icon

Kam prihlásiť výtvarne nadané dieťa ?

blacki
17. jan 2020

Ahojte žienky, mamičky!
Potrebovala by som poradiť, kam s výtvarne nadaným dieťaťom. Už dlho počúvam od učiteliek v škole a na výtvarných krúžkoch, že máme mimoriadne výtvarne nadanú dcéru.
A máme už pomaly rozmýšľať, čo s tým a kam s ňou. Najlepšie jej vraj idú postavy, tváre, ľudia... a to až neprimerane jej veku.
Rada by som od Vás, ktoré máte takéto skúsenosti, prípadne povolania, aké sú možnosti a aké sú plusy a mínusy daných odborov.
Nechcem samozrejme, aby z nej bola hneď akademická maliarka, niečo, čo je použiteľné v "bežnom živote", pri ktorom sa dá ako-tak normálne fungovať a s čím sa dá samozrejme aj uživiť.
Za každý postreh ďakujem 🙂

Strana
z5
demetria
18. jan 2020

@blacki
Ja som do ZUS chodila na strednej, ale iba chvilu. Ale bolo to normalne stvorrocne studium pre stredoskolakov a napr. spoluziacka z gympla ho absolvovala a potom odisla studovat dizajn do Holandska. Jej spoluziaci zo ZUS isli tiez potom na rozne vytvarne odbory.

blacki
autor
18. jan 2020

@jumama no to nebudem ani preberat, ze co je podla neho pre zenu najlepsie. Povedzme, ze je v tomto velmi spiatocnicky a jeho predstava je pevny plat kazdy mesiac na ucte. Sama som sa s nim roky hadala, lebo tiez mam atypicke povolanie, nie zrovna bezne u zeny. A pevny plat mesacny tiez nehrozi. Ale u mna uz to neriesi, ked vidi, ze to funguje. No manzela tu samozrejme preberat nechcem.
Uvidime, co s nou teda. Ako to bude pokracovat. Ale som rada za vsetky prispevky, aspon mam vacsi obzor teraz.

blacki
autor
18. jan 2020

@sendy1977 jasne, viem, ze u deciek sa toho vela meni za pochodu

blacki
autor
18. jan 2020

@30katka ved toto, chlapi... Drzim palce, nech sa najde v tom, co ju bude bavit

blacki
autor
18. jan 2020

@lula313 ved toho sa bojim. Je super robit to, co cloveka bavi. Ale ked ma len zivorit a popritom robit uctovnicku, aby sa uzivila, to je zle...

blacki
autor
18. jan 2020

@dussi prave z tohto dovodu by som ju rada viedla cestou len spojenou s vytvarnictvom, nie ze aby bola rovno maliarka. Keby bola dobra, to moze robit popri zakladnej robote inej

blacki
autor
18. jan 2020

@bibistec neviem, ci som to uviedla, ano, chodi samozrejme na zus, vytvarny odbor. Prave tam to so mnou riesit ucitelka. Aj viacere ucitelky a odbornicky inde.

blacki
autor
18. jan 2020

@denisekkk dakujem pekne. Na zus chodi a uvidime, co bude dalej. Ale teda tesi ma, ze moznosti je dost. 😊

blacki
autor
18. jan 2020

@julia2018 je to uvedene hned v mojom prvom prispevku, co sama chce 😉

dussi
18. jan 2020

@daisylucky pardon nesúhlasím, chodenie do ZUŠ-ky neznamená automaticky to max. urobiť v tejto oblasti, viem svoje o ZUŠ-kách v týchto vodách plávam už desiatky rokov. Už to dávno neplatí. Napísať také, že do 15. rokov ( aspoň tak som to pochopila z vášho komentáru, pardon ak zle), že nič nemá dieťa nadané robiť, len si doma kresliť. To je podľa mňa nie správny názor.

