Kedy je ideálny vek pre samostatnú cestu do školy?
Ahojte,
v akom veku ste pustili dieta sameho do skoly ? Male mesto, peso, nie je to daleko, asi 3 prechody cez cestu.
Keby ste stihali s nim ist len rano alebo len poobede, ktore by ste si zvolili a preco?
diky 🙂
Ja od prvého ročníka a to chodí ešte autobusom
Záleží ako mu veríš, či je zodpovedný, či sleduje, kedy ide auto a kedy ma zastať. Či idú viacerí tým smerom, či úplne sám.
Moja dcéra chodila sama od polovice prvého ročníka, ale vždy išla so spolužiačkami. Tak chcela. Prvé dni som išla za ňou pozadu, sledovala som ju. 😀
U nás sú každé ráno na každom prechode pre chodcov policajti, ktorí dozerajú na to, aby deti bezpečne prešli cez cestu...takže keď dcéra pôjde do školy...tak od cca pol roka by som ju pustila aj samu...
Moja chodí sama od prvého ročníka, má to tri ulice, jeden prechod pre chodcov, peso.
Od druheho rocnika.rano sa cakaju a idu spolu viaceri.domov chodi z druziny uz sama.. ked vide so skoly zavola mi cez hodinky a ja si ju len v aplikacii odkontrolujem .
Prvy syn začal chodiť sam úplne v 4tom ročníku autobusom (skôr bus ku škole ani nechodil)..
druhá tiez v 4tom už chodievala sama keď bola príležitosť, inak s bratmi..
tretí chodí so súrodencami od 1ho ročníka tiež busom, keď je teplo bicyklom.. úplne samého ho pustím tiež asi od 3-4teho ročníka.. mne proste ten vek 10r príde taký ideálny..
Môj od 3.ročníka. V prvom by som nepustila, ale to je individuálne, každý pozná svoje dieťa najlepšie :- )
Ty musíš vedieť ako vie používať prechody a či dáva pozor.
Ja som chodievala vzdy s kamaratkami..oni mi.zazvonoli a sli sme...skolu som mala blizko a prechadzalo sa len cez taku cestu ktora smerovala ku panelaku.
Pustila som vtedy, keď si trúfal už sám. Môj veľmi chcel chodiť zo školy sám, mal cestou jeden veľmi blbý priechod, aj ja sa tam veru bojím, lebo zo zákruty sa valia autá ( dnes tam už je retarder chvalabohu). A môj sa rozhodol v druhom ročníku, že chce sám. Bála som sa toho priechodu, ale vyriešil to parádne. Povedal mi, že keď sa bojí prejsť, tak proste počká na nejakého dospelého a "pridá sa", keď ten prechádza. Každé dieťa je iné a niekto to zvládne aj po týždni v škole a niekto ani po pár rokoch. Záleží samozrejme aj od vzdialenosti a dopravnej situácie, ale hlavne od dieťaťa.
moj je tretiak, ale boji sa, ked je sam alebo musi ist sam niekam.
Ale uz od januara bude musiet ist min. raz sam.
Ked s nim pojdem rano a potom do prace, tak uz neviem ist pre neho poobede a musim mu dat kluce, aby dosiel sam domov.
Alebo rano vypadnem skoro a musi on zamknut a ist a sam, a poobede ho stihnem zobrat od skoly.
To zvládne, celé prázdniny môžete trénovať akože ide do školy a ty pár metrov za ním. Nechodievaju aj spolužiaci aspoň časť trasy?
Neboj práveže ak ide o poobedie navrat zo školy, to napríklad moje deti zvládali aj skôr..
ráno je horsie, lebo keby mali sa vypraviť sami do školy, nestihnut autobus, je to trocha stresujucejsie.. (ja som si napríklad teraz vymenila smeny v práci, lebo ja odchadzam keď ešte spia.. tieto dni je muž na sluzobke a tak som sa bála ako to dajú v Tom rannom zhone stihnúť autobus.- a keby im usiel, tak ani bikom by to už nestihli.. v tomto je trocha nevýhoda že sú traja, lebo ranno pri odchode sa viac hádajú a to ich zdržuje a viac znervoznune.. tak som radšej ostala doma.. a nakoniec im zavreli školu 😒 tak sme doma vsetci)
naspäť ked príde domov, do bezpečného prostredia tak to vplýva trocha kludnejsie na človeka ako ranný zhon.. na začiatku sa samozrejme tej zmeny boji, ale určite keď to zvládne prvý krát bude na seba hrdý a už to pôjde...a keď zvládne poobede, tak aj ráno to bude brať už ako bežnú súčasť života, najskôr teda skúste natrénovať to naspäť zo školy a potom do školy..
