icon

Kam prihlásiť výtvarne nadané dieťa ?

blacki
17. jan 2020

Ahojte žienky, mamičky!
Potrebovala by som poradiť, kam s výtvarne nadaným dieťaťom. Už dlho počúvam od učiteliek v škole a na výtvarných krúžkoch, že máme mimoriadne výtvarne nadanú dcéru.
A máme už pomaly rozmýšľať, čo s tým a kam s ňou. Najlepšie jej vraj idú postavy, tváre, ľudia... a to až neprimerane jej veku.
Rada by som od Vás, ktoré máte takéto skúsenosti, prípadne povolania, aké sú možnosti a aké sú plusy a mínusy daných odborov.
Nechcem samozrejme, aby z nej bola hneď akademická maliarka, niečo, čo je použiteľné v "bežnom živote", pri ktorom sa dá ako-tak normálne fungovať a s čím sa dá samozrejme aj uživiť.
Za každý postreh ďakujem 🙂

demetria
17. jan 2020

@blacki
Necitala som celu diskusiu, ale pridam ti nazor mojho kamarata, akademickeho sochara, ktory sa zivi grafickym dizajnom a animaciou pocitacovych hier a zo socharciny je akurat hobby. Lebo ako povedal, ked mas deti, treba im aj dat jest, aj prist domov v rozumnom case 🙂.
Obaja jeho rodicia maju vystudovanu VSVU a tak deti prirodzene smerovali k umeniu. On a najstarsi brat maju SUPku, stredny gympel. On a stredny maju potom VSVU.
Minule skonstatoval, ze kym strednemu SUPka nechyba vobec, jemu gympel chyba a velmi. Takze aj svoje umelecky nadane deti mieni smerovat na gympel.

jvlo
17. jan 2020

Treba ju hlavne podporovat v kresleni. Na strednu, ak sa dobre uci by som ju dsla na gympel. To bude mat dibru startovaciu ciaru hocikde + zus, alebo sukromny ucitel kreslenia. Potom umelecka vysoka vsvu, arcitektura, dizajn, fotografia...moznosti su nekonecne

sponkaa
17. jan 2020

@blacki určite stredná umelecká škola, dnes sa zameriavajú aj na digitálne umenie, kresbu, maľby.... Ďalej sa dá ísť na VŠ rovnako veľa odborov, osobne poznám troch magistrov umenia, jedna je profesionálna maliarka, ďalší učí v ZUŠ a popritom je zamestnaný v reklamnej agentúre, tretia je riaditeľka ZUŠ ☺️

daisylucky
17. jan 2020

Podľa mňa, kým ma 9 ešte nad tým vôbec nemusíš rozmýšľať. Kým pôjde na strednú, ju to ešte môže 100krat prestať baviť. Sama som chodila 12 rokov na výtvarnú (skoro celu základnú aj gympel) a ku koncu ma to už skoro vôbec nebavilo, šla som na výšku, ktorá s umením nemala nič spoločné a umeniu sa vôbec nevenujem. Stačí, keď nad tým začnete rozmýšľať, keď bude v deviatej triede. Zatiaľ sa teš, že ma nejaký záujem, v ktorom je dobra.

missviolet
17. jan 2020

@hettinka esteticke citenie ano. Uprava fotiek je o pocitacovej zrucnosti. Hybem sa v profi foto kruhoch (kde sa ludia uzivia ciastocne alebo cisto fotenim) a teda niektori vedia nakreslit akurat tak ciarkove postavicky....

