nie. Aj tým akademickým titulom
Ja mam umeleckú strednú, umenie ma viacmenej živý ale bola to dlhá cesta.