3 tiak sa bojí? Skús popracovať na sebavedomí. Nestrážite ho príliš? Pozor auto, nespadni, atd?
Ak by som sa mala rozhodnúť čj pojde sám buď/alebo - tak poobede, kedže vtedy je u nás (a predpokladám, že asi všade) menšia premávka. Ráno to je čistý blázninec.
Môj začal chodiť od 5. triedy, dovtedy bol v družine.
@hipuska to nie je o strašení, moja je druhacka a od parkoviska ku škole ma 100m bez prechodu a niečoho a nechce ísť sama. Nemám ju tam čím strašiť, lebo nič ako auto a pod nestretne, motivujem ju ze kopec prvákov chodí samých, ale ona je proste taka povaha. Dohodli sme sa, že keď už bude teplo, pôjde sama. Vidím ze aj oveľa staršie deti tam ešte chodia s rodičmi, moji synovia v jej veku už dávno chodili sami. Ale zas stresovať pred školou ju určite nebudem.
Moj je druhak a nepustim ho sameho. Mame cestou 3 prechody, z toho 2 sice nie su na velmi frekventovanej ceste, ale neverim mu. On sa aj pozrie dolava, doprava a znovu dolava, ale obcas ma take akoby bol myslienkami inde a vyberie sa do cesty, aj ked ide auto. Jeho spoluziaci niektori chodia sami, dokonca aj sami autobusom z okolitych dedin a uz aj on hovori, ze by to zvladol sam, ale kym mame moznost chodit s nim, tak radsej ideme.
@diewcatqoo môj druhak je úplne rovnaký, je zodpovedný ale proste niekedy sa tak zamysli že je dinosaurus, alebo si predstavuje ako bojuje s ufonmi, alebo je námorník a hneď prestane vnímať okolie.. raz ho takto skoro zrazilo auto, lebo na bicykli si predstavoval že je motorka... (Aj keď to bolo v mieste kde je obytná zóna, šofér sa nepozeral, ale ani syn) Má proste stále silnú fantáziu, preto viem že skôr ako v 10tich sám nepôjde, ale vždy so súrodencami.. a navyše u nás je veľmi frekventovaná cesta, je tu výjazd na diaľnicu takže je tu denno denne velmi veľa áut..
@hipuska ja mám za to že u detí taký strach viac vyvoláva pocit zodpovednosti ako úplná bezstarostnost.. môj najstarší syn je ten viac bojazlivy a najmladší je zase úplne bez zábran niekedy..
@jana_eyre_2 ano, presne. Bujna fantazia alebo sa zapozera niekde do niecoho a ide bez rozmyslu. Inak je tiez zodpovedny, ale proste ma svoj svet 🙂
Po pár mesiacoch školy začal chodievať sám do aj zo školy. Cesta je relatívne bezpečná, najväčšie riziko sú autá. My sme to ale trénovali už v škôlkarskom veku - posielali sme ho samého na nákup, ku kamarátovi a podobne, teda postupne skúšal stále dlhšie a náročnejšie trasy. Úprimne, tretiak by už fakt mal byť schopný zvládnuť cestu, pokiaľ nekrižuje nejaké ghetto.
boji sa tmy, boji sa samoty ... aj inych veci ... bol dlho v nemocnici, ma mat preco problemy so psychikou a takymito vecami, to riesit tu nechcem
takze ano, bojime sa onho aj my mozno viac ako keby to bolo zdrave dieta, ktore si nepresiel tym, cim presiel on
bojim sa mu dat aj kluce, pri jeho pristupe uz vidim, ze budeme musiet menit zamok tak 5krat do roka 😅
ale teda bude sa musiet naucit, inak to nepojde
diky za odpovede

Môj prvák, električka, bus