0silvia0
17. jan 2020

@blacki zuska je sice len po 9. triedu, ale ucitelia tych najlepsich a najsikovnejsich zvacsa vedu dalej aj na sš.
Na tvojom mieste by som dieta nechala na zuske alebo nejakej sukromnej vytvarnej skole a ked bude cas, to jest v osmom rocniku sa zacala realne rozhodovat kam s nou. Mate este cas a este sa moze toho vela zmenit. Moje deti su obe na umeleckych strednych skolach a to pritom az taki zanietenci ako tvoja neboli😉

0silvia0
17. jan 2020

@missviolet ale ked ma niekto fotografiu aj vystudovanu, vyucuje sa na skole aj predmet figuralne kreslenie, cize kreslit musia vediet, talentovky na umelecke skoly maju cast kreslenie zatisia. Takze ciarkovy panacik by na talentovkach asi neuspel...

gabinkomisko
17. jan 2020

@blacki moj brat ma úžasný výtvarný talent, chodil na výtvarnú, pokiaľ sa dalo, potom šiel na gympel, po celý ten čas maľoval, zúčastňoval sa súťaží, dokonca počas strednej školy už maľoval aj na zákazku, a nie hocičo ale napr. oltarne malby pre kostol.. začal študovať maľbu v BB, po dvoch rokoch išiel do Krakowa, tam pokračuje v štúdiu maľby, už teraz sa nemôže sťažovať na malo práce. Pokiaľ je mladý človek skutočne nesmierne nadaný, treba ho nechať nech ide za svojim cieľom. To sú umelci, Neboli by šťastní, keby robili niečo iné. Moji rodicia si tiez na zaciatku priali, aby vyštudoval "niečo normálne ". U tvojej dcérky sa to ešte počas tých rokov na zš ešte ukáže či bude práve toto jej životné poslanie. 🙂

sendy1977
17. jan 2020

@blacki kamarátke dcéra nádherne kresli ( skôr sa venuje maľbe). Ako dieťa chodilo na ZUS prvý aj druhý stupeň. Vyhrala niekoľko aj medzinárodných sútaže. V 17-18 rokoch mala u nás v meste aj svoju výstavu. Bola prijatá na strednú umeleckú školu, bola prvá, ale na skúšky išla iba preto, aby sa utvrdila, že naozaj ma talent, ako jej rodina a okolie hovori. Nastúpila na gymnázium. Chcela isť študovať výtvarnú na VŠ do Prahy alebo do BA. V Prahe ju neprijali zobrali 15 študentov (prihlásených bolo 1500). V BA prijali 10 študentov ona bolo na 11 mieste. Ani po odvolaní ju neprijali. Rodičia nech ostane rok doma, a o rok skúsi znovu. Dievča dalo prihlášku na Karlovu univerzitu, na prirod. fakultu, je už v 2 ročníku. Maľovanie ma už iba ako koníček.

danielahamar
17. jan 2020

môj chodí na výtvarnú mimo školy 2.rok, lebo chcel, chcel ísť do školy, kde sa robia animácie, ale za dva roky nejako upustil a chce byť právnik, takže asi toľko k deťom, kt. sa rozhodujú na akú školu, ale výtvarná ho baví stále, len proste dospieva

sendy1977
17. jan 2020

@0silvia0 môj syn ma vytvarovanú prvý stupeň, čo viem tak všetci boli prijatý na druhý stupeň, ale z ročníka išli ďalej iba 4 žiaci. Iba ty čo ich to vážne bavilo, alebo ďalej plánovali študovať architektúru

0silvia0
17. jan 2020

@sendy1977 pises o zuš alebo sš?

sendy1977
17. jan 2020

@0silvia0 o zuš

monicka79
17. jan 2020

@blacki my máme v rodine chlapca ktorý je takto nadaný a išiel na strednú školu do Bratislavy - súkromná stredná umelecká škola animovanej tvorby. Skus pozrieť mozno tam je aj viac odborov, alebo aj v iných mestách. Ak ju to baví možno by sa našla v takom niečom. Moju dcéru tiež velmi baví tvorenie a maľovanie, ona už má vysnívané že pôjde do Trenčína na odevnu, má 14 rokov. Možnosti je viac, držím palce nech dobre vyberiete.

