icon

Kedy povedať dieťaťu, že Ježižko a Santa Claus nenosia darčeky?

wolfkris
15. dec 2013

Dievcence poradte, ako ste vysvetlili svojim deturencom, ze darceky nenosi Jezisko? Asi to bude divne, ale nas drobec ma uz 8 rokov, ale stale veri, ze darceky nosi jeden z uvedenych panov... :D Akosi sme to doteraz neriesili lebo sme mu nechceli prekazit tu radost z ocakavania a prekvapenia... Ale myslim si, ze uz je dost stary na to, aby vedel pravdu..nechcem aby sa to dozvedel nejakym "nesetrnym" sposobom v skole atd... Poradte ako mu to vysvetlit, aby nebol moc sklamany.. ja viem, ze je uz velky a mal by to v pohode pochopit, ale vo vnutri je este stale "babatko" 🙂 Dakujem vam velice krassne za prispevky.. 😉

Strana
z2
iguska
16. dec 2013

akože 8 rokov je vysoký vek na to, aby ešte veril na Ježiška??? 😲

cmulinko
17. dec 2013

ja na to pojdem urcite postupne...celych 6 rokov sme mali zauzivane,ze Jezisko k nam prinasa aj vianocny stromcek.Tento rok cez leto starsi syn zistil,ze stromcek mame odlozeny v garazi...sam od seba zacal vysvetlovat,ze to tu Jezisko nechal a na Vianoce nam ho da do obyvacky.Pred tyzdnom sme sa dohodli,ze Jeziskovi pomozeme a spravime si stromcek prvy krat sami,aby sme mu dali viac casu navstivit ine rodiny.Detom sa myslienka velmi pacila,snazili sa nerozbit ani jednu ozdobu,aby sa Jezisko nenahneval.takto postupne sa to bude riesit aj s darcekmi...najprv zacnem s najstarsim,ktoreho raz zoberem do obchodu,aby pomohol Jeziskovi vybrat darcek pre svojho brata a sestru.Urcite mu to nevyhrknem z ust len tak surovo ako samozrejmost,ze rodicia kupuju darceky...na citlive dieta treba ist citlivo.Myslim si,ze v nasom pripade mame lahsiu situaciu,lebo nasa rodina spaja Vianoce s narodenim Jezisa a je to pre nas viac ako len darceky a mame sa coho drzat aj v dospelosti a Jezisko bude na Vianoce vzdy prvorady.

eeffka
18. dec 2013

nuz tak nasa slecna ma 8,5 a uz je v obraze, je 3cka, my nename problem s Jeziskom ako ze by nebol, lebo my sme ateisti takze asi v 4r zacala riesit ci jezisko/santa/mikulas/ci dedo mraz, tak sme jej povedali ze to ten isty 😀

na zaciatku tretieho rocnika prisla za mnou ze mami a Zubkova vila existuje, takym tonom ze som sa opytala co si mysli ona... ze vraj nie je, tak mi to nedalo a priznala som sa 😀 najprv na mna pozerala, potom som musela doniest ukazat zozbierane zuby a potom zavesila: super a ja som sa ako debil hadala v skole ze nie si zubkova vila...

no a napodiv este na mikulasa verila, ale teraz pred tyzdnom prisla s tym ze ja som jezisko, kedze som aj zubkova vila a ze ja som doma vsetko 😀 , nejak to nepreziva tragicky a akurat som jej vravela ze kedze ja som jeziisko a viem ako sa spravala cely rok, jej zostava naozaj uz iba dufat vo vianocny zazrak aby dostala to co chce 😎

horana
20. dec 2013

@wolfkris Necitala som ostatne prispevky, ale pises ze tvoj ma 8 a stale veri, no nas ma 10 a tak polo veri tiez, resp. som si ista ze vie uz ako to je, ale verit vyslovene ze chce! Este tie dva roky dozadu sme ho v tom drzali s tym ze sme mali starkeho ktory nenapadne prisiel pred nas dom, a kym sme boli na balkone tak ponosil detom darceky pod stromcek, bol instruovany kde ma rychlo siahnut a vynosit ich zo skryse, potom nenapadne odisiel. Starkemu to za to stalo, trepat sa ku nam na taku kratucku navstevu/nenavstevi zatajenu, dali sme mu kluce...
Takze deti videli ze ked sme na balkon odchadzali "prskavkami privolavat Jeziska" a sle sme vsetci naraz, este tam darceky neboli, videli ze sme tam boli stale spolu, nikto nebol dnu, a potom ked sme vchadzali spat, darceky uz boli. Velmi sa tomu tesil a aj ked v triede sa uz bezne rozpravali ze inym nosia rodicia, on si to nenechal ani za nic vyhovorit. Nakolko aj ucitelka ich v tom stale drzi stylom ze ked sa jej vsetci pytali ako to teda je, povedala im ze je to velka zahada. 😉
Tento rok by sme tiez mohli zavolat starkeho, ale ani netreba, nejak sme to preberali s mladsou, a starsi podla mna aj vie ako to je aj ked nie presne ale vyslovene on nechce vediet "pravdu", nepyta sa. A ked som mladsej hovorila ze si moze vsimnut ze nikto z nas neodchadza, tak starsi zahlasil, ze kludne odchadzaj mami kym sme na balkone, a take akoby aj vie, ale nechce otvorene, skratka on tu iluziu sam chce drzat, je s tym vyslovene spokojny...
Pamatam si sama na svoje detstvo, tiez som sa nikdy nepotrebovala pytat a prisla som na to postupne a pamatam si aj krasu rokov kedy uz mi bolo jasne ze su to rodicia, ale ked otec zazvonil na zvoncek, este stale tam boli stpopy takej bazne a posvatna ze mozno zcasti, take trosku tajomno...
Ani mne vtedy, ani synovi teraz nehrozi ziadne "nestrne" prezradenie od spoluziakov, vyskladal si to uplne sam a stale je to v rovine: komu nema kto iny doniest nosia rodicia, niekomu Jezisko, niekomu rodiacia aj Jezisko...
Podla mna je to uplne najkrajsie nechat to otvorene cim dlhsie 😵

wolfkris
autor
20. dec 2013

@horana ahoj, dakujem ti velmi pekne za prispevok 🙂 ono u nas je to tak, ze on sa na to este tak otvorene nespytal..len som si nebola ista ci je lepsie mu to povedat doma alebo to nehat na skolu a spoluziakov... 🙂
ale z mnozstva prispevkov, ktore mi sem zenusky napisali som usudila, ze tomu neham volny priebeh.. ked sa opyta - tak klamat nebudem, ale silit to tiez nebudem... este raz dakujem pekne za tvoj prispevok 😉

wolfkris
autor
20. dec 2013

@iguska ano veri a co je na tom? Ked chodil este do skolky, tak to tam nejak neriesili, ze by detom nasilu hovorili, ze jezisko nenosi darceky atd..a ked mal nastupit do skoly, sme sa prestahovali do UK a tu chodil prve dva roky do takej skoly, kde mal 98% spoluziakov indov a ti nejak vianoce neriesili a hlavne nepoznali naseho jeziska haha... :D takze tam sa to dozvediet nejak nemohol... a my sme to nasilu proste nevysvetlovali.. Ked chce verit, tak neh veri do kedy sa mu bude pacit..ved je to take krasne a magicke 😉 tak preco mu brat iluzie...ale viac menej mam pocit, ze je na tom tak ze kusok veri a kusok neveri... 😀

Strana
z2