est_saga
18. jan 2020

@blacki ahoj Blacki, dcéru treba určite podporiť! Ak vam vravia učiteľky, ze je talent, netreba to premárniť. Moja sestra študovala návrhárstvo v Trenčíne, dávno, bola to prestížna škola, nie kazdy sa tam dostal a aj penazi dost stala, otec v tej dobe nerobil, ale naša mamina urobila vsetko pre to, aby to sestra mohla ist študovať. Neviem vobec ako je to teraz, co sa tej školy tyka, ako pisem, bolo to uz dávno. Ano, co si pamätám, šili vela, ale napr. moja segra teraz nema problem nic si ušiť, opraviť, sama si navrhuje saty na rôzne príležitosti. Je to dobra škola. Zial, nevenuje sa tomu, ale dodnes nad tym premýšľa a lutuje to. Neviem, kde nastal ten zlom, mne to je tazko hodnotit, no viem, ze bola aj je stale talent, ale asi treba v živote aj kus štastia, pokoru, velku podporu od rodiny a ist tomu šťastiu na proti, ako sa hovori 🙂. Viem, ze chcela ist studovat potom fotografiu alebo dizajn, zabudla som spomenúť, ze tiez kreslila krasne. No ale ako pisem, do života jej prisli ine veci a tak z cesty odbočila.... Moja rada znie- muža presvedčte, počúvajte svoju dcéru, pokial uz teraz vie, co chce studovat, je to úžasne, nikdy neviete, kde sa komu zapáči, proste buďte jej podporou a oporou. Zeny tu dobre píšu, este ze je takéto fórum 🙂 a zlate ste všetky, ktore pani radite a podporujete ju, to uplatnenie je naozaj širokosiahle, nepremarnite jej talent! Vela štastia prajem! 🍀🙏

namornicka
18. jan 2020

@dussi vytvarna na skolach sa znamkuje

dussi
18. jan 2020

@namornicka Aha, pardon potom som to nezaregistrovala, že to znova klasifikujú, mám už väčšie deti, nie na základke, keď bola moja dcéra neklasifikovalo sa. Ďakujem za upozornenie. No to že úroveň je veľmi slabá a takmer každá výtvarná na ZŠ je len o pastelkách to za tým si stojím. Aspoň tak je tu na východe, vy v Bratislave máte asi iný level.

saluda
18. jan 2020

Záleží na Tom, ako jej neskôr pôjde škola. Ak jej pôjdu aj prírodné vedy, tak architektúra, aj záhradná architektúra, priemyselný dizajn..... mať v sebe kus umelca je vždy plus. Buď to ostane skvelým koníčkom na očistu duse, alebo ju to aj uživí. V každom prípade to má viac pozitív ako negatív, tak by som to určite podporila

lujza123
Autor odpoveď zmazal
namornicka
19. jan 2020

@dussi zalezi na ucitelke ale bohuzial “vychovy” su dost podcenovane a zanedbane, co je velka skoda, lebo je to sucast kultury cloveka.

blacki
autor
19. jan 2020

@est_saga dakujem pekne 😊

daisylucky
19. jan 2020

@dussi a co teda má v deviatich rokoch robiť okrem zusky (ktorá podľa mňa úroveň ma a skúšajú sa tam rôzne výtvarné techniky, ja som za celých 12 rokov, čo som do ZUŠ chodila ani raz nekreslila pastelka i, tie sme myslím v kufríku ani nemali) a toho, že bude doma, vonku, v škole kresliť, maľovať a skúšať všetky tie techniky, čo sa naučí v ZUŠ? Samozrejme ešte môže s rodičmi chodiť do galérii a zaujímať sa o dejiny umenia, ale tak to myslím automaticky, vyplýva z jej záujmu a zrejme sama to bude chcieť. Ci by mali zaplatiť dákeho miestneho DaVinciho, aby sa jej za 100 na hodinu venoval, čo by síce tiež bola cesta, keby v blízkosti nebola zuska.