sendy1977
17. jan 2020

@missviolet ale tak zrejme nemajú vyštudovanú VŠ fotografiu, tam sa robia prijímacie skúšky z kresby

senta_sofia
17. jan 2020

@blacki niekedy su premotivovani rodicia, niekedy ucitelia, dieta ma 9 rokov, lez pojde zo zakladnej, casu a casu, moznosti je dost, uplatnenie v zivote nie vzdy zavisi od konkretnej skoly, je to dost aj o stasti a o sikovnosti vychytat tu spravnu dieru v komercnom priestore. Momentalne ide pocitacova grafika, poobzeraj sa po profesionalnom grafickom tablete, animacie, mozno by si nasla priestor aj ako ilustratorka. V Trnave je aj Makuki Atelier, robia kurzy kreslenia takou kreativnou formou v mensich skupinach, davaju aj individualne hodiny, chalan je prikladom toho, ako sa da vyuzit talent a momentalne tiez vyuzil jednu z dier na trhu.

danielahamar
17. jan 2020

@monicka79 presne to je tá škola, čo mal môj vybratú, ale kedže ho potrebujeme dostať z 8r., tak ide na bilingvu, teda ak spraví skúšky a potom nech sa rozhodne sám, čo dalej

0silvia0
17. jan 2020

@sendy1977 fiha, to uz taketo decka na zs maju predstavu, co chcu studovat na vs? Ved to sa moze v tomto veku este 5x zmenit😶

sendy1977
Autor odpoveď zmazal
jumama
17. jan 2020

@blacki Pozri sa vsade okolo seba od obalov v potravinach cez bilboardy po casopisy - to vsetko je praca grafika. A ver tomu, ze s gymplom v tomto smere clovek skor zakrpatie, ako vyrastie. Na gympli veru ani nemaju poriadnu informatiku. Ja gympel povazujem za najstrasnejsiu stratu casu, ak dieta ma nejaky talent a zaujem. Gympel je v mnohych pripadoch nudna nalievaren, kde treba vsetko odrecitovavat. Taky dejepis jedna velka nuda. Ak ju vsak bavi umenie, sitie, navrharstvo, na skole umeleckeho priemyslu moze prebrat dejiny umenia do hlbky a pochopit ich z uplne inej a zaujimavej strany pre nu samotnu. Ako pribeh doplnajuci to co ju bavi. Tak isto konstrukcia strihov - to sa nikde inde nenauci. Ako samouk mozno, ale je to lahsie, ak ta niekto vedie a nemusis dodatocne zhanat kurzy. Samozrejme ze uzivit sa umenim na SK je tazke, ale ... par rozhovorov, co urcite odporucam:

https://www.youtube.com/watch?v=ZbOSgmlgz34

Poznate sashe? Tak potom treba popopzerat sashe pribehy: https://www.sashe.sk/journal/rozhovory
Neuspeje kazdy, ale niekto, kto je odoborne zdatny v odbore + ako doplnok ziska od niekoho marketerskeho ducha a neutapa sa v snoch, tak to funguje, dokazom je uspesnost sashe a uspesnost niektorych jedincov, ktory okrem umeleckeho maju aj to marketingove myslenie. Cize talent na prvom mieste - podporovat, rozvijat a na druhom mieste natlacit do dietata marketing + reci.
Dnes je medzinarodny svet, vsetky graficke prace sa daju predavat do celeho sveta, aj obrazy, aj handry... takych portalov ako sashe je po celom svete v kazdej krajine nejaky. Velmi oblubeny je Etsy - predstav si ze obycajny stolar, ktory nam cosi robil, ma tam vyrobky a predali do celeho sveta...
Ak smiem: Co je podla tvojho manzela idealne zamestnanie pre zenu?

sendy1977
17. jan 2020

@0silvia0 môj končil prvý stupeň v 8 ročníku. A on už vedel. že chce študovať IT. On na ZUŠ chodil od 5 rokov, prihlásili sme ho tam, lebo sam chcel, nás presviedčal že bude architekt. 😂 Teraz sa už aj syn na tom smeje, ale tak, podporovali sme ho v tom 😀 Mal na ZUS krízu chcel skončiť, ale nedovolili sme. Potom chcel byť hokejista chodil na hokej 3 roky, ale zistil, že nie je timový hráč. Ale tak snažili sme syna podporovať v jeho záujmoch a predstavách. 😉

sendy1977
17. jan 2020

@0silvia0 ja myslím prvý stupeň ZUS tých prvých 8 rokov, čo končia záverečnými skúškami, alebo ako sa to vola a druhý stupeň 4 roky to sú už väčšinou na stredných školách

sisala
17. jan 2020

Ako dieta som chodila na sukromnu vytvarnu skolu, nasi chceli aby som išla na gymnazium, ale ucitelka ich presvedcila, aby ma dali na umelecky smer. Kedze ma nechceli pustit na internat, co chapem, tak mam vystudovanu textilnu priemyslovku, odbor potlač 🙂 a dalej som sa cez talentovky dostala na architekturu a som architektka. Vsetko je o chceni

0silvia0
17. jan 2020

@sendy1977 aha, neviem celkom ako to funguje na zus, moje obe deti chodili na sukromnu vytvarnu skolu, tam maju trochu iny system. A teraz je tvoj syn kde na skole, ked si to s tym architektom rozmyslel?

sendy1977
17. jan 2020

na gymnázium v triede zameranej na IT. Aj prihlášky na VS si dáva IT odbory

30katka
17. jan 2020

@blacki to je presne u nás. Dcéra pláva. Má 11 a ide jej to super. Baví ju to , je dobrá. Ale manžel mi tiež hovorí že načo jej to bude :/ že ju plávanie neuživí .... Ja tvrdím: však sa tým nemusí živiť. Nech sa učí. Je na 8r gymnáziu. Ale keď jej to plávanie ide , chcem ju podporovať a čas ukáže

whatever1
17. jan 2020

@hettinka Na architektúru sa nedostane pokiaľ nepôjde na (strednú) stavebnú skolu, predsa architekt musí perfektne ovládať pozemné staviteľstvo, robenie projektov atď..

diqushqaa
18. jan 2020

@whatever1 Spolužiačka išla na architektúru z obchodnej akadémie... vedela super kresliť

lula313
18. jan 2020

Mám kamaratku, ktorá v ba robi fotografku, grafiku, ale paradoxne to, čo ju živí je web dizajn(tvorba stránok) a aj keď má nizsie ceny, je velky pracant a pedant, vie sa uživiť len tak tak. V porovnani s nou mám najlepšiu kamaratku, ktorá tiež vedela krasne kreslit, dnes robi Gelove nechty(na ktoré aj kreslí) a zarobi paradoxne skoro 2x toľko, rovnako aj jedna známa, čo vyuzila svoj talent a stala sa vizážistkou. Skôr sa umelci vedia uplatnit, keď sprostredkúvajú sluzbu(návrh domov, interiérov,atd) ako keď tvoria produkty(navrhujú šaty). Mám známu, ktorej mamina robila účtovníctvo, navrhuje možno 25 rokov šaty, aj má predajnu v starom meste v Ba a len živorí. Je to tazke sa presadiť v umeleckom svete, ja by som dieťa prihlásila na kruzok, ktorý by jej talent podporil, ale by som jej zároveň otvárala aj iné možnosti, ktoré by ju aj dobre uživili..

malinovka333
18. jan 2020

A na tej vytvarnej nevedia poradit nejaku skolu kam ju dat?lebo u nas vedie vytvarnu pani co ma atelier a ta ma viac kontaktov.u nas byvaju aj rozne vytvarne sutaze a tam tiez povedia ci to dieta ma naozaj nejaky talent. ja by som napr aj rada videla nejaky obraz tvojej dcery alebo vo namalovala.