Kedy by malo dieťa dostať svoj prvý mobil?
Prosím Vás od akého veku maju vaše deti mobil? Myslím ako svoj vlastný? Môj syn má skoro 11rokov a ešte nema. Pomaly každý jeden mi povedal, ze uz by mal mat svoj vlastný mobil. Mne to príde skoro. Má playstation na ktorom sa hra aj sem tam popozera si mobil, ale nema proste svoj. Nechcem mu kaziť detstvo mobilom. Aktívne hra futbal a veľa športuje. Ma len hodinky v ktorých má kartu a zavolá nám z nich. Dnes už aj manzel na mňa vybehol, ze dokedy mu ideme zakazovať mobil, ze vsetci jeho kamoši aj spolužiaci maju
@anonym_autor ma playstation a nema mobil? Som sa zasmiala na tomporovnani.
Moj nema playko ani mat nebude, nebudem mu kazit detstvo blbostami. Mobil ma cca 2 roky, odkedy ho potrebuje, realne a nie na nvm co, ak tvojmu by to mobilovanie kazilo detstvo.. Ma 9apol roka
@anonym_autor ma playstation a nema mobil? Som sa zasmiala na tomporovnani.
Moj nema playko ani mat nebude, nebudem mu kazit detstvo blbostami. Mobil ma cca 2 roky, odkedy ho potrebuje, realne a nie na nvm co, ak tvojmu by to mobilovanie kazilo detstvo.. Ma 9apol roka
@jamidea playstation a mobil je myslím veľmi veľký rozdiel. Tam si stavia farmu alebo skace cez prekážky alebo riadi nejaké auto. Mobil to je uz uplne niečo iné. Tam už je to úplne o inom a sociálne siete ani nehovorím ak by si založil. Dnes bola u mňa kamarátka co je psychologička a povedala, ze mobil v žiadnom prípade. Požičať mu môj alebo manželov kebyze niečo potrebuje. Deti skúšajú kadejake hluposti co nájdu na internete a potom to končí kadejako. Má hodinky, ze to mu stačí.
@jamidea playstation a mobil je myslím veľmi veľký rozdiel. Tam si stavia farmu alebo skace cez prekážky alebo riadi nejaké auto. Mobil to je uz uplne niečo iné. Tam už je to úplne o inom a sociálne siete ani nehovorím ak by si založil. Dnes bola u mňa kamarátka co je psychologička a povedala, ze mobil v žiadnom prípade. Požičať mu môj alebo manželov kebyze niečo potrebuje. Deti skúšajú kadejake hluposti co nájdu na internete a potom to končí kadejako. Má hodinky, ze to mu stačí.
@anonym_autor presne, je to velky rozdiel. mobil potrebuje pre zivot, nejake playst.nie.
A naco potrebuje tvoj mobil???
@anonym_autor presne, je to velky rozdiel. mobil potrebuje pre zivot, nejake playst.nie.
A naco potrebuje tvoj mobil???
@jamidea napríklad edupage alebo tak keď niečo potrebuje si pozrieť na Google
@anonym_autor určite áno, ale daj mu tam famyliink a apku na sledovanie kde je
@anonym_autor tak mobil je v prvom rade na telefonovanie. Toho by som sa držala. Poriešili ste to hodinkami, vybavené. Moje deti mali mobil dosť skoro. Dcéra ako druháčka a syn ako štvrták. Bola to nutnosť. Chodili na krúžky, presúvali sa po meste. Nemám babky ani aupairky ktoré by mi to vykryli. Nemali tam dáta, takže to využitie bolo obmedzené, neboli na sociálnych sieťach a syn má 11 a doposiaľ nie je, ani nebude. Doma si zahrá občas niečo na tablete, PS nemá ani nebude mať. Na Duolingo sa teraz posledné mesiace zbláznil do španielčiny. Každý deň si urobí zopár minút. Na PC sa učí skôr programovať a pracovať (Word, PP, pomaly ho učím robiť trošku s Excelom len tak cvične). Viem, že ho láka Maincraft, ale pricipiálne také veci nepodporujeme, nech si o tom hovorí kto chce čo chce. Pre malé deti a mladých, je riziko virtuálnej závislosti ohromne vysoké. Nemajú ešte inú skusenosť, naproti dospelým, ktorí do toho padnú. Chceme aby mal najskôr normálne "nevirtuálne" zážitky, vzťahy, skúsenosti. Bohužiaľ, naráža na to stále. Čakajú s deťmi po škole na dvore na autobusy a všetci na mobiloch. Nemá sa s kým porozprávať, zahrať. Ešte to ide s mladšími spolužiakmi, ale postupne sa to zhoršuje aj tam 😐 V triede hrajú hry aj dievčatá. Je tam za exota 😁 Ale zase na konci roka vyznamenaný exot 🤷🏻♀️ Ešte stále rád číta 😊
@anonym_autor v 11 rokoch ma naozaj mobil vacsina deti. Ak si myslis, ze ho pred niecim uchranis, neuchranis. Somariny moze pozerat aj u kamaratov. Moje deti mobil v tomto veku mali, resp. mali ho aj mladsie. Nebudem im zakazovat nieco, co sami denne pouzivame, ale snazim sa regulovat to, co na mobile robia. Prioritne to maju na komunikaciu, posielanie a prezeranie uloh, vyhladavanie informacii. Zo socialnych sieti som povolila facebook v 13tich. Inak pouzivali len whatsapp. Ako rastu, pripominam im nastrahy digitalneho sveta. Zaroven maju ponastavovane mobily, ze si nemozu bez nasho suhlasu stiahnut nic. Takze mame prehlad o tom, co a ako pouzivaju.