abeata
19. jan 2020

@blacki , mám dospelého syna,výtvarníka, absolventa základnej umeleckej školy, následne strednej Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku,odbor tvorba hračiek a dekoračných predmetov. Potom absolvoval rok nadstavbového štúdia Strednej súkromnej školy animovanej tvorby. Dnes je z neho Mgr.Art, absolvent Akadémie umení v Banskej Bystrici, ateliér digitálne médiá.
Okrem toho že je slobodný umelec , ktorý inklinuje ku konceptuálnemu umeniu a venuje sa najmä animovanej a digitálnej tvorbe, mappingu a analógovej fotografií, je plnohodnotné zamestnaný ako výtvarník v jednej firme .
Týmto chcem povedať asi toľko, že sa nemusíte o budúcnosť svojho dieťaťa v umeleckej brandži obávať 🙂. Je množstvo stredných a následne vysokých škôl, kde sa môže venovať tomu, čo ju baví. Konkrétny výtvarný smer si určite vyprofiluje až neskôr, no vždy sa môže rozhodnúť,či v konečnom smerovaní pôjde cestou umeleckou, komerčnou,alebo pedagogickou. Držím palce 🙂

abeata
19. jan 2020

A ešte pár postrehov...Prečítala som si pár príspevkov...ZUŠ odporúčam,najmä kvôli tomu,aby si osvojila techniky kompozície a výtvarné techniky,ktoré bude určite potrebovať k zvládnutiu talentových skúšok. Okrem toho sa naučí obhájiť si vlastný štýl a prezentovať svoju prácu. Získa skúsenosti zo súťaží a teoretické vedomosti ktoré bude potrebovať tiež. A získa ešte niečo - uvedomenie si, či umenie vidí ako svoje budúce povolanie, alebo ostane iba ako koníček.

abeata
19. jan 2020

@luccija kresba je základ. Základ výtvarnej komunikácie, kompozičného náčrtu..

dussi
21. jan 2020

@daisylucky áno zaplatiť miestneho DaVinciho.

blacki
autor
21. jan 2020

@dussi mimochodom, neviem ako inde, ale u nás sa výtvarka v škole neznámkuje. Je tam len "veľmi dobré výsledky". Je to niečo ako pozitívne hodnotenie, ale nikto vlastne nemá iné. Známkuje sa len v ZUŠke a tam je hodnotenie vo viacerých kategóriách (kresba, maľba, modelovanie ...)

memula
24. feb 2024

@blacki prešli už 4 roky tak možno už viete kam, napisem to sem poprípade aj pre iných ľudí čo nevedia kam ak ich bavi kreslit 🙂 nebola som studijny typ až tak , tým pádom som gympel vylúčila, išla som na umeleckú strednú školu, od malicka som chodievala na zusku tak to nebol problém, sú to skoly, kde brali malo, prechádzalo sa aj cez ústne pohovory a preto ak niekto zvazuje ist, je super mat aj iné záujmy ako “len kreslenie” určite skúšajte mnoho veci- športy, čítajte, piste básnicky, hackujte, tancujte skratka niečo čo ich na vás zaujme a tieto veci z mojho pohľadu mohli spolužiaci okolo mna rozvíjať aj popri umeleckej tvorbe ba i často v tom hľadali inšpiráciu. Ja som toto pochopila až na SŠ že čím viac toho som vyskúšala, tým viac toho o sebe môžem povedať, vďaka aj tomuto som sa dostala aj na vysokú školu so zameraním na umenie. Ps. Už i na strednej škole sa dokázalo “ uplatniť “ aj mnoho mojich spolužiakov, keďže súčasťou vyučovania sú aj praxe, žiaci dokážu naberať kontakty ktoré sú v dnešnej dobe dôležité :D plus dokazali brat ľahké zákazky na loga atd a privyrobiť si 🙂

minenkak
Autor odpoveď zmazal
Strana
z5