icon

Kedy sa deti stávajú samostatnejšie pri učení?

eva_176
15. feb 2025

Ahojte,
mám doma piataka a príde mi stále strašne nesamostatný v učení sa. Ak nechcem, aby sa mu zhoršili známky, tak ho musím preskúšať a posielať späť doučiť sa ešte. Učí sa max. 45 min. denne a príde povedať, že je hotový a išiel by sa zabávať (elektronika, kamoši online ... ).
Už som skúšala dvakrát tento školský rok nechať to učenie už na neho, bez preskúšania, ale to už začal nosiť dvojky aj trojky, takže som sa k tomu preskúšaniu musela znova vrátiť. Je múdry, len lenivý a mňa to už veľmi nebaví každý deň riešiť to učenie dokola.
Kedy začali byť vaši chlapci samostatnejší? A asi hlavne zodpovednejší v prístupe k učeniu?
Bojím sa, že keď príde puberta, tak to bude horšie a bude sa učeniu chcieť venovať ešte menej.

Strana
z2
zuzana76
22. feb 2025

@eva_176 velmi zavisi od povahy, niektori uz na prvom stupni, niektori ani osmaci nie.

eva_176
autor
22. feb 2025

@mantilka Ucila som sa s nim od prveho rocnika, tento rok som si uz povedala, ze bolo dost. V prvom - druhom rocniku sme dokonca vychytali covid, takze aj to bolo viac domaceho ucenia ako v skole, mozno aj odtial mu chybaju nejake zaklady samostatnejsieho ucenia.
Nemozem to nechat len na pisomky, lebo by to podla mna znamenalo, ze v ten den pred pisomkou sa to musi vsetko ucit odzaciatku, lebo tych par tyzdnov predtym to odflakol a nenaucil sa, takze by to boli len hadky do neskoreho vecera.

Mne sa nejedna len o samotne znamky, ale o vedomosti (aj tak sa ucia podla mna kopec nepotrebnych a zastaralych veci) a toto cele ucenie beriem aj ako pripravu do zivota - ze dostanes ulohu, aj ktora sa ti mozno az tak nepaci, ale musis sa jej venovat a spravit ju a nie odflaknut a venovat sa len zalubam. A preto to ani nechcem uplne riesit krikom a trestami, lebo to by ho len demotivovalo. Ale ano, ma tresty za zle znamky/ poznamky a kedze teraz u neho fici obdobie pokemonov, tak za 1ky ma balicek karticiek.

mantilka
22. feb 2025

@eva_176 ja to robím námatkovo + pred písomkou. Nie každý deň ale min. 2x týždenne alebo sa zameriam na predmet, keď vidím že majú ťažšie učivo.
Sú rovnaký ročník s mojou dcérou 🙂.
Porovnávanie podľa mňa nemá zmysel, každé dieťa je iné.
Ja som bola samostatná a môj brat rád odflakol ucenie, ale nemal vyslovene zlé známky. Bol veľmi šikovný, no mal dvojky aj zbytočne. Vyrástol z neho šikovný podnikateľ a má aj VŠ.
Piaty ročník je vraj veľmi ťažký aspoň nás učitelia na to upozorňovali, možno neskôr to budes mať ľahšie.

bambulka261
13. okt 2025
@deti95060810

so synom som to nezažila, ale zato s dcérami áno...
presedela som celú zš. najmä s tou mladšou. veľakrát mi povedala že už je naučená, a keď som ju išla preskúšať tak neraz nevedela ani len nadpis novej látky povedať - ani zaťať.
potom nasledoval z jej strany krik, lebo p. uč. im nič nekázala sa učiť a ona vôbec nevie prečo má niečo písané v zošite . - vždy som jej povedala že jasné p. uč. si len tak z dlhej chvíle rozpráva nové učivo...
krik, plač - to bolo u nás na dennom poriadku.
mm povedal že on sa môže na to je*ať a išiel spať, alebo pozerať telku...
na druhom stupni vytiahli sme to na najlepšiu žiačku v triede, ale bolo to hlavne mojou zásluhou...
v súčasnosti chodí na sš, ale tam sa už odmietam so slečnou učiť... už to úplne nechávam na ňu.

@deti95060810 a aké ma známky na strednej ? U nás podobná situácia..

Strana
z2