@senta_sofia neubranis, ale docielis aby netukala do mobilu 3 -4h denne . Nech sportuje ale nech je s kamaratmi
@senta_sofia neubranis, ale docielis aby netukala do mobilu 3 -4h denne . Nech sportuje ale nech je s kamaratmi
@alexanderkovacs to docielim, aj ked sportuje a ma vyplneny cas
@alexanderkovacs to ako vazne? Nedocieli u maleho decka, aby nebol na mobile vkuse? Ved je matka.
Po dalsie, moj ma casove obmedzenie, po ktorom sa do mobilu nedostane, po druhe, casto mu mobil kazem odlozit na miesto a nedotkne sa ho. Moze ho mat na hranie len ak ma vsetko hotove. Cez tyzden vacsinou ma mobil iba ak je na kruzku, samozrejme pred nimak ma cas, hra sa. Doma ho v prac.dni nepouziva, ak tak s obmedzenim 30minut
@alexanderkovacs to ako vazne? Nedocieli u maleho decka, aby nebol na mobile vkuse? Ved je matka.
Po dalsie, moj ma casove obmedzenie, po ktorom sa do mobilu nedostane, po druhe, casto mu mobil kazem odlozit na miesto a nedotkne sa ho. Moze ho mat na hranie len ak ma vsetko hotove. Cez tyzden vacsinou ma mobil iba ak je na kruzku, samozrejme pred nimak ma cas, hra sa. Doma ho v prac.dni nepouziva, ak tak s obmedzenim 30minut
@jamidea asi vnima inak vlastnenie mobilneho tel. Pre mna vlastnenie je ze robim s tym co a kedy to chcem. To ze by mi rodicia sem tam dali mobil , to neznamena ze je moje. Aspon pre mna.
No ako? Kupili ste mobil? Dokaze ho odlozit, ci mu treba pripominat limit? Ja som sklamana z toho, ze ak sa deti hraju, tak len s tymi mobilmi. Idu von - staci, ze jeden donesie mobil, tak ostatni pozeraju, ako hra hru. Hraju schovavacku - tak tak, ze jedna sa schova, druha namiesto toho, aby normalne hladala, tak niekomu, kto tam nie je, zavola a mobilom skenuje okolie a tej druhej na telefone zdiela kamerou, co vidi a jej sa pyta - vidis ju? Aj my sme si pohmkavali nejake melodie a texty stale dookola, ale bola to aspoň hudba alebo vety. Teraz tie deti len utrzky z tiktoku a pod, len 3-4 slova dokolecka (sigma boy, lava chicken,balerina cappucina, you are so skibidi...). Moje deti uz zacinaju byt dost mimo (byvalych) kamaratov, kedze maju povoleny len tablet a aj to len doma. Maju 6 a 9 a mobily nemaju. Na ihrisko idu len 2-3 krat tyzdenne, lebo chcem aby robili po skole nejaky sport (kazdy ma 1 kruzok) a aj rodinny program je mi vzacny (napr. spolu pecieme kolac alebo v piatok uz odchadzame niekam na vikend). No aj tie dni, ked idu za kamosmi, sa uz nevedia zaclenit, lebo ostatni tam su kazdy den po skole. A uz su v tom svojom svete (tiktok, chat, streaming...) alebo idu domov hrat playstation a nasich nezavolaju. V skole su mobily zakazane, na kruzky ich vozime. Naozaj ten mobil nepotrebuju, aby nam zavolali. Cize by to bolo vyslovene na hranie.
Ti, co pisete, ze maju dovoleny limit na den - co robia za ten cas? Ake hry? Mozu si sami instalovat aplikacie?
@senta_sofia a
@jamidea
Môj má 13 rokov a nemá smartfón, rob podľa seba svojich inštinktov, nie podľa toho, čo ti radia cudzie ženy na mk. Tu keď nemá decko v prvej triede mobil, tak chudák žije v stredoveku a ty mu nedoprajes a bude outsider. 🤦♀️
@gemerka17 nieje strašiakom? Véd 70%rodičov sa sťažuje ze deti majú pomaly závislé na mobiloch. Ze maju záchvaty hnevu ked im ho zoberú. No ja neviem.
@anonym_autor nečítala som žiadne príspevky, len tvoj úvodný. Moje deti 10 a 11 rokov majú od tohto januára svoje mobily. Tiež obaja aktívne športujú, trávia čas s rovesníkmi navonku - bez mobilov a na mobiloch majú rodičovskú kontrolu a obmedzený čas. Ja osobne som radšej keď pozerajú telku alebo hrajú na PS, lebo vidím, čo pozerajú, hrajú. Na mobiloch majú povolené len niektoré stránky a hry. Syn bol ako štvrták posledný bez mobilu v triede a dcéra ako piatačka ešte s jednou spolužiačkou. Nikto sa im nevysmieval, že nemajú mobil. Niekoľkokrát sa v oboch triedach riešilo vysmievanie cez sociálne siete medzi spolužiakmi, tak moji boli spokojní, že to riešiť nemusia.
No ako? Kupili ste mobil? Dokaze ho odlozit, ci mu treba pripominat limit? Ja som sklamana z toho, ze ak sa deti hraju, tak len s tymi mobilmi. Idu von - staci, ze jeden donesie mobil, tak ostatni pozeraju, ako hra hru. Hraju schovavacku - tak tak, ze jedna sa schova, druha namiesto toho, aby normalne hladala, tak niekomu, kto tam nie je, zavola a mobilom skenuje okolie a tej druhej na telefone zdiela kamerou, co vidi a jej sa pyta - vidis ju? Aj my sme si pohmkavali nejake melodie a texty stale dookola, ale bola to aspoň hudba alebo vety. Teraz tie deti len utrzky z tiktoku a pod, len 3-4 slova dokolecka (sigma boy, lava chicken,balerina cappucina, you are so skibidi...). Moje deti uz zacinaju byt dost mimo (byvalych) kamaratov, kedze maju povoleny len tablet a aj to len doma. Maju 6 a 9 a mobily nemaju. Na ihrisko idu len 2-3 krat tyzdenne, lebo chcem aby robili po skole nejaky sport (kazdy ma 1 kruzok) a aj rodinny program je mi vzacny (napr. spolu pecieme kolac alebo v piatok uz odchadzame niekam na vikend). No aj tie dni, ked idu za kamosmi, sa uz nevedia zaclenit, lebo ostatni tam su kazdy den po skole. A uz su v tom svojom svete (tiktok, chat, streaming...) alebo idu domov hrat playstation a nasich nezavolaju. V skole su mobily zakazane, na kruzky ich vozime. Naozaj ten mobil nepotrebuju, aby nam zavolali. Cize by to bolo vyslovene na hranie.
Ti, co pisete, ze maju dovoleny limit na den - co robia za ten cas? Ake hry? Mozu si sami instalovat aplikacie?
@senta_sofia a
@jamidea
@anonym_ae3243 moji si nemôžu sami sťahovať
@senta_sofia a
@jamidea
@anonym_ae3243 instalovat mozeme len my. Z hier maju brawl stars a two dots. Ked su tam vacsinou hraju, potom duolingo a youtube, mala si napriklad podla toho kresli. Tiktok a ine nemaju, facebook len 13 rocny.
@senta_sofia a
@jamidea
@anonym_ae3243 moj cez tyzden vlastne limit nema, smie ho mat iba ked ide na kruzok, inak nie. Youtube blokovany, apky si stiahne iba po schvaleni adresnej smsky rodicom.

Ja sa cudujem, autorka, ze sa nechas tak ovplyvnit okolim, ze mu ten mobil kupis, hoci nechces a ani on ho nepyta, len kvoli nejakym komentom cudzich